Μετάβαση στο περιεχόμενο

giannis_kak

Members
  • Περιεχόμενα

    4
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by giannis_kak

  1. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση @Διογένης Άποψη μου είναι ότι στο παράδειγμα μου έχει λογική μια στέγη που ως κατασκευή (χωρίς να κρύβει δόμηση από κάτω) έχει γίνει ψηλότερη κατά 1 μέτρο από το επιτρεπόμενο της περιοχής να ρυθμίζεται με αναλυτικό και όχι με συντελεστή Υ.Υ.. Γιατί αν σε ένα φύλλο καταγραφής βάλεις συντελεστή Υ.Υ. = 1/9,50 < 20%, πρέπει για να βγάλει πρόστιμο το φύλλο αυτό, να βάλεις τ.μ., π.χ. στους Κύριους Χώρους, όμως κάτω από τη στέγη δεν έχεις ωφέλιμο χώρο. Και ας επιλέξεις στην υπέρβαση δόμησης: Μόνο υπέρβαση ύψους ή κάλυψης, πρέπει να ανταποκρίνεται σε κύριους ή βοηθητικούς χώρους (δηλαδή χώροι που μετρούν στη δόμηση) οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί ψηλότερα από το επιτρεπόμενο της περιοχής. Δεν είναι υπερβολικό να βάλεις σαν τετραγωνικά στους κύριους ή στους βοηθητικούς χώρους την επιφάνεια που καλύπτει η στέγη η οποία είναι μη λειτουργική και δε δημιουργεί αυθαίρετη δόμηση;
  2. Καλησπέρα @Roukat, προφανώς και δεν υπάρχει κανένα θέμα όποιος και αν έχει κάνει το dislike, ίσα – ίσα βοηθητικό είναι στην περίπτωση που δεν έχω κατανοήσει κάτι σωστά. Πιστεύω ότι αν έχεις έναν αυθαίρετο επικλινή όροφο, το τμήμα του αυθαίρετου ορόφου που υπερβαίνει μόνο το ύψος της άδειας και όχι το επιτρεπόμενο της περιοχής η Υ.Υ. ρυθμίζεται με αναλυτικό, ενώ το τμήμα που υπερβαίνει και το επιτρεπόμενο της περιοχής η Υ.Υ. πηγαίνει με συντελεστή, τον οποίο προσωπικά θα υπολόγιζα όπως αναφέρω στο προηγούμενο post. Δηλαδή αν είχες με άδεια ένα διώροφο κτίριο ύψους 6 μέτρων με επιτρεπόμενο ύψος περιοχής 9,00 μ. και έκανες αυθαίρετο όροφο 3,00 μ. θα τακτοποιούσες την Υ.Υ. με αναλυτικό (δεν υπερβαίνεις το επιτρεπόμενο της περιοχής) ενώ αν είχες επικλινή όροφο (έστω με δίρριχτη στέγη) όπου το μέγιστο ύψος του στο κέντρο του ορόφου είναι 3,50 μ. και «σβήνει» στις άκρες του σε ύψος κάτω από 3,00 μ., θα χρέωνες όλη την επιφάνεια (και αυτή που είναι μεν αυθαίρετη αλλά κάτω από το επιτρεπόμενο της περιοχής) του αυθαίρετου ορόφου με συντελεστή Υ.Υ.; Προσωπικά το θεωρώ πολύ αυστηρό, συγκριτικά με τις 2 περιπτώσεις. Με προβληματίζει ο τρόπος υπολογισμού του συντελεστή Υ.Υ. Για παράδειγμα στη δική μου περίπτωση όπου επιτρεπόμενο ύψος 7,50 μ. + 2,00 μ. στέγη αν έχει κατασκευαστεί εξολοκλήρου αυθαίρετη στέγη 3,00 μ., αν αποτελεί απλή κατασκευή, με συναδέλφους που το έχω συζητήσει, κάποιοι θα αντιμετώπιζαν την υπέρβαση ύψους του 1 μ. από το επιτρεπόμενο της περιοχής με αναλυτικό ενώ κάποιοι με συντελεστή Υ.Υ. = 1/9,50 = 10,53% < 20%. Ενώ αν η στέγη «κρύβει» από κάτω δόμηση, προσωπικά πάλι πιστεύω ότι ο συντελεστής Υ.Υ. υπολογίζεται 1/9,50 και όχι 3/7,50 ή 3/9,50 που με οδηγεί σε κατ. 5. Το θεωρώ και ακραίο και οξύμωρο η ίδια όψη, μια στέγη 3 μ. φαίνεται, η ύπαρξη δόμησης κάτω από αυτή να με οδηγεί μέσω του συντελεστή Υ.Υ. σε κατηγορία 5, ενώ αν αποτελεί μια απλή κατασκευή να μπορεί να τακτοποιηθεί. (Προφανώς βέβαια το πρόστιμο θα είναι μεγαλύτερο λόγω Υ.Δ. κάτω από τη στέγη και στο συγκεκριμένο παράδειγμα που αναλύω αν είναι να οδηγηθώ σε κατ. 5 λόγω της ύπαρξης δόμησης να οδηγηθώ μέσω του συντελεστή Υ.Δ.)
  3. Σύμφωνα με το Παράρτημα Α 6 Συντελεστής ύψους: Αφορά σε αυθαίρετο ύψος, που συγκρίνεται με το επιτρεπόμενο από τους όρους δόμησης ύψος που ισχύει στη θέση του ακινήτου. Σε περίπτωση αυθαίρετου ύψους τμήματος κτιρίου, ως βάση αναφοράς για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου λαμβάνεται η αντίστοιχη επιφάνεια του τμήματος του κτιρίου. ……………………………………………………………. Οπότε θεωρώ ότι το αυθαίρετο τμήμα ορόφου που είναι εντός επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής έχει Υ.Δ. και την Υ.Υ. τη ρυθμίζεις με αναλυτικό. Ενώ το αυθαίρετο τμήμα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο της περιοχής ύψος έχει Υ.Δ. και Υ.Υ. = ύψος πάνω από το επιτρεπόμενο της περιοχής / επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής.
  4. Καλησπέρα και ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας Έχω διώροφη οικοδομή που σύμφωνα με την άδεια έχει ύψος 7,50 μ.. Το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής είναι 7,50 μ. + 2,00 μ. στέγη (αναφέρεται και στους όρους δόμησης του διαγράμματος κάλυψης της αδείας). Ωστόσο εκδόθηκε άδεια για διώροφο πλακοσκεπές χωρίς στέγη. Ο ιδιοκτήτης κατασκεύασε αυθαίρετη δίρριχτη στέγη ύψους 3,00 μ. άρα η υφιστάμενη κατάσταση έχει συνολικό ύψος 7,50 + 3,00 μ. = 10,50 μ.. Ο χώρος κάτω από τη στέγη αποτελεί όροφο (δεν πληρούνται οι προδιαγραφές για σοφίτα). Θα ήθελα τη γνώμη σας για το πώς υπολογίζω την Υ.Υ.. Άποψη μου είναι ότι έχω 1 Φ.Κ. μόνο Υ.Δ. για την επιφάνεια που βρίσκεται μεταξύ 7,50 μ. και 9,50 μ. (επιτρεπόμενο περιοχής με στέγη) και 1 Φ.Κ. με Υ.Δ. και Υ.Υ. για την επιφάνεια μεταξύ 9,50 μ. και 10,50 μ., όπου Υ.Υ. = 1/9,50 = 10,5% < 20%. Σύμφωνα με το Παράρτημα Α: 6(1) Αναγράφεται σε εκατοστά του μέτρου το αυθαίρετο ύψος υπέργειων κατασκευών, που δεν καλύπτεται είτε από οικοδομική άδεια, είτε από το ύψος του νομίμως υφιστάμενου τμήματος ή κτιρίου, που βρίσκεται στην ίδια στάθμη με την αυθαίρετη κατασκευή, είτε από το επιτρεπόμενο ύψος που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου. Θεωρώ ακραίο το σενάριο του να υπολογίζεται η Υ.Υ. είτε ως 3,00/7,50 = 40% είτε ως 3,00/9,50 = 31,6 % (άρα Κατ. 5), από τη στιγμή που αν είχα την ίδια ακριβώς περίπτωση χωρίς χώρο κύριας χρήσης κάτω από τη στέγη απλά, σαν κατασκευή, είχε γίνει 1 μ. ψηλότερη θα τακτοποιούσα την παράβαση με Αναλυτικό.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.