Μετάβαση στο περιεχόμενο

jasKIP

Members
  • Περιεχόμενα

    6
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από jasKIP

  1. Τρόπον τινά συνάδελφε και συντοπίτη(καθόσον κι εγώ μένω και κινούμαι στο Χαλάνδρι)@jbosdas. Ευχαριστώ πολύ για τις παρατηρήσεις και το χρόνο σου! Ιδιαίτερα χρήσιμα, διότι τα εν λόγω topics δεν είναι στη δικαιοδοσία μου, ων Χημικός Μηχανικός. Εκτελώ χρέη γραμματέως και ποστάρω εκ μέρους Αρχιτέκτονα.

     

    Στο δια ταύτα:

    On 3/16/2023 at 9:35 AM, jbosdas said:

    Επιβεβαίωσε αν πράγματι έχει γίνει αλλαγή χρήσης. Κοίταξε μήπως υπάρχει άλλη άδεια η αναθεώρηση της αρχικής. Το "πρέπει να έχει γίνει παράτυπα" θα πρέπει να το σιγουρέψεις.

    Έχει γίνει παράτυπα...υπάρχουν αναθεωρήσεις αλλά είναι άσχετες με τη χρήση.

     

     

    On 3/16/2023 at 9:35 AM, jbosdas said:

    το αρθ5 ΝΟΚ* ορίζει τη δυνατότητα μεταβολής της χρήσης.  Αν έχεις αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, πας κατευθείαν με την παρ.1β, αρθ.81, Ν4495/17.

    Αν καταλαβαίνω σωστά από την παρ.1 αρθ.5 του ΝΟΚ παρακάτω..

    Quote
    Άρθρο 5
    Χρήση κτιρίων
    Όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 101 ΝΟΜΟΣ 4759/2020 με ισχύ την 9/12/2020
     

    1. Μεταβολή της χρήσης του κτιρίου ή μέρους του επιτρέπεται, υπό την επιφύλαξη των οριζομένων στις επόμενες παραγράφους, μόνον αν η νέα χρήση προβλέπεται από τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις. Εάν από τη μεταβολή επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή των τεχνικών μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης και ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη.

    αν δεν επέρχεται η εν λόγω αλλαγή προς το δυσμενέστερο, τότε θεωρείται νόμιμη και δε χρειάζεται τακτοποίηση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης. Σωστά;

     

    Οπότε έρχεται το ερώτημα αν στη δική μου περίπτωση "επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο"(;) Να προσθέσω ότι έχουμε να κάνουμε με αλλαγή χρήσης από αποθήκες σε γραφεία για ορόφους υπερ του ισογείου(και όχι υπόγεια, όπως η πλειονότητα των νομιμοποιήσεων κατά τα φαινόμενα).

    Οποιαδήποτε διόρθωση στο συλλογισμό μου ευπρόσδεκτη.

     

     

  2. (Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

    Καλησπέρα. Αντιμετωπίζω μία περίπτωση κατά την οποία έχει εκδοθεί το 1965 άδεια σε οικόπεδο εντός σχεδίου για 9όροφο κτίριο αποθηκών(όπως αναγράφεται στην άδεια), για το οποίο στη σύσταση οριζοντίου, δύο χρόνια μετά, οι διηρημένες ιδιοκτησίες αναφέρονται ως γραφεία, όπως και είναι στην πραγματικότητα. Η αλλαγή χρήσης πρέπει να έχει γίνει παράτυπα. Ήθελα να ρωτήσω αν ερμηνεύει κάποιος ότι με καλύπτει το άρθρο 101 του ν4759/2020 και ίσως συγκεκριμένα η παράγραφος 3 ώστε να μην καταφύγω σε νομιμοποίηση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης. Παραθέτω και το απόσπασμα του νόμου:

    Παράθεση
    Άρθρο 101
    Αλλαγή χρήσης Τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 4067/2012

    Οι παρ. 1 και 3 του άρθρου 5 του ν. 4067/2012 (Α΄ 79) τροποποιούνται και το άρθρο 5 διαμορφώνεται ως εξής:

    «Άρθρο 5 Χρήση κτιρίων

    1. Μεταβολή της χρήσης του κτιρίου ή μέρους του επιτρέπεται, υπό την επιφύλαξη των οριζομένων στις επόμενες παραγράφους, μόνον αν η νέα χρήση προβλέπεται από τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις. Εάν από τη μεταβολή επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή των τεχνικών μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης και ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη.

    2. Χώροι για τους οποίους έχει χορηγηθεί Άδεια Δόμησης με συγκεκριμένη χρήση, μπορούν να μεταβάλουν τη χρήση τους, εφόσον η νέα χρήση προβλέπεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και δεν επέρχονται αλλαγές της παρ. 1 του παρόντος άρθρου. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και δεν απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης.

    3. Σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα εντός εγκεκριμένου σχεδίου ή οικισμού, είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης σύμφωνα με το ρυμοτομικό σχέδιο, τις χρήσεις γης της περιοχής και ανεξάρτητα από τους όρους δόμησης. Σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού, είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης σύμφωνα με τις χρήσεις γης της περιοχής και με την προϋπόθεση, ότι δεν υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα μεγέθη της νέας χρήσης. Ειδικά για κτίρια νομίμως υφιστάμενα εντός εγκεκριμένου σχεδίου ή οικισμού, για τα οποία έχουν χορηγηθεί παρεκκλίσεις, η αλλαγή της χρήσης τους, καθ’ υπέρβαση των ισχυόντων όρων δόμησης της περιοχής, είναι επιτρεπτή εφόσον η παρέκκλιση έχει χορηγηθεί προ της έναρξης ισχύος του παρόντος.

    4. Σε κάθε περίπτωση μεταβολής της χρήσης κτιρίου ή χώρου κτιρίου, πρέπει να διασφαλίζεται υποχρεωτικά η προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, με την προϋπόθεση να μην θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου. Σε αντίθετη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη.»

     

  3. 9 minutes ago, dimitris GM said:

    εχει αυθαιρεσιες το διαμερισμα;

    Εξ όσων γνωρίζω, όχι.

    Αλλά ενδέχεται να γίνουν Εργασίες Μικρής Κλίμακας(πριν ή μετά τη μεταβίβαση), η Έγκριση των οποίων απ'όσο καταλαβαίνω δυσκολεύει με μη αποδοχή εκ των κληρονόμων. Αν ξέρετε κάτι και γι'αυτό, θα ήταν βοηθητικό...

  4. (Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

    Καλησπέρα,

    Φίλος έχει πελάτη με τα εξής δεδομένα:

    1) Ο πελάτης έχει 50% σε διαμέρισμα

    2) Το υπόλοιπο το έχουν κληρονόμοι χωρίς αποδοχή κληρονομιάς

    3) Ο πελάτης θέλει να μεταβιβάσει το δικό του 50% με γονική παροχή, οπότε απαιτείται ΗΤΚ

     

    Ερώτηση:

    Υπάρχει κάποιο πρόβλημα που οι υπόλοιποι δεν έχουν κάνει αποδοχή; Στα πεδία της ΗΤΚ που αναφέρεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς ποιους αναφέρουμε ως ιδιοκτήτες;

    Ευχαριστώ

  5. 35 minutes ago, Didonis said:

    Πως θα αιτηθείς αίτηση απαλλαγής αμοιβών στην ΔΟΥ αφού δεν έχεις κάνει καν έναρξη (στην ΔΟΥ)?

    Σωστά..

    Επειδή δε γνωρίζω καθόλου τη διαδικασία, μπορεί να είναι και μπούρδα η ερώτηση..η υδομ θα δεχόταν μελέτη από μηχανικό, για τον εαυτό του πάντα ή συγγενή, στην κατάσταση που περιέγραψα πιο πάνω(χωρίς να 'χει κάνει έναρξη), χωρίς να συμπεριλαμβάνεται απόδειξη(έστω μηδενική);

    Ρωτάω για αρχιτεκτονικές ή/και ΗΜ(αν έχει κάποια διαφορά)

  6. Καλημέρα

    Έχει νόημα η αίτηση απαλλαγής για εκπόνηση μελέτης από μηχανικό, ο οποίος δεν έχει κάνει έναρξη..αλλά έχει άδεια άσκησης(εγγεγραμμένος στο τεε), για ίδια ή συγγενική χρήση;

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.