Μετάβαση στο περιεχόμενο

Kostas24

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    7
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από Kostas24

  1. On 7/9/2022 at 6:53 ΜΜ, [email protected] said:

    Καλησπέρα κ από εμένα.

     

    Η ταπεινή μου άποψη:

    ΔΕΝ υπάρχει αυθαιρεσία. Θεωρητικά πρέπει να γίνει ενημέρωση φακέλου.

     

    Η δική μου προσέγγιση: αν το κτίριο είναι χαμηλής αξίας, θα αδιαφορούσα για την ενημέρωση φακέλου. Αν είναι μέσης ή και υψηλής αξίας, θα προχωρούσα σίγουρα σε ενημέρωση. Και όλα αυτά για να προλάβω συναδέφλους που σε μελλοντικό έλεγχο θα έλεγαν την αντίθετη δική τους άποψη, καθώς οι αποκλίσεις που περιγράφεις ακροβατούν στο απόλυτο άκρο των ανοχών. Υπάρχουν και συνάδελφοι που για πολύ μικρότερες αποκλίσεις γίνονται θύματα της αδυναμίας σκέψης και της ευθυνοφοβίας τους.

    @[email protected] Στην ενημέρωση φακέλου, δηλώνονται οι πραγματικές διαστάσεις κτιρίου. Όμως δεν υπάρχει πρόβλημα που η δόμηση ξεπερνά την μέγιστη προβλεπόμενη? Πως ξεπερνιέται αυτό?

     

  2. Εάν έχετε υπόψη σας κάποιο άρθρο νόμου που μπορεί να υποστηρίξει την παρανομία (ή μη), θα σας παρακαλούσα να το αναφέρετε για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

    Εγώ βρήκα στο Ν.4495/17:

            - άρθρο 81.2.:  "Δεν συνιστούν αυθαίρετη κατασκευή & δεν καταγράφονται ως παραβάσεις κατά τον έλεγχο αποκλίσεις διαστάσεων 2%".

           -  άρθρο 42.10.γ: "μεταβολές 2% με μέγιστο τα 20εκατοστά οδηγούν σε ενημέρωση φακέλου οικοδομής άδειας".

    Άρα με τις διαστάσεις δεν βλέπω πρόβλημα. Το παράδοξο είναι ότι στο παράδειγμα που ανέφερα αρχικά (100τμ, διαστάσεις 10Χ10) υπάρχει υπέρβαση δόμησης, που όμως με βάση τα ανωτέρω 2 άρθρα του 4495/17 δεν φαίνεται να λογίζεται ως παρανομία, αφού οι πλευρές είναι εντός νόμιμης απόκλισης 2% και 20εκ. Ή μήπως στην ενημέρωση φακέλου οικοδομής πρέπει να διορθώσω τα τμ? Αυτό όμως θα ήταν αναθεώρηση αδείας.

    Χάνω κάτι από τους νόμους ή κερδίζει όντως ο ιδιοκτήτης?

    @didonis: Από που προκύπτει το όριο 7 εκατοστών? Επίσης εκτιμώ ότι για μεγάλες διαστάσεις κτιρίου πχ 20μετρα, το όριο απόκλισης είναι τα 20εκ και όχι το 2%.

     

     

  3. 7 ώρες πριν, Didonis said:

    @kostassid αφου ξεπερνά τα 7εκ σε κάποια πλευρά και μόνο, ορθά χρήζει τακτοποίησης. Δεν είναι μόνο το 2% που ελέγχουμε.

    Φαντάσου κτήριο επιφάνειας 1000τμ ή 2000τμ θα είχε δικαίωμα απόκλισης πλευράς 20μ ή και περισσότερα μέτρα

     

     

  4. Καλησπέρα σας, θα ήθελα την άποψή σας για το παρακάτω.

    Βάση σχεδίων, οικοδομή έχει μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση 100τμ, και χτίζει ένα τετράγωνο μονοόροφο κτίριο πλευράς 10μ (10*10=100τμ).

    Σε έλεγχο οι διαστάσεις (με σοβά) μετρούνται 10,24μ έκαστη.

    Αφαιρούμε σοβά 5εκ (2,5 εκ από κάθε άκρο) και πάμε σε διαστάσεις κτίστη 10,19μ .

    Υπάρχει υπέρβαση δόμησης 3,84τμ, καθώς η πραγματική δόμηση είναι 103,84τμ (10,19μ*10,19μ) αντί 100τμ.

    Ωστόσο οι διαστάσεις κτιρίου είναι εντός της απόκλισης 2% και 20εκ.

    Υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή/παρανομία ή οτιδήποτε παράνομο που πρέπει να αποκατασταθεί ή ο ιδιοκτήτης απλά κερδίζει 3,84τμ στη δόμηση?

     

     

     

     

     

  5. Didonis & tetris: Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας .

    Παραθέτω αυτολεξί 2 άρθρα ΝΟΚ, που εξαιρούν τη προσμέτρηση στο ΣΔ:              

    ΝΟΚ άρθρο 11.6.ε: "Η επιφάνεια έως 25τμ ανά επίπεδο (όροφο, παταρι, σοφίτα) και ανα κλιμακοστάσιο σε κάθε αυτοτελή ανεξάρτητη ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένων πλατυσκαλων, διαδρόμων και χώρων αναμονής ατόμων με αναπηρία και εμποδιζομένων ατόμων".

    ΝΟΚ άρθρο 11.6.δ: "Η επιφάνεια των υποχρεωτικών σύμφωνα με τον κτιριακό κανονισμό, ανά κτίριο ή ανά τμήμα κτίριο αυτοτελούς λειτουργίας, κοινοχρηστων κλιμακοστασίων συμπεριλαμβανομένων ανελκυστήρων, πλατύσκαλων, διαδρόμων και χώρων αναμονής ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατομών και για επιφάνεια έως 30τμ ανά επίπεδο (όροφο,πατάρι) και ανά κλιμακοστάσιο και 40τμ στο επίπεδο εισόδου κτιρίου που διαθέτει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο.

    Τα κοινόχρηστα κλιμακοστάσια, διάδρομοι κλπ αναφέρονται στο άρθρο 11.6.δ.

    Στο άρθρο 11.6.ε δεν αναφέρεται πουθενά περί "κοινόχρηστων κλιμακοστασίων" ή "κοινόχρηστων χώρων".

    Άρα από την ακριβή διατύπωση των άρθρων οι διάδρομοι σε κλιμακοστάσιο (όχι κοινόχρηστο) πρέπει να εξαιρούνται από το ΣΔ.

     

     

     

  6. Στο ΝΟΚ (άρθρο 11.6.ε) αναφέρεται ότι δεν μετρά στο ΣΔ "Η επιφάνεια έως 25τμ ανά επίπεδο (όροφο, παταρι, σοφίτα) και ανα κλιμακοστάσιο σε κάθε αυτοτελή ανεξάρτητη ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένων πλατυσκαλων, διαδρόμων και χώρων αναμονής ατόμων με αναπηρία και εμποδιζομένων ατόμων".

    Σε μεζονέτα, που έχει εσωτερικό κλιμακοστάσιο (όχι κοινόχρηστο) για επικοινωνία ισόγειου με 1ο όροφο, ο διάδρομος μπροστά από το κλιμακοστάσιο στον 1ο όροφο που οδηγεί στα υπνοδωμάτια, μετρά ή όχι στη δόμηση?

    Ένας υπάλληλος πολεοδομίας μου είπε ότι μετρά στη δόμηση. Ωστόσο διαβάζοντας το ΝΟΚ, μου φαίνεται ξεκάθαρα οτι δεν μετρά.

    Γνωρίζει κανείς τι ισχύει?

    Αν είσαι μηχανικός, ενημέρωσέ μας να αλλάξουμε το προφίλ σου. Pavlos33

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.