Μετάβαση στο περιεχόμενο

vmavro

Members
  • Περιεχόμενα

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από vmavro

  1. 1 λεπτό πριν, koulosb said:

    Καλησπέρα....τελικα όσοι μηχανικοί κάνουμε δημόσια έργα με ΚΑΔ 41.20. και ατομική επιχείρηση (όχι εταιρία) έχουμε υποχρέωση εγγραφής στο ΓΕΜΗ?

    Ναι, μόνο που υπάρχει ο καδ αυτός στις δραστηριότητες μας χρειάζεται εγγραφή στο γεμη. Θεωρείτε εμπορικός καδ και με βάση τη νομοθεσία θέλει εγγραφή.

    Επειδή, όμως, εγγραφή στο γεμη, αυτή καθεαυτή δεν υφίσταται, κάνουμε εγγραφή στο βιοτεχνικό επιμελητήριο πχ (οι ηλεκτρολόγοι) και έπειτα παίρνουμε τους κωδικούς του γεμη.

     

  2. Γεια σου συνάδελφε. Λοιπόν θα σου πω τι γνωρίζω ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ και ευελπιστώ να τοποθετηθεί και κάποιος πιο έμπειρος να μας διαφωτίσει περαιτέρω. 

    Παράθεση

    Τα ερωτήματα είναι:

    Μπορώ να δηλώσω τέτοιον ΚΑΔ ως μηχανολόγος μηχανικός; ναι μπορείς να βάλεις κατασκευαστικούς καδ

    Είναι ο 41.2 σωστός; να βάλεις καλύτερα πιο ειδικό καδ πχ 41203000 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ (ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ) και 41204000 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΜΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ (ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ
    ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ)

    Τι παραστατικό θα εκδίδω; τιμολόγιο αθεώρητο, όχι παροχής υπηρεσιών από τη στιγμή που παίρνεις εσύ το εμπόρευμα και ΔΑ θεωρημένο για το εμπόρευμα. Όμως με έδρα το σπίτι σου δε μπορείς να παραλάβεις υλικά εσύ, μόνο να τα μεταφέρεις, αν έχεις εσύ ΦΙΧ αλλιώς ο προμηθευτής, στο εργοτάξιο, όπου εκδίδεται ΔΑ. Είναι όμως δυνατόν να αγοράζει τα υλικά ο πελάτης και εσύ να εκτελείς μόνο το έργο με παροχή υπηρεσιών, εφόσον το επιθυμείς.

    Δημιουργείται κάποια "περίεργη" απαίτηση ή υποχρέωση από πλευράς μου; πρέπει να εγγραφείς σε εμπορικό επιμελητήριο καθότι οι κατασκευαστικοί καδ χαρακτηρίζονται ως εμπορικοί, προσοχή σε αυτό που είπα παραπάνω για την έδρα

    Τέλος, η παρακράτηση σε τέτοιο παραστατικό, ποια θα είναι; Προφανώς ψάχνω να πάω στην παρακράτηση 3% των τεχνικών έργων. ναι 3% όπου στην παρακρατεί ο λήπτης

     

  3. Χαίρομαι που αναπτύσσουμε το θέμα καθότι είναι ένα ενδιαφέρον σενάριο. 

    Η άποψή μου είναι να αποφεύγονται κατά το δυνατόν, κοινόχρηστα δίκτυα εντός ιδιόκτητων χώρων. Σε πρόσφατη μελέτη, σε ένα συγκρότημα κατοικιών με 9 πολυόροφα διαμερίσματα στο ίδιο κτήριο, σχεδιάστηκε η παραπάνω λογική, σε συνεργασία με εταιρία συστημάτων πυραν/υσης διεθνούς φήμης. 

    Σε μικρότερα κτίρια πάλι το ίδιο θα επέλεγα, εάν το κόστος το επέτρεπε.

    Παρακάτω οι απαντήσεις μου, με italic. Σκοπό δεν έχω να διαφωνήσω, εξάλλου η μελέτη έχει πολλούς δρόμους, αλλά να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε ένα θέμα που μας ενδιαφέρει. 

    On 14/5/2023 at 10:13 ΠΜ, Lefteris95A said:

    1ον ποιος θα είναι υπεύθυνος για τόσους πολλούς πίνακες πυρανίχνευσης? Ο κάθε ιδιοκτήτης? και σε περίπτωση ενοικιαστών, ο κάθε ενοικιαστής? Επίσης πως θα εκπαιδευτούν όλοι αυτοί? θα πρέπει να έχουν γνώση τουλάχιστον των βασικών, ώστε να μπορούν να τον "διαβάσουν".  

    Οι τοπικοί πίνακες έχουν έξοδο σε γενικό ο οποίο είναι addressable με ένδειξη ποιο διαμέρισμα δείχνει συναγερμό, επικοινωνία με τηλ. κέντρο. Στην παραπάνω περίπτωση το συγκρότημα είχε φύλακα ο οποίος επέβλεπε 4 τέτοια συγκροτήματα, τα οποία επικοινωνούσαν όλα μεταξύ τους. Σε μια πιο απλή περίπτωση, το σύστημα δε χρειάζεται κάποιο περισσότερο διάβασμα από έναν συναγερμό και είναι στην ευθύνη του ιδιοκτήτη όπως κάθε δίκτυο εντός της οικίας. Σήμερα υπάρχουν ανιχνευτές με σχεδόν μηδενικό σφάλμα οπότε σε περίπτωση που ενεργοποιηθούν είναι σχεδόν βέβαιη η ύπαρξη καπνού ή/και φωτιάς.

    2ον, σε περίπτωση φωτιάς οι φαροσειρήνες που θα πέφτουν? Το κάθε στοιχείο του πίνακα αποτελεί μια διεύθυνση, συνεπώς δεν μπορείς να το ρίξεις σε 2-3-4 διαφορετικούς πίνακες, άρα ο κάθε πίνακας θα πρέπει να έχει τόσες φαροσειρήνες όσοι και οι ορόφοι ώστε να ειδοποιεί και τους λοιπούς κατοίκους.

    Με χρήση κεντρικού addressable πίνακα είναι δυνατή η χρήση μιας σειρήνας ή πολλαπλών και η ενεργοποίηση συγκεκριμένων κατά βούληση.

    3ον, τι γίνεται σε περίπτωση φωτιάς και ο ιδιοκτήτης "σωπάσει" τον πίνακα και τις φαροσειρήνες από τον πίνακα που έχει υπό την κατοχή του?

    Με χρήση κεντρικού addressable πίνακα κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό καθώς έχει λάβει σήμα πριν τη σίγαση του τοπικού.

    Η λογική του συστήματος πυρανίχνευσης είναι να είναι κεντρικό και σε περίπτωση ανάγκης να ειδοποιούνται όλοι οι κάτοικοι μέσω των φαροσειρήνων που θα βρίσκονται στους ορόφους, άρα όχι η σκέψη για ανεξάρτητα συστήματα ανά διαμέρισμα δεν στέκει.

    Το σύστημα που περιέγραψες το βρίσκω πολύ σωστό και ειδικά για εφαρμογές με χαμηλό κόστος είναι μονόδρομος.

    On 14/5/2023 at 10:13 ΠΜ, Lefteris95A said:

    Αυτό που κάνω εγώ είναι να χρησιμοποιώ έναν συμβατικό πίνακα πυρανίχνευσης (κυρίως λόγω κόστους) και κάθε διαμέρισμα να το ορίζω ως ανεξάρτητη ζώνη.

    Αναλυτικά:

    1x πίνακας πυρανίχνευσης στο ισόγειο τοποθετημένος σε δωμάτιο μαζί με τον κεντρικό ηλεκτρολογικό πίνακα.

    3-4x ανιχνευτές καπνού ανά διαμέρισμα (δωμάτια,κυρίως, κουζίνα) Στην κουζίνα ο ανιχνευτής καπνού είναι επιρρεπής σε ψευδής συναγερμούς. Συνήθως επιλέγω θερμοδιαφορικούς ή διπλής τεχνολογίας. 

    Μπουτόν σε κάθε όροφο

    Φαροσειρήνα σε κάθε όροφο ή και ανά 2 ανάλογα τα διαμερίσματα. (Σε περίπτωση μεγάλων διαμερισμάτων ενδεχομένως να μην επαρκεί ούτε η μια σειρήνα ανά όροφο)

    • Thanks 1
  4. Γεια σου @Lefteris95A . Το σχόλιό μου πήγαινε σε αυτό: 

    On 8/12/2018 at 7:26 ΠΜ, andreasnem said:

    Αν καταλαβαίνω καλά βάση της 1.7.3 των γενικών διατάξεων και της 7.2.2 των κατοικιών θα πρέπει σε κάθε Νέα πολυκατοικία άνω των 3 ορόφων να τοποθετείται αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης που να καλύπτει όλους τους χώρους (άρα σε κάθε υπνοδωμάτιο σαλόνι και κουζίνα διαμερίσματος);

    Aν ισχύει αυτό οι ανιχνευτές θα συνδέονται όλοι σε κεντρικό πίνακα πυρανίχνευσης (π.χ. στην Είσοδο της Pilotis) ή θα πρέπει το κάθε διαμέρισμα να διαθέτει τον δικό του πίνακα πυρανίχνευσης ; 

    Δηλαδή στην περίπτωση άνω των 3 ορόφων που απαιτείται, είναι πιο λογικό να μπουν αυτόνομα συστήματα σε κάθε διαμέρισμα.

  5. On 7/1/2023 at 1:23 ΠΜ, GeorgeS said:

    νεότερη Υ.Α.

    Συνάδελφε, όταν βρεις χρόνο παράθεσέ την σε παρακαλώ να την έχουμε υπόψη. Διότι η απόφαση 130414 είναι πριν την νομοθέτηση του ελοτ 60364, ο οποίος από όσο γνωρίζω υποχρεώνει τους ΔΔΡ στις καταναλώσεις. 

  6. Χαίρετε συνάδελφοι μηχανικοί,

    Θέλω να κάνω επέκταση σε κατασκευαστική δραστηριότητα, ώστε να μπορώ να αναλάβω κάποια ανακαίνιση (τουλάχιστον για αρχή). 

    Ξέρω ότι πρέπει να κάνω επέκταση δραστηριότητας και προσθέτω κατάλληλο κατασκευαστικό ΚΑΔ. Κατά συνέπεια εγγράφομαι και στο ΓΕΜΗ.

    ερ1: Ξέρετε τι άλλο χρειάζεται και επίσης τι επιπλέον πάγια έξοδα θα έχω (πχ λόγω εγγραφής στο ΓΕΜΗ);

    ερ2: Παράλληλα θα ασχολούμαι κατά κύριο λόγω ως μελετητής (με παροχή υπηρεσιών). Θα με επηρεάσει η εγγραφή στο ΓΕΜΗ κάπως; 

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια.

  7. On 8/12/2018 at 7:26 ΠΜ, andreasnem said:

    Aν ισχύει αυτό οι ανιχνευτές θα συνδέονται όλοι σε κεντρικό πίνακα πυρανίχνευσης (π.χ. στην Είσοδο της Pilotis) ή θα πρέπει το κάθε διαμέρισμα να διαθέτει τον δικό του πίνακα πυρανίχνευσης ;

    Υπάρχει απάντηση σε αυτό;
    Η λογική μου, λέει ότι κάθε διαμέρισμα θα έχει το δικό του αυτόνομο σύστημα, το οποίο θα διασυνδέεται με το κεντρικό. 

  8. On 4/9/2022 at 6:58 ΜΜ, tetris said:

    Η σφραγίδα θα περιέχει ό,τι ορίζει ο νόμος. Οποιαδήποτε διαφοροποίηση, ενέχει κίνδυνο παραποίησης (με τις γνωστές συνέπειες)

    Σου είναι εύκολο να παραθέσεις τον νόμο, γιατί δεν τον βρήκα μετά από μια σύντομη αναζήτηση στο θέμα.

  9. @orestis_evg94 Όπως τα λέει ο Προφέσορας είναι.

    Να προσθέσω μόνο κάτι-με κάθε επιφύλαξη. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι να μη δηλώσεις κάποιον καδ που θεωρείται εμπορικός, καθότι μετά θα χρειαστεί να εγγραφείς στο ΓΕΜΗ και δε ξέρω και με τι άλλο συνοδεύεται αυτό.. Τους εμπορικούς μπορείς να τους δεις εδώ:

    96618 13-08-2022 ΚΑΔ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΔΡ.pdf

    • Thanks 1
  10. On 25/8/2020 at 8:26 ΜΜ, Αποστόλης Ίτσιος said:

    καλησπερα,. Τελικα εβγαλες ακρη με την αγορα ημι επαγγελματικου;

    Ενδιαφερομαι για αγορα ημι επαγγελματικου οχηματος, απο την αντιπροσωπεια που θελω να το παρω το αυτοκινητο βγαινει με ΦΙΧ

    το θεμα μου ειναι αν τα ΚΑΔ μου μπορουν να το δικαιολογήσουν. Ειμαι πολιτικος μηχανικος ΤΕ με καδ 71.12.1000 & 42.99.0000.

    Αν γνωριζει καποιος να με βοηθησει,  διοτι οπου και να ρωτησω, απαντηση ξεκαθαρη δεν πηρα. Απο μηχανολογικο, εφορια, λογιστες, ο ενας πεταει το μπαλακι στον αλλο.

    Ευχαριστω εκ των προτερων.

    Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου και του τίτλου θέματος. Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

    Pavlos33

    Παύλο ελπίζω να έχεις βγάλει άκρη κοντά τρία χρόνια μετά. Πάντως εγώ όσο το έψαξα κλίνω στο ότι από τη στιγμή που έχει κανείς κατασκευαστικό ΚΑΔ (άρα εγγραφή στο ΓΕΜΗ) είναι σχεδόν σίγουρο ότι δικαιούται ΦΙΧ.

  11. Οι ΚΑΔ των μηχανικών για κατασκευή είναι όμως μέσα. Όπως ο 41.20.

    Δηλαδή όλοι οι μηχανικοί που ασχολούνται με κατασκευές είναι εγγεγραμμένοι στο ΓΕΜΗ; 

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.