Μετάβαση στο περιεχόμενο

kostasn

Members
  • Περιεχόμενα

    4
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by kostasn

  1. Προφανώς και το πρόβλημα είναι στο string μιας και με την εναλλαγή του αντιστροφέα μετέφερες το πρόβλημα στον 2ο αντί του 3ου! Τσέκαρε και πάλι την τάση σου στο συγκεκριμένο string και εν συνεχεία στην έξοδο κάθε πάνελ ξεχωριστά (ελπίζω να έχεις τοποθετήσει βύσματα που να μπορούν να βγαίνουν). Αν δεις περίεργη τάση σε όλο το string τσέκαρε μην τυχόν έχεις τοποθετήσει κάποιο πάνελ με αντίστροφη πολικότητα. Τσέκαρε επίσης κάθε επαφή σου (βύσματα καλώδια κλπ). Είναι μικρή η εγκατάσταση οπότε δεν είναι και τόσο μεγάλο το πρόβλημα. Αν δεις ότι η τάση σου είναι οκ τότε κάποιο "Hot Spot" γίνεται σε πανελ. Το ιδανικό είναι να έχεις όργανο μέτρησης-υπολογισμού του I-V curve του πάνελ για να δεις το hot spot είτε μια θερμοκάμερα. Το κλειδί είναι να πας βήμα-βήμα. Ξεκίνα από το string και εντόπισε το πρόβλημα στο panel. Καλή τύχη!
  2. @pv-t solar Έχεις απόλυτο δίκιο και εμμέσως πλην σαφώς το ίδιο υπονοώ και εγώ. Ότι δλδ η 25ετής εγγύηση του 80% είναι καθαρά θέμα marketing. Η εγγύηση καλής λειτουργίας που είναι συνήθως μέχρι 5 έτη (εκτός από την καλύτερη εταιρεία του κόσμου που δίνει 12) σίγουρα προβλέπει την αντικατάσταση των panels για το παράδειγμα που ανέφερα προηγουμένως. Ήθελα να δείξω ότι αν αυτό συμβεί ΜΕΤΑ τα 5 έτη τότε άντε να βρεις το δίκιο σου. Πρέπει να έχεις να κάνεις με μεγάλη και ΣΟΒΑΡΗ εταιρεια για να βρεις ακρη. Δεν χρειάζεται βέβαια να σχολιάσω το ποιος Ελληνάκος όπως πολύ σωστά αναφέρεις θα μπει στη διαδικασία να αποταθεί σε εργαστήριο για μέτρηση. Αυτά τα θέματα πιστεύω ότι εμίς ως μηχανικοί οφείλουμε να προβάλουμε. Στο μόνο που διαφωνώ μαζί σου είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα των πολλών μονοφασικών με τους κεντρικούς. Πολλοί κεντρικοί δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου ανά string που είναι πολύ δυνατό πλεονέκτημα.
  3. Συνάδελφοι να προσθέσω κι εγώ ένα ενδοιασμό όσον αφορά την 25ετή εγγύηση του 80%. Φαντάζομαι ότι για να αποδείξεις ότι η απόδοσή σου είναι χαμηλότερη από το 80% της ονομαστικής θα πρέπει το πάρκο να διαθέτει ένα πρότυπο σταθμό ανάλογο με αυτόν που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του Perfomance Ratio, ή ίσως να γίνει on site μέτρηση με πιστοποιημένα όργανα. Επιπλέον, για να ισχυριστεί καποιος ότι η απόδοση των panels είναι κάτω από 80% και να δεχτεί όντως ο οίκος να του αντικαταταστήσει το/τα panel(s) θα πρέπει να αποδείξει ότι το πρόβλημα είναι καθαρά πρόβλημα παραγωγής και τπτ άλλο. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει ένα γενικευμένο πρόβλημα για όλο το πάρκο όπως για παράδειγμα τα panels να αρχίζουν να καφετίζουν (browning). Σε αντίθετη περίπτωση καλύτερα να μην περιμένει κάποιος ότι η κατασκευάστρια εταιρεία των panels πρόκειται να του αντικαταστήσει ένα, δύο, δέκα ή 20 panels.
  4. Συνάδελφε στην περίπτωση των thin-film εξ' όσων γνωρίζω η γείωση γίνεται μόνο στον αρνητικό πόλο και όχι στο θετικό.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.