Μετάβαση στο περιεχόμενο

kostasgr

Members
  • Περιεχόμενα

    40
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by kostasgr

  1. Την βλέπω σωστή την κατεύθυνση αυτή με σκελετούς και διαμορφώσεις εξαρχής, σε ευχαριστώ πολύ για την πρόταση.
  2. Είναι επικλινές το οικόπεδο και από κάποιες πρώιμες συζητήσεις, δεν βλέπω να είναι εφικτή η δόμηση 360τμ σε ένα κτίριο. Είναι 14x32μ ορθογώνιο με κλίση επί των 32μ.
  3. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Συνολικά που κυμαίνεται το κόστος κατασκευής ανά τετραγωνικό στην επαρχία; Στο σκελετό ποιά είναι περίπου η διαφορά στο κόστος για τα παραπάνω 2 κτίρια, αν γίνουν μαζί ή τμηματικά;
  4. Καλησπέρα στους συναδέλφους. Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός που ασχολούμαι με IT και δεν έχω ασχοληθεί ούτε με ηλεκτρολογικά έργα ούτε με μηχανολογικά/θέρμανσης. Θα δημοσιεύσω το έρωτημα εδώ, καθώς αφορά ηλεκτρολογική συμπεριφορά συστήματος φυσικού αερίου και θεωρώ ότι μπορεί κάποιος συνάδελφος που ασχολείται με συστήματα θέρμανσης να έχει πέσει σε κάτι παρόμοιο. Σε σπίτι που κατέχουμε και νοικιάζουμε οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη, εγκαταστήσαμε ατομικό λέβητα φυσικού αερίου BAXI compact μόλις το περασμένο φθινόπωρο, σε εξωτερικό μπαλκόνι. Τώρα με τα βαριά κρύα έχει εμφανιστεί το εξής θέμα στον ενοικιαστή. Όταν η θερμοκρασία χώρου φτάνει τους 24 βαθμούς κελσίου (τού αρέσει να το «μπουμπουνίζει»), πέφτει το ρελέ διαφυγής στον πίνακα της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Δεν έχω πάει να διαπιστώσω το πρόβλημα από κοντά, επειδή μένω σε άλλη πόλη. Το πρόβλημα δεν μού έχει αναφέρει να συμβαίνει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Σε πρώτη φάση κάνω διερεύνηση, συλλέγοντας στοιχεία συμπεριφοράς. Έστειλα και ηλεκτρολόγο, ο πίνακας δεν έχει πρόβλημα και το ρελέ διαφυγής είναι μόλις 1-2 χρόνων, καινούριο Legrand, για να λέγαμε ότι έχει αυτό πρόβλημα. Σε επόμενη φάση, θα στείλω την εταιρεία που εγκατέστησε το λέβητα φυσικού αερίου να παρατηρήσει τί συμβαίνει. Θα ενδιαφερόμουν να ακούσω τυχόν παρόμοιες εμπειρίες ή απόψεις για το πού μπορώ να κατευθύνω τη διερεύνηση. Ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας.
  5. Καλησπέρα, Θα ενδιαφερόμουν να ακούσω την άποψή σας στο εξής θέμα. Σε ένα επικλινές οικόπεδο που χτίζει 360 τετραγωνικά, δυνατότητα μέχρι 2 όροφους δομημένους και ισόγειο άχτιστο (9μ ύψος + 2 στέγη), έχω συζητήσει ότι ο βέλτιστος τρόπος εκμετάλλευσης είναι 2 κτίρια από 180 τετραγωνικά, 2 ορόφους και πιλοτή. Μακροσκοπικά τελείως, πόση περίπου είναι η διαφορά του κόστους αν κάποιος χτίσει το ένα κτίριο πρώτα και σε μεταγενέστερη φάση το δεύτερο, σε σχέση με το να χτίσει και τα δύο μαζί; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
  6. Ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτό που λες ισχύει, ωστόσο αυτό που έχω απορία και διατύπωσα στην αρχή είναι το αν προβλέπεται η επιστροφή όλων των εισφορών σε μετρητά, κατά την αναχώρηση στο εξωτερικό. Γνωρίζω ανθρώπους που το έκαναν με το ΙΚΑ, στην προ-ΕΦΚΑ εποχή, πριν περίπου 5 χρόνια από σήμερα.
  7. Ένας ανεμιστήρας καυσαερίων στην έξοδο του εναλλάκτη, δεν θα δημιουργήσει μεγαλύτερη τάση εφελκυσμού των καυσαερίων, με τελική επιρροή (μείωση) στην απόδοση του συστήματος; (αφού έχουμε εκμετάλλευση της θερμότητας των καυσαερίων σε λέβητα συμπύκνωσης)
  8. Το επαναφέρω το θέμα, μήπως το διαβάσει κάποιος που πιθανόν γνωρίζει τί γίνεται με αυτή τη διαδικασία.
  9. Καλησπέρα σε όλους, Από την εμπειρία όσων έχουν δουλέψει από ιδία χρήση ή έχουν υποστηρίξει ως μηχανικοί, ποιούς κατασκευαστές και ποιά μοντέλα θα προτείνατε για λέβητες συμπύκνωσης πετρελαίου; Ευχαριστώ πολύ.
  10. Κατά την εκτίμησή μου, στις κρύες πόλεις της βορείου Ελλάδας, όπου δεν φτάνει φυσικό αέριο, είναι μονόδρομος ο λέβητας συμπύκνωσης πετρελαίου.
  11. Συμφωνώ και θα προσθέσω ότι δεν έχει νόημα να συζητάμε για σύγκριση λύσεων, χωρίς δεδομένο ένα πολύ καλό επίπεδο μόνωσης. Όλα τα παραπάνω τα συζητάμε και με φίλους, με αυτή την παραδοχή.
  12. Σε αυτό ακριβώς συγκλίνω κι εγώ, ότι δεδομένης καλής μόνωσης, η αντλία θερμότητας δεν είναι η βέλτιστη λύση οικονομοτεχνικά. Αναφέρομαι σε λύσεις χωρίς ενδοδαπέδια, αλλά με σώματα.
  13. Εννοείς ότι δεν συμφέρει η αντλία θερμότητας σε κρύα κλίματα φαντάζομαι.
  14. Θα με ενδιέφερε να ακούσω συγκρίσεις και για περιοχές χωρίς φυσικό αέριο, π.χ. όπως εδώ στα Γιάννενα, όπου η εναλλακτική επιλογή είναι ο λέβητας συμπύκνωσης πετρελαίου. Να σημειώσω ότι συζητούμε τις λύσεις, όχι για καινούριο σπίτι με ενδοδαπέδια, αλλά για υπάρχουσα λύση σωμάτων.
  15. Καλησπέρα σε όλους, Με αφορμή συζήτηση που έχουμε με φίλους μηχανικούς, ακόμα δεν έχει καταφέρει κανείς να τεκμηριώσει ολοκληρωμένα το όφελος της πολυφορεμένης ιδέας της αντλίας θερμότητας στα κρύα κλίματα της χώρας. Εγώ μένω στα Γιάννενα, αλλά επειδή έχω μείνει σε όλες τις μεγάλες πόλεις και στα νότια και στα βόρεια της χώρας, έχουμε πιάσει αυτή τη συζήτηση για διαφορετικά κλίματα. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι στα νοτιότερα και πιο θερμά κλίματα, η αντλία θερμότητας απογειώνεται σε απόδοση και ως λύση συγκρινόμενη με άλλες. Τί γίνεται όμως σε πολύ κρύα κλίματα βόρειων πόλεων; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας.
  16. Καλησπέρα, Ξεκινώ μια συζήτηση πάνω σε ένα σημαντικό θέμα που έχω δει να συμβαίνει στο παρελθόν με φίλους που αναχώρησαν στο εξωτερικό. Μερικοί από αυτούς, φεύγοντας, έκαναν αίτηση π.χ. στο τότε ΙΚΑ και πήραν πίσω σε κατάθεση όλο το ποσό των εισφορών που είχαν δώσει. Τώρα πλέον με τη σύγκλιση των ταμείων στο ΕΦΚΑ, είναι αυτό εφικτό για όσους έχουμε ΤΣΜΕΔΕ, σε περίπτωση που αναχωρήσουμε στο εξωτερικό;
  17. Στην αρχή κάνεις αναφορά σε ενεργειακά κουφώματα. Έχουν γίνει από το 1987 και επεμβάσεις στους τοίχους με μονώσεις ή όχι;
  18. Πολύ σημαντική ερώτηση επίσης: το σπίτι παρελήφθη με «κλειδί στο χέρι», χωρίς καμία μελέτη των υλικών που τοποθετήθηκαν από την πλευρά σου;
  19. Θα καταλάβει πολύ γρήγορα αν η ταράτσα χρειάζεται μόνωση, αλλά και γενικότερα τη μόνωση στους τοίχους που θεωρεί ότι ο εργολάβος τους έκανε για «εξοικονόμηση».
  20. Δεν χρειάζεσαι σε πρώτη φάση πλήρες σκανάρισμα με επαγγελματικό μηχάνημα. Θα πάρεις ένα απλό «πιστόλι» που μετράει θερμοκρασίες, της τάξης των 30-50 ευρώ. Θέλεις να δεις τα «χοντρά», τί συμβαίνει με τις απώλειες. Π.χ. https://www.skroutz.gr/c/2278/Thermometra-Laser-Yperythron.html?from=catspan&keyphrase=%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF+%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%85%CE%B8%CF%81%CF%89%CE%BD
  21. Μερικές φορές πέφτουμε στην παγίδα της περίπου εκτίμησης με το μυαλό, χωρίς να έχουμε νούμερα. Έχοντας ταράτσα από πάνω και μη θερμαινόμενο σπίτι από κάτω, και όντας σε οροφοδιαμέρισμα, είναι πολύ πιθανό αυτό που περιγράφεις να είναι το προφίλ χρήσης του διαμερίσματός σου στους κρύους μήνες το χειμώνα. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που το «τρέχεις» με το νέο σύστημα. Σίγουρα τον επόμενο χειμώνα θα μπορείς να συγκρίνεις. Κατά την άποψη μου, αν θέλεις κράτα στατιστικά του κάθε μήνα από το μετρητή σε ένα excelόφυλλο για να μπορείς να κάνεις συγκρίσεις του χρόνου. Ως άμεση ενέργεια, θα «μπουμπούνιζα» το σπίτι για λίγες ώρες και θα βαρούσα με ένα απλό πιστόλι υπερύθρων να διαβάσω θερμοκρασίες σε επιφάνειες, δοκάρια και κουφώματα, κυρίως σε ώρες με χαμηλή θερμοκρασία έξω. Αν τυχόν το σπίτι είναι από «έλληνα» εργολάβο και ειδικά τύπου «Αθήνας», ενδέχεται οι προδιαγραφές του σπιτιού να μην είναι αυτές που υποσχέθηκε. Σχετικά με την καμπύλη αντιστάθμισης, είναι επιστημονική διαδικασία και σίγουρα ο κατασκευαστής πρέπει να σού έχει φορέσει τη σωστή καμπύλη για την περιοχή σου. Αν την πειράξεις, βγαίνεις εκτός φιλοσοφίας, δεν είναι τόσο απλό.
  22. Καλησπέρα, αν κάποιος είναι κανονικά μισθωτός μηχανικός, και ανοίξει βιβλία μηχανικού (ατομικ. επιχείρησης δηλαδή), θα πληρώσει κι αυτός κανονικά το τέλος επιτηδεύματος; Παρόλο που ήδη πληρώνει φόρο για τις μισθωτές υπηρεσίες μέχρι και το τελευταίο ευρωλεπτό; Συνεχίζεται αυτό το νταβατζιλίκι 2 χρόνια μετά από την ψήφιση; Ευχαριστώ προκαταβολικά!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.