Μετάβαση στο περιεχόμενο

GEng__

Members
  • Περιεχόμενα

    7
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

GEng__'s Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. Να συμπληρώσω - διορθώσω μόνο, ότι σε κάθε διεύθυνση δράσης του ανέμου πάνω στο κτίριο (0°, 90°, 180°, 270°) έχουμε 3 τιμές για Cp,net για καθεμία από τις 3 ζώνες (Α,Β και C για μονοκλινή στέγαστρα): Maximum all φ ---> Cp, net + Minimum φ = 0 ---> Cp,net - Minimum φ = 1 ---> Cp,net - (Όπου φ, ο λόγος πληρότητας) Δηλαδή θεωρητικά 12 περιπτώσεις. Οι τιμές Cp,net υπολογίζονται με γραμμική παρεμβολή μεταξύ των τιμών που υπάρχουν στους πίνακες του EC-1 για γωνίες μεταξύ 0° και 30° για μονοκλινή στέγαστρα. π.χ. αν έχω γωνία 5.73° υπολογίζω τα Cp,net με γραμμική παρεμβολή μεταξύ των τιμών που δίνονται για 5° και 10° στους σχετικούς πίνακες. Διαφορετικά μπορούν να χρησιμοποιούνται οι καθολικοί συντελεστές δύναμης Cf (οι οποίοι υπολογίζονται επίσης με γραμμική παρεμβολή), λαμβάνοντας το κέντρο της πίεσης σε απόσταση d/4 από το προσήνεμο άκρο. Οι συντελεστές Cp,net για Maximum all φ, δίνουν τις μέγιστες τιμές με δράση του ανέμου κάθετα και προς τη στέγη (Cp,net +), ενώ αυτοί που προκύπτουν για Minimum φ = 0 και Minimum φ = 1 τις ελάχιστες (Cp,net -), δηλαδή αναρρόφηση. Επίσης πρέπει να υπολογισθεί και η δράση του ανέμου πάνω στα υποστυλώματα θεωρώντας τα ως 'κατασκευαστικά στοιχεία με αιχμηρές ακμές στις διατομές' (Ερμόπουλος Ι.Χ., 2005, Ευρωκώδικας 1, παρ. 6.5 σελ. 116 και 117).
  2. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Κάτι τελευταίο, παρατηρώ από το σχετικό πίνακα με το βαθμό πληρότητας (φ) ότι για minimum φ = 1 (δηλαδή στέγαστρο πλήρως φραγμένο, με περιεχόμενα μόνο στην υπήνεμη πλευρά του) δίνει αισθητά μεγαλύτερες τιμές για το Cp,net για τις ζώνες Α, Β και C απ' ότι για φ=0. Στο φορτιστικό μοντέλο δηλαδή πρέπει να πάρω 4 περιπτώσεις για τα φορτία ανέμου; δηλ: 1. Wx+ (0 μοίρες) και Cp,net για φ=0, 2. Wx+ (0 μοίρες) και Cp,net για φ=1 (Ή τελοσπάντων μόνο τις τιμές για φ = 1 εφ' όσον είναι δυσμενέστερο) 3. Wy+ (90 moίρες) για επίπεδη στέγη 4. Wy- (-90 μοίρες) για επίπεδη στέγη Και πάνω που έλεγα, να μια φορά που έχω φορτία μόνο στη στέγη και γλίτωσα με τα τοιχώματα.
  3. Ναι σωστά, απλά ρωτάω γιατί συνήθως εξετάζουμε ανεμοπιέσεις στις πλευρές Χ, Υ (έστω πλάτος και μήκος αντίστοιχα) του κτιρίου και γι' αυτό αναφέρθηκα στις 4 πλευρές ενός π.χ. ορθογωνικού κτιρίου +/-Χ (0, 180) και +/-Υ (90, 270). Για να γίνω ακόμα πιο συγκεκριμένος, έχω ένα ανοιχτό (από τις 3 πλευρές του) μονοκλινές υπόστεγο 10 x 30, με ύψη 5μ, χαμηλό και 6μ. υψηλό (10% κλίση δηλαδή). Η μία πλευρά των 30μ. εφάπτεται σε υπάρχον κτίριο (προσήνεμη είναι η απέναντι). Η ερώτηση μου είναι εάν χρειάζεται υπολογισμός για τις ανεμοπιέσεις της στέγης στην ανοιχτή πλευρά των 10 μ., κι αν ναι, είναι σωστή η θεώρηση να την θεωρήσω επίπεδη; (βλ. δημοσιεύσεις #5 και #7 στο παρόν topic).
  4. Προσωπικά εξακολουθώ να έχω την εξής απορία όσο αναφορά τα μονοκλινή ανοιχτά στέγαστρα: στο βιβλίο του Ι.Χ. Ερμόπουλου ''Ευρωκώδικας 1'', (2η έκδοση, 2005) σελ. 107 (όπου και αναφέρεται για τα στέγαστρα) αναφέρει επί λέξει: ''...Οι καθολικοί συντελεστές δύναμης Cf, καθώς και οι τελικοί συντελεστές πίεσης Cp,net, που δίνονται στους πίνακες 6.6 και 6.8 για φ =0 και φ =1, λαμβάνουν υπόψη τη συνδυασμένη δράση του ανέμου που δρα τόσο στις άνω όσο και στις κάτω επιφάνειες του στεγάστρου, για όλες τις δευθύνσεις του ανέμου....'' Η απορία: σε ανοιχτό μονόκλινές στέγαστρο στη διεύθυνση 90 μοιρών, χρειάζεται υπολογισμός; Είδα σε παλαιότερη ανάρτηση συναδέλφου, ότι μπορούμε να θεωρήσουμε τη στέγη επίπεδη σε αυτή την περίπτωση (άξονας Υ, διεύθυνση 90 μοιρών). Ισχύει αυτό τελικά; Στο παράδειγμα 15 (σελ. 152) στο ίδιο βιβλίο υπολογίζει μόνο στις 0 μοίρες, αλλά και στη θεωρία και συγκεκριμένα στο σχήμα 6.15 (σελ. 109) ''Θέση κέντρου δύναμης για μονοκλινή στέγαστρα'' θεωρεί μόνο 0 και 180 μοίρες. Όμοια και στους πίνακες από το βιβλίο του Χ.Κ. Μπανιωτόπουλου ''Κατασκευές από χάλυβα: Παραδείγματα Σεχδιασμού στο Πλαίσιο του Ευρωκώδικα 3, (σελ. 40 Σχήμα 1.3.6) σε ανοιχτά μονοκλινή στέγαστρα δεν εξετάζει διεύθυνση ανέμου για γωνία 90 μοιρών (κάθετα δηλαδή στη μικρή πλευρά).
  5. Καλησπέρα VVT, ευχαριστώ κατ' αρχήν για την ανταπόκριση. Στις φωτογραφίες που έχεις αναρτήσει τα αγκύρια τοποθετήθηκαν στο ύψος του στυλίσκου; (αυτή ήταν και η απορία μου στο πρώτο post). Τι διαστάσεις έχουν οι ΣΔ στις φώτο; (Πάνω από τα συνδετήρια βγήκε τοιχίο υποθέτω).
  6. Και ρωτάω συνάδελφοι ξεσκονίζοντας το παλιό θέμα σας που μάλλον εξακολουθεί να είναι επίκαιρο. Τα αγκύρια ''βυθίζονται'' μέσα στο βραχύ στύλο. Αν πχ. για ένα αντίστοιχο κτίριο έχω κεντρικό πέδιλο έστω 2 x 2: 1. Τα αγκύρια τοποθετούνται καθ' ύψος του στυλίσκου; Δηλαδή αν έχω αγκύρια μήκους 1,00 μ. πρέπει και το κολωνάκι να είναι ύψους 1,00 μ.; 2. Το πέλμα-βάση του τοιχίου πλήρωσης πρέπει να έχει κορμό απαραίτητα; Εννοώ ότι αφού ουσιαστικά λειτουργεί σαν πεδιλοδοκός πρέπει να έχει ΣΔ; Ευχαριστώ
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.