Μετάβαση στο περιεχόμενο

blazefinger

Members
  • Περιεχόμενα

    13
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Ιδιώτης-Μη μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Ιδιώτης

blazefinger's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Συνάδερφοι, Είμαι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΤΕΕ από το 2012, ενώ έως και το 2018 ήμουν μισθωτός. Το τελευταίο δίμηνο έχω συστήσει εταιρία ΙΚΕ, η οποία έχει ως ΚΑΔ υπηρεσίες μηχανικού αλλά και μη μηχανικού (ενοικιάσεις) και στην οποία είμαι διαχειριστής. Επειδή με τα τοπικά γραφεία δεν έχω πάρει κατατοπιστικές απαντήσεις, θα ήθελα να ρωτήσω εαν θα πρέπει να εγγραφώ στον πρώην ΟΑΕΕ, ή, θα συνεχίσω να είμαι εγγεγραμμένος στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ. Το ΤΕΕ μου έχει εκδώσει βεβαίωση συνάφειας για όλες τις δραστηριότητες πλην μιας. Άκουσα διάφορες απόψεις, από ασφάλιση 50-50 και στους δυο φορείς, ασφάλιση και στα 2 ταμεία και μετά από ένα χρόνο εκκαθάριση ανάλογα τον τζίρο και επιστροφή εισφορών, ασφάλιση μόνο στο ΤΣΜΕΔΕ (το οποίο δεν το δέχεται η εφορία γιατί ζητάει απαλλακτικό από τον ΟΑΕΕ), ασφάλιση μόνο στον ΟΑΕΕ. Έχετε παρόμοια εμπειρία ; Και τελικά, αν είμαι γραμμένος μόνο στον ΟΑΕΕ, που πλέον είναι ΕΦΚΑ, τι πρόβλημα θα αντιμετωπίσω ως μηχανικός ; Βάλε την ειδικότητα σου στο προφίλ σου Δες κανόνες του φόρουμ Didonis
  2. Aς ξεχάσουμε το "φορολογικό" κομμάτι γιατί περιπλέκει τις απαντήσεις. Η ιδιοκτησία δεν θα χωριστεί, ένα ρολόι θα παραμείνει, από το οποίο, ενώ πριν ηλεκτροδοτούσε ισόγειο + αποθήκη, τώρα θα ηλεκτροδοτεί μόνο το ισόγειο ενώ η αποθήκη δεν θα ηλεκτροδοτείται πλέον. Να αφήσουμε στην άκρη το φορολογικό για το οποίο πιθανότατα έχετε όλοι δίκιο.Καθαρά λοιπόν και στην πράξη, στο ηλεκτρολογικό σχέδιο το δείχνουμε όπως είπα - στο ισόγειο το πλήρες ηλεκτρολογικό σχέδιο και στο υπόγειο τον ηλεκτρολογικό πίνακα χωρίς πρίζες φώτα κλπ? Και τί γράφουμε σε αιτήσεις που καταθέτουμε? Τελικά θέλουμε να εμφανίσουμε έναν όροφο που ηλεκτροδοτείται, έναν που υπάρχει και δεν ηλεκτροδοτείται πλέον.
  3. Ίσως δεν το είπα καλά. Υπάρχει ηλεκτρολογική εγκατάσταση και στους 2 ορόφους από κοινή παροχή, ωστόσο, ο ιδιοκτήτης θέλει να μην χρησιμοποιεί/ηλεκτροδοτεί/πληρώνει παγια και φόρους για τον ένα από τους 2 ορόφους. Δηλαδή ο ένας από τους 2 χώρους να φαίνεται ως μη φωτιζόμενος όπως είπαν στο τοπικό κατάστημα - να μην ηλεκτροδοτείται. Αυτό πώς αποτυπώνεται και τί κάνουμε στην πράξη?
  4. Υπάρχει μονοκατοικία 2όροφη 75+75 m2 σε έναν μετρητή. Θα γίνει νεα ΥΔΕ, όπου ο ένας όροφος θα φαίνεται μη φωτιζόμενος αφού στο εξής θα είναι κενός. Ουσιαστικά αυτό πώς το δείχνουμε? Μια κοινή κάτοψη, όπου στον έναν όροφο θα δείχνουμε την ηλεκτρολογική εγκατάσταση όπως είναι και στον άλλο την κάτοψη χωρίς την εγκατάσταση? Τα τετραγωνικά (άρα και οι φόροι...) πώς θα αλλάξουν?
  5. Για 5-6 ρολά, 5-6 παράθυρα, 3-4 γραμμές φωτισμού που θα πρέπει να dimmαρονται, κεντρικό σύστημα κλιματισμού με ενσωματωμένη πλακετα bus, κεντρική είσοδο..αισθητήρες παρουσίας και θερμοκρασίας μέσα έξω, σε γραφείο περίπου 80m2...αυτά πάνω κάτω! Επίσης να γίνεται χειρισμός από 2 σημεία το πολύ. Ποιο είναι άραγε ένα ενδεικτικό κόστος για αυτά? Ο προγραμματισμός είναι δύσκολος? Eπίσης, με μια μικρή έρευνα είδα οθόνες αφής με 1500+ ευρώ...Δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε κανένα iPad και να κάνουμε την δουλειά μας?
  6. Σευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Αν καταλαβαίνω καλά με μια γρήγορη ματιά, δεν μας κάνουν οι συνηθισμένοι διακόπτες για παράδειγμα, οπότε στην περίπτωση που αναφέρω θα πρέπει αρχικά να μπουν οι απλοί και στη συνέχεια αυτοί που συνεργάζονται με ΚΝΧ, σωστά? Δηλαδή σαν να κάνουμε 2 εγκαταστάσεις..Το ίδιο και για μετασχηματιστές για το φωτισμό, τους διακόπτες για το ρολά κλπ? Δεν μπορώ να κρατήσω κάτι από συμβατικό σύστημα όταν αποφασίσω ΚΝΧ?
  7. Θέλω να κατασκευάσω γραφείο όπου μελλοντικά να μπορεί να μετατραπεί σε "έξυπνο" με ΚΝΧ. Μπορεί να γίνει τώρα η καλωδίωση με YCYM 2x2x0,8, να δουλεύουν για ένα διάστημα τα φώτα και τα ρολά με απλούς διακόπτες και όταν χρειαστεί να τοποθετηθεί ο εξοπλισμός που χρειάζεται για να δημιουργηθούν σενάρια φωτισμού, σκίασης συναγερμών κλπ? Τι πρέπει να προσέξω?
  8. Tι εννοείς ότι στα 60 μέτρα ο SMA δείχνει όσο το ρολόι? α) Πως ο inverter κλέβει προς τα πάνω, και με τις απώλειες στα 60μέτρα καταλήγει το ρολόι να γράψει τα ίδια? β) Ότι το μηχάνημά σου είναι ξύπνιο και κατάλαβε ότι το έβαλες 60 μέτρα μακριά και προσάρμοσε το τί γράφει? Θα προσαρμοζόταν αν το έβαζες στα 10 ή τα 100μέτρα? Το θέμα ήταν εναλλακτικός του SMA βέβαια και ΟΧΙ αν κλέβει το ένα ή το άλλο μηχάνημα. Αφού εξηγήθηκε, τι σημασία έχει, ? Ναχαμε να λέγαμε....
  9. Καλησπέρα. Όπως λέει και ο τίτλος του θέματός μου, θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας για τα συγκεκριμένα πάνελ. Έχω εντοπίσει κουβέντα στο παρελθόν εδώ στο forum, ωστόσο νομίζω τώρα τα έργα είναι πιο ώριμα επομένως μπορεί να υπάρχει πιο ολοκληρωμένη άποψη. Επίσης και σημαντικό, που μπορώ να βρω προμηθευτή με ανταγωνιστικές τιμές για τα πάνελ αυτά? Ίσως το τελευταίο να μπορούσε να απαντηθεί με pm. Eυχαριστώ
  10. Ο σκοπός του πρώτου μου ποστ ήταν άλλος, γιαυτό είχα βάλει τελίτσες ανάμεσα. Όπως και να χει, δίκιο έχεις, ας παρακινηθούν όσοι περισσότεροι γίνεται
  11. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία καθορίζεται στα 15.000,00 ευρώ. Με την έκδοση της εγκριτικής απόφασης καταβάλλονται 5.000,00 ευρώ και στην συνέχεια καταβάλλονται από 5.000,00 ευρώ στο τέλος κάθε εξαμήνου της επιδότησης που είναι δωδεκάμηνης διάρκειας από την υπαγωγή του και αφού θα έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστη− μα (όπου και διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της δραστηριότητας). Οι ΝΕΕ που θα διατηρήσουν την επιχείρηση τους για δώδεκα (12) επιπλέον μήνες μετά το δωδεκάμηνο διά− στημα της επιχορήγησης, θα επιχορηγούνται με το επι− πλέον ποσό των 5.000,00 €, το οποίο θα καταβάλλεται ύστερα από την υποβολή της σχετικής αίτησης εντός 60 ημερών από την λήξη του δεύτερου δωδεκαμήνου. Επιπλέον, οι ΝΕΕ που θα διατηρήσουν την επιχείρηση τους για δώδεκα (12) επιπλέον μήνες μετά το δεύτε− ρο (2°) δωδεκάμηνο διάστημα της επιχορήγησης, θα επιχορηγούνται με το επιπλέον ποσό των 1.000 €, το οποίο θα καταβάλλεται ύστερα από την υποβολή της σχετικής αίτησης εντός 60 ημερών από τη λήξη του τρίτου δωδεκαμήνου.
  12. Πληρωμές δικαιούχων Ποσό Επιχορήγησης Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία καθορίζεται στα 15.000,00 ευρώ. ...καταβάλλονται από 5.000,00 ευρώ στο τέλος κάθε εξαμήνου... και αφού θα έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστη− μα (όπου και διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της δραστηριότητας). ..... Τα δικαιολογητικά που θα ελεγχθούν θα παραμείνουν στον φάκελο του νέου ελεύθερου επαγγελματία και οι ελεγκτές δεν θα παραλαμβάνουν αντίγραφα. ------- Ο νέος ελεύθερος επαγγελματίας κατά την διάρκεια του προγράμματος υποχρεούται να προσκομίσει μέσα σε προθεσμία εξήντα (60) ημερολογιακών ημερών μετά από κάθε εξάμηνο: ....... 1.2 Τιμολόγιο και επικυρωμένα φωτοαντίγραφα του βιβλίου εσόδων − εξόδων του προηγούμενου εξαμήνου ή βεβαίωση καταβολής Φ.Π.Α. στη Δ.Ο.Υ. -------- Στον έλεγχο δηλαδή δεν πρέπει να πάρουν αντίγραφα. Κάθε εξάμηνο πηγαίνεις είτε αντίγραφο του βιβλίου εσ/εξ είτε βεβαίωση καταβολής ΦΠΑ. αι η ΥΠΕΕ όταν κρίνει, ζητάει τα πρωτότυπα και τα κρατάει για περαιτέρω έλεγχο. Δεν παίρνουν αντίγραφα!Απότι διαβάζω και στις προηγούμενες σελίδες, ό,τι ναναι κάνει ο καθένας εκεί στον ΟΑΕΔ Παρεπιτώντως, απαντάει κανείς σε εσάς στα τηλέφωνα των κεντρικών, Αθήνα, στον ΟΑΕΔ? 10 τηλέφωνα έχω, από το πρωι παίρνω, θα χει πέσει δουλειά φαίνεται...
  13. Καλημέρα παιδιά. Είμαι καινούργιος εδώ και θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τις επιδοτήσεις για τους Νέους Επιστήμονες από τον ΟΑΕΔ, αναφέρει κάπου ότι "Δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα όσοι δημιουργούν επιχείρηση με δευτερεύουσα δραστηριότητα η οποία δε συνάδει με το στόχο του προγράμματος όπως π.χ. μηχανικοί οι οποίοι ως δευτερεύουσα δραστηριότητα δηλώνουν Εργολάβοι, Υπεργολάβοι Οικοδομικών εργασιών." Έχει στο ΟΑΕΔ κάποια ΦΕΚ, ωστόσο δεν μπόρεσα να βρω το σημείο αυτό. Ξέρει κανείς τα κριτήρια για να συνάδει κάτι με το στόχο του προγράμματος? Ποιος το κρίνει? Θέλω να ρωτήσω, πολιτικός μηχανικός, μπορεί να δηλώσει ως δευτερεύουσα ιδιότητα, κάτι άσχετο με το επάγγελμα? Για παράδειγμα να έχει ως δευτερεύουσα χονδρικό εμπόριο ηλεκτρολογικού εξοπλισμού? Κάπου στο φόρουμ διάβασα ότι η ιδιότητα εργολάβου "εμπορευματοποιεί" την έννοια του επιστήμονα, και έτσι δεν το θέλουν. Για κάτι άσχετο με το επάγγελμα όμως? Και αν πράγματι δεν μπορείς να δηλώσεις δευτερεύουσα ιδιότητα, να είσαι βέβαια νέος επιστήμονας, αλλά να σου μεταβιβάσουν και οι γονείς σου ένα κατάστημα που πουλάει ρούχα πχ, δεν γίνεται?Σημαίνει ότι το πρόγραμμα σε περιορίζει ώστε να μην μπορείς να δραστηριοποιηθείς επιχειρηματικά, τουλάχιστον για 1.5-2 χρόνια σε οποιοδήποτε τομέα?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.