Μετάβαση στο περιεχόμενο

a025085

Members
  • Περιεχόμενα

    53
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by a025085

  1. Συνάδερφοι Καλησπέρα. Επιτρέπεται Ηλεκτρικός Πίνακας να βρίσκεται πλησίου Κολεκτέρ θέρμανσης; Αν όχι, γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιος κανονισμός που το ορίζει; Ευχαριστώ!
  2. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε βραχυκύκλωμα στο DC . στα καλώδια μεταξύ πάνελ και αντιστροφέα. Οι ασφάλειες, αν έχουμε τοποθετήσει/προβλέπονται, δεν θα κόψουν αφού είναι διαστασιολογημένες σύμφωνα με το καλώδιο και όχι το ρεύμα βραχυκύκλωσης του πάνελ (μικρότερο από το μέγιστο επιτρεπτό ρεύμα του καλωδίου). Βέβαια αν κάποιος ημερησίως παρακολουθεί την απόδοση του αντιστροφέα θα παρατηρήσει ότι αυτή θα έχει πέσει λόγω του βραχυκυκλώματος. Αν αυτό όμως δεν συμβαίνει (σύνηθες), θα έχουμε συνεχή τροφοδοσία του βραχυκυκλώματος, εκτεθειμένα ενεργά μέρη και πιθανότητα κάποιος δυστυχής που θα βρεθεί π.χ. στην εν λόγω ταράτσα να πάθει ηλεκτροπληξία. Καμμία ιδέα για το αν υπάρχουν διατάξεις προστασίας από ένα τέτοιο σφάλμα;
  3. Συνάδερφοι θα ήθελα την γνώμη σας σε κάτι που δεν έχω εμπειρία. Πελάτης έχει βρει άδεια Φ/β 100kWp. Απ' την εμπειρία σας ποια είναι τα "επικίνδυνα" σημεία που θα πρέπει να ελέγξει κάποιος για να μην βρεθεί προ απροόπτου; Επίσης, ποια είναι η διαδικασία μεταβίβασης που ακολουθείται συνήθως. Ευχαριστώ.
  4. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θα μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει αν γνωρίζει ποια είναι τα σχετικά ΦΕΚ ώστε να τα κατεβάσω και να τα μελετήσω. Σας ευχαριστώ και πάλι.
  5. Καλημέρα! Έχει κανείς άποψη επί του θέματος. Αν έχει γίνει σχετική συζήτηση παλαιότερα θα με βοηθούσε αν μου στέλνατε το link της. Ευχαριστώ!
  6. Χαίρετε! Για την περίπτωση ενός πελάτη που έχω ζήτηση θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί ένα εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο έτσι ώστε να είναι δυνατή εγκατάσταση σταθμού έως 100kWp. Αυτές αλλάζουν αν έχουμε έως 20kWp; Γνωρίζει κάποιος ποια είναι τα σχετικά ΦΕΚ; Ευχαριστώ!
  7. Αγαπητέ mixa, συνεχίζοντας τον συλλογισμό του jsk σου θέτω το εξής ερώτημα: Ακόμη κι αν προσλάβεις έναν μηχανικό για τον σχεδιασμό και την επίβλεψη του συστήματος, σε περίπτωση βλάβης ποιος θα έχει τελικά την ευθύνη για τον σταθμό; Ποιον θα κυνηγήσεις για να βγάλεις άκρη; Τον μηχανικό που έκανε την σχεδίαση ή την εταιρεία που προμήθευσε τον εξοπλισμό; Μπορεί και να βγάλεις άκρη στο τέλος μπορεί όμως και να βρεθείς σε μία κατάσταση που ο ένας θα πετάει το μπαλάκι στον άλλο... Η γνώμη μου είναι ότι σε οικιακό φ/β θα πρέπει να επιλεγεί μία αξιόπιστη εταιρεία που θα έχει εξ'ολοκλήρου την ευθύνη, τόσο για την σχεδίαση όσο για την προμήθεια και εγκατάσταση. Κι όλα αυτά γιατί πέρα από το αρχικό κόστος θα πρέπει να είσαι αισθάνεσαι βέβαιος ότι θα είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις μελλοντικά προβλήματα (που σίγουρα θα προκύψουν μικρότερα ή μεγαλύτερα, αργά ή γρήγορα). Μάλιστα, από την εταιρεία αυτή θα πρέπει να ζητήσεις πέρα από τις εγγυήσεις για τα προϊόντα, εγγύηση και για το έργο σαν σύνολο (τουλάχιστον ενός έτους).
  8. Κανένα νέο; Γνωρίζει κανείς κάτι; Και πάλι ευχαριστώ.
  9. Συνάδερφοι Καλή σας Ημέρα. Καθότι Ηλεκτρολόγος χρειάζομαι την βοήθειά σας στο παρακάτω: Σε οικόπεδο εντός σχεδίου (αδόμητο) θα ήθελα να κατασκευάσω ένα στέγαστρο κάλυψης περίπου 70μ2 (δεν υπερβαίνει αυτά που ορίζει ο συντελεστής δόμησης) Θα προορίζεται για την αποθήκευση προϊόντων μηχανημάτων κτλ. Τι είδους άδεια απαιτείται για κάτι τέτοιο; Θα έχω δικαίωμα να το ηλεκτροδοτήσω; Σας ευχαριστώ.
  10. Συνάδερφοι σας ευχαριστώ για τις κατατοπιστικές απαντήσεις. Από τα λεγόμενα αντιλαμβάνομαι ότι ένας μετασχηματιστής απομόνωσης με μικροαυτόματους στην αναχώριση πληρεί τις απαιτήσεις του προτύπου. Το ερώτημα είναι: ο μετασχηματιστής χρειάζεται να είναι SELV ή μπορεί να έχει τάση δευτερεύοντος 230V;
  11. Ευχαριστώ για την απάντηση. Το θέμα είναι τι λέει ο HD384. Επιβέλει την χρήση ΔΔΕ αντί τον Μ/Σ απομόνωσης; Γιατί ενώ έχουμε τοποθετήσει Μ/Σ απομόνωσης, αν βάλουμε Διακόπτες Διαφυγής Έντασεις στις αναχωρήσεις, είναι προφανές αυτοί οι διακόπτες δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσουν.
  12. Συνάδερφοι, Άκουσα από κάποιον στην αγορά ότι σε εγκαταστάσεις π.χ. φωτισμού εξωτερικού χώρου, από τον κανονισμό HD384 επιβάλλεται η χρήση Ρελέ Διαφυγής Έντασης και όχι Μ/Σ απομόνωσης. Έχει κανείς σας άποψη επί του θέματος; Ευχαριστώ...
  13. Αγαπητοί Συνάδερφοι, Γνωρίζει κανείς ποιοί είναι οι πολεοδομικοί όροι που ισχύουν για την περίπτωση εγκατάστασης μικρών ανεμογεννητριών (έως 20kW) είτε επί εδάφους είτε επί κτηρίου; Ευχαριστώ.
  14. Σ' ευχαριστώ KUSTA80 Θα δεις λοιπόν ότι στο site της ΔΕΗ αναφέρεται ότι αρκεί υ υπεύθυνη δήλωση και όχι η απαλλαγή ΕΠΟ για την περίπτωση των κτηρίων. Η υπεύθυνη δήλωση, όμως, περνάει στον ΔΕΣΜΗΕ ή θα χρειαστεί ούτως ή άλλως να πάρουμε βεβαίωση απαλλαγής ΕΠΟ;
  15. Αγαπητοί Συνάδερφοι, Ετοιμάζω την άδεια για έναν σταθμό 60kW επί κτηρίου και θα ήθελα την βοήθειά σας. Όσον αφορά την ΔΕΗ είναι ξεκάθαρο ότι δεν απαιτείται απαλλαγή ΕΠΟ παρά μόνο η σχετική υπεύθυνη δήλωση. Στον ΔΕΣΜΗΕ στα δικαιολογητικά αναφέρεται ότι χρειάζεται απαλλαγή ΕΠΟ. Είναι όντως έτσι; Επίσης η υπεύθυνη δήλωση στην ΔΕΗ είναι ίδια με αυτή που καταθέτουμε στην περίπτωση του ειδικού προγράμματος 10kW; Σας ρωτάω τα παραπάνω ουσιαστικά για να καταλάβω αν ουσιαστικά οι αιτήσεις κατατίθενται μόνο στην ΔΕΗ και τον ΔΕΣΜΗΕ ή αν χρειάζεται να πάω και κάπου αλλού. Ευχαριστώ!
  16. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Η άδεια αφορά πάνελ της Sanyo. Ο επενδυτής θέλει να χρησιμοποιήσει πάνελ της Suntech για να μειώσει τον χρόνο απόσβεσης. Έχεις κανείς σας εμπειρία για το αν γίνεται αυτό που ζητάει; Πριν να ξεκινήσω να μιλάω με την ΔΕΗ θα ήθελα να ξέρω αν κάποιος συνάδερφος έχει σχετική εμπειρία.
  17. Χαίρετε. Χρειάζομαι τα φώτα σας για μία περίπτωση αίτησης για Φ/Β επί γηπέδου. Το ερώτημα είναι το εξής: -Είναι δυνατόν αφού έχει υπογραφεί η Σύμβαση αγοραπωλησίας με τον ΔΕΣΜΗΕ, τελικώς να χρησιμοποιηθεί πάνελ ίδιων διαστάσεων αλλά μικρότερης ισχύος; Με λίγα λόγια να κατασκευαστεί πάρκο μικρότερης ισχύος από αυτό που έχει αδειοδοτηθεί. Ευχαριατώ
  18. Συνάδερφοι, Υπάρχει ένας μπούσουλας για να έχουμε αίσθηση του κόστος σύνδεσης Φ/Β επι γηπέδου (χαμηλή τάση) ανάλογα με την απόστασή του από την πλησιέστερη κολώνα της ΔΕΗ, π.χ. κόστος/100m απόσταση; Ευχαριστώ
  19. Αγαπητοί Συνάδερφοι Χαίρετε. Θα παρακαλούσα από όσους έχουν σχετική άποψη ή έχουν χρησιμοποιήσει Suntech πλαίσια να μας πουν την γνώμη τους. Είναι αποδοτική και αξιόπιστη η λειτουργία τους, παρουσιάζουν προβλήματα κτλ Σας ευχαριστώ!
  20. Αγαπητοί Συνάδερφοι, Εϊμαι καινούργιος στον χώρο και θα ήθελα να σας ρωτήσω που κυμαίνονται περίπου οι τιμές λιανικής πώλησης στα φ/β στις στέγες στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθεί ένα καλό κινέζικο πάνελ και στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί γερμανικό πάνελ. Σας ευχαριστώ.
  21. Αγαπητοί ΣΥνάδερφοι, υπάρχει τρόπος να εγκαταστασθεί διασυνδεδεμένος φ/β σταθμός σε οικόπεδο που έχει χαρακτηριστεί δασικό;
  22. Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Δεν έχω τίποτα με τον άνθρωπο, απλά στην σημερινή αγορά αισθάνομαι ότι πρέπει να ελέγχεις τους πάντες και τα πάντα όταν πρόκεται για λεφτά. Βασικά δεν θέλω να ελέγξω την αμοιβή του. Αυτή έχει συμφωνηθεί εξ' αρχής. Αυτό που θέλω να επιβεβαιώσω είναι ότι αφού του δώσω τα λεφτά, να μην προκύψει στα κλεισίματα της οικοδομής ότι πρέπει π.χ. να πληρώσω και την επίβλεψη στην Πολεοδομία, το ΤΣΜΕΔΕ (όπως αναφέρατε) κτλ Άρα το ερώτημα είναι ποιες πληρωμές θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από τον Μηχανικό προς τρίτους ώστε όταν έρθει η ώρα να πάρω ρεύμα να μην μου έρθουν κι άλλες χρεώσεις; Την στιγμή μάλιστα που η αμοιβή που έχουμε συμφωνήσει περιλαμβάνει όλα τα υποτιθέμενα έξοδα. Σας ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια.
  23. Αγαπητοί Συνάδερφοι, Είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και παρακαλώ για τα φώτα σας! (παρόλο που τα φώτα είναι δική μου ειδικότητα). Έχω αναθέσει την εκπόνηση της άδειας και την επίβλεψη για μία οικοδομή ιδιοκτησίας μου σε έναν Πολιτικό Μηχανικό. Επειδή έχουμε φτάσει στο σημείο που θα πρέπει να τον πληρώσω, παρακαλώ να με ενημερώσετε ποιες πληρωμές θα πρέπει να έχει κάνει αυτός σε τρίτους (π.χ. πολεοδομία, ΤΣΜΕΔΕ κτλ) ώστε να του ζητήσω τις αποδείξεις και να προβώ από εκεί και πέρα στην πληρωμή του ποσού που έχουμε συμφωνήσει... Σας ευχαριστώ για την βοήθεια!...
  24. Πολύ Καλημέρα! Έχει κανείς από εσάς εμπειρία από υβριδικά πάνελ π.χ.Sanyo; Είναι αξιόπιστα; Και κυριότερα: -Χρειάζεται να γειωθεί κάποιος από τους πόλους τους; -Μπορούν να συνδεθούν με αντιστροφείς χωρίς μετασχηματιστή; Σας ευχαριστώ!
  25. Εμένα μου είπε η ΔΕΗ ότι γίνεται με νέα αίτηση και διακοπή του υπάρχοντος συμβολαίου...
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.