Μετάβαση στο περιεχόμενο

bizelas

Members
  • Περιεχόμενα

    4
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

bizelas's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. cna δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι είμαι ο καλύτερος γνώστης του ΓΟΚ σε όλη την έκατασή του. Από αυτά όμως που ξέρω μπορώ σίγουρα να πω ότι ασχολέιται εκτός από στατικά και αρχιτεκτονικά και με τις εγκαταστάσεις. Οι χώροι που τακτοποιούνται πρέπει υποχρεωτικά να βρίσκονται εντός του περιγράμματος του κτιρίου, δήλαδή να αναφέρονται στην άδεια, όπερ σημαίνει ότι έχουν ήδη ελεγχθεί κατά τις διατάξεις του ΓΟΚ. Δεν νομίζω ότι κάποιος που συμπληρώνει την τεχνική έκθεση για έναν τακτοποιούμενο χώρο ελέγχει αν έχει εφαρμοστεί ο ΓΟΚ. Τουλάχιστον εγώ δεν έχω δει κανέναν. Όλοι συμπληρώνουν μηχανικά το έντυπο. Οι δε ελεκτές στα πολεοδομικά γραφεία απλά κοιτούν τον αριθμό του ΦΕΚ που αναγράφεται. Η ρύθμιση ονομάστηκε 'τακτοποίηση' και όχι νομιμοποίηση όχι για λόγους σύμπλευαης με τον ΓΟΚ αλλά για καθαρά πιο πρακτικούς λόγους: μετα τον νόμο Τρίτση το '84 απαγορεύτηκε η εκ των υστέρων νομιμοποίηση αυθαιρεσιών πολεοδομικού χαρακτήρα, και ως εκ τούτου η χρήση του όρου ΄νομιμοποίηση΄θα μπορύσε να καταπέσει στο ΣτΕ και θα δημιουργουσε και νομικές αξιώσεις σε πονηρούς (όπως πχ η αξίωση χιλιοστών στα οικόπεδα). Γιαυτόν τον λόγο μπήκε σωστά κατά την γνώμη μου και το όριο των 40 ετών. Όσο για την υποχρέωση υποβολής μελετών στην περίπτωση που χώρος αλλάξει νόμιμα χρήση, δεν ξέρω τι γίνεται αν κάποιος ζητήσει να αλλάξει χρήση σε η/υ χώρο αλλά εξ ιδίας πειρας μπορώ να πώ το εξής: Στο πατρικό μου κατέθεσα αίτηση αναθεώρησης της άδειας ζητωντας μία στεγασμένη βεράντα του 1ου ορόφου (όχι πρόβολος, εντός του περιγράμματος της οικοδομής) να αλλάξει χρήση σε κατοικία καθότι υπήρχε επαρκέστατο υπόλοιπο του ΣΔ. Κατέθεσα μελέτη αρχιτεκτονικών από ΠΜ. Η απάντηση μεγάλης πολεοδομίας της Πελοποννήσου: στατική μελέτη δεν απαιτείται καθότι δεν γίνεται αλλαγή στον φέροντα οπλισμό αρχιτεκτονική μελέτη OK μελέτη ηλεκτρολογικών απαιτείται καθώς επέρχεται μεταβολή της εγκατάστασης μελέτη θέρμανσης απαιτείται για τον ίδιο λόγο μελέτη ύδρευσης και αποχέτευσης δεν απαιτείται καθώς στον νέο χώρο δεν δημιουργειται WC ή κουζίνα (αν έκανα WC θα έπρεπε να καταθέσω και μελέτη ύδρευσης-αποχέτευσης) Και εγώ πίστευα ότι δεν θα ζητούσαν τίποτε παραπάνω από μελέτη αρχιτεκτονικών, αυτή ήταν και η άποψη του ΠΜ που είχε αντιμετωπίσει την ίδια περίπτωση και παλιότερα χωρίς πρόβλημα. Αναγκάστηκα να κάνω συμπληρωματικές μελέτες θέρμανσης και ηλεκτρολογικών, τις υπέβαλλα και έκοψα και ΑΠΥ στον εαυτό μου! Κάθε υπηρεσία ακολουθεί δικούς της κανόνες. Πάντως είναι λογικό να ζητήσουν συμπληρωματικές μελέτες. στο ΥΓ2 αυτό που έγινε είναι ότι ο ΗΜΜ κράτησε την γενική επίβλεψη του έργου. Την επίβλεψη στατικών-αρχιτεκτονικών την είχε ο ΠΜ.
  2. @cna 1) δεν έχω δει ούτε μία σύγχρονη άδεια κατοικίας που να μην έχουν η/μ μελέτες (ηλεκτρολογικά, φυσικό αέριο, αναλκυστήρες, θέρμανση κλπ). Αντίθετα έχω δει πολλές χωρίς όψεις, διαρρυθμίσεις και λοιπά αρχιτεκτονικά. 2) Δεν βλέπω που οι τεχνικές εκθέσεις άπτονται στην ουσία του ΓΟΚ. Δεν μιλάμε για υπολογισμό οπλισμού ούτε για στατική επάρκεια. Δεν χρειάζεται καν γνώση του ΓΟΚ σε απλή περίπτωση. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται καν μηχανικός να βεβαιώσει την επάρκεια της κατασκευής, τουλάχιστον στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Μία απλή διαίρεση πραγματικών αριθμών υπάρχει εμβαδόν/ΣΔ, ύλη 5ης δημοτικού. Οι περιβόητοι όροι δόμησης αναγράφονται ως ΦΕΚ στο τοπογραφικό το οποίο συνυποβάλλεται. Μία απλή αντιγραφή. 3) όσο υπάρχουν σε έναν η/υ ή μία αποθήκη στο υπόγειο ή ένα πατάρι παραβάσεις του ΣΔ υπάρχουν και παραβάσεις των η/μ μελετών (οι οποίες επίσης προβλέπονται στον ΓΟΚ, έτσι δεν είναι υπάρχουν και σώματα θέρμανσης σε η/υ και αποθήκες και ηλεκτροδοτούμενοι χώροι πέραν αυτών που προβλέπει η μελέτη ηλεκτρικών και ασανσέρ που πάνε σε υπόγεια και πατάρια και δεν προβλέπονται από την μελέτη. Ποιός μπορεί να βεβαιώσει ότι 'όλα βαίνουν καλώς'; αν μπορεί ο ΠΜ (που δεν αμφιβάλλω ότι οι περισσότεροι έχουν τις γνώσεις) τότε μπορεί ο ΜΜ να κάνει το αντίστοιχο με τις τζαμαρίες που έκλεισαν τους τοίχους (δεν χρειάζονται και ιδιέταιρες ικανότητες). 4) Γνωρίζω αρκετους συνάδελφους ΗΜ που έχουν δικά τους γραφεία και παίρνουν μόνο έναν ΠΜ για τις απολύτως απαραίτητες μελέτες. Τα υπόλοιπα τα κάνουν μόνοι τους, βγάζουν την άδεια και έχουν την γενική επίβλεψη, απολύτως νόμιμη διαδικασία. 5) Αντισυναδελφικό είναι να προσπαθείς να ρίξεις συναδέλφους σου χωρίς έρρισμα για ιδίον όφελος, όχι να αναγνωρίζεις σε άλλους τα αυτονόητα. Άποψή μου είναι ότι σε ειδικές περιπτώσεις όπου έπεσαν πλάκες που δεν προβλέπονται από την στατική μελέτη ή ξύλινα πατώματα, πατάρια κλπ πρέπει να υπάρχει πρόσθετη μελέτη επάρκειας από ΠΜ, όχι στις απλές περιπτώσεις.
  3. επειδή πολύ κουβέντα έχει γίνει περί των ειδικότητων των μηχανικών που μπορούν να υπογράψουν Τεχνικές Εκθέσεις Μηχανικού του ν3843/10 έχω να σας πω τα εξής: -από πουθενά δεν προκύπτει ότι ειδικότητες πέραν των πολιτικών-αρχιτεκτόνων-τοπογράφων δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής - ο νόμος μιλάει απλώς για "μηχανικό" χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Εφόσον δεν κατονομάζει σαφώς ειδικότητες (όπως δέχεται ρητά η νομολογία) ΟΛΟΙ όσοι έχουν τον τίτλο του μηχανικού (δηλαδή τα μέλη του ΤΕΕ) έχουν δικαίωμα υπογραφής - στο ΤΕΕ κυκλοφορεί μία φήμη ότι μόνο οι πολιτικοί-αρχιτέκτονες-τοπογράφοι έχουν δικαίωμα υπογραφής χωρίς όμως να είναι σε θέση να δείξουν κανένα έγγραφο που να το αναφέρει. - ακόμα και να υπήρχε τέτοιο έγγραφο (το οποίο όσο έχω ψάξει δεν υπάρχει, ακόμα και το περιβόητο 15011 το ΤΕΕ δεν αναφέρει τίποτε) μηδαμινή ισχύ θα είχε καθώς ΟΥΔΕΙΣ ΥΠΕΡΑΝΩ ΝΟΜΟΥ - όσες πολεοδομίες ή πολεοδομικά γραφεία στην Αττική γνωρίζω τελικά δέχονται αιτήσεις από όλες τις ειδικότητες μηχανικού, άλλες με σκεπτικισμό αρχικά (λογικό είναι μπροστά το κενό της νομοθεσίας) και άλλες με φασαρία και αφού οι μηχανικοί 'εξηγήσουν' στους προϊσταμένους ότι η κατά το δοκούν ερμηνεία του νόμου, και μάλιστα με αναιτιολόγητα επιχειρήματα, μπορεί να θεωρηθεί εκούσια μη εφαρμογή του νόμου και επιφέρει νομικές και διοικητικές κυρώσεις. - η εγκύκλιος 8/2010 του ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι δικαίωμα υπογραφής έχουν οι μηχανικοί των ειδικοτήτων που μπορούν να εκδόσουν οικοδομικές άδειες. Οικοδομικές άδειες εκδίδουν πολεοδομικά γραφεία και όχι μηχανικοί. Προφανώς εννοεί αυτοί που μπορούν να υπογράψουν τις απαιτούμενες μελέτες για την έκδοση άδειας. Σε αυτή την περίπτωση οι ειδικότητες είναι ΠΜί, ΑΜ, ΤΜι, ΑΓΜ, ΗΜ, ΜΜ, ΗΜΜ, ΧΜ. Σε κάθε περίπτωση οι ΗΜ,ΜΜ,ΗΜΜ μάλιστα μπορούν να καταθέσουν αίτηση εξ ονόματος του πελάτη τους για έκδοση οικοδομικής αδείας ως 'πρωτοι' μηχανικοί εφόσον έχουν βρει κάποιον ΠΜ να τους κάνει την μελέτη των στατικών. Δυστυχώς αίσθησή μου είναι ότι την ράδιο αρβύλα περί περιορισμό στους έχοντες δικαίωμα υπογραφής μόνο στις ειδικότητες ΠΜ,ΑΜ,ΤΜ την διαδίδουν οι ίδιοι για καθαρά λόγους ΄του μεροκάματου', πράγμα που συνιστά αντισυναδελφική συμπεριφορά. Όσοι συνάδελφοι εξαιρούνται από την αυθαίρετη διάκριση των ειδικοτήτων μπορούν κάλλιστα να καταθέσουν εκθέσεις (οι οποίες δεν είναι σε καμία περίπτωση μελέτες) και να απαιτήσουν αυτές να γίνουν δεκτές καθώς δεν υπάρχει καμία διάταξη που να προβλέπει ρητά το αντίθετο.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.