Μετάβαση στο περιεχόμενο

chris121

Members
  • Περιεχόμενα

    6
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

chris121's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλησπέρα. Δουλεύω ως μισθωτός ΤΣΜΕΔΕ με κανονικές εισφορές + πακέτο ΙΚΑ 131. Παλαιότερα δούλευα περιστασιακά (μαθήματα υπολογιστών) και σε 2ο εργοδότη δικαιολογώντας τα όποια χρήματα με απόδειξη δαπάνης, σε μη εξαρτημένη σχέση εργασίας, χωρίς να έχω ανοίξει μπλοκάκι. Τώρα με την υπαγωγή στον ΕΦΚΑ θέλω να ρωτήσω τα εξής. 1. Στο βασικό μου εργοδότη χρειάζεται να μου πληρώνουν το ΙΚΑ 131, ή/και τις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ κτλ σε ποσοστά όπως πριν; Η μόνο τα ποσοστά στον ΕΦΚΑ που ορίζει το πρώην ΤΣΜΕΔΕ μαζί με την παροχή σε χρήμα που αντιστοιχούσε στο ΤΣΜΕΔΕ; Δεν έχω προσληφθεί ως μηχανικός αλλά θέλω να διατηρήσω ιδιότητα (ΤΕΕ+εισφορές πρώην ΤΣΜΕΔΕ) 2. Προβλέπεται απόδειξη δαπάνης από την πλευρά του 2ου εργοδότη και ως μέχρι ποιου ποσού; Για να μην χρειαστεί να έχω μπλοκάκι ως ΕΕ; 3. Ο 2ος εργοδότης φέτος με έχει ασφαλίσει πλήρως σε ΙΚΑ. Ξερω ότι παλαιότερα κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να ισχύσει (υποχρεωτικά ΤΣΜΕΔΕ παντού). Απλά τώρα λόγω ΕΦΚΑ μπορώ να έχω παράλληλη μισθωτή εργασία (προσοχή όχι μισθωτή και εε, παράλληλη ετεροαπασχολούμενη όπως ονομαζόταν) και να πληρώνει ο κάθε εργοδότης εισφορές ΕΦΚΑ που αναλογούν σε πρώην μισθωτό ΤΣΜΕΔΕ;Ανάλογα βέβαια με τους μισθούς του καθενός; Από τον 2ο εργοδότη δεν θα πληρώνομαι σε σταθερή-μηνιαία βαση. 4. Για τον 2ο εργοδότη θα πρέπει να ζητήσω επιστροφή/συμψηφισμό των όποιων εισφορών υπέρ ΙΚΑ ή λόγω ΕΦΚΑ δεν χρειάζεται; Είμαι ασφαλισμένος ΤΣΜΕΔΕ μετά 1993 και πρωτοασφαλισμένος με ένσημα ΙΚΑ πριν γραφτώ στο ΤΣΜΕΔΕ. Σας παρακαλώ όποιος μπορεί να απαντήσει υπεύθυνα γιατί επείγει να επισκεφτώ το ΤΣΜΕΔΕ αφού συνεννοηθώ για τις όποιες εκκρεμότητες με τους εργοδότες. Προς το παρόν φαίνομαι ανασφάλιστος! Πρέπει να πάω στο μητρώο με νούμερο ή υπάρχει στο ΤΣΜΕΔΕ κάποιο συγκεκριμένο γραφείο; Υ.Γ. Έχω διαβάσει τις σχετικές εγκυκλίους ΕΦΚΑ αλλά δεν έχω ξακαθαρίσει την περίπτωση μισθωτής εργασίας σε περισσότερους από έναν εργοδότες. Στον 1ο έχω πλήρη ένσημα με δυνατότητα( να μη δηλωθώ 8ωρο, στον 2ο περιστασιακές πληρωμές με max 2-3 ωρες ημερήσια απασχόληση, όχι καθημερινή. Ευχαριστώ προκαταβολικά
  2. Thanks.Από βδομάδα θα το ψάξω περισσότερο και θα ενημερώσω και για όσους άλλους ενδιαφέρονται.
  3. Και πάλι ευχαριστώ για την απάντηση. Επειδή κι εγώ έχω υπόψη μου το μπάχαλο λογιστών και την ασυννενοησία ΤΣΜΕΔΕ-ΙΚΑ postara εδώ. Πάντως λίγο παραπάνω που το έψαξα ίσως και να είχες δίκιο στην πρώτη σου απάντηση. Δηλαδή: 1. Οποιοσδήποτε Μηχανικός ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ (μετά 1993) παραμένει υποχρεωτικά στο ΤΣΜΕΔΕ ως ΚΣ ασχέτως της πρόσληψής του ως Μηχανικού ή όχι 2. Από το site του ΙΚΑ: Στην ΚΣ του ΙΚΑ ασφαλίζεται υποχρεωτικά κάθε μισθωτός εφόσον δεν δεσμεύεται με ΚΣ σε άλλο ασφαλιστικό φορέα (υποχρεωτική δέσμευση ισχύει μόνο για ΤΣΜΕΔΕ-ΤΣΑΥ) 3. Ο εργαζόμενος Μηχανικός επομένως πρέπει να αλλάξει τη σχέση εργασίας του σε Μισθωτού στο ΤΣΜΕΔΕ ώστε να πληρώνει εισφορές ΤΣΜΕΔΕ πλέον και ο εργοδότης του, τουλάχιστον για την ΚΣ ΤΣΜΕΔΕ και μειωμένο ΙΚΑ για όσα δεν καλύπτει το ΤΣΜΕΔΕ. Έτσι εξασφαλίζει 14 μισθούς,άδειες, δώρα κ.τ.λ. 4. Για τις λοιπές εισφορές μπορεί να επιλέξει ταμείο ΙΚΑ (π.χ. Υγεία, Επικουρικό) ή να τις πληρώνει στο ΤΣΜΕΔΕ ως μισθωτός πάντα. 5. Ακόμα και το πλήρες πακέτο ΤΣΜΕΔΕ μισθωτού να πληρώνει καταβάλει και κάποιο ποσοστό στο ΙΚΑ (υποχρεωτικά Υγεία σε χρήμα και δεν είμαι σίγουρος για ΟΑΕΔ,Εργ. Κατοικία....). Αυτό το 11,6% του 1ου post. Βέβαια με όλα αυτά δημιουργείται το εξής παράδοξο: Έστω Μηχανικός ΤΣΜΕΔΕ που λόγω ανεργίας αναγκάζεται να δουλέψει σε παντελώς άσχετη δουλειά με πλήρες ωράριο π.χ. εργάτης, πιτσαδόρος κ.τ.λ. Θα πρέπει ο εργοδότης του να τον ασφαλίσει στο ΤΣΜΕΔΕ; Φανταστείτε delivery boy (δεν το λέω υποτιμητικά απλά ως παράδειγμα) με ασφάλιση ΤΣΜΕΔΕ!!! Όποιος άλλος μπορεί να βοηθήσει ή να διαψεύσει τα παραπάνω ευπρόσδεκτος.....
  4. Ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση. Έχε υπόψη σου όμως το εξής. Το σχολείο δεν θα με προσλάβει ως Μηχανικό και επομένως ΔΕΝ είμαι με καθεστώς ΤΣΜΕΔΕ. Σε κανέναν Μηχανικό της Δευτεροβάθμιας δε συμβαίνει αυτό γι αυτό είναι και το παράπονό μας καθώς στην τελική αμοιβόμαστε λιγότερο από τους υπόλοιπους καθηγητές αφού πληρώνουμε μόνοι μας ΚΑΙ ΤΣΜΕΔΕ. Αυτό που σου λέω ισχύει 100%. Στα sites του ΤΕΕ,ΙΚΑ,ΤΣΜΕΔΕ και taxheaven αυτό αναφέρουν απλά δεν ξέρω τις λεπτομέρειες. Δηλαδή εάν θα πρεπει να πληρώνω στο ΙΚΑ κάτι παραπάνω από το 11,6%. Το να αλλάξω τη σχέση μου σε εξαρτημένη σχέση μισθωτού στο ΤΣΜΕΔΕ είναι πάλι αδύνατο γιατί σου ξαναλέω ότι ΔΕΝ προσλαμβάνομαι ως Μηχανικός. Η μισθολογική μου εξέλιξη παύει να είναι επομένως σύμφωνα με το ΤΣΜΕΔΕ αλλά ακολουθεί τα κριτήρια των εκπαιδευτικών, ακριβώς όπως και στα Δημόσια Σχολεία. Όποιος έχει αντιμετωπίσει παρόμοια περίπτωση please help. Αναφέρομαι σε πρόσληψη Μηχανικού από σχολείο ως καθηγητή ΠΕ19 με πλήρες ωράριο,όχι με την ιδιότητα του Μηχανικού αλλά του εκπαιδευτικού. Παρόμοια περίπτωση με οποιουδήποτε άλλου Μηχανικού που έχει προσληφθεί ως μισθωτός υπάλληλος σε εργασία πέραν της ιδιότητας του Μηχανικού π.χ. λογιστής, υπάλληλος γραφείου κ.τ.λ.
  5. Σημείωση: Ανήκω στους Νέους Μηχανικούς (μετά το 1993) και κάτω πενταετίας οι οποίοι πρέπει υποχρεωτικά να παραμένουν ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ λόγω ιδιότητας.
  6. Είμαι εγγεγραμμένος στο ΤΣΜΕΔΕ (Ηλεκτρονικός Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών) και πληρώνω το πλήρες πακέτο εισφορών ως Ελεύθερος Επαγγελματίας (ΕΙΠΡ,ΕΠΙΚ,ΕΦΑΠ,ΚΣ,ΚΥΤ). Πρόκειται να προσληφθώ ως μισθωτός Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ19 σε Ιδιωτικό Σχολείο Δευτεροβάμιας Εκπαίδευσης. Δεδομένου ότι η πρόσληψή μου δεν θα γίνει με την ιδιότητα του Μηχανικού (επομένως με καθεστώς ΙΚΑ) αυτά που θέλω να διευκρινήσω είναι τα εξής: 1. Τι εισφορές θα καταβάλω στο ΙΚΑ ως μισθωτός πλέον; Με ποια γρήγορη έρευνα σε ΙΚΑ, Διαδίκτυο κατέληξα στο συμπέρασμα ότι στο ΙΚΑ θα πρέπει να καταβάλω ό,τι δε με καλύπτει το ΤΣΜΕΔΕ, δηλ, ΙΚΑ: Κλάδος παροχών ασθενείας σε χρήμα 0,40% 0,80% 1,20% ΟΑΕΔ: Όλοι οι Κλάδοι και Λ/σμοί 2,43% 5,53% 7,96% ΟΕΚ: Εργατική Κατοικία 1,00% 0,75% 1,75% Ε.Ε.: Μετεργασιακή Πρόνοια 0,35% 0,35% 0,70% Σύνολο: 4,18% 7,43% 11,61% (τα επιμέρους ποσοστά αναφέρονται σε ποσοστά εργαζόμενου-εργοδότη) 2. Ισχύουν μόνο τα παραπάνω ή κάτι διαφορετικό προκειμένου να έχω όλα τα πλεονεκτήματα του μισθωτού εργαζομένου μέσω ΙΚΑ (άδειες,δώρα); 3. Θα εξακολουθώ παράλληλα να καταβάλω μόνος μου τις κανονικές μου εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ ως Ελεύθερος Επαγγελματίας χωρίς να χρειαστεί να αλλάξω την κατάσταση σε Μισθωτός στο ΤΣΜΕΔΕ; (Πλέον θα είμαι μισθωτός στο ΙΚΑ) 4. Χρειάζεται κάποια Βεβαίωση Ασφαλισμένου από το ΤΣΜΕΔΕ για να την προσκομίσω στο ΙΚΑ, προκειμένου να εξαιρεθώ από τους κλάδους ασφάλισης του ΙΚΑ που με καλύπτει το ΤΣΜΕΔΕ; Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος που έχει βρεθεί στην ίδια κατάσταση με εμένα και θα εκτιμούσα αν μπορούσε να μου απαντήσει άμεσα καθώς τα πράγματα είναι αρκετά θολά σχετικά με την πληροφόρηση μέσω Διαδικτύου (Δεν αποσαφηνίζεται στα sites ΤΕΕ,ΤΣΜΕΔΕ,ΙΚΑ) Ευχαριστώ προκαταβολικά Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum. Ευχαριστώ.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.