Μετάβαση στο περιεχόμενο

Stella Sp

Members
  • Περιεχόμενα

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Τοποθεσία
    Πόρτο-Ράφτη Αττικής
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Stella Sp's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

1

Φήμη στην κοινότητα

Single Status Update

See all updates by Stella Sp

  1. Στέλλα, θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες που αναφέρουν συνοπτικά  μεταξύ άλλων και την καλή εφαρμογή του σχεδιασμού και αδειοδότησης αλλά και ελέγχων και εποπτείας από τις αντίστοιχες  αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και την παροχή πληροφοριών σε εταιρείες αδειοδοτημενές στην Ελλάδα για τη συλλογή και μεταφορά επικινδύνων απορριμμάτων. Επειδή η ερώτηση σου είναι κάπως γενική σου απαντώ με αντίστοιχο τρόπο. Θεωρώ, ότι λογικά θα έχεις βρει τις απαντήσεις που ψάχνεις από το 2012.

    Νομοθετικό πλαίσιο σίγουρα υπάρχει και στη χώρα μας τόσο για τα επικίνδυνα απόβλητα, τη διαχείριση τους όσο και για την αποκατάσταση ρυπασμένων χώρων!

    Για την αδειοδότηση χώρου-άδεια εγκατάστασης κατά τη φάση του σχεδιασμού, υπάρχουν κριτήρια για τη χωροθέτηση στο στάδιο της αδειοδότησης μονάδας ανάλογα με τη χρήση γής, με εμπλοκή των αρμοδίων αρχών, συμπεριλαμβανομένων των Περιφερειών και λοιπών συναρμόδιων εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

    Επίσης, σαφές νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει τόσο για την διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων όπως αποσαφηνίζεται ρητά και στους περιβαλλοντικούς όρους της άδειας ΑΕΠΟ, τη σύναψη συμβάσεων με αδειοδοτημένους συλλέκτες για τη συλλογή και μεταφορά και περαιτέρω διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων και την γνωστοποίηση και παρακολούθηση της διακίνησης τους με τη χρήση των κατάλληλων εντύπων. Για την λειτουργία της μονάδας έχουν προβλεφθεί τα μέτρα εκείνα πχ οργανωτικά μέτρα, συντήρηση υποδομών και ελέγχους για την πρόληψη διαρροών για την συγκράτηση και τον περιορισμό διασποράς με μέτρα κατάλληλων υποδομών, αλλά και ενέργειες σε περίπτωση ατυχηματικής διασποράς τους. Όταν παύσει η λειτουργία των χώρων έχουν τεθεί συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για την περαιτέρω αποκατάσταση του χώρου.

    Παρόλο αυτά, αν και μέτρα σίγουρα υπάρχουν, δυστυχώς και στη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό υπάρχει παράνομη και ανεξέλεγκτη απόρριψη ακόμα και επικινδύνων αποβλήτων στο όνομα του κόστους. Αν και έχουν θεσπιστεί τα αρμόδια όργανα και οι αρμόδιες αρχές συμπεριλαμβανομένων  και των διευθύνσεων Περιβάλλοντος των Περιφερειών και του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για περιοδικούς ελέγχους και επιβολή προστίμων το φαινόμενο  δεν έχει εκλείψει ακόμα και στις μέρες μας.

    Και στο παρελθόν είχαν δρομολογηθεί δράσεις που παρακολουθούνται πχ το 2015 αποτύπωσης χώρων πχ του τότε ΥπΑΠΕΝ νυν ΥΠΕΝ για αποτύπωση και εξυγίανσης ρυπασμένων χώρων από βιομηχανικά απόβλητα.  Στον ΕΣΔΕΑ του 2016 (ΥΑ 62952/5384, Τεύχος Β’ 4326/30.12.2016) γίνεται σαφής αναφορά στο κεφάλαιο 4.14 με σκοπό την καταγραφή των χώρων και ταξινόμηση τους ώστε να προγραμματιστεί σχέδιο δράσης για την εξυγίανση και αποκατάσταση των χώρων αυτών.

    Στο Κεφάλαιο 7 Μελέτης εξυγίανσης – αποκατάστασης χώρων ρυπασμένων από επικίνδυνα απόβλητα, άρθρο 12, παράγραφος 1 της υπ’ αριθμ. 13588/725 ΚΥΑ γίνεται εκτενής αναφορά για τον τρόπο εξυγίανσης και αποκατάστασης των ρυπασμένων εδαφών. Με δυό λόγια θα πρέπει αφού καθοριστούν οι πηγές ρύπανσης , οι ρύποι πχ πετρελαιοειδή, λιπαντικά έλαια, τέφρες, σκωρίες, ιλύες κλπ. οι τρόποι έκθεσης πχ σε έδαφος και υδροφόρο ορίζοντα και οι συγκεντρώσεις των ρύπων πχ σε βαρέα μέταλλα, πολυχλωρο δι, τρι-φαινυλίων, κλπ. με την λήψη κατάλληλων δειγμάτων και σχετικών αναλύσεων, αφού καθοριστεί ο βαθμός έκθεσης, θα πρέπει να καταρτιστεί σχέδιο αποκατάστασης και εξυγίανσης. Οι τρόποι αποκατάστασης μπορεί να είναι είτε επιτόπου insitu είτε exsitu. Οι τρόποι εξυγίανσης περιλαμβάνουν διάφορες τεχνικά και μέσα ανάλογα την περίπτωση συμπεριλαμβανομένων μηχανικών, χημικών, βιολογικών τρόπων πχ  με εκσκαφή και απομάκρυνση των ρυπασμένων εδαφών, με συγκράτηση περαιτέρω διασποράς, απομάκρυνσης και περαιτέρω επεξεργασίας, σταθεροποίησης εδάφους, φυτοεξυγίανσης κλπ. Για την εφαρμογή της πλέον πιο ενδεδειγμένης λύσης μετά τον χαρακτηρισμό και αποτύπωση της ρύπανσης θα πρέπει να ληφθούν από τους αρμόδιους φορείς υπόψη οι παράμετροι του περιβάλλοντος χώρου, του χρόνου αποκατάστασης σε σχέση με την έκταση της ρύπανσης και τα κόστη της τεχνικής, επεξεργασίας και διαχείρισης αποβλήτων κλπ. Τέλος τα αποτελέσματα πρέπει να παρακολουθούνται και να επαληθεύονται.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.