Μετάβαση στο περιεχόμενο

HLITINAS

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    2
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Φήμη στην κοινότητα

0 Ουδέτερη

Contact Methods

  • Website
    https://www.linkedin.com/in/haris-litinas-196b3a64
  • Skype
    live:.cid.2c9bb020471ecfb7

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Ενδιαφέροντα
    Περιβαλλοντικά Θέματα, ΥΑΕ και ποιότητας
  • Τοποθεσία
    Αθήνα
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανικός Περιβάλλοντος

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

1.098 profile views
  1. Με βάση τους φιλόδοξους στόχους που έχει υιοθετήσει ο νέος ΕΣΔΑ και την χωροθέτηση μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης που προτείνει, την εισαγωγή του φόρου ταφής των απορριμμάτων καθιστώντας την ταφή περισσότερο ακριβή, την ενεργειακή κρίση και τους στόχους απολιγνιτοποίησης, η καύση φαντάζει πιο βιώσιμη λύση σήμερα παρά ποτέ.Εργοστάσιο καύσης ετήσιας δυναμικότητας 400.000 τόνων με 2 γραμμές παραγωγής, επεξεργασίας 25 τόνων/ώρα λειτουργεί ετήσια 7.800 ώρες (90% διαθεσιμότητα) με περίοδο προληπτικής συντήρησης 2 φορές το χρόνο, διάρκειας περίπου 2 εβδομάδων.Το κόστος λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ συμπεριλαμβανομένων του κόστους απορρύπανσης καυσαερίων, λειτουργίας,συντήρησης, διάθεσης κλπ., διαμορφώνεται ανάλογα με την δυναμικότητα της μονάδας.Οι ΦΟΔΣΑ μπορεί να χρεώνουν τους δήμους, το τέλος εισόδου με βάση το κόστος λειτουργίας τους.Επιπλέον ο λειτουργός μπορεί να χρεώνει τόσο για τον ηλεκτρισμό που παράγει 34,7 MWthel, καθώς και την περίσσεια ατμού θερμικής ενέργειας 51,2MWth (65 t/hr) που μπορεί να διαθέτει σε παρακείμενες εγκαταστάσεις ή σε δίκτυα τηλεθέρμανσης (ΣΗΘ). Ο λειτουργός μπορεί να έχει επιπρόσθετο κέρδος από τα μέταλλα της στάχτης που ανακτά με τον κατάλληλο εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένων μαγνητών και δονητικών τραπεζών ενώ η στάχτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη σε έργα οδοποιίας.Οι μονάδες καύσης επεξεργάζονται σύμμεικτα απορρίμματα ακολουθώντας την ιεραρχία διαχείρισης των αποβλήτων με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίησης των αποβλήτων που διαφορετικά θα οδηγούνταν στα κύτταρα των ΧΥΤΑ με βάση το Αρ 10 2008/98/ΕΚ.Αν και δίνονται κίνητρα για την ανακύκλωση των ανακτώμενων υλικών σε νέα προϊόντα, πολλές φορές αυτό δεν είναι εφικτό. Σε μια εξαιρετικά προσαρμοστική και συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά που δέχεται επιρροές από πολλούς παράγοντες, π.χ. τιμές, πρωτόκολλα καθαρότητας κλπ. δεν καθίσταται πάντα δυνατή η απορρόφηση όλων των ανακτώμενων υλικών από τους Παραγωγούς με αποτέλεσμα την απόρριψη τους στους ΧΥΤΑ.

    Energy^MRecovery^Mof^MWaste^Musing^Mincineration^Mpractice_2023_Litinas Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων Καύση-1.pdf

  2. Με βάση τους φιλόδοξους στόχους που έχει υιοθετήσει ο νέος ΕΣΔΑ και την χωροθέτηση μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης που προτείνει, την εισαγωγή του φόρου ταφής των απορριμμάτων καθιστώντας την ταφή περισσότερο ακριβή, την ενεργειακή κρίση και τους στόχους απολιγνιτοποίησης, η καύση φαντάζει πιο βιώσιμη λύση σήμερα παρά ποτέ.Εργοστάσιο καύσης ετήσιας δυναμικότητας 400.000 τόνων με 2 γραμμές παραγωγής, επεξεργασίας 25 τόνων/ώρα λειτουργεί ετήσια 7.800 ώρες (90% διαθεσιμότητα) με περίοδο προληπτικής συντήρησης 2 φορές το χρόνο, διάρκειας περίπου 2 εβδομάδων.Το κόστος λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ συμπεριλαμβανομένων του κόστους απορρύπανσης καυσαερίων, λειτουργίας,συντήρησης, διάθεσης κλπ., διαμορφώνεται ανάλογα με την δυναμικότητα της μονάδας.Οι ΦΟΔΣΑ μπορεί να χρεώνουν τους δήμους, το τέλος εισόδου με βάση το κόστος λειτουργίας τους.Επιπλέον ο λειτουργός μπορεί να χρεώνει τόσο για τον ηλεκτρισμό που παράγει 34,7 MWthel, καθώς και την περίσσεια ατμού θερμικής ενέργειας 51,2MWth (65 t/hr) που μπορεί να διαθέτει σε παρακείμενες εγκαταστάσεις ή σε δίκτυα τηλεθέρμανσης (ΣΗΘ). Ο λειτουργός μπορεί να έχει επιπρόσθετο κέρδος από τα μέταλλα της στάχτης που ανακτά με τον κατάλληλο εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένων μαγνητών και δονητικών τραπεζών ενώ η στάχτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη σε έργα οδοποιίας.Οι μονάδες καύσης επεξεργάζονται σύμμεικτα απορρίμματα ακολουθώντας την ιεραρχία διαχείρισης των αποβλήτων με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίησης των αποβλήτων που διαφορετικά θα οδηγούνταν στα κύτταρα των ΧΥΤΑ με βάση το Αρ 10 2008/98/ΕΚ.Αν και δίνονται κίνητρα για την ανακύκλωση των ανακτώμενων υλικών σε νέα προϊόντα, πολλές φορές αυτό δεν είναι εφικτό. Σε μια εξαιρετικά προσαρμοστική και συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά που δέχεται επιρροές από πολλούς παράγοντες, π.χ. τιμές, πρωτόκολλα καθαρότητας κλπ. δεν καθίσταται πάντα δυνατή η απορρόφηση όλων των ανακτώμενων υλικών από τους Παραγωγούς με αποτέλεσμα την απόρριψη τους στους ΧΥΤΑ.

    Energy^MRecovery^Mof^MWaste^Musing^Mincineration^Mpractice_2023_Litinas Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων Καύση.pdf

  3. Διάβασε άρθρο μου σχετικό με την αποτέφρωση των απορριμμάτων

  4. Διάβασε άρθρο μου σχετικό και ό,τι θες πες μου

  5. Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη δημοσίευση δες σχετικό άρθρο μου. 

  6. Σχετικά με άρθρο σου το 2010 η αλήθεια είναι ότι μου κίνησε το ενδιαφέρον αυτά που γράφεις για σχέδιο εκκένωσης και βέβαια ποιός ο λόγος εργασίας σε χώρο επικινδύνων; Tι είδους χώρος ήταν αυτός και ποιός ο λόγος εργασίας σε αυτόν;

    Όσον αφορά με βάση το ισχύον νομοθετικό σύστημα για εργασίες υπόγειας εκμετάλευσης ορυκτών, υπάρχει βάση νομοθεσίας Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών μεταξύ άλλων μέτρων προβλέπει και απαίτηση για σύνταξη Σχεδίου Εκκένωσης και περιοδικά την δοκιμασία του Σχεδίου με ασκήσεις ετοιμότητας. Όσον δε αφορά την παρακολούθηση επικίνδυνων αερίων ο Κανονισμός απαιτεί την παροχή συστήματος απαγωγής επικίνδυνων αερίων που εκλύονται καθώς και την παροχή αερισμού και τη μέτρηση της ατμόσφαιρας.

     

    Τώρα όσον αφορά αυτό το project που τρέξατε θα ήθελα να μάθω περισσότερα γιατί από την περιγραφή αδυνατώ να καταλάβω! Πάντως με την πρόοδο της τεχνολογίας και φυσικά πάντα σε σχέση με το τι είναι εφικτό υπάρχουν τρόποι σκεπτόμενοι τη μεγαλύτερη ιδέα!

    Ο χώρος της αυτοματοποίησης κερδίζει συνεχώς έδαφος και η τεχνολογία βρίσκει εφαρμογή σε διάφορους κλάδους και πέραν των μεταφορών  πχ σε χώρους παραγωγής όπως στη βιομηχανία τροφίμων λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που προσφέρει συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας, μείωσης του κόστους απασχολούμενου προσωπικού κλπ.

    Η έννοια των «αυτόνομα οδηγούμενων οχημάτων» με χρήση διαφόρων μέσων και διατάξεων όπως κάμερας, αισθητήρων κλπ. είναι κάτι που απασχολεί σήμερα ιδιαίτερα πολλούς κλάδους λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που προσφέρει.

    Το ερώτημα είναι θα μπορούσε να βρει εφαρμογή ένα τέτοιο εγχείρημα με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και το καθεστώς πέραν από χώρους που ο επιχειρηματίας διαβλέπει κέρδος (με μείωση προσωπικού, φυρών, αύξηση ταχύτητας παραγωγής κλπ) σε χώρους ιδιαίτερα υψηλής διακινδύνευσης που η επιχείρηση έχει αποδεδειγμένα εφαρμόσει στο μέτρον του τεχνικά εφικτού μέτρα για την αποφυγή διακινδύνευσης και αυτό αποδεικνύεται με βάση τη επίδοση της; Σε τέτοιους χώρους υψηλής διακινδύνευσης παρά τα μέτρα που εφαρμόζουν, παρακολούθησης και σχεδίων ετοιμότητας για την μείωση πιθανότητας υπάρχει ακόμα η πιθανότητα πρόκλησης ατυχημάτων.

    Σε περίπτωση εφαρμογής τέτοιων τεχνολογιών ποιες οι προκλήσεις τόσο από πλευράς μηχανημάτων πχ βλάβες με τι τρόπο μπορούν αυτές να αντιμετωπιστούν πχ με περισσότερες γραμμές άμυνας σε εξοπλισμό. Θα μπορούσε να γίνει δυνατή η πλήρης αυτοματοποίηση χωρίς τη χρήση προσωπικού, δηλαδή τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους με τη χρήση κάμερας και αισθητηρίων ή θα πρέπει να υπάρξει κάποιο προσωπικό πέραν του προσωπικού πχ για βλάβες-συντηρήσεις για απομακρυσμένο  ασύρματο τηλεχειρισμό των μηχανημάτων με χρήση και κάμερας από εξωτερικό χώρο σε κατάλληλη εμβέλεια -όπως και σήμερα σε πολλά μηχανήματα κινητού εξοπλισμού ήδη προσφέρεται από τους κατασκευαστές. Τι κίνητρα πχ ενισχύσεων δίνονται σε σχέση με το κόστος σε τέτοιους χώρους για την εφαρμογή τους;

     

     

  7. Στέλλα, θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες που αναφέρουν συνοπτικά  μεταξύ άλλων και την καλή εφαρμογή του σχεδιασμού και αδειοδότησης αλλά και ελέγχων και εποπτείας από τις αντίστοιχες  αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και την παροχή πληροφοριών σε εταιρείες αδειοδοτημενές στην Ελλάδα για τη συλλογή και μεταφορά επικινδύνων απορριμμάτων. Επειδή η ερώτηση σου είναι κάπως γενική σου απαντώ με αντίστοιχο τρόπο. Θεωρώ, ότι λογικά θα έχεις βρει τις απαντήσεις που ψάχνεις από το 2012.

    Νομοθετικό πλαίσιο σίγουρα υπάρχει και στη χώρα μας τόσο για τα επικίνδυνα απόβλητα, τη διαχείριση τους όσο και για την αποκατάσταση ρυπασμένων χώρων!

    Για την αδειοδότηση χώρου-άδεια εγκατάστασης κατά τη φάση του σχεδιασμού, υπάρχουν κριτήρια για τη χωροθέτηση στο στάδιο της αδειοδότησης μονάδας ανάλογα με τη χρήση γής, με εμπλοκή των αρμοδίων αρχών, συμπεριλαμβανομένων των Περιφερειών και λοιπών συναρμόδιων εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

    Επίσης, σαφές νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει τόσο για την διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων όπως αποσαφηνίζεται ρητά και στους περιβαλλοντικούς όρους της άδειας ΑΕΠΟ, τη σύναψη συμβάσεων με αδειοδοτημένους συλλέκτες για τη συλλογή και μεταφορά και περαιτέρω διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων και την γνωστοποίηση και παρακολούθηση της διακίνησης τους με τη χρήση των κατάλληλων εντύπων. Για την λειτουργία της μονάδας έχουν προβλεφθεί τα μέτρα εκείνα πχ οργανωτικά μέτρα, συντήρηση υποδομών και ελέγχους για την πρόληψη διαρροών για την συγκράτηση και τον περιορισμό διασποράς με μέτρα κατάλληλων υποδομών, αλλά και ενέργειες σε περίπτωση ατυχηματικής διασποράς τους. Όταν παύσει η λειτουργία των χώρων έχουν τεθεί συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για την περαιτέρω αποκατάσταση του χώρου.

    Παρόλο αυτά, αν και μέτρα σίγουρα υπάρχουν, δυστυχώς και στη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό υπάρχει παράνομη και ανεξέλεγκτη απόρριψη ακόμα και επικινδύνων αποβλήτων στο όνομα του κόστους. Αν και έχουν θεσπιστεί τα αρμόδια όργανα και οι αρμόδιες αρχές συμπεριλαμβανομένων  και των διευθύνσεων Περιβάλλοντος των Περιφερειών και του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για περιοδικούς ελέγχους και επιβολή προστίμων το φαινόμενο  δεν έχει εκλείψει ακόμα και στις μέρες μας.

    Και στο παρελθόν είχαν δρομολογηθεί δράσεις που παρακολουθούνται πχ το 2015 αποτύπωσης χώρων πχ του τότε ΥπΑΠΕΝ νυν ΥΠΕΝ για αποτύπωση και εξυγίανσης ρυπασμένων χώρων από βιομηχανικά απόβλητα.  Στον ΕΣΔΕΑ του 2016 (ΥΑ 62952/5384, Τεύχος Β’ 4326/30.12.2016) γίνεται σαφής αναφορά στο κεφάλαιο 4.14 με σκοπό την καταγραφή των χώρων και ταξινόμηση τους ώστε να προγραμματιστεί σχέδιο δράσης για την εξυγίανση και αποκατάσταση των χώρων αυτών.

    Στο Κεφάλαιο 7 Μελέτης εξυγίανσης – αποκατάστασης χώρων ρυπασμένων από επικίνδυνα απόβλητα, άρθρο 12, παράγραφος 1 της υπ’ αριθμ. 13588/725 ΚΥΑ γίνεται εκτενής αναφορά για τον τρόπο εξυγίανσης και αποκατάστασης των ρυπασμένων εδαφών. Με δυό λόγια θα πρέπει αφού καθοριστούν οι πηγές ρύπανσης , οι ρύποι πχ πετρελαιοειδή, λιπαντικά έλαια, τέφρες, σκωρίες, ιλύες κλπ. οι τρόποι έκθεσης πχ σε έδαφος και υδροφόρο ορίζοντα και οι συγκεντρώσεις των ρύπων πχ σε βαρέα μέταλλα, πολυχλωρο δι, τρι-φαινυλίων, κλπ. με την λήψη κατάλληλων δειγμάτων και σχετικών αναλύσεων, αφού καθοριστεί ο βαθμός έκθεσης, θα πρέπει να καταρτιστεί σχέδιο αποκατάστασης και εξυγίανσης. Οι τρόποι αποκατάστασης μπορεί να είναι είτε επιτόπου insitu είτε exsitu. Οι τρόποι εξυγίανσης περιλαμβάνουν διάφορες τεχνικά και μέσα ανάλογα την περίπτωση συμπεριλαμβανομένων μηχανικών, χημικών, βιολογικών τρόπων πχ  με εκσκαφή και απομάκρυνση των ρυπασμένων εδαφών, με συγκράτηση περαιτέρω διασποράς, απομάκρυνσης και περαιτέρω επεξεργασίας, σταθεροποίησης εδάφους, φυτοεξυγίανσης κλπ. Για την εφαρμογή της πλέον πιο ενδεδειγμένης λύσης μετά τον χαρακτηρισμό και αποτύπωση της ρύπανσης θα πρέπει να ληφθούν από τους αρμόδιους φορείς υπόψη οι παράμετροι του περιβάλλοντος χώρου, του χρόνου αποκατάστασης σε σχέση με την έκταση της ρύπανσης και τα κόστη της τεχνικής, επεξεργασίας και διαχείρισης αποβλήτων κλπ. Τέλος τα αποτελέσματα πρέπει να παρακολουθούνται και να επαληθεύονται.

  8. Το παρόν έντυπο στα πλαίσια των όσων εξαγγέλλει ο τελευταίος εθνικός σχεδιασμός ΕΣΔΑ/2020 (Υ.Α. Πράξη 39 της 31.8.2020/2020 Φ.Ε.Κ. 185/Α` 29.9.2020) για τη δημιουργία υποδομών μονάδων καύσης με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων και τους ανά Περιφέρεια ΠΕΣΔΑ, θίγει βασικά ζητήματα που θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο λειτουργός. ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΥΣΗΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.pdf
  9. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΕΙΔΑ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟ POST ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΟ 2008! ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΑ ΛΙΓΟ ΑΡΓΑ (15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ) ΕΧΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΥΣΗΣ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΩΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΚΑ! ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΥΣΗΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.pdfΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΥΣΗΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.pdfΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΥΣΗΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.pdf

  10.  

    Με βάση τους φιλόδοξους στόχους που έχει υιοθετήσει ο νέος ΕΣΔΑ και την χωροθέτηση μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης που προτείνει, την εισαγωγή του φόρου ταφής των απορριμμάτων καθιστώντας την ταφή περισσότερο ακριβή, την ενεργειακή κρίση και τους στόχους απολιγνιτοποίησης η καύση φαντάζει βιώσιμη λύση σήμερα όσο ποτέ. Εργοστάσιο καύσης, ετήσιας δυναμικότητας 400.000 τόνων με 2 γραμμές παραγωγής επεξεργασίας 25 τόνων/ώρα, λειτουργεί ετήσια περίπου 7.800 ώρες (90% διαθεσιμότητα), με περίοδο προληπτικής συντήρησης (outage) συνήθως δύο φορές το χρόνο, διάρκειας περίπου 2 εβδομάδων. Το κόστος λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ συμπεριλαμβανομένων του κόστους απορρύπανσης καυσαερίων, λειτουργίας και συντήρησης, διάθεσης κλπ., διαμορφώνεται ανάλογα με την δυναμικότητα της μονάδας, λόγω οικονομιών κλίμακας. Ο ΦΟΔΣΑ μπορεί να χρεώνει τον δήμο, το τέλος εισόδου (gate fee) με βάση το κόστος λειτουργίας του. Επιπλέον ο λειτουργός μπορεί να χρεώνει τόσο για τον ηλεκτρισμό που τροφοδοτεί στο δίκτυο ), περίπου 34,7 MWthel καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τον ατμό θερμικής ενέργειας 51,2MWth (65 t/hr, MP 16bar, 236 C) που μπορεί να διαθέτει σε εγκαταστάσεις ή σε δίκτυα θέρμανσης αν είναι εγκατάσταση Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θέρμανσης. Ο λειτουργός μπορεί επιπλέον δευτερευόντως να έχει κέρδος και από τα μέταλλα της στάχτης που ανακτά με τον κατάλληλο εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένων μαγνητών για μέταλλα και δονητικών τραπεζών για τα ογκώδη

    Οι μονάδες καύσης επεξεργάζονται απορρίμματα σύμμεικτα ακολουθώντας την ιεραρχία διαχείρισης των αποβλήτων με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίησης των μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων που διαφορετικά θα οδηγούνταν σε ΧΥΤΑ. Αν και δίνονται κίνητρα για τη χρήση και αξιοποίηση ανακτωμένων προϊόντων ως για την ανακύκλωση τους σε νέα προϊόντα, στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών, πολλές φορές δημιουργούνται προκλήσεις. Σε μια εξαιρετικά προσαρμοστική και συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά που δέχεται επιρροές από πολλούς παράγοντες, π.χ. τιμές, τα πρωτόκολλα καθαρότητας και επιμολύνσεις υλικών, φαινόμενα με μεγάλο αντίκτυπο όπως η απαγόρευση της Κίνας στις εξαγωγές κλπ. μερικές φορές προκαλούν τον αποκλεισμό και συνεπώς τη μη απορρόφηση όλων των ανακτώμενων προϊόντων προς ανακύκλωση από τους Παραγωγούς και επομένως την απόρριψη τους στους ΧΥΤΑ. Εφόσον σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού για τα υλικά συσκευασίας αυτά θα πρέπει ως επί το πλείστων να ανακυκλώνονται, η χρήση των καυστήρων θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για το κλάσμα των αποβλήτων που δεν μπορεί να ανακυκλωθεί, δρώντας με συνέργεια και συμπληρωματικά με την ανακύκλωση. Στον καυστήρα μπορεί να οδηγούνται απορρίμματα κύρια μη επικίνδυνα ΑΣΑ και όσα ομοιάζουν με αυτά στη φύση τους. Τα ανεπεξέργαστα απορρίμματα εκτός από την αποφυγή του κόστους επεξεργασίας και την ευελιξία τους, μπορεί παρόλο αυτά να δημιουργούν αρκετά προβλήματα πχ ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, εμφράξεις, πολύ ασταθή λειτουργία λόγω της ανομοιογενούς τους θερμογόνου δύναμης, πολλά άκαυστα υλικά, ενώ δημιουργούν και προβλήματα εκπομπών ρύπων. Ακόμη και απόβλητα που λόγω της κατάστασης τους μπορεί λογίζονται ως μη επικίνδυνα όπως τα πλαστικά, αν και παρουσιάζουν σχετικά υψηλή θερμογόνο δύναμη, κατά την καύση τους απελευθερώνουν υψηλές εκπομπές σε Cl, S.

    Από την άλλη πλευρά τα ανακτημένα και βιοξηραμένα RDF ή πιστοποιημένα SRF έχουν με πλάνο δειγματοληψιών και τακτικούς εργαστηριακούς ελέγχους βάση κείμενης νομοθεσίας πιστοποιήσει την ικανότητα τους να έχουν χαμηλά ποσοστά υγρασίας, κατάλληλη θερμογόνο και χαμηλές προσμίξεις πχ σε Cl, Hg κλπ. Για την αποφυγή όλων των παραπάνω οι ΑΕΠΟ απαιτούν από τον λειτουργό βάση και των υλικών που μπορούν να δεχθούν σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων (EKA), να τηρούν αυστηρά πρωτόκολλα δειγματοληψίας και παρακολούθησης. Ενώ σε κάθε περίπτωση απαιτούν από τον λειτουργό την τήρηση διαδικασιών για τη διαχείριση μη συμμορφούμενων απορριμμάτων, να κοινοποιεί τα αποτελέσματα εκπομπών και εργαστηριακών ελέγχων στάχτης και ιπτάμενης τέφρας, καθώς και να υποβάλει εκθέσεις πχ έκθεση με βάση τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 166/2006 ανάλογα τη δυναμικότητα της εγκατάστασης.

    Στα πλαίσια της προληπτικής συντήρησης και του ετήσιου πλάνου συντήρησης υπάρχουν απαιτήσεις για περιοδικό έλεγχο του ατμολέβητα, υδραυλική δοκιμή, έλεγχο σε ασφαλιστικά, βαλβίδες εκτόνωσης, κλπ. Επιπλέον, η ετήσια συντήρηση θα πρέπει να περιλαμβάνει διακριβώσεις μετρητικού εξοπλισμού πχ θερμόμετρα, μανόμετρα, κλπ. αλλά και ελέγχους με πρότυπα βάρη μετρητικού εξοπλισμού πχ δυναμοκυψέλες γερανών-έλεγχος καλής λειτουργίας ανά τρίμηνο των δυναμοκυψελών των γερανών τροφοδοσίας των απορριμμάτων σε σχέση με την διακριβωμένη πλάστιγγα που πραγματοποιείται με τη χρήση πρότυπων βαρών. Τα αποτελέσματα παρακολουθούνται στο εύρος λειτουργίαςτροφοδοσίας των γερανών και γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις . Επιπλέον θα πρέπει να εκτελούνται περιοδικοί έλεγχοι πχ μη καταστροφικοί έλεγχοι σε εναλλάκτες για διαπίστωση της φθοράς με βάση το πάχος των εναλλακτών, να εκτελείται αντικατάσταση φθαρμένων πυρίμαχων υλικών, καθαρισμός του λέβητα, τανύσεις ταινιοδρόμων, λιπάνσεις κινούμενων μερών, κλπ. αλλά και περιοδικοί έλεγχοι βοηθητικού εξοπλισμού πχ ανυψωτικών από φορείς. Ο πρωταρχικός στόχος είναι η λειτουργία του εργοστασίου με την υψηλότερη δυνατή διαθεσιμότητα αποφεύγοντας κοστοβόρες διακοπές λειτουργίας.

    Πέραν των καθημερινών προληπτικών ελέγχων που εκτελούνται ανά βάρδια σε μηχανήματα και εξοπλισμό, συχνά προκύπτουν θέματα που απαιτούν την άμεση παρέμβαση όταν το εργοστάσιο είναι σε λειτουργία (online) πχ καθαρισμός εμφράξεων με συστήματα πίεσης στο 2/3 πέρασμα. Οι συχνές βλάβες του μηχανολογικού εξοπλισμού δεν είναι πάντα εύκολο να καλυφθούν από τον ανάδοχο του έργου (EPC) ως αστοχίες. Έστω ότι ο ανάδοχος δίνει τις απαραίτητες εγγυήσεις πχ 40.000 ώρες για συγκεκριμένο τύπο εναλλακτών καθώς και τον αριθμό των κρίσιμων ανταλλακτικών που απαιτούνται για το συγκεκριμένο υλικό που διατίθεται από τον ανάδοχο και παρακολουθείται από τον λειτουργό με βάση τις αναλώσεις. Παρότι ο ανάδοχος έχει εκπαιδεύσει το προσωπικό του λειτουργού και επιβλέψει τη λειτουργία, πολλές φορές προκύπτουν φθορές από παραλείψεις, λάθη και αστοχίες του λειτουργού πχ μη σωστή παρακολούθηση της ποιότητας του απιονισμένου νερού εκτός των ορίων που ορίζει το EΝ 12952-12, αναποτελεσματικός καθαρισμός επικαθήσεων κλπ. Κάτι τέτοιο, μπορεί να προκαλεί την ταχύτερη διάβρωση τους, μειώνοντας δραματικά τον χρόνο ζωής τους.

    Σε ένα τέτοιο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, στα πλαίσια της καθημερινής του λειτουργίας, έχουν οριστεί κρίσιμοι παράμετροι που παρακολουθούνται ανά βάρδια, με βάση το ημερολόγιο παραγωγής και που απαιτούν την προσοχή του λειτουργού της εγκατάστασης για την διασφάλιση της διαθεσιμότητας, ενεργειακής αξιοποίησης και περιβαλλοντικής συμμόρφωσης του εργοστασίου. Συχνές βλάβες στο σύστημα τροφοδοσίας πχ γερανών μπορεί να οδηγούν σε μη τροφοδοσία του καυστήρα. Η μη παρακολούθηση του επιπέδου στάθμης του ατμοσυλλέκτη(Boiler Drum) μπορεί να προκαλέσει τη μη διαθεσιμότητα του λέβητα. Οι βλάβες στο σύστημα ψύξης σε υδρόψυκτο καυστήρα κινούμενων εσχαρών έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του χρόνου ζωής των εσχαρών. Η μη διακρίβωση του μετρητικού εξοπλισμού μπορεί να οδηγήσει σε σφάλματα λειτουργίας, ενώ η μη τακτική παρακολούθηση και έλεγχος με πρότυπα βάρη των δυναμοκυψελών των γερανών σε λάθος τροφοδοσία. Η αναποτελεσματικότητα καθαρισμού του ατμολέβητα πχ η εκτός παραμέτρων λειτουργία του μηχανικού καθαρισμού (rapping system) στους εναλλάκτες, ή του υδροδυναμικού καθαρισμού (shower cleaning) καθώς και η μη παρακολούθηση της ποιότητας του νερού μπορεί να οδηγούν σε επικαθήσεις, κακή μεταφορά θερμότητας , διάβρωση και βλάβες στους εναλλάκτες αλλά και σε άλλα μέρη λόγω μεταφορά τους μέσω ατμού. Η μη διακρίβωση και έλεγχος του συστήματος συνεχής παρακολούθησης των ρύπων -Continuous Emissions Monitoring System (CEMS) σύμφωνα με το πρότυπο EN 14181 ή η μη σωστή τροφοδοσία χημικών ουσιών, ή η αστοχία του εξοπλισμού πχ βλάβη της τροφοδοσίας SNCR, ή η βλάβη των βοηθητικών καυστήρων (Auxiliary Burners) μπορεί να οδηγήσουν σε περιβαλλοντικά πρόστιμα

    ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ_2023_ΛΙΤΙΝΑΣ ΧΑΡΗΣ.pdf

  11. Με βάση τους φιλόδοξους στόχους που έχει υιοθετήσει ο νέος ΕΣΔΑ και την χωροθέτηση μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης που προτείνει, την εισαγωγή του φόρου ταφής των απορριμμάτων καθιστώντας την ταφή περισσότερο ακριβή, την ενεργειακή κρίση και τους στόχους απολιγνιτοποίησης η καύση φαντάζει βιώσιμη λύση σήμερα όσο ποτέ. Εργοστάσιο καύσης, ετήσιας δυναμικότητας 400.000 τόνων με 2 γραμμές παραγωγής επεξεργασίας 25 τόνων/ώρα, λειτουργεί ετήσια περίπου 7.800 ώρες (90% διαθεσιμότητα), με περίοδο προληπτικής συντήρησης (outage) συνήθως δύο φορές το χρόνο, διάρκειας περίπου 2 εβδομάδων. Το κόστος λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ συμπεριλαμβανομένων του κόστους απορρύπανσης καυσαερίων, λειτουργίας και συντήρησης, διάθεσης κλπ., διαμορφώνεται ανάλογα με την δυναμικότητα της μονάδας, λόγω οικονομιών κλίμακας. Ο ΦΟΔΣΑ μπορεί να χρεώνει τον δήμο, το τέλος εισόδου (gate fee) με βάση το κόστος λειτουργίας του. Επιπλέον ο λειτουργός μπορεί να χρεώνει τόσο για τον ηλεκτρισμό που τροφοδοτεί στο δίκτυο ), περίπου 34,7 MWthel καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τον ατμό θερμικής ενέργειας 51,2MWth (65 t/hr, MP 16bar, 236 C) που μπορεί να διαθέτει σε εγκαταστάσεις ή σε δίκτυα θέρμανσης αν είναι εγκατάσταση Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θέρμανσης. Ο λειτουργός μπορεί επιπλέον δευτερευόντως να έχει κέρδος και από τα μέταλλα της στάχτης που ανακτά με τον κατάλληλο εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένων μαγνητών για μέταλλα και δονητικών τραπεζών για τα ογκώδη Οι μονάδες καύσης επεξεργάζονται απορρίμματα σύμμεικτα ακολουθώντας την ιεραρχία διαχείρισης των αποβλήτων με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίησης των μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων που διαφορετικά θα οδηγούνταν σε ΧΥΤΑ. Αν και δίνονται κίνητρα για τη χρήση και αξιοποίηση ανακτωμένων προϊόντων ως για την ανακύκλωση τους σε νέα προϊόντα, στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών, πολλές φορές δημιουργούνται προκλήσεις. Σε μια εξαιρετικά προσαρμοστική και συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά που δέχεται επιρροές από πολλούς παράγοντες, π.χ. τιμές, τα πρωτόκολλα καθαρότητας και επιμολύνσεις υλικών, φαινόμενα με μεγάλο αντίκτυπο όπως η απαγόρευση της Κίνας στις εξαγωγές κλπ. μερικές φορές προκαλούν τον αποκλεισμό και συνεπώς τη μη απορρόφηση όλων των ανακτώμενων προϊόντων προς ανακύκλωση από τους Παραγωγούς και επομένως την απόρριψη τους στους ΧΥΤΑ. Εφόσον σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού για τα υλικά συσκευασίας αυτά θα πρέπει ως επί το πλείστων να ανακυκλώνονται, η χρήση των καυστήρων θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για το κλάσμα των αποβλήτων που δεν μπορεί να ανακυκλωθεί, δρώντας με συνέργεια και συμπληρωματικά με την ανακύκλωση. Στον καυστήρα μπορεί να οδηγούνται απορρίμματα κύρια μη επικίνδυνα ΑΣΑ και όσα ομοιάζουν με αυτά στη φύση τους. Τα ανεπεξέργαστα απορρίμματα εκτός από την αποφυγή του κόστους επεξεργασίας και την ευελιξία τους, μπορεί παρόλο αυτά να δημιουργούν αρκετά προβλήματα πχ ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, εμφράξεις, πολύ ασταθή λειτουργία λόγω της ανομοιογενούς τους θερμογόνου δύναμης, πολλά άκαυστα υλικά, ενώ δημιουργούν και προβλήματα εκπομπών ρύπων. Ακόμη και απόβλητα που λόγω της κατάστασης τους μπορεί λογίζονται ως μη επικίνδυνα όπως τα πλαστικά, αν και παρουσιάζουν σχετικά υψηλή θερμογόνο δύναμη, κατά την καύση τους απελευθερώνουν υψηλές εκπομπές σε Cl, S. Από την άλλη πλευρά τα ανακτημένα και βιοξηραμένα RDF ή πιστοποιημένα SRF έχουν με πλάνο δειγματοληψιών και τακτικούς εργαστηριακούς ελέγχους βάση κείμενης νομοθεσίας πιστοποιήσει την ικανότητα τους να έχουν χαμηλά ποσοστά υγρασίας, κατάλληλη θερμογόνο και χαμηλές προσμίξεις πχ σε Cl, Hg κλπ. Για την αποφυγή όλων των παραπάνω οι ΑΕΠΟ απαιτούν από τον λειτουργό βάση και των υλικών που μπορούν να δεχθούν σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων (EKA), να τηρούν αυστηρά πρωτόκολλα δειγματοληψίας και παρακολούθησης. Ενώ σε κάθε περίπτωση απαιτούν από τον λειτουργό την τήρηση διαδικασιών για τη διαχείριση μη συμμορφούμενων απορριμμάτων, να κοινοποιεί τα αποτελέσματα εκπομπών και εργαστηριακών ελέγχων στάχτης και ιπτάμενης τέφρας, καθώς και να υποβάλει εκθέσεις πχ έκθεση με βάση τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 166/2006 ανάλογα τη δυναμικότητα της εγκατάστασης. Στα πλαίσια της προληπτικής συντήρησης και του ετήσιου πλάνου συντήρησης υπάρχουν απαιτήσεις για περιοδικό έλεγχο του ατμολέβητα, υδραυλική δοκιμή, έλεγχο σε ασφαλιστικά, βαλβίδες εκτόνωσης, κλπ. Επιπλέον, η ετήσια συντήρηση θα πρέπει να περιλαμβάνει διακριβώσεις μετρητικού εξοπλισμού πχ θερμόμετρα, μανόμετρα, κλπ. αλλά και ελέγχους με πρότυπα βάρη μετρητικού εξοπλισμού πχ δυναμοκυψέλες γερανών-έλεγχος καλής λειτουργίας ανά τρίμηνο των δυναμοκυψελών των γερανών τροφοδοσίας των απορριμμάτων σε σχέση με την διακριβωμένη πλάστιγγα που πραγματοποιείται με τη χρήση πρότυπων βαρών. Τα αποτελέσματα παρακολουθούνται στο εύρος λειτουργίαςτροφοδοσίας των γερανών και γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις . Επιπλέον θα πρέπει να εκτελούνται περιοδικοί έλεγχοι πχ μη καταστροφικοί έλεγχοι σε εναλλάκτες για διαπίστωση της φθοράς με βάση το πάχος των εναλλακτών, να εκτελείται αντικατάσταση φθαρμένων πυρίμαχων υλικών, καθαρισμός του λέβητα, τανύσεις ταινιοδρόμων, λιπάνσεις κινούμενων μερών, κλπ. αλλά και περιοδικοί έλεγχοι βοηθητικού εξοπλισμού πχ ανυψωτικών από φορείς. Ο πρωταρχικός στόχος είναι η λειτουργία του εργοστασίου με την υψηλότερη δυνατή διαθεσιμότητα αποφεύγοντας κοστοβόρες διακοπές λειτουργίας. Πέραν των καθημερινών προληπτικών ελέγχων που εκτελούνται ανά βάρδια σε μηχανήματα και εξοπλισμό, συχνά προκύπτουν θέματα που απαιτούν την άμεση παρέμβαση όταν το εργοστάσιο είναι σε λειτουργία (online) πχ καθαρισμός εμφράξεων με συστήματα πίεσης στο 2/3 πέρασμα. Οι συχνές βλάβες του μηχανολογικού εξοπλισμού δεν είναι πάντα εύκολο να καλυφθούν από τον ανάδοχο του έργου (EPC) ως αστοχίες. Έστω ότι ο ανάδοχος δίνει τις απαραίτητες εγγυήσεις πχ 40.000 ώρες για συγκεκριμένο τύπο εναλλακτών καθώς και τον αριθμό των κρίσιμων ανταλλακτικών που απαιτούνται για το συγκεκριμένο υλικό που διατίθεται από τον ανάδοχο και παρακολουθείται από τον λειτουργό με βάση τις αναλώσεις. Παρότι ο ανάδοχος έχει εκπαιδεύσει το προσωπικό του λειτουργού και επιβλέψει τη λειτουργία, πολλές φορές προκύπτουν φθορές από παραλείψεις, λάθη και αστοχίες του λειτουργού πχ μη σωστή παρακολούθηση της ποιότητας του απιονισμένου νερού εκτός των ορίων που ορίζει το EΝ 12952-12, αναποτελεσματικός καθαρισμός επικαθήσεων κλπ. Κάτι τέτοιο, μπορεί να προκαλεί την ταχύτερη διάβρωση τους, μειώνοντας δραματικά τον χρόνο ζωής τους. Σε ένα τέτοιο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, στα πλαίσια της καθημερινής του λειτουργίας, έχουν οριστεί κρίσιμοι παράμετροι που παρακολουθούνται ανά βάρδια, με βάση το ημερολόγιο παραγωγής και που απαιτούν την προσοχή του λειτουργού της εγκατάστασης για την διασφάλιση της διαθεσιμότητας, ενεργειακής αξιοποίησης και περιβαλλοντικής συμμόρφωσης του εργοστασίου. Συχνές βλάβες στο σύστημα τροφοδοσίας πχ γερανών μπορεί να οδηγούν σε μη τροφοδοσία του καυστήρα. Η μη παρακολούθηση του επιπέδου στάθμης του ατμοσυλλέκτη(Boiler Drum) μπορεί να προκαλέσει τη μη διαθεσιμότητα του λέβητα. Οι βλάβες στο σύστημα ψύξης σε υδρόψυκτο καυστήρα κινούμενων εσχαρών έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του χρόνου ζωής των εσχαρών. Η μη διακρίβωση του μετρητικού εξοπλισμού μπορεί να οδηγήσει σε σφάλματα λειτουργίας, ενώ η μη τακτική παρακολούθηση και έλεγχος με πρότυπα βάρη των δυναμοκυψελών των γερανών σε λάθος τροφοδοσία. Η αναποτελεσματικότητα καθαρισμού του ατμολέβητα πχ η εκτός παραμέτρων λειτουργία του μηχανικού καθαρισμού (rapping system) στους εναλλάκτες, ή του υδροδυναμικού καθαρισμού (shower cleaning) καθώς και η μη παρακολούθηση της ποιότητας του νερού μπορεί να οδηγούν σε επικαθήσεις, κακή μεταφορά θερμότητας , διάβρωση και βλάβες στους εναλλάκτες αλλά και σε άλλα μέρη λόγω μεταφορά τους μέσω ατμού. Η μη διακρίβωση και έλεγχος του συστήματος συνεχής παρακολούθησης των ρύπων -Continuous Emissions Monitoring System (CEMS) σύμφωνα με το πρότυπο EN 14181 ή η μη σωστή τροφοδοσία χημικών ουσιών, ή η αστοχία του εξοπλισμού πχ βλάβη της τροφοδοσίας SNCR, ή η βλάβη των βοηθητικών καυστήρων (Auxiliary Burners) μπορεί να οδηγήσουν σε περιβαλλοντικά πρόστιμα ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΥΣΗΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 2023.pdf
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.