Το άρθρο βασίζεται σε ένα βασικό ψέμα και σε πολλά μικρότερα ψέματα ή ηθελημένες παρανοήσεις. Το βασικό ψέμα είναι ότι οι ενέργειες αυτές γίνονται από μία μειοψηφία, όπως αναφέρει πολλές φορές. Η αλήθεια είναι όμως ότι όταν γίνεται μία κατάληψη ή μια παράσταση στην σύγκλητο, γίνεται πάντα μετά από σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης των φοιτητών. Όπου με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες, ο κάθε φοιτητής μπορεί να κατεβάσει την δικιά του πρόταση προς ψήφιση. Συνεπώς δεν πρόκειται ούτε για μειοψηφία ούτε για αυτόκλητους προστάτες όπως αναφέρει, αλλά για την πλειοψηφία. Ούτε πρόκειται για εν λευκώ εξουσιοδότηση μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, όπως θεωρεί σωστό να γίνεται ο κος Τάσιος, καθώς στα πανεπιστήμια σε αντίθεση με την Βουλή, ο κάθε φοιτητής μπορεί να συμμετάσχει στις διαδικασίες και να αποκτήσει άμεση πληροφόρηση για το πως εκτελούνται οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης. Επομένως οι πράξεις κάθε ατόμου ή ομάδας που εκπροσωπεί τους φοιτητές θα κριθούν πολύ σύντομα στην επόμενη γενική συνέλευση και με πραγματικά δημοκρατικά κριτήρια που προυπόθετουν την γνώση των κρινόντων.
Μία παρανόηση που γίνεται επίσης στο άρθρο, είναι η ίδια που προβάλλει κάθε φορά η εκάστοτε κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις πράξεις της. Ότι περικόπτει δικαιώματα και προνόμια μίας κοινωνικής ομάδας για να προασπίσει τα συμφέροντα του λαού. Από ποιον όμως αποτελείται εντέλει ο λαός; Γιατί απ' ότι φαίνεται δεν αποτελείται από τους φοιτητές, τους μαθητές, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους καθηγητές, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους ταξιτζήδες κ.α. Και ποιο είναι αυτό το κοινό συμφέρον που λέει ο κος Τάσιος; Είναι και συμφέρον των φοιτητών ή όχι; Και αν είναι και των φοιτητών γιατί δεν μπορούν να έχουν λόγο επί αυτού; Ποιος το αποφασίζει εντέλει το κοινό συμφέρον;
Μία άλλη ηθελημένη παρανόηση είναι αυτή που πολύ διακριτικά θεωρεί ότι οι φοιτητές που αποφασίζουν και κάνουν μία κατάληψη είναι οι ίδιοι που κάνουν καταστροφές στα πανεπιστήμια. Αν έχει όμως τέτοια στοιχεία ο κος Τάσιος οφείλει να μας τα πει.
Άλλο ψέμα: στις καταλήψεις οι διδάσκοντες και οι διοικητικοί πετάγονται έξω. Όχι μόνο δεν τους εμποδίζει κανείς να μπουν, αλλά πολλές φορές γίνονται και μαθήματα κατά την διάρκεια μίας κατάληψης.
Άλλο ψέμα: Ποιος είπε ποτέ όχι στην βιομηχανική έρευνα; Το μόνο που έχω ακούσει εγώ είναι όχι στην πολεμική βιομηχανική έρευνα.
Διακρίνω τέλος μία σύγχυση στην σκέψη του κυρίου Τάσιου που δεν ξέρω αν είναι εκ του πονηρού ή όχι. Από την μία λέει τα κόμματα να αφήσουν ήσυχα τα πανεπιστήμια, από την άλλη τα καλεί να λάβουν γενναίες αποφάσεις. Και είναι μάλλον αφελές να πιστεύει κανείς ότι ένας από τους πιο κομματικοποιημένους πρυτάνεις όπως ο κος Φορτσάκης που έχει ωφεληθεί από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο,. είδε ξαφνικά το φως το αληθινό.
Παρατήρηση: Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum. Ευχαριστώ, Didonis.