Μετάβαση στο περιεχόμενο

sofi_alex

Members
  • Περιεχόμενα

    4
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Τοποθεσία
    Θεσσαλονίκη
  • Επάγγελμα
    Ιδιώτης-Μη μηχανικός

sofi_alex's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. Ο αέρας είναι μία από τις 4 οριζόντιες, σωστά το γράφεις, και αποτελεί το δικαίωμα να χτίσει εάν επιτραπεί στο μέλλον, δεν είναι η κυριότητα στην ταράτσα. Η ταράτσα είναι κοινόχρηστη (εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά σε κάποιο συμβόλαιο κανονισμού διοίκησης πολυκατοικίας ή σύστασης οριζοντίων ιδιοκτησιών). Αν έβγαζε άδεια φυσικά και ΔΕΝ θα χρειαζόνταν συναίνεση εφόσον θα υλοποιούσε νόμιμα το δικαίωμά του. Ακόμα όμως και τότε, η νέα ταράτσα που θα είχε δημιουργηθεί πάνω από τον καινούριο όροφο (υλοποίηση αέρα) θα ήταν και πάλι κοινόχρηστη. Επειδή δεν υλοποίησε νόμιμο δικαίωμα αλλά έχτισε σε κοινόχρηστο χώρο, εφόσον ήθελε να τακτοποιήσει το αυθαίρετο θα έπρεπε να ζητήσει τη συναίνεση των υπολοίπων. Αυτή την απάντηση τουλάχιστον μου έδωσαν οι νομικοί του ΤΕΕ (ΤΚΜ και κεντρικών στην Αθήνα) αλλά και δικηγόροι που ασχολούνται με το αστικό δίκαιο.
  2. Ο ιδιοκτήτης του ισογείου+υπογείου δεν θέλει να βρεθεί υπεύθυνος σε παράτυπες ενέργειες που έχουν γίνει από τον άλλον. Άρα θα πάει τόσο μακρυά όσο χρειαστεί. Ο πρώτος μηχανικός που έκανε την τακτοποίηση έχει κυρώσεις; Θεωρώ πως όχι γιατί το παράτυπο της διαδικασία οφείλεται σε θέμα κυριότητας, την οποία και δεν εξετάζει, σωστά; Ο δεύτερος μηχανικός που έβαλε τα Φ/Σ επειδή στηρίχθηκε σε τακτοποιήση που έγινε με ψευδή από τον ιδιοκτήτη (κυριότητα επί της κοινόχρηστης ταράτσας) στοιχεία δεν φέρει ευθύνη, σωστά;
  3. Σε οικοδομή με υπόγειο, ισόγειο, πρώτο και αέρα (4 οριζόντιες ιδιοκτησίες που έχουν συσταθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο), ο ιδιοκτήτης του πρώτου ορόφου έχει και το 100% του αέρα. Δεν υπάρχει κανονισμός πολυκατοικίας, δεν αναφέρεται στη σύσταση κάποια αποκλειστική χρήση επί τμήματος ή ολόκληρης της ταράτσας (άρα θεωρώ ότι είναι κοινόχρηστη) και ο συντελεστής δόμησης έχει εξαντληθεί. Ο ιδιοκτήτης του πρώτου + αέρα τακτοποίησε βοηθητικό χώρο (δώμα) 30 τ.μ. στην ταράτσα καθώς και τη στέγη που έχτισε πάνω από αυτόν, χωρίς τη συναίνεση του ιδιοκτήτη του ισογείου+υπογείου. Κατόπιν τοποθετησε και φωτοβολταϊκό σύστημα, επίσης χωρίς την συναίνεση του άλλου ιδιοκτήτη. Η συναίνεση δεν δόθηκε γιατί απλά δεν ρωτήθηκε ΠΟΤΕ και για καμία διαδικασία ο έταιρος ιδιοκτήτης. Εάν ο ιδιοκτήτης του ισογείου+υπογείο κάνει καταγγελία σε Πολεοδομία και ΔΕΗ, θα έχουν κυρώσεις οι μηχανικοί που εκτέλεσαν τις 2 διαδικασίες (τακτοποίησης και Φ/Σ); Να σημειωθεί ότι προσπαθώ να βρω "τρόπους" να μην έχουν κυρώσεις. Εάν δεν γίνει καμία καταγγελία από τον ιδιοκτήτη του ισογείου+υπογείου αλλά διαπιστευτούν οι παρατυπίες από κάποια αρμόδια αρχή, τότε είναι όλοι υπεύθυνοι για αυτές ή μόνο αυτός ο ιδιοκτήτης που κίνησε τις διαδικασίες; Μετά από επικοινωνία μου με το νομικό τμήμα του ΤΕΕ ενημερώθηκα ότι ήταν υποχρεωτική η συναίνεση όλων των ιδιοκτητών για την τακτοποίηση του αιθαιρέτου στην ταράτσα της οικοδομής. Επίσης είναι υποχρεωτική η συναίνεση όλων των ιδιοκτητών για την τοποθέτηση των Φ/Σ.
  4. μπορεί να δηλώσει το δικαίωμά του στο Κτηματολόγιο ακόμα κι αν δεν έχει κάνει αποδοχή κληρονομιάς. Κληρονομιά με διαθήκη: ο τίτλος του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει) ληξιαρχική πράξη θανάτου αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς Κληρονομιά χωρίς διαθήκη: ο τίτλος του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει) ληξιαρχική πράξη θανάτου πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς Και στις δύο περιπτώσεις χρήσιμο είναι να προσκομιστεί και αντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας του αποβιώσαντος, εάν αυτό υπάρχει. Όταν συνταχθεί η πράξη αποδοχής κληρονομιάς και μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο, θα πρέπει να προσκομιστεί στο Γραφείο Κτηματογράφησης αντίγραφο της πράξης και του πιστοποιητικού μεταγραφής, προκειμένου να κατοχυρωθεί το δικαίωμα. Όσον αφορά το τί θα κάνει ο εργολάβος, καλό θα είναι να διαβάσεις τις τεχνικές προδιαγραφές των νέων μελετών που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 10/1/2011 http://www.ktimatologio.gr/ktima/index.php?ID=diavouleyseis&Rec_ID=2391
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.