Λογικά υπάρχει μία ιδανική αναλογία όγκου δοχείου / συλλεκτικής επιφάνειας (για δεδομένο τύπο συλλέκτη), από την οποία καλό είναι να μην ξεφεύγεις πολύ. Τον ελάχιστο όγκο του δοχείου τον καθορίζει το προφίλ κατανάλωσης, ήτοι λίτρα/κυβικά ζήτησης την ώρα αιχμής, με δεδομένο ότι είναι αδύνατο να έχεις αρκετή συλλεκτική επιφάνεια ώστε να σου θερμάνει το νερό σε μισή ώρα, π.χ, ακόμη και ντάλα μεσημέρι το κατακαλόκαιρο. Επίσης, δεν είναι καλό να έχεις υπερβολικά μεγάλη συλλεκτική επιφάνεια για τον όγκο του δοχείου, γιατί σε ώρες μη αιχμής στο μέσον της ηλιακής ημέρας θα ανεβαίνει υπερβολικά η θερμοκρασία. Ειδικά αν μιλάμε για ξενοδοχείο σε παραθαλάσσιο μέρος, που έχεις ελάχιστη ζήτηση το μεσημέρι και πολύ συγκεντρωμένη το απόγευμα/βραδάκι, είναι πρόβλημα. Στον αντίποδα, αν αυξήσεις το δοχείο χωρίς να αυξήσεις παράλληλα τη συλλεκτική επιφάνεια, θα πάιρνεις περισσότερο ΖΝΧ χαμηλότερης θερμοκρασίας.