Μετάβαση στο περιεχόμενο

slayer-7

Members
  • Περιεχόμενα

    12
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Αθήνα
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

slayer-7's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλησπέρα παιδιά! Η συζήτησή σας είναι πολύ διαφωτιστική κ μας έχει γλυτώσει από πολύ κόπο κ χρήμα! Οπότε, ευχαριστώ άπαντες για τη συνεισφορά σας! Μια μικρή ερώτηση από την πλευρά μου (ελ. επαγγελματίας που υπάγομαι στα περί μισθωτών): Έχω εισπράξει λεφτά με ΑΠΥ για ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΠ. Στη Βεβαίωσή τους αναγράφουν κ ένα μικρό ποσοστό κρατήσεων (3%) υπέρ του ΜΤΠΥ (Μετοχικό Ταμείο Πολτικών Υπαλλήλων) κ στις καθαρές αμοιβές έχουν αφαιρέσει αυτό το ποσό. Μάλιστα, αυτές οι κρατήσεις έχουν περαστεί αυτόματα κ στην Ε1, καθώς στον Πίνακα που αναδύεται όταν κλικάρουμε τα πορτοκαλί κελιά, σαν φορολογητέο εισόδημα έχει το Ακαθάριστο ποσό μείον τις εν λόγω κρατήσεις. Συνεπώς, εγώ στον κωδικό 307 του Ε1 κ στον 348 του Ε3 πρέπει να αναγράψω: α) Ακαθάριστο - Κρατήσεις ΜΤΠΥ - ΤΣΜΕΔΕ ? ή β) Ακαθάριστο - ΤΣΜΕΔΕ ? Το προβληματάκι στην α' περίπτωση (που είναι πιο συμφέρουσα προφανώς) είναι ότι τις Κρατήσεις ΜΤΠΥ τις έχω περάσει μαζί με τις υπόλοιπες δαπάνες στο Ε3 (Κωδ. 536, υποπίνακας δ, Πίνακας ΣΤ του Ε3), οπότε αν ο ελεγκτής (??) κάνει τη συνήθη αφαίρεση Ακαθάριστα Έσοδα (όπως φαίνονται στον Κωδικό 283 του Ε3 κ στην Εκκαθαριστική ΦΠΑ) - ΤΣΜΕΔΕ δε θα του βγαίνει το ποσό του κωδικού 348...
  2. Παιδιά, έχω μπερδευτεί λίγο κ θα ήθελα κάποιος λογιστής να με βοηθήσει. Ο ssouanis είναι απόλυτος: Ωστόσο, διαβάζοντας εγώ το αντίστοιχο άρθρο: δεν βγάζω το ίδιο συμπέρασμα, δηλ. δε μου φαίνεται να ειναι υποχρεωτική για όλες τις αυτοπεραιώσεις (ακόμα κ για 1 ευρώ) η υπογραφή λογιστή... Τελικά απαιτείται ή όχι λογιστής για <50000 ?
  3. Χα χα χα, καλό!! Μακάρι να μπορούσαμε να το εφαρμόσουμε σε όλα μας τα έξοδα γενικώς αυτό...
  4. Topap, ακολούθησα ήδη τη συμβουλή σου κ έδωσα τηλεφωνική εντολή να μου το μετατρέψουν σε επαγγελματικό, με αποστολή μηνιαίας κατάστασης στο εξης. Δε μου είπαν τπτ για πάγιο! Δε φαντάζομαι να παίζει κτ τέτοιο. Αν υπήρχε τέτοιο θέμα προφανώς θα το ήξερες κ θα είχες αντιδράσει αναλόγως Σωτήρη, έδωσες τη λύση σε άλλο ένα δίλημμα μηχανικών. Ευχαριστώ παιδιά.
  5. Σωτήρη κ Topap, ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις, Topap, όντως το χαρτί μου γράφει ¨ιδιώτης¨. Μήπως αυτό αποτελεί πρόβλημα κ θα έπρεπε να γράφει υποχρεωτικά επαγγελματίας για να το περάσω ως έξοδο? Δεν πληρώνω τπτ για να μου στέλνουν την κατάσταση (άλλωστε είναι υποχρέωσή τους φαντάζομαι να στείλουν εκκαθάριση ετησίως) μια φορά το χρόνο. Δε θυμάμαι ποιό πακέτο έχω, αλλά σίγουρα κάποιο από τα πιο light. Νομίζω κάποτε με είχαν ρωτήσει με επιστολή εαν ήθελα να με ενημερώνουν κάθε μήνα, αλλά δεν απάντησα καν, διότι προτιμούσα να μαζεύω λιγότερο χαρτομάνι (εξάλλου κάπου μόνο 100 ευρω το χρόνο ξοδεύω σε Αττικη Οδό). Αν αποφασίσω όμως μηνιαία ενημέρωση, θα καταχωρώ στο Βιβλίο Εσ-Εξ το έξοδο κάθε 31 του προηγούμενου μήνα? Σαν είδος δικαιολογητικού, στο Βιβλίο να γράψω ΤΠΥ ή Βεβαίωση Ετήσιας Δαπάνης?
  6. Καλησπέρα παιδιά! Η ερώτησή μου ίσως να κόλλαγε περισσότερο στην ενότητα "Βιβλίο Εσ-Εξ", αλλά την κάνω εδώ, διότι είδα ότι έχει συζητηθεί αρκετά το θέμα των διοδίων εδώ. Εμένα μου έρχεται στην αρχή κάθε έτους μια Βεβαίωση Ετήσιας Δαπάνης Διοδίων από την Αττική Οδό (έχω e-pass) που συνοδεύεται από συγκεντρωτικό πίνακα για όλους τους μήνες του προηγούμενου έτους. Δηλ. μου ήρθε τώρα, με ημ/νια Βεβαίωσης 12/01/2011 η λίστα για όλο το 2010. Η απορία μου είναι: με ποιά ημ/νια θα το καταχωρίσω στο Βιβλίο Εσ-εξ (μήπως 31/12/2010?) κ τί είδος παραστατικού (δεν έστειλαν πχ τιμολόγιο, παρα μόνο Βεβαίωση+Πίνακα για όλους τους μήνες) να γράψω?? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  7. Καλημέρα παίδες! Θα ήθελα να μάθω πώς καταχωρούμε τα πάγια στο Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων. α) Αν είναι <1200 ευρω ή σχετιζόμενα με Η/Υ (ανεξαρτήτως ποσού), τότε σε ποιά στήλη το καταχωρούμε? Στις Δαπάνες Με Δικαίωμα Εκπτωσης ή στα Πάγια? Κ αντίστοιχα, πού το γράφουμε στην τριμηνιαία? β) Αν είναι >1200 κ άσχετο με Η/Υ, τότε το βάζουμε ολόκληρο στη στήλη πάγια με βάση την ημερομηνία αγοράς? Ο φπα του εκπίπτει κατευθείαν ολόκληρος? Στην τριμηνιαία ΦΠΑ δηλώνουμε την αγορά του παγίου? Την απόσβεση κάθε πότε την κάνουμε κ σε ποιά στήλη την καταχωρούμε? Πού κ πώς φτιάχνουμε τον Πίνακα-Μητρώο Αποσβέσεων? Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον καλό συνάδελφο ή λογιστή (πχ τον Σωτήρη, που στο θέμα της αναμόρφωσης με κατατόπισε πλήρως) μου απαντήσει στη μακροσκελή απορία μου.
  8. Αυτή η κατάσταση πρέπει να έχει κάποια ιδιαίτερη φόρμα? Πρέπει να την καταχωρήσουμε επίσημα κάπου στο Βιβλίο ΕΣ-ΕΞ? Ή απλώς μαζί με το Ε3, δίνουμε χύμα ένα χαρτί (ιδιόχειρο ή excel) όπου πχ γράφουμε απλά: 1000 ευρώ Βενζίνη*0,30 + 200 ευρώ Κινητό*0,5 = 400 ευρώ κ καθαρίσαμε?
  9. Έχεις δίκιο, το πιστωτικό ΦΠΑ, στην περίπτωσή μου, δεν αλλάζει. Άρα δεν ασχολούμαι με τροποποιητικές, αλλά βάζω κατευθείαν στην Εκκαθαριστικη τα σωστά νούμερα, με ολόκληρη τη βενζίνη κ ολόκληρο το Κινητό! Αυτά τα 2, βολεύει να τα βάζω σε ξεχωριστές στήλες (χάριν της αναμορφωσης) στο Βιβλίο κ να φτιάξω κ μία όπου θα βάζω τις λογιστικές διαφορές? Ή δεν χρειάζεται να φαίνονται κάπου στο Βιβλίο αναλυτικά οι λογιστικές διαφορές, παρά μόνο κάνω απλώς στο τέλος του χρόνου τον πολ/μο 30% επί του συνόλου των δαπανών του ΙΧ + 50% επί κινητό? Το πλύσιμο αυτοκινήτου κ τα διόδια μετράνε ως δαπάνες ΙΧ? Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, αλλά τώρα που σε βρήκα εύκαιρο είπα να σε "εκμεταλλευτώ", για να ξεκαθαρίσω από τα διάφορα άκυρα που έχω ακούσει (κ από λογιστές δυσστυχώς...)
  10. Ευχαριστώ πολύ Σωτήρη! Έχεις σώσει κόσμο κ ντουνιά με τις απαντήσεις σου! Συνεπώς, να υποθέσω ότι πρέπει τώρα να κάνω τροποποιητικές στις τριμηνιαίες ΦΠΑ του 2010, όπου είχα βάλει κατευθείαν το 1/2 του κινητού κ να το βάλω ολόκληρο τώρα? Ή μπορώ να τις αποφύγω για φέτος, βάζοντας κατευθείαν και το 70% του αμαξιού στο 666 της εκκαθαριστικής κ μην κάνοντας φορολογική αναμόρφωση στο Ε3? Ρωτάω, διότι φοβάμαι μήπως οι απανωτές τροποποιητικές είναι κάτι που εκνευρίζει κ υποψιάζει την Εφορία...
  11. Καλημέρα Συνάδελφοι! Επειδή διαβάζω διαφορετικές εκδοχές εδώ κ εκεί, έχω αγχωθεί αρκετά όσον αφορά τον τρόπο που περνάμε στο Βιβλίο Εσόδων Εξόδων τα έξοδα του ΙΧ Αυτοκινήτου κ του Κινητού (τα οποία αναγνωρίζονται εν μέρει)! Τελικά, περνάμε ολόκληρο το ποσό της Βενζίνης, το προσθέτουμε στα υπόλοιπα Χωρίς Δικαίωμα Εκπτωσης έξοδα, το γράφουμε στον Κωδικό 666 της Εκκαθαριστικής κ έπειτα αφαιρούμε στο Ε3 τη λογιστική διαφορά (δηλ. το 30% πχ των βενζινών) ή εξαρχής περνάμε στο Βιβλίο στη στήλη Χωρίς Δικαίωμα Εκπτωσης κατευθείαν το 70% της βενζίνης κ άρα δε χρειάζεται φορολογική αναμόρφωση στο Ε3? Θα ήμουν υπόχρεος αν με κατατόπιζε κάποιος γνώστης συνάδελφος ή λογιστής (όπως ο Σωτήρης πχ που φαίνεται να το "έχει")!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.