Μετάβαση στο περιεχόμενο

Rouketas

Members
  • Περιεχόμενα

    3
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Rouketas

  1. Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας! Ακριβώς τους ίδιους φόβους έχω και εγώ αλλά τι να κάνω αφού και ιδιοκτήτης και κατασκευαστής θέλουν οπωσδήποτε να το κάνουν μεταλλικό! (Αν και σίγουρα θα αλλάξουν γνώμη τελικός το έχουμε ξαναδεί το έργο.) Προσπαθώ να το το προσεγγίσω με ζ=4% και q=1.5 και με τις ελαχιστότατες διατομές θέλω 16.000kg σίδερα για 105μ^2 δυοροφάκι! (χωρίς θεμέλια) Δηλαδή κάπου 45 - 50 χιλιάδες ευρώ! Ξαναδιαβάζοντας τον ΕΑΚ ανακάλυψα ότι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και q=3 για κατασκευές από χάλυβα με την προϋπόθεση ότι τα χιαστή θα έχουν αποκλειστικά σχήμα Χ! Αν καταφέρω να έχω q=3 τότε το κόστος μειώνεται αρκετά και η ιδέα αρχίζει να γίνεται εφικτή με κάπου 9.000kg - 10.000kg σίδερα. :S Αυτό όμως που δεν εξηγεί και δεν γνωρίζω είναι αν θα πρέπει σε όλα τα πλαίσια να χρησιμοποιηθούν ''Χ Χιαστή'' για να πετύχω το q=3. Η αρκεί να έχω επαρκή ''Χ Χιαστή'' σε κάθε διεύθυνση όπως κάνουμε με τα τοιχία ΩΣ; Γιατί πρακτικώς είναι αδύνατο σε κατοικία λόγω τον ανοιγμάτων να περαστούν παντού Χ. Και αν ναι πως ορίζεται το επαρκές;;; Τυχαίνει να έχει κάποιος σχετική εμπειρία;
  2. Θα ήθελα συνάδελφοι να μου πείτε την γνώμη σας για ένα νέο μεταλλικό κτίριο με επένδυση πέτρας. Το κτίριο είναι διώροφο μη κανονικό σχήματος Γ με μέγιστες εξωτερικές διαστάσεις περίπου 10μΧ7μ. Ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να γίνει με μεταλλικό σκελετό αλλά εξωτερικά το κτίριο θα πρέπει να έχει πέτρινη εμφάνιση διότι τοποθετείται στη μεσσηνιακή μανή όπου όλα είναι υποχρεωτικά πέτρινα. Συνήθως σε πέτρινα όπως αυτό οι εξωτερικοί τοίχοι έχουν πάχος 0,5μ με 0,25μ πέτρα και 0,25μ τούβλο. Αφού ολοκληρωθεί το κτίριο η πέτρα χτίζεται εξωτερικά και ''πατάει'' είτε σε ξεχωριστό θεμέλιο γύρο από το κτίριο ή επάνω σε προέκταση του υπάρχοντος θεμελίου σε περίπτωση που είναι εφικτό ώστε το κτίριο να μην φορτίζεται από το μεγάλο ίδιο-βάρος της πέτρας. Τώρα στην περίπτωση μεταλλικού σκελετού και για να κρατηθεί το κόστος χαμηλό πιστεύετε ότι θα ήταν ''σωστό'' να εφαρμοστεί η ίδια λύση με την περιμετρική θεμελίωση αποκλειστικά για την πέτρα; Σκέφτομαι ότι ένα μεταλλικό κτίριο σαφώς πιο ελαστικό (και μάλλον και χωρίς τοιχία) από ένα αντίστοιχο οπλισμένου σκυροδέματος ίσως να προκληθούν ζημιές κατά την διάρκεια σεισμού καθώς το κτίριο θα έχει μεγαλύτερες μετατοπίσεις (και προφανώς και προς διαφορετική διεύθυνση) από το ''περίβλημα'' της πέτρας; (σημειώστε ότι είναι και σεισμική ζώνη ΙΙ)
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.