Μετάβαση στο περιεχόμενο

mezzanine

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    100
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by mezzanine

  1. Να βάλει καλύτερη μόνωση, είναι η μόνη επένδυση που αξίζει με αυτό το κ$λ@κράτος που έχουμε.
  2. Σε ενα κλασσικό σύστημα θέρμανσης εφόσον εχεις π.χ. 70 βαθμούς προσαγωγή με την ίδια ροή τι σημασία έχει αν υπάρχει καυστήρας πετρελαίου, ΦΑ, πέλλετ, λέβητας ξύλου, Α/Θ ;
  3. Σε ενα παλιό σπίτι με κακή μόνωση ενδεχομένως ένας υπερδιαστασιολογημένος μαντεμένιος λέβητας με κλασσική θέρμανση να είναι μονόδρομος.
  4. Δεν γνωρίζω τι δίνει ο ΤΟΤΕΕ, αν υποδιαστασιολογει τις απώλειες ή αν δίνει χαμηλές θερμοκρασίες εσωτερικού χώρου που δεν δίνουν την κατάλληλη θερμική άνεση. Αν η ερώτηση είναι: Μπορείς να έχεις εσωτερικη θερμοκρασια 25C όταν έχει έξω 2C και 9 μποφορ; Οχι δεν μπορώ με την αποκλειστική χρήση της αντλίας και χωρίς αντιστάσεις.
  5. Ποιό είναι το πρόβλημα και πως το διαπιστώσατε; Η Α/Θ καλύπτει 100% τις ανάγκες θέρμανσης του σπιτιού με αρκετά καλές τιμές κατανάλωσης. Μια μεγαλύτερη Α/Θ θα αναβόσβηνε και δεν θα έδινε σταθέρη θέρμανση, μια μικρότερη δεν θα κάλυπτε τις απώλειες.
  6. Δεν είμαι μηχανικός και δεν ξέρω τι εννοείται, φαντάζομαι αυξημένες απώλειες σε ακραίες συνθήκες; Η μέλετη αν θυμάμαι καλά βγάζει σημείο εξισορρόπισης της ισχύος Α/Θ και των απωλειών τον 1C (υπολογίζωντας και χαμένη ενέργεια απο κύκλους απόψυξης κτλπ). Απο εκεί και κάτω ή ανάβεις αντιστάσεις (αυτοματισμός α/θ) ή γυρίζεις στον καυστήρα πετρελαίου - δεν έχει χρειαστεί να το κάνω στους 5 χειμώνες που έχω την Α/Θ.
  7. Τι σημασία έχουν τα μέτρα; Η Α/Θ είναι διαστασιολογημένη να καλύπτει τις απώλειες του σπιτιού και έχει την παραπάνω κατανάλωση.
  8. Ενδεικτικα θα δώσω την κατανάλωση που είχα το τελευταιο 24αωρο (8π.μ - 8π.μ) με 16αρα αντλια χαμηλών, ενδοδαπέδια και αντιστάθμιση για 20-21C εσωτερική θερμοκρασία. Η μέση θερμοκρασία στην περιοχή ήταν 3-4C και τα ρολογια γραψανε 43kwh με το ακριβό και 26kwh με το βραδινό ρεύμα. Σύνολο 69kwh. Οι τιμές είναι κατευθείαν απο τα ρολογια της ΔΕΗ, εχθες δεν ήταν κανένας στο σπίτι οπότε αν εξαιρέσουμε το ψυγείο και κάποιες λάμπες/τηλεοραση led δεν υπήρχε συσκευή που να τραβάει πολύ ρεύμα.
  9. Τα ξέρω τα ξένα και το δίαβασα, το λέει ξεκάθαρα: θερμοστάτη στους 22C για κατανάλωση 31,37kwh!
  10. Κατατοπιστικότατο το πινακάκι και πολύ επιστημονική η αναγωγή (11453:365) - Ρίο = 31.37kwh
  11. Κύριε Ροδόπουλε ακόμα περιμένω μια απάντηση για το πώς καταφέρνετε κατανάλωση 1kwh ανα ώρα σε 20αρα Α/Θ με εξωτερική θερμοκρασία 6 βαθμούς. Δεν αμφισβητώ την κατανάλωση, απλώς αυτά τα νούμερα σε συνδιασμό με το γεγονός οτι δηλώνετε πως η Α/Θ δουλέυει ασταμάτητα χωρίς start/stop απλώς δεν βγαίνουν. Επίσης η παρατήρηση σας σχετικά με τον κύκλο ζωής μιας Α/Θ (περίπου 7000 start/stop) με ανησύχησε, αλλά όσο και αν έχω ψάξει αυτό το νούμερο δεν το βρήκα κάπου, απο πού προκύπτει; Υπάρχει κάποιος αλλος μηχανικός που να το επιβεβαιώνει αυτό;
  12. Κύριε Ροδόπουλε το παραπάνω quote δεν ξέρω που το βρήκατε, φαίνεται να προέρχεται απο κάποιο άρθρο που αναφέρεται σε ducted air conditioner (καναλάτο) και τυχόν παρανόηση της μεταβαλλόμενης ταχύτητας ανεμιστήρα με το κομπρεσσερ. Το συνημμένο άρθρο, σχεδόν δεκαετίας, είναι μια έκθεση για την απόδοση και τις τυχόν απώλειες του κομπρεσσερ σε μηχανηματα inverter, επίσης αναφέρεται σε μηχανήματα που χρησιμοποιούν ψυκτικό υγρό R407C που αν δεν κάνω λάθος δουλεύει σε κομπρεσσέρ άλλων προδιαγραφών. Τι σχέση έχουν τα παραπάνω με την κουβέντα για τις καταναλώσεις, το short-cycling και την ζωή μιας σύγχρονης Α/Θ; Οταν ακούς εναν πωλητή να σου πετάει μαγικά νούμερα για κατανάλωσεις Α/Θ είναι φυσιολογικό, γιατι αυτή είναι η δουλεία του. Σε ενα μηχανολογικό forum όμως αφήνει ασχημη εντύπωση οταν ενας μηχανολόγος δίνει τιμές κατανάλωσης που απλά δεν βγαίνουν ή κάνει σχόλια που δεν μπορεί να τεκμηριώσει.
  13. Για να ευθυμήσουμε και λίγο: Στην γλώσσα του καφετζή, που αναφέρατε, αυτο λέγεται "πετάω την μπάλα στην εξέδρα"
  14. Να επαναλάβω πως δεν ειμαι μηχανολόγος, αλλα μπορώ να καταλάβω και να σεβαστώ μια άποψη με επιχειρήματα. Δυστηχώς η απάντηση σας δεν με κάλυψε καθόλου γιατί εκτός απο τις ανακρίβειες στούς όρους (monobloc κτλπ) δεν μας εξηγήσατε τι γίνεται με τα νούμερα που δώσατε γιατί στα μάτια ενος απλού χρήστη (αλλο πόσο σε ενός μηχανολόγου) απλως δεν βγαίνουν! Ας τα πάρουμε λοιπόν απο την αρχή: Με μια σύντομη ματία σε Αμερικάνικα forums για heat pumps σε σπίτια βρήκα αρκετά αρθρα απο hvac engineers που αναφέρονται σε μεγάλες αντλίες και μιλάνε για 3 cycles per hour σε μη-inverter Α/Θ, σε αντλίες inverter δεν λένε κάτι διαφορετικό αν και εκ των πραγμάτων θα είναι λιγότερα. Μάλιστα στα περισσότερα controllers (κυρίως Honeywell) ορίζουν τα cycles per hour για να έχουν καλύτερο έλεγχο των μεταβολών ανάλογα με την αδράνεια του συστήματος. Ο ορος short-cycling που επιβαρύνει το κομπρεσσέρ αναφέρεται μόνο σε παραπάνω απο 6 κύκλους την ώρα (τα ψυγέια αν δεν κάνω λάθος το κρατάνε στους 4 κύκλους). Κάτω απο αυτές τις συνθήκες τα μηχανήματα δουλέυουν απο 10 εως 30 χρόνια, συνήθως λίγο πάνω απο 20 αν είναι καλα συντηρημένα. Εσεις πόσα start/stop θεωρείται πως είναι ανεκτά απο μια Α/Θ inverter ή μη; Monobloc Α/Θ είχα την εντύπωση ότι είναι οι αντλίες που βγάζουν κατευθείαν παροχή ζεστού νερού (δηλαδη είναι ολα ενσωματωμένα σε μια μονάδα) και συνδέονται απευθείας στο δίκτυο θέρμανσης: http://www.daikin.gr/news/archive/2010/den1040.jsp Single stage και multi-stage είναι ουσιαστικά η διαχωρισμός μεταξύ του γνωστού μας μη-inverter και inverter. H single stage δουλεύει στο full ενω η multistage εχει επίπεδα, δεν ξερω αν φτάνουν τα 50 που λέτε εσείς αλλα εγω απο όσο γνωρίζω μπορούν να κατεβάσουν την απόδοση μέχρι το 30%, οπότε ακόμα και σε ένα υπο-διαστασιολογημένο σύστημα τις ζεστές μέρες αναπόφευκτα η αντλία τις καλές μέρες θα σταματάει. Οσον αφορά τα ανταλλακτικά, το κόστος και τους τεχνικούς απο οσο γνωρίζω τα μηχανήματα inverter είναι και αυτά που παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα λόγω περισσότερων ηλεκτρονικών. Εδω κάνετε πάλι λάθος γιατί στην Ελλάδα, επείδη η αγόρα είναι καινουργια, το μεγαλύτερο ποσοστό των Α/Θ είναι συγχρονες inverter. Το multi-stage που αναφέρεται έχει κάποιες ειδικές ρυθμίσεις πέρα απο την καμπύλη αντιστάθμισης και κάποιες άλλες παραμέτρους; Τέλος είχα την εντύπωση πως η μη inverter Α/Θ είναι αυτές που χρειάζονται οπωσδήποτε δοχείο αδράνειας ή υδραυλικό διαχωρισμό. Μπορείτε να μας το εξηγήσετε λίγο καλύτερα;
  15. Επίσης θα θέλαμε να μας εξηγήσετε λίγο τις τιμές απο τις μετρήσεις που δώσατε και την κατάσταση της Α/Θ σας. Οι περισσότερες είναι πολύ κοντα στο 1 kwh που μου φαίνεται πάρα πολύ χαμηλή κατανάλωση για Α/Θ ονομαστικής απόδοσης 20 συνεχούς λειτουργίας, αν υπολογίσουμε και την κατανάλωση απο τον κυκλοφορητή, μετασχηματιστές, πλακέτες κτλπ. Δηλαδή αν δεν είχατε κάνει την αναφορά παραπάνω για υπερβολικά start/stop θα ορκιζόμουν, βλέπωντας τα στοιχεία καταναλωσης σας, πως η Α/Θ που αναφέρεστε κάνει δυο με τρείς δεκάλεπτους κύκλους την ώρα ή απλώς κάνει βόλτες τα νερά.
  16. Δεν είμαι μηχανολόγος οπότε θα ήθελα να μας δώσετε τα φώτα σας γιατί ίσως κάποια πράγματα να τα έχουμε καταλάβει λαθος. 10 με 15 start/stops την ημέρα σε μια αντλία θερμότητας είναι short cycyling; Είχα την εντύπωση πως short/cycling είναι οταν έχεις τουλάχιστον 5 start/stop την ώρα. Και για να το θέσω αλλιώς: Πως μια σωστά διαστασιολογημένη αντλία που κάνει 3 start/stop την ημέρα στους 2C δεν θα κάνει πάνω απο 10 όταν έχει 12C; Ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός start/stop σε μια αντλία; Πως διατηρείται αυτός ο αριθμός τις ζεστές μέρες; Τα 9άρια κλιματιστικά υπνοδωματίων στα σπίτια στην Ελλάδα πόσα start/stop κάνουν (ειδικα το βράδυ) τι ζωή εχουν; Οι Α/Θ inverter επιβαρύνονται περισσότερο απο τις μη-inverter που σε ιδανικές συνθήκες κάνουν minimum 3 κύκλους την ώρα; Τέλος οι περισσότερες αντλίες θερμότητας έχουν knx,modbus κτλπ και με το κατάλληλο χειριστήριο επεμβαίνουν κατευθείαν στην καμπύλη αντιστάθμισης οπότε ο απλός χρήστης ρυθμίζει εναν θερμοστάτη.
  17. Στην ερώτηση σου, οταν το νέρο στο δίκτυο είναι κρύο η αντλία θα δουλέψει στο maximum της κατανάλωσης της (θα το βρείς στις προδιαγραφές) μέχρι να φτάσει την θερμοκρασία που την έχεις ρυθμίσει. Η ερώτηση όμως είναι λάθος γιατί οι Α/Θ δεν είναι φτιαγμένες για να λειτουργούν έτσι. Π.χ. στην δική μου περίπτωση που έχω αντλία 16kw σε ενδοδαπέδια: Αν τα νερά στην ενδοδαπέδια είναι κρύα, έξω έχει 5C και μέσα π.χ. 16C η αντλία θα δουλέψει στο maximum για καμία 20αρία ώρες - δηλαδή θα κάψει τουλάχιστον 100kw και μετά θα αρχίσω να ζεσταίνομαι. Αν όμως δεν εχω σβήσει την θέρμανση και λειτουργεί 24/7 με αντιστάθμιση η αντλία θα κάνει καμία δεκαρία start/stop μέσα στην ημέρα, σύνολο θα δουλέψει πες 15 ώρες. Απο αυτές τις 15 ώρες λειτουργίας σε κάθε εκκίνηση θα πιάσει το maximum αλλα σε λίγα λεπτά θα κατέβει στο 70-50% και μετα θα δουλέυει στο 30% για αρκετή ώρα. Τότε θα κάψω περίπου 40Kw. Και αν δεν θέλεις να ζεσταίνεις το σπίτι όταν λείπες πολλές ώρες, τι κάνεις; Κατεβάζεις την καμπύλη της αντιστάθμισης ώστε να δίνει 18C στο σπίτι και την αναβάζεις (με αυτοματισμό) για τις ώρες που είσαι εκεί.
  18. Δεν γνωρίζω για την Daikin. Αν δεν το υποστηρίζει με ενα απλό προγραμματιστή μπορείς να ανάβεις την αντίσταση, μια ωρα την εβδομαδα.
  19. Δεν κάνει κάτι ιδιαίτερο, απλώς κρατάει θερμοκρασία στους 70+ βαθμούς για 40 λεπτά στις ρυθμίσεις της αντλίας επιλέγεις την ώρα και ημέρα που θα γίνεται. Καλύτερη ωρά είναι το μεσημέρι 3-5 που έχει φτηνό ρεύμα και η εξωτερική θερμοκρασία βοηθάει για καλα COP. Αν δεν το υποστηρίζει η αντλία μπορείς να βάλεις ενα ρελεδάκι με χρονοδιακόπτη ή και χερουλάτα να ανάβεις την αντίσταση.
  20. Γρηγόρη οι περισσότερες αντλίες έχουν πρόγραμμα απολύμανσης και ανεβάζουν στους 70 βαθμούς μια φορά την εβδομάδα (με την βοήθεια της αντίστασης).
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.