Μετάβαση στο περιεχόμενο

Konstantinos IB

Core Members
  • Περιεχόμενα

    845
  • Εντάχθηκε

  • Days Won

    22

Everything posted by Konstantinos IB

  1. Θετική η αγορά των λεωφορείων και η υδρογονοκίνηση είναι πολιτισμός. Αλλά... 1) 600.000 ευρώ για κάθε λεωφορείο που θα κινείται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας άδειο; Η οικονομία περνάει από την απόσβεση ή λάθος τα ξέρω; Πόσα χρόνια άραγε θα βγάλουν χωρίς προβλήματα αυτά τα σούπερ διαστημολεωφορεία; 2) Τόσο ακριβή επένδυση για ένα λαό που δεν υπολογίζει τίποτε; Ούτε αυτοί οι ψευτοοικολόγοι που μας πρήζανε τ αυτιά με τον λιγνίτη και τις ΑΠΕ τόσα χρόνια δεν έχουν αγοράσει ακόμη οικολογικά αυτοκίνητα...
  2. Όντως δεν έχω δίκιο. Η περιγραφή αφορούσε κυριαρχούσα χρήση με εμπλεκόμενες χρήσεις χωρίς πληρότητα. Αν οι εμπλεκόμενες χρήσεις ή μερικές από αυτές έχουν πληρότητα τότε ακολουθούμε τα δυσμενέστερα μέτρα παθητικής πυροπροστασίας. Τα ιδιαίτερα μέτρα παθητικής πυροπροστασίας της κάθε χρήσης αναφέρονται στο κεφάλαιο Β του 41/18 για την κάθε μία ξεχωριστά. Αφορούν π.χ. αριθμό τελικών εξόδων κτιρίου, διαστάσεών τους, ελάχιστο δείκτη πυραντίστασης κτιρίου κλπ. Από αυτά επιλέγουμε τα δυσμενέστερα μέτρα των χρήσεων με πληρότητα που υπάρχουν στο εξεταζόμενο κτίριο.
  3. Θα απευθυνθείς σε τεχνικό γραφείο που ασχολείται με μελέτες - αδειοδοτήσεις καυσίμων αερίων και μελέτες και έκδοση πιστοποιητικών πυρασφαλείας. Αν δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο γραφείο στην περιοχή σου μπορείς να απευθυνθείς σε αρχιτεκτονικό γραφείο που συνήθως έχει συνεργάτες Η/Μ. Τα υπόλοιπα θα στα πουν εκεί.
  4. Λάθος κίνηση. Ότι σου λένε οι συνάδελφοι πιο πάνω θα κάνεις. Μόλις ο μηχανολόγος σε απαλλάξει από αδειοδοτήσεις και ειδική μέριμνα μέτρων ασφαλείας τότε θα πας στον αντιπρόσωπο. Να ξέρεις ότι απουσία μηχανικού την ευθύνη για οποιαδήποτε εγκατάσταση στο οικόπεδο, τους συνιδιοκτήτες και τα γειτονικά κτίρια την έχεις εσύ και όχι ο "αντιπρόσωπος-μηχανολόγος" του εγκαταστάτη.
  5. Για τον καλύτερο σχεδιασμό της ανάπτυξης του δικτύου παραγωγής ΑΠΕ και αύξησης της χωρητικότητας του δικτύου διανομής προτείνονται στοχαστικά μοντέλα. Αυτή τη στιγμή η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και η εγκατάσταση νέων σταθμών αξιολογείται με στατικά κριτήρια. Τα σημαντικότερα προβλήματα δικτύων είναι το αδιάθετο φορτίο κατά την ώρα της μέγιστης παραγωγής, η χωρητική δυνατότητα του δικτύου διανομής και ο κίνδυνος υπερτάσεων από τη διασπαρμένη εγκατάσταση σταθμών και υποσταθμών στο επαρχιακό δίκτυο. Αυτά τα προβλήματα και ορισμένα άλλα μικρότερα έχουν οδηγήσει σε αδιάθετη ενέργεια από ΑΠΕ και μείωση των ποσοστών αποζημίωσης σε παραγωγούς ΑΠΕ χωρίς να ευθύνονται γι αυτό και ούτε να εμπλέκονται με αυτό οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με άλλες μορφές (λιγνίτη, φ.α. κλπ). Άλλα τα προβλήματα του ενός παραγωγού και άλλα του άλλου. Το να δεις πως διατίθεται σήμερα και πως αποζημιώνεται η ενέργεια στο δίκτυο θέλει πάρα πολύ καλή ενημέρωση. Ήδη η ενημέρωση αυτή αγγίζει τα όρια ενός ζόρικου μεταπτυχιακού.
  6. Ναι σίγουρα, έστω και λίγες. Το μοντέλο που σου έδωσα ήταν σχηματικό κ μόνο για παράδειγμα. Το 100% μοντέλο δεν υπάρχει. Υπάρχουν κι άλλες αιτίες απωλειών ενέργειας ΑΠΕ που δεν καλύπτονται από το δημοσίευμα γιατί η διαχείριση δικτύου και η είσοδος των σταθμών παραγωγής είναι ειδικό τεχνικό θέμα.
  7. Ο λόγος που πετάμε ενέργεια από ΑΠΕ είναι γιατί πλέον η παραγωγή της μερικές φορές ξεπερνάει τη μέση ελάχιστη ζήτηση. Παράδειγμα: Αν η χώρα σήμερα το βράδυ και τη νύχτα χρειάζεται 20 GWh και φυσάει αρκετά ώστε οι ανεμογεννήτριες να παράγουν 30, τα 10 από αυτά πετάγονται. Και επειδή το ρεύμα τους δίνεται κατά προτεραιότητα οι σταθμοί φ.α. απόψε δεν θα πάρουν καν μπροστά. Είναι το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με αυτό της Γερμανίας εδώ και 10 χρόνια. Τα έχουμε γράψει και παλιότερα. Αν είχαν όμως φροντίσει για συσσώρευση ενέργειας (με διάφορες μορφές) θα μπορούσαν ακόμη και να διευρύνουν περισσότερο την διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα σήμερα. Αλλά όταν ανακατεύονται με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας οικολόγοι και οικολογίζοντες που δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν το κατσίκι από τα kWh τι περιμένεις; Αλλά θα μου πεις απ' την άλλη ο βλάκας πληρώνει...
  8. Το αέριο είναι προσωρινό, οι ΑΠΕ είναι η παραγωγή του μέλλοντος. Γιατί, όπως τα γράφαμε κάποτε εδώ και μας την έλεγαν κάποιοι εξυπνάκηδες, έγινε μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ χωρίς στρατηγική αποταμίευσης! Βλέπεις, η Ε.Ε. τότε δεν χρηματοδοτούσε αποταμίευση. Και όπου υπήρξε κάποιο ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον για σταθμούς συσσώρευσης ρεύματος, τους υποχρέωναν, είτε το ρεύμα τους προερχόταν από το δίκτυο είτε από ΑΠΕ, να το δίνουν μέσα από τον μηχανισμό ημερήσιας προσφοράς μαζί με τους σταθμούς παραγωγής από φυσικό αέριο. Οπότε "μπλουφ".
  9. Ο εκάστοτε χώρος της κάθε χρήσης ή και η κάθε χρήση συνολικά εντός κτιρίου εξετάζονται ως προς την παθητική ξεχωριστά. Αφού υπολογιστεί ο συνολικός ΘΠ του κτιρίου τα κοινά (οδεύσεις διαφυγής, αριθμός τελικών εξόδων κλπ) τα υπολογίζουμε με την κυρίαρχη χρήση και όχι με τη δυσμενέστερη. Δηλαδή σχολείο με γραφεία και ΑΠΧ με συνολικό ΘΠ>151, οι τελικές έξοδοι θα εξεταστούν στον όροφο εκκένωσης με τη χρήση Εκπαίδευση και όχι ΑΠΧ. Άρα τα δυσμενέστερα μάλλον είναι για την ενεργητική, την οποία δεν εξαιρεί, απλώς επιφυλάσσεται με το άρθρο 7.7.1. Και αν το κοιτάξεις κι αυτό θα δεις ότι πράγματι έχει λόγους που επιφυλάσσεται.
  10. Καμία σχέση. Είναι μια επιπλέον οικονομική ενίσχυση στις μονάδες παραγωγής καθαρής ενέργειας (Φ/Β και Ανεμογεννήτριες) η οποία καθορίζεται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή της GWh στις ημερήσιες προσφορές. Νόμος του 2016. Προφανώς πάνε για κατάργηση ή τροποποίηση του συγκεκριμένου νόμου.
  11. Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά. Ο υπολογισμός της αναγκαιότητας σε ΖΝΧ στα καινούρια κτίρια περνάει από τον ΚΕΝΑΚ (Τεύχος Β’ 4003/17.11.2017, σ. 48639, πίνακας 5.2). Η γνώμη μου είναι ακόμη και σε υφιστάμενα να πας πάλι με τον ίδιο πίνακα. Ο υπολογισμός των θερμαντήρων (είδη, συνδέσεις κλπ), του δικτύου, των μηχανισμών του και εκτίμηση των απωλειών πίεσης θα γίνει με την ΤΟΤΕΕ 2411_86 που είναι ακόμη σε ισχύ.
  12. Ναι. Υπάρχουν κι άλλες πατέντες και έξυπνες κατασκευές. Χρηματοδότες δεν υπάρχουν.
  13. Φοβερό(!) 😂 Χαχαχαχαααα Φυσικά και θα γίνει αναγέννηση. Αναγέννηση που θα φτάσει μέχρι...αλλαγής χρήσης γης.
  14. ...και ως προς την εφαρμογή μέτρων ενεργητικής πυροπροστασίας υπάρχουν δύο περιπτώσεις. α) Μη πυράντοχα διαχωρισμένες όπου ισχύει η γενική επιβολή των δυσμενέστερων β) Πυράντοχα διαχωρισμένες με ίδιες κατακόρυφες πυροπροστατευόμενες οδεύσεις διαφυγής (τμήματα διαφορετικών ορόφων) όπου η κάθε μία λαμβάνει τα αντίστοιχα δικά της Απ' όσο γνωρίζω δεν υπάρχει άλλη διευκρινιστική για το θέμα αυτό. Οπότε εκεί είσαι.
  15. Εννοείται. Θα πας "ντουγρού" και να προσέχεις τις κολώνες. Μερικοί τις περνάνε από πάνω και δεν τρέχει τίποτε. Υπάρχουν ρολά που έχουν πλευρικές πόρτες που κλείνουν πυράντοχα και νοούνται κι αυτές ως έξοδοι κινδύνου. Έχουν κλειδαριά πανικού είναι πυράντοχες, αυτοκλειόμενες κλπ. Άρ 4 παρ 2.2 των γενικών: Αυτή είναι η λύση σου.
  16. Οι σωστές ρυθμίσεις είναι οι παρακάτω: Επιθυμητή εσωτ. υγρασία = 50% Επιθυμητή εσωτερ. θερμοκρασία = 26 ΔΤ εξωτερικών και μη κλιματιζόμενων χώρων = 5 ΔΤ εδάφους - εσωτερική = -5 Επίσης στα "στοιχεία κτιρίου" να προσέξεις την μέθοδο υπολογισμού. Συνήθως βάζουμε το 2 (Ashrae CLTD) και Οι ώρες ελέγχου να είναι 10:00 - 18:00 Ναι συμβαίνει αλλά για το επίπεδο -3m και κάτω. Παρατηρείται σχεδόν σε όλα τα υπόγεια. 26 (εσωτερική) -5=21 <<35 (εξωτερικής) Για το υποκείμενο του ισογείου έδαφος δλδ για σκάψιμο έως και 1 m δεν ισχύει. Εκεί πρέπει να το βάλεις +5. Διότι αν η εσωτερική επιθυμητή είναι 26 τότε 26+5=31<35, λογικό. Για υπερυψωμένο κτίσμα όπου το υπόγειο μπορεί να είναι <-1,8m μέχρι και = -2m βάλε μηδέν (0). 26+0<35 *Και κάτι ακόμη, το παραπάνω ΔΤ =-5 ισχύει για εσωτερική επιθυμητή 26. Αν αυτή τη βάλεις = 24 τότε το ΔΤ γίνεται -3
  17. Κατ αρχήν το κόβω για 3 εξόδους διαφυγής και όχι 2 που εμφανίζεις στο σχήμα. Ψάξτο. 1. Να εξετάσεις την κατηγορία κινδύνου (Π.Δ.136860/1673/Φ15). Για κατηγορία Ζ3 στην πολεοδομική άδεια πρέπει να φαίνονται τα ράφια. Άρα οι απροστάτευτες οδεύσεις περνάνε από τους διαδρόμους των ραφιών. Μάλλον είσαι στο Ζ2 οπότε δεν χρειάζονται τεθλασμένες. 2. Η αποθήκη δεν έχει δικό της χώρο φορτοεκφόρτωσης; Αν δεν έχει τότε λόγω του ότι είναι συμπληρωματική χρήση μπορείς να βγάλεις τον θεωρητικό πληθυσμό της στο κατάστημα. 3. Τα όριά τους δεν είναι σαφώς καθορισμένα, τα καθορίζει ο αρχιτέκτονας στην άδεια. Όδευση όμως σχεδιάζουμε σε όλους τους βοηθητικούς χώρους (εκτός από WC) που πιθανόν να βρίσκονται ή να εργάζονται άνθρωποι. 4. Θα εξαρτηθεί από το 1 5. Όχι 6. Αυτές που αναφέρονται λίγο πιο κάτω στο Άρθρο 10 Παρ. 10.1
  18. Δύσκολο. 1) Η Αντλία απ' ευθείας εκτόνωσης (φρέον - αέρα) δουλεύει σε διαφορετικά όρια θερμοκρασιών από την Αντλία με εναλλάκτη φρέον - νερό. Συνεπώς θες επαναπρογραμματισμό της πλακέτας ελέγχου. 2) Υπάρχει ένα επιπλέον τεχνικό πρόβλημα με τα αισθητήρια που πρέπει να αλλαχτούν από αέρα σε εμβαπτιζόμενα νερού. Δεν είναι τόσο απλή διαδικασία. Οι πλακέτες είναι κλειδωμένες και δεν μπορείς να παρέμβεις και τα αισθητήρια είναι ολόκληρη ιστορία. Άσε που υπάρχουν και Αντλίες που δεν δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής αισθητηρίου γιατί τα έχουν κολλημένα στην πλακέτα. Συνεπώς πας για καινούρια πλακέτα - πατέντα Δεν στέκομαι στο σχόλιο του ηλεκτρονικού μηχανικού, στο είπα επίτηδες γιατί μέχρι τώρα γνωρίζω μόνο δύο! (2) τεχνικούς που μπορούν να φτιάξουν (επαγγελματικά) και να προγραμματίσουν πλακέτες ψύξης και κλιματισμού και είναι ηλεκτρονικοί μηχανικοί. Αν μπορείς και μόνος σου κάντο. Γενικώς αναρωτιέμαι απ' όλα αυτά αν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος με αυτό το εγχείρημα. Παρόλα αυτά... ...καλή επιτυχία
  19. Πήγαινε στο μενού "Στοιχεία" και δες Μήνες, Εσωτερικές Συνθήκες και Κλιματολογικά μήπως και δεν είναι κάτι απ' όλα αυτά σωστά ρυθμισμένο. Διαφορετικά κάλεσε την 4Μ γιατί αυτό δεν είναι σύνηθες.
  20. Κι εγώ δεν το έχω απαντημένο σίγουρα, ας πει και κανένας άλλος τη γνώμη του να δούμε και κάτι παραπάνω, πάντως έτσι κάνω σχεδόν πάντα, δηλαδή μετράω και το ισόγειο. Στην περίπτωσή σου το ισόγειο δεν έχει Θ.Π. αλλά και να είχε, αυτός δεν θα χρησιμοποιούσε παρά μόνο την τελική όδευση "ΓΔ" του κλιμακοστασίου σύμφωνα με το σχήμα 3 της παρ. 5 του 41/18. Οπότε το πολύ - πολύ να πονοκεφάλιαζε τον μηχανικό μόνο για το πλάτος της όδευσης ΓΔ και τις διαστάσεις της τελικής εξόδου. Στην παράγραφο αυτή που παρέθεσες ο Κανονισμός δεν κάνει λόγο για Θ.Π. αλλά μόνο για αριθμό ορόφων. Αλλιώς θα έλεγε "αν πρόκειται το κλιμακοστάσιο να εξυπηρετήσει Θ.Π. τόσων ατόμων πυράντοχο τόσα min, αν είναι περισσότερος τόσα" κ.ο.κ. Ο Θ.Π. μπαίνει μετά τους 6 ορόφους και μόνο για τη δημιουργία προθαλάμου (lobby) σε κάθε όροφο.
  21. Πιστεύω ότι εννοεί και το ισόγειο. Διότι το ζητούμενο είναι μήκος της όδευσης διαφυγής το οποίο καθορίζει και τον χρόνο παραμονής του θεωρητικού πληθυσμού σε αυτήν. Το υπόγειο δεν επηρεάζει τον Δ.Π. του κλιμακοστασίου γιατί ο θεωρητικός πληθυσμός δεν περνάει από εκεί.
  22. Η υπόθεση από τη γνώση απέχουν πολύ. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα, για την κατασκευή μιλάω, όλοι οι μηχανολόγοι θα είχαμε τη δική μας αντλία θερμότητας. Οι εναλλάκτες είναι παθητικά στοιχεία, δεν παίζουν ενεργό ρόλο. Ούτε το κύκλωμα νερού είναι κάτι αξιόλογο. Ο βασικός είναι ο κύκλος του ψυκτικού. Από αυτοματισμούς, προγραμματιζόμενους μικροεπεξεργαστές, PLC κλπ βρίσκεις ότι θες στην αγορά σήμερα. Πριν πάει εκεί όμως κάποιος πρέπει να στήσει σωστά τον κύκλο και να σιγουρέψει την ασφαλή και αποδοτική λειτουργία του. Να λύσει το θέμα της λειτουργίας της εκτονωτικής, των τριχοειδών, του accumulator, της αποπάγωσης, του κυκλώματος ψύξης λαδιού (αν υπάρχει), των άνω και κάτω ορίων πίεσης του ψυκτικού, των αισθητήρων κλπ. Μετά ένας ηλεκτρονικός μηχανικός έμπειρος σε ψυκτικά κυκλώματα, θα βοηθήσει στην πλακέτα inverter και τη CPU.
  23. Στο σχήμα 27 πρέπει να δώσεις βάση και όχι τόσο στο 26. Θεωρώ ότι είσαι ΟΚ.
  24. Καλημέρα, χρειάζεται ξεχωριστός έλεγχος δύο κυκλωμάτων, του ψυκτικού και του νερού, τα οποία όμως θα δουλεύουν παράλληλα με τη συνθήκη - τo λέω πιασάρικα - όση ισχύ θέλει το κύκλωμα του νερού από τον εναλλάκτη τόση ισχύ να του δίνει και ο κύκλος του ψυκτικού. Αυτή είναι η βασική αρχή. Αυτά "εν περιλήψει"
  25. Καλησπέρα κι από μένα. Ναι θα μπορούσε κάποιος... Πλην όμως, στα συστήματα VRF, Multi, Mini κλπ, ναι μεν η διαχείριση και ο έλεγχος του ψυκτικού βρίσκεται στην εξωτερική μονάδα, αλλά υπάρχει και μία πλακέτα ελέγχου σε κάθε εσωτερική μονάδα. Η πλακέτα αυτή με κάποια αισθητήρια δίνει δεδομένα στην κεντρική πλακέτα της εξωτερικής μονάδας για την πορεία και τους ρυθμούς συμπύκνωσης ή εξάτμισης του φρέον σε κάθε εσωτερικό εναλλάκτη. Επίσης διαχειρίζεται και τη λειτουργία του εσωτερικού ανεμιστήρα. Το ίδιο συμβαίνει ακόμη και σε ένα απλό split-άκι 1/1. Η φιλοσοφία είναι ίδια. Το σύστημα ελέγχου δηλαδή του ψυκτικού είναι συνολικό μέσα έξω.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.