Jump to content

Konstantinos IB

Core Members
 • Posts

  825
 • Joined

 • Days Won

  20

Everything posted by Konstantinos IB

 1. Καλησπέρα, σωστά θυμάσαι αλλά αυτό ίσχυε στο παλιό πρότυπο ΕΝ 54-14:2004 Ο σχεδιασμός συστημάτων πυρανίχνευσης γίνεται με το γενικό πρότυπο ΕΝ 54-14. Το ισχύον (ΕΝ 54-14:2021, "Κατευθυντήριες γραμμές για μελέτη, σχεδιασμό, εγκατάσταση, θέση, σε λειτουργία, χρήση και συντήρηση συστημάτων πυρανίχνευσης") δεν έχει αυτόν τον περιορισμό αλλά ισχύουν όλοι οι άλλοι (ύψος τοποθέτησης, έξοδοι κινδύνου και πυροπροστατευόμενες οδεύσεις διαφυγής, να λαμβάνονται υπ όψη τα ΑΜΕΑ, κλπ). Η 14/2015 αναφέρεται στο ΕΝ 54-11 γιατί υπάρχουν περιορισμοί κατασκευαστικών προδιαγραφών κομβίων. Είναι π.χ. κάποιοι τύποι κομβίων που δεν καλύπτονται από το πρότυπο αυτό, άρα δεν επιλέγονται και διάφορα άλλα.
 2. Δεν πειράζει . Μερικοί προσπαθούμε (ίσως ανεπιτυχώς μερικές φορές) να συμπυκνώνουμε αυτά που θέλουμε να πούμε γιατί, κακά τα ψέματα, τα μακροσκελή post δεν διαβάζονται. Καλύτερα να δημιουργηθεί μια απορία και να την παλέψεις, παρά να δώσεις ένα άχρηστο "σεντόνι" που δεν θα το διαβάσει κανείς.
 3. Μάλλον. Όταν το ισόγειο με το πατάρι του είναι μόνα τους σε ένα οικόπεδο (σίγουρα το ύψος θα είναι <23m), ΔΕΝ θέλει πιστοποιητικό. Όταν όμως το ισόγειο με το πατάρι του ανήκει σε ΚΤΙΡΙΟ γραφείων>23m, ή λειτουργεί ως εμπλεκόμενη χρήση π.χ σε πολυκατοικία >28m πάμε να ρωτήσουμε στην Πυροσβεστική μήπως η επιχείρησή μας που θα λειτουργήσει στο ισόγειο πρέπει να έχει και αυτή πιστοποιητικό αυτοτελώς. Διότι... Ελπίζω να το κατάλαβες τώρα. Υ.Γ. Διόρθωσα και αυτό 13/2019 και το έκανα 13/2021
 4. Το επάγγελμα του λογοθεραπευτή μπορεί να ασκηθεί από το σπίτι μέχρι σε ειδική μονάδα ψυχικών παθήσεων. Αν ανήκε λοιπόν το εν λόγω λογοθεραπευτήριο στις μονάδες υγείας και πρόνοιας ο Ιατρικός Σύλλογος θα απαιτούσε πιστοποιητικό. Άρα δεν υπαγόμαστε στην κατηγορία "υγεία και πρόνοια". Επειδή όμως μερικές φορές οι ιδιοκτήτες πολλά πράγματα τα εννοούν λάθος, δεν είναι κακό να ερωτηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Θα έλεγα ότι είναι το πρώτο βήμα. Σωστή λοιπόν η μία παρατήρηση. Αν όμως, ξαναλέω "αν", υπαχθεί τελικά στην κατηγορία με χρήση "γραφεία" τότε η μόνη προϋπόθεση υποχρεωτικού πιστοποιητικού μπαίνει από την Π.Δ. 13/2021. Εκεί η "κατηγορία C" έχει να κάνει με τις προδιαγραφές του κτιρίου και μόνο. Αν λοιπόν το κτίριο έχει γενική χρήση γραφείων και εντάσσεται στην κατηγορία C (διάβασε τη 13/2021) θα έχει ήδη ΜΥΠΔ και πυρανίχνευση τουλάχιστον...Ε, τότε ο συνάδελφος θα κάνει σίγουρα μια βόλτα μέχρι την Πυροσβεστική.
 5. Ναι. Αυτό. Υπάρχει παράδειγμα. Σε πολυώροφο κτίριο της Αθήνας.
 6. Εξετάζεται με την Π.Δ. 388/2016 για υφιστάμενα γραφεία. Το μόνο πρόβλημα που πιθανόν να υπάρξει είναι η μέγιστη απροστάτευτη όδευση διαφυγής. Από εκεί θα κριθούν όλα. Δες το και πες μας.
 7. Δεν το πας καλά. Ξεκινάμε από τη νομοθεσία. Είναι υφιστάμενο το κτίριο ή καινούριο. Αν είναι υφιστάμενο πας να δεις αυτό που θέλεις από τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις. Αν είναι νέο πας με τον 41/18. Μετά, έχει εμπλεκόμενες χρήσεις; Αν το κτίριο που υπάγεται δεν έχει ΜΥΠΔ, Δίκτυο Καταιονισμού, επικίνδυνους χώρους κατηγορίας Β κλπ, κατά πάσα πιθανότητα όχι. Εκτός αν υπάρχει κάποιος φορέας που να το κάνει απαιτητό από την πυροσβεστική. Μελέτη σίγουρα.
 8. Στο φόρουμ αυτό και ειδικά στα τεχνικά μέρη του ασχολούμαστε περισσότερο με συγκεκριμένη βοήθεια σε συναδέλφους. Όπου μπορούμε. Παρομοίως και ζητάμε βοήθεια. Το θέμα σου λοιπόν είναι πολύ γενικό. Να σου δώσω όμως μια απάντηση: Η ευθύνη μηχανικού βρίσκεται στη μελέτη την εγκατάσταση και τον έλεγχο. Αυτά που περιγράφεις είναι κυρίως προβλήματα δαπανών συντήρησης. Επειδή όμως η αναλγησία μερικών έχει γίνει βίωμα στους δημόσιους οργανισμούς εμείς οι μηχανικοί πρέπει να είμαστε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ προσεκτικοί στις υπογραφές μας. Όλοι αυτοί οι "κάποιοι" έχουν ήδη βρει τρόπους να αποδώσουν τις ευθύνες αλλού, είναι το λεγόμενο "πινγκ πονγκ". Εμείς;
 9. Εγώ λέω, για τις αλλαγές των σιδηροδρόμων να περιμένουμε λίγο ακόμα, μη μας πιάνει η φούρια και κάνουμε τσάμπα έξοδα. Έρχονται σε λίγο τα υπερηχητικά τραίνα. Αθήνα - Θεσσαλονίκη 30 min μαζί με τις ενδιάμεσες στάσεις. Να τα φτιάξουμε μία και καλή ρε παιδιά... Όσο για τις φυλακίσεις των υπαιτίων μην έχετε παράπονο. Σε κάθε καταστροφή όλο και κάποιο δήμαρχο χώνουν μέσα, κάποιο σταθμάρχη και πάει λέγοντας. Ποιους περιμένετε να δείτε μέσα τους υπουργούς ή τους πρωθυπουργούς;
 10. Η μόνη πολεοδομική απαγόρευση επί τούτου (με λίγες εξαιρέσεις που περνάνε πάντα από έγκριση ΥΔΟΜ) είναι η τοποθέτηση εκτός ρυμοτομικής γραμμής. Για τα υπόλοιπα συνεννοείσαι με τον ΔΕΔΔΗΕ - υπάρχουν και κάποιες διευκρινιστικές στο διαδίκτυο που αν βρω θα σου δώσω - σχετικά με τη θέση του. Ο ΔΕΔΔΗΕ τον θέλει με εύκολη πρόσβαση πάνω στην ρυμοτομική (εσοχή εξώπορτας, πάνω σε μάνδρα κλπ) αλλά δέχεται και σε ερμάρια εκτός οικοδομικής. Αν φτιάξεις ειδικό χώρο εντός ακάλυπτου για μετρητές, σπανίως γίνεται αυτό, αν δεν υπάρχει θεμελίωση ή ειδική στέγαση δεν μετράει ούτε στη δόμηση ούτε στην κάλυψη.
 11. Καλησπέρα κι από μένα. Τι εννοείς με αυτό το "εκτός κάλυψης"; Εκτός ρυμοτομικής γραμμής ή εκτός οικοδομικής;
 12. Εγώ εύχομαι απλώς καλή χρονιά. Το νούμερο διαλέξτε το μόνοι σας. Ευτυχισμένο το 2024, υγεία, εργασία και χαρά.
 13. Μία λέξη: Επιτέλους. Αλλά και στα παλιά κτίρια πρέπει να ισχύσει κάτι ανάλογο. Όλα αυτά με μία προϋπόθεση. Να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν κι άλλες τεχνολογίες που στο ευρύ κοινό είναι ακόμη άγνωστες. Αν συνεργαστούν όλες αυτές με τα Φ/Β και τα ηλιακά ίσως στο εγγύς μέλλον να μιλάμε για πόλεις nzeb.
 14. Δεν έχεις δίκιο, η θεωρητική γνώση των μηχανικών είναι μαθηματικοποιημένη εμπειρία. 1) Έχεις ένα πολύ ωραίο, το καλύτερο θα έλεγα, (Cengel - Boles - "Θερμοδυναμική για Μηχανικούς") σύγγραμμα θερμοδυναμικής. Όποιος δεν έχει κατανοήσει τις βασικές έννοιες των θερμοδυναμικών καταστάσεων και διεργασιών και ασχολείται με αυτές "ως μηχανικός" είναι απλώς παπαγάλος. Η ψυχρομετρία, οι καύσεις ο κλιματισμός κλπ είναι στα "αδίδακτα" πίσω κεφάλαια, τα διαβάζεις μόνη σου πολύ εύκολα. To σύγγραμμα αυτό δεν είναι θεωρία, είναι "εγχειρίδιο χρήσης" 2) Σου προτείνω το δίτομο του κλιματισμού της Carrier. Βεβαίως υπάρχουν πολλά άλλα στην ελληνική βιβλιογραφία όπως το βιβλίο του Βραχόπουλου και αρκετά ακόμη. Μην πανικοβάλλεσαι. 😊 Διάβασε όλα τα παρόμοια θέματα του φόρουμ michanikos και βλέπουμε. Εδώ είμαστε στο φόρουμ. Αλλά ψάξε πρώτα. Το μόνο που μένει είναι η ενδοδαπέδια αλλά και αυτή, αν μοντελοποιήσεις σωστά το πρόβλημα είναι μια επιδαπέδια θερμή πλάκα.
 15. Πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα και από τη σκοπιά του 41/18. Ειδικώς, όπως θέτεις το θέμα, δε νομίζω να υπάρχει κάτι που σε εμποδίζει.
 16. Καλησπέρα στους συναδέλφους. Ο έλεγχος της ταχύτητας του συμπιεστή μέσω inverter έχει επινοηθεί αποκλειστικά για την επίλυση της σταθερής απόδοσης της ενδοδαπέδιας. Ο επιδαπέδιος εναλλάκτης έχει μεγάλη θερμική αδράνεια και η οποιαδήποτε αλλαγή της ενεργειακής του κατάστασης είναι αντιμετωπίσιμη με μικρές αυξομειώσεις της θερμοκρασίας προσαγωγής. Μόλις επιλέξουμε στο δευτερεύον mode "λειτουργία με FCU" μετατοπίζεται το set point προς τα άνω (π.χ. 45οC) και αλλάζει ο έλεγχος. Όμως είναι απολύτως λογικό, λόγω της μηδενικής αδράνειας του FCU, να μην είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες οι μεταβολές αυτές. Συνεπώς σωστά το πρόγραμμα μερικές φορές κόβει τον συμπιεστή. Εδώ μπορείς να βάλεις και δευτερεύον κύκλωμα και τριτεύον και όσα θέλεις. Μερικοί φοβόμαστε την λειτουργία των συχνών επανεκκινήσεων αλλά αν μην ξεχνάμε ότι οι σημερινές πλακέτες εκτός αυτό αυξομειωτές στροφών είναι και ομαλοί εκκινητές (soft starters) και μπορούν να μειώνουν πάρα πολύ το ρεύμα εκκίνησης, ακόμη και στο 1 Α.
 17. Δεν θέλω να σε επηρεάσω γιατί ο καθένας μας παίρνει την ευθύνη του με την υπογραφή του. Κάνε λοιπόν αυτό που σου λέει ο γνωστός σου. Δεν είναι κακό, μια παραπάνω κάλυψη είναι, δε χάλασε ο κόσμος. Σου δίνω όμως την ερμηνεία μου ότι από την παράγραφο που μου δίνεις (Κατοικίες άρθρο 1.7.3) και το ΕΝ 54 δεν προκύπτει κάπου ότι σε πυροπροστατευόμενη όδευση διαφυγής πρέπει υποχρεωτικά να μπαίνει πυρανίχνευση*. Γιατί η παράγραφος 5.3.5 " Escape route cover" του ΕΝ 54 part 14: 2021 δεν αναφέρεται σε πυροπροστατευόμενη κατά REI όδευση διαφυγής. * Στην πρώτη απάντηση που σου έδωσα τα κλιμακοστάσια τα εξέλαβα ως πυροπροστατευόμενες οδεύσεις διαφυγής. Σε περίπτωση που δεν είναι τότε θέλουν πυρανίχνευση.
 18. Καλησπέρα συνάδελφε. Ουδεμία σχέση έχει το ΕΝ-54/14 με το παρόν θέμα. Αν θες να σιγουρευτείς κάνε ερώτηση στην πυροσβεστική. Επειδή η πυρανίχνευση υπάγεται στα μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας θα σου απαντήσουν. Μας είναι αδιάφορη η ποσότητα. Αν πρέπει να μπουν θα μπουν. Μελέτησε συμπληρωματικά και το άρθρο 4 των γενικών διατάξεων του 41/18. Τη γνώμη μου στην είπα. Από εκεί και μετά εσύ ξέρεις.
 19. 1) Στους χώρους κύριας χρήσης όπου υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιάς από ανθρώπινη δραστηριότητα. Σε λουτρά και WC δεν βάζουμε. 2) Στους χώρους αυτούς εξ' ορισμού δεν υπάρχει άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα εκτός από τη διέλευση και επιπλέον δεν υπάρχουν καυστά υλικά. Συνεπώς δεν συνηθίζεται η πυρανίχνευση. 3) Πρέπει να μελετήσεις στον 41/18 το άρθρο 6, παράγρ. 6/7, "Επικίνδυνοι χώροι". Κατά τη γνώμη μου πρέπει έστω και αν πρόκειται για μικρές αποθηκούλες "παρακολουθήματα" της κύριας χρήσης.
 20. Αν υπάρχαν τα σώματα των ηλεκτροβανών στις προβλεπόμενες θέσεις τους και ο πίνακας στη δική του θέση έστω και ανενεργός, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι οι υπόλοιποι αυτοματισμοί κάποια στιγμή θα προστίθεντο. Όταν όμως βλέπεις χειροκίνητη βάνα και απουσία κάθε πίνακα ελέγχου σημαίνει ότι κάποιος είχε αποφασίσει ΝΤΕΦΑΚΤΟ ότι το σύστημα θα δουλέψει χωρίς αυτοματισμούς. ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ. Με λίγα λόγια λοιπόν μπορούν να μας πουν ποιος ήταν αυτός ο "κάποιος";
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.