Jump to content

Konstantinos IB

Core Members
 • Content Count

  505
 • Joined

 • Days Won

  11

Konstantinos IB last won the day on December 1 2018

Konstantinos IB had the most liked content!

Community Reputation

524 Εξαιρετική

About Konstantinos IB

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Ενδιαφέροντα
  Ιστορία, Αθλητισμός
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Μηχ/γος & Αερ/γος Μηχ/κος

Recent Profile Visitors

2,207 profile views
 1. Την τεχνική νομοθεσία με τις αντίστοιχες προτυποποιήσεις. Πυροπροστασία, Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις, Ενεργειακά, κλπ. Για κάθε έναν κλάδο υπάρχουν και οι αντίστοιχες Π.Δ, Πυροσβεστικές Διατάξεις, ΤΟΤΕΕ, ΕΛΟΤ, κλπ. Επίσης για τα δημόσια έργα, αν ασχολείστε, θα βρεις ΕΤΕΠ και ΠΕΤΕΠ
 2. Οι συνθήκες σχεδιασμού του κυκλώματος ΖΝΧ έχουν να κάνουν κυρίως με δύο παράγοντες. Την "αντι - λεγεωνέλα" λειτουργία και η πίεση εξόδου του δικτύου. Η δεύτερη μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητη η ελάττωσή της, αποτελεί πονοκέφαλο για τον εγκαταστάτη. Η αντι-λεγεωνέλα λειτουργία έχει δύο μεθόδους. α) Με σταθερή θερμοκρασία περί τους 61 - 63 οC max το boiler, β) Με θερμικό σοκ. Στην πρώτη περίπτωση θέλουμε πιστότητα οργάνων, ώστε να εξασφαλίζουμε το 60+. Στη δεύτερη όμως περίπτωση, πρέπει να υπάρχει ο-πωσ-δή-πο-τε εβδομαδιαίος χρονοπρογραμματισμός με τη συχνότητα, τη χρονική διάρκειά και το θερμοκρασιακό peak, ενώ πρέπει αμέσως μετά να ανοίγουμε όλες τις καταναλώσεις του ΖΝΧ για να ξεπλένεται το δίκτυο. Και φυσικά η διαστασιολόγηση του δοχείου διαστολής ξεφεύγει από τα όρια που υπολογίσαμε. Χρειάζεται νέος υπολογισμός.
 3. Έχετε κοινό λέβητα θέρμανσης - ΖΝΧ; Αν ναι τότε μπλέκουν λίγο τα πράγματα. Ένας μέσος τρόπος είναι η θερμιδομέτρηση - ογκομέτρηση. Δλδ, το boiler θα αποτελεί μια ξεχωριστή κατανάλωση του συστήματος θερμιδομέτρησης και από το Boiler και μετά σε κάθε ιδιοκτησία, για να ρίξεις λίγος το κόστος, κάνε απλή ογκομέτρηση. Ρίξε μια ματιά εδώ και ότι απορία έχεις την ξανασυζητάμε. Προσοχή αν πρόκειται για μελέτη νέας οικοδομής που θα κατατεθεί στην πολεοδομία.
 4. Όχι. Με τη μέθοδο αυτή (με τους πίνακες) υπολογίζεις μόνο τον όγκο του Boiler. Αφού τον πολλαπλασιάσεις με τον συντελεστή διαστολής του νερού, τον διαιρείς με τον συντελεστή πίεσης ο οποίος προκύπτει από πίνακα δύο παραμέτρων, α) την πίεση δικτύου, ή την έξοδο του μειωτή και β) την πίεση ανοίγματος της βαλβίδας ασφαλείας του boiler. 500*0,0171 = 8,55 8,55/0,55 = 15,5 lt
 5. D 18 lt. minimum Εγώ για πολλούς και διάφορους λόγους θα έβαζα το 25άρι. Το ιδιαίτερο πρόβλημα στην επιλογή δ.δ. για ΖΝΧ δεν είναι μόνο ο συντελεστής διαστολής του νερού που λαμβάνεται στη συνήθη θέρμανση αλλά και ο συντελεστής πίεσης. Η έκδοση η δική μου είναι λίγο παλιά, "Θερμοϋδραυλικές Εγκαταστάσεις" Τριβέλα - Τρουλινάκη. Αλλά - δεν είμαι σίγουρος 100% - μπορεί να έχει και ο Σελλούντος πίνακες υπολογισμού. Γενικά πρέπει να υπάρχει καλύτερη βιβλιογραφία στην αγορά αλλά δεν είναι εύκολο πλέον, μετά το κλείσιμο του Παπασωτηρίου, να δεις τι έχει το κάθε βιβλίο. Ίσως στο κεντρικό του Παπασωτηρίου μπορείς.
 6. Στο διαδίκτυο δεν πρόκειται να βρεις πολλά πράγματα για ΖΝΧ, μόνο σε βιβλιογραφία. Αν θέλεις βοήθεια για κάποια άμεση εφαρμογή δώσε μου στοιχεία: Μέγεθος boiler (lt), Μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας boiler (oC), Πίεση δικτύου πόλης, ή εξόδου μειωτή (bar), Πίεση ανοίγματος βαλβίδας ασφαλείας boiler (bar).
 7. Γιατί το ψάχνεις τόσο πολύ; Αυτό το μέτρο δεν είναι απαίτηση της Εφορίας, αλλά συμπληρωματική υποχρέωση της Εφορίας από το ΤΕΕ.
 8. "Όχι". Αν δεν πας στην ΔΟΥ χαρτί με σφραγίδα ότι πλήρωσες τις συνδρομές, ή ότι έχεις κάνει διακανονισμό, ε.ε. δεν κάνεις. Το μόνο που δεν μπορώ να ξέρω είναι αν το ΤΕΕ μπορεί πλέον να δώσει στην Εφορία on line τη βεβαίωση.
 9. Καλησπέρα, χρόνια πολλά για τη διπλή εορτή μας, καλορίζικο το καινούριο σπιτικό. Υποθέτω ότι είναι νόμιμα ηλεκτροδοτούμενο με δικό του μετρητή, γείωση και αυτόνομο κεντρικό ηλεκτρικό πίνακα, σωστά;
 10. Ωχ...Ναι. Με συγχωρείς για τη σύγχυση (+1). Όντως είναι ο πλακοειδής εναλλάκτης (φρέον - νερού) ο οποίος κατά τη λειτουργία της θέρμανσης, είναι ο εναλλάκτης συμπύκνωσης, είναι ο εναλλάκτης που δέχεται την υψηλή πίεση. Αλλά όμως, αυτός δεν συμμετέχει στην διεργασία αποπάγωσης...Γι' αυτό μπερδεύτηκα. Αυτός ο εναλλάκτης κατά τη διαδικασία αποπάγωσης συνεχίζει (ή διακόπτει προσωρινά) τη δουλειά του, δλδ να συμπυκνώνει φρέον. Η αποπάγωση που γίνεται ταυτόχρονα έχει να κάνει με τον εναλλάκτη φρέον - αέρα. Η πρώτη απάντηση που σου έδωσα ισχύει με τη διόρθωση που έκανα. Ίδιος τύπος εναλλάκτη μπαίνει κατά την αποκατάσταση της ζημιάς (πλακοειδής) αλλά είναι διαφορετικής κατασκευής.
 11. Δεν είμαι "μέσα" στην αντλία, ούτε έχω σχέση με κάποιον ντήλερ, αλλά αυτό το σενάριο το βρίσκω τραβηγμένο. Ο εναλλάκτης εξάτμισης δουλεύει εξ' ορισμού σε χαμηλές πιέσεις. Αν τους ξεφεύγει η πίεση του υπέρθερμου ατμού που έρχεται να ζεστάνει τον εξατμιστή, τότε έχουν κάνει σοβαρό λάθος!
 12. Η λειτουργία αποπάγωσης είναι ίδια, ή σχεδόν ίδια, σε όλες τις αντλίες θερμότητας αέρα/νερού. Ο εναλλάκτης έχει πρόβλημα. Όταν ο συγκεκριμένος εναλλάκτης αστοχήσει, απ' όσες πληροφορίες έχω για τον συγκεκριμένο τύπο αντλίας, από συναδέλφους που το έχουμε συζητήσει και απ' ότι γράφεται στο φόρουμ, δεν αντικαθίσταται από τον ίδιο τύπο, αλλά από έναν άλλο ελαφρώς διαφορετικό, που παρουσιάζει καλύτερη συμπεριφορά στο πολύ κρύο. Αν όμως ο παλαιός εναλλάκτης δεν παρουσιάσει κανένα πρόβλημα, ενώ βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μίας χειμερινής σεζόν, παραμένει ο ίδιος με ελάχιστες πιθανότητες αστοχίας.
 13. Πολύ ωραία. Η συζήτηση όμως στο νήμα, μετά την παρέμβαση Στασινού, δεν έχει κανένα νόημα. Όποιος θέλει να την συνεχίσουμε πάμε σε εκείνο το νήμα επί της τοποθέτησης.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.