Jump to content

Konstantinos IB

Core Members
 • Content Count

  472
 • Joined

 • Days Won

  11

Konstantinos IB last won the day on December 1 2018

Konstantinos IB had the most liked content!

Community Reputation

517 Εξαιρετική

About Konstantinos IB

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Ενδιαφέροντα
  Ιστορία, Αθλητισμός
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Μηχ/γος & Αερ/γος Μηχ/κος

Recent Profile Visitors

1,876 profile views
 1. Δηλαδή, τα πόδια έδρασης είχαν απ’ την αρχή προβλεπόμενες εκ κατασκευής διαφορές μήκους για να μπορέσουν να εξαλείψουν την ανισοσταθμία. Ωραία! Επειδή όμως στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται και μια μικρή κλίση των ποδιών προς τα εμπρός, νόμισα ότι αυτή προϋπήρχε και ήταν μία από τις αιτίες, αλλά μάλλον αυτή η κλίση προήλθε από την κατάρρευση. Παρόμοιες δεξαμενές τοποθετώ σε κάποιες ειδικές εφαρμογές κλιματισμού από το 2011. Οι δεξαμενές αυτές κατασκευάζονται από εταιρείες που πλαισιώνονται από έμπειρους μηχανικούς. Διαθέτουν μάλιστα και ειδικά λογισμικά γιατί σχεδόν καμία κατασκευή δεν μοιάζει με την προηγούμενη. Ακόμη και σε εμπορικούς οίκους εισαγωγής να απευθυνθείτε, η διαδικασία του εργοστασίου στην Κίνα π.χ. είναι ίδια. Συνεπώς καμία από αυτές τις δεξαμενές δεν είναι "στα κουτουρού". Το πάχος του ελάσματος μερικούς μπορεί να τους ξαφνιάζει αλλά κοντά στα σκέλη ενισχύεται, είτε από σιδερογωνιές καθ’ όλο το μήκος του τόξου – δεξιά και αριστερά του στηρίγματος, είτε από δεύτερο έλασμα ανάμεσα στα σκέλη και τη δεξαμενή. Οι κλίσεις του εδάφους είναι πάρα πολύ σοβαρές γιατί προκαλούν συγκέντρωση ορθών τάσεων στις άκρες των ποδιών έδρασης. Έναν εγκαταστάτη όμως δεν τον ενδιαφέρει ούτε το πάχος του ελάσματος, ούτε οι τεχνικές κατασκευής. Αν τηρηθούν τα συμφωνημένα εκατέρωθεν, υπάρχει εγγύηση και για τυχούσες ανεπιθύμητες μόνιμες παραμορφώσεις και για την αντοχή στη διάβρωση κλπ. Αυτά για όσους δεν τα ξέρουν όλα. Για όσους τα ξέρουν δεν έχω να πω κάτι…
 2. Μια μικρή επισήμανση. Το σύνηθες πάχος του χαλυβδοελάσματος για δεξαμενές μέχρι 50 m3 είναι για inox 316, 3mm, ή4mm, ενώ για την ίδια κατάταξη αν επιλεγεί χαλυβδοέλασμα μαύρης λαμαρίνας είναι διπλάσιο. Για 80m3 και 100m3, το προτεινόμενο πάχος του χαλυβδοελάσματος μαύρης είναι 1cm.
 3. Και οι προσθήκες που πήγανε; Δεν φαίνονται στην φωτογραφία. Μόλις κατέρρευσε η δεξαμενή τις πήρατε; Ή κάτι δεν βλέπω; Τέλος πάντων, αν ο κατασκευαστής, ή ο εμπορικός οίκος γνώριζε τις ιδιαιτερότητες της εγκατάστασης και αποφάσισε μόνος του να κάνει τη στατική μελέτη της δεξαμενής μαζί με την εγκατάστασή της, τότε η ευθύνη βαραίνει αυτόν αποκλειστικά. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα...Συνήθως την ευθύνη για την εγκατάσταση την φέρει ο εγκαταστάτης. Ο προμηθευτής αποζημιώνει σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνημένα από την πλευρά του, ή όταν αστοχήσει η κατασκευή αφού τηρηθούν τα συμφωνημένα από την πλευρά του εγκαταστάτη. Και όπως πολύ σωστά επισήμανε συνάδελφος πιο πάνω, η προμήθεια υδατοδεξαμενών μεγάλου όγκου για δημόσια έργα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύονται από στατική μελέτη αρμόδιου μηχανικού (+1).
 4. Εκτός αυτού ίσως και να ήθελε στηρίγματα μεγαλύτερου πλάτους, ή ειδική ενίσχυση του κελύφους πέριξ των στηριγμάτων, ή... Αλλά υπάρχει η πιθανότητα, ο κατασκευαστής να μην αναγνωρίσει αστοχία κατασκευής, λόγω της εσφαλμένης τοποθέτησης. Η κλίση είναι μεγάλη, πιθανόν απ τη φωτογραφία άνω του 3%, οπότε "γεια χαρά".
 5. Αστοχία κατασκευής; Δεν το βλέπετε ότι η δεξαμενή έτσι όπως είναι τοποθετημένη γέρνει μπροστά;
 6. Αυτές είναι απόψεις που βγαίνουν ύστερα από αυτοψία και δεν μπορεί ούτε να συμφωνήσει, ούτε να διαφωνήσει κάποιος. Στο μόνο που μπορώ να συμφωνήσω είναι με το προηγούμενο post του συναδέλφου και να προσθέσω ότι η μελέτη απωλειών (αν υπάρχει και ενεργειακό πιστοποιητικό θα βοηθούσε) πρέπει να βγει από μηχανικό που θα δει από κοντά το σπίτι (Τοιχοποιία, κατάσταση κουφωμάτων, χαραμάδες, εκτίμηση επιβάρυνσης λόγω θερμογεφυρών, υγρασίες κλπ). Τα "τηλεφωνικά" και τις γνώμες "κουτουρού" απόφυγέ τα γιατί σε αυτή την περίπτωση ο ντήλερ είναι υπεύθυνος μόνο για το μηχάνημα που σου πουλάει και όχι για το αν αυτό θα σε ζεστάνει ή όχι. Επίσης τέτοιου είδους γνωμών δεν παίρνουν υπ' όψη τους τον σχεδιασμό των συνθηκών άνεσης που θα πάρει υπ' όψη το ο μηχανικός που θα σου σχεδιάσει από την αρχή το σύστημα.
 7. Σωστό. Σε πάρα πολλά δημόσια κτίρια που έχω δει με τα μάτια μου (σχολεία, παιδικοί σταθμοί κλπ σε διαφόρους Δήμους και αρμόδια Γραφεία Πυρασφαλείας) που προκύπτει η απαίτηση Μονίμου Υδροδοτικού Πυροσβ. Δικτύου, από το 1989 και μετά υπάρχουν δίδυμες αντλίες (ίδια παροχή και μανομετρικό) με διαφορετικές μηχανές, μία ηλεκτροκίνητη με τροφοδοσία από τον πίνακα και μια ντιζελοκίνητη. Η απαίτηση Η/Ζ έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι παράνομη.
 8. Καλή μέρα και καλή βδομάδα. Πολύ φοβάμαι ότι με τέτοια ενεργειακή κλάση και χωρίς αλλαγές στο κέλυφος, μπορεί να του λύσεις λίγο το πρόβλημα με το φυσικό αέριο, ή με μια σωστά διαστασιολογημένη αντλία θερμότητας. Όταν λέω "σωστά διαστασιολογημένη" εννοώ ότι αν το διαμέρισμα έχει π.χ. απώλειες 15 kW θα βάλεις το μέγεθος της αντλίας που να τις καλύπτει ίσα - ίσα (ας πούμε από 14 έως 18 kW ανάλογα με τον τύπο) και δεν θα υπολείπεται (10 με 12 kW ας πούμε) όπως κάνουν συνήθως οι εγκαταστάτες. Κάτσε όμως να υπολογίσεις σωστά τις απώλειες.
 9. Η θερμομονωτική ικανότητα του κελύφους ποια είναι; Αν θα του έβγαζες τώρα ένα ενεργειακό πιστοποιητικό τι κλάση θα έβγαινε;
 10. Κι εμείς να σε βοηθήσουμε προσπαθούμε αλλά χωρίς να σου πούμε λάθος πράγματα. Πρόσεξε ένα παράδειγμα: Στο επόμενο από αυτό post, που είναι όλο σωστό, ο συνάδελφος σου γράφει: "Συμφωνώ με μονωμένη πολυστρωματική, μέγεθος από τη μελέτη (ισως και Φ26 δεν είμαι όμως μάντης)". Πράγματι, ο πολυστρωματικός σωλήνας τύπου PEX-AL-PEX ή "PEXAL" έχει πάχος από 2mm και άνω που σημαίνει ότι με πολυστρωματικό Φ 18 η εσωτερική διατομή είναι σχεδόν ίδια με του χαλκοσωλήνα φ16 x 1. Άρα η απόφαση του εγκαταστάτη για φ18 είναι μεν σωστή, όπως σου έγραψα κι εγώ προηγουμένως, αλλά υπό προϋποθέσεις...Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέχρι και PEXAL φ 26 x 3, αναλόγως με το σώμα που έχεις, την παροχή που επιθυμείς, τον κυκλοφορητή, κλπ. Αυτά δεν μπορούμε να τα βρούμε εμείς από εδώ, όσο και να θέλουμε...
 11. Αν θες να μετρήσεις κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είναι κομματάκι δύσκολο. Διότι η καμπύλη του συντελεστή απόδοσης του συμπιεστή (διάγραμμα στροφών λειτουργίας - κατανάλωσης ισχύος) δεν είναι γραμμική λόγω μεταβολής των στροφών. Πρέπει να μετρήσεις σε ακραίες συνθήκες λειτουργίας, όπως κατά την έναρξη του χειμερινού κύκλου, ή κατά τη λειτουργία του θερινού κύκλου σε εξωτερική θερμοκρασία 35οC, ή σε συνθήκες ακραίου καύσωνα κλπ.
 12. Χριστός Ανέστη. Χρόνια πολλά σε όλους. Σωστές είναι οι απαντήσεις του συναδέλφου, θέλω όμως να σταθώ σε μια λεπτομέρεια που θέτεις. Η διατομή του χαλκοσωλήνα είναι ανάλογη της παροχής του νερού, της θερμοκρασίας του και της απόδοσης που περιμένουμε να έχει το σώμα. Όσο πιο μεγάλη θερμοκρασία νερού δίνει ο λέβητας, τόσο μικρότερη παροχή χρειάζεται ο κάθε κλάδος θερμαντικών σωμάτων. Συνεπώς η επιλογή του προμηθευτή για χαλκοσωλήνα Φ18 είναι σωστή από τη στιγμή που προτίθεται να σου εγκαταστήσει Αντλία Θερμότητας μεσαίων θερμοκρασιών, διότι ο τύπος αυτός δίνει μικρότερη θερμοκρασία προσαγωγής από τον λέβητα και μεγαλύτερες παροχές. Επομένως εκτός από τη μελέτη θερμικών απωλειών του νέου κελύφους (μετά τις παρεμβάσεις), πρέπει να σου κάνει ο μηχανολόγος και μελέτη απόδοσης των υπαρχόντων σωμάτων με τις νέες θερμοκρασίες λειτουργίας και παροχές. Εκεί θα δεις τελικά αν μπορείς να κρατήσεις τα ίδια σώματα και τι διατομή σωληνώσεων θα χρειαστεί. Υ.Γ. Όταν λέω "μηχανολόγος" εννοώ έναν συνάδελφο ελεύθερο επαγγελματία, ή συνάδελφο που εργάζεται στον εγκαταστάτη, ή τον ίδιο τον εγκαταστάτη αν διαθέτει αυτή την ιδιότητα.
 13. Δοχείο Αδρανείας έχετε βάλει στην εγκατάσταση; Συνήθως, όταν δουλεύει η Α.Θ. με σώματα δεν απαιτείται δοχείο. Όταν όμως το δίκτυο έχει μικρή χωρητικότητα οι κατασκευαστές το απαιτούν, ασχέτως αν έχει invetrer ο συμπιεστής. Κάντε ένα κόπο να ρωτήστε την αντιπροσωπία.
 14. Γιατί όλα αυτά; Υπάρχουν Α.Θ. στην αγορά - όλων των καλών εταιρειών - που μπορούν να δουλέψουν με ενδοδαπέδια (35ο C), ή εναλλακτικά FCU (50ο C), ή ψύξη (7ο C), ή ζεστό νερό χρήσης (60 ο C)
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.