Jump to content

Konstantinos IB

Core Members
 • Posts

  598
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  14

Konstantinos IB last won the day on May 15

Konstantinos IB had the most liked content!

7 Followers

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Ενδιαφέροντα
  Ιστορία, Αθλητισμός
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Μηχ/γος & Αερ/γος Μηχ/κος

Recent Profile Visitors

3,405 profile views

Konstantinos IB's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • Reacting Well Rare
 • Very Popular Rare
 • Dedicated Rare
 • Conversation Starter Rare
 • First Post Rare

Recent Badges

606

Reputation

 1. Αυτή η συνεχιζόμενη εγκληματική αμέλεια του ελληνικού κράτους Α.Ε. πρέπει να πάρει τέλος. Δεν κερδίζουμε τίποτε ούτε με δικογραφίες, ούτε με κατηγορίες, ούτε με ξύλο στους δημάρχους. Και φυσικά ούτε με λογισμικά και ηλεκτρονικές απεικονίσεις. Όχι πως δεν χρειάζονται όλα αυτά αλλά δεν θα αλλάξουν κάτι ουσιαστικό κι εμείς θα κλαίμε πάντα τις περιουσίες μας και τους ανθρώπους μας. Το πρώτο βήμα είναι η απλοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της νομοθετικής αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και χωροταξικών προβλημάτων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Έτσι όπως είναι σήμερα όχι απλώς δεν βοηθάει στη λύση τους αλλά συνηγορεί στην αντίθετη κατεύθυνση.
 2. Δηλαδή σε συνθήκες "πυροθύελλας", αν το δεχθούμε κι αυτό, πρέπει να χαθούν 105 άτομα για πλάκα; Και αυτοί που σώθηκαν στη θάλασσα να "ψαρεύονται" από ιδιωτικά σκάφη; Δυστυχώς, "το κράτος έχει συνέχεια". Το οποίο δικαιώνει τη λαϊκή ρήση στη "μαλλιαρή": Όλα τα γουρούνι@ ίδια μούρη έχουν.
 3. Ο φορέας που θα αδειοδοτήσει το κατάστημα δεν ζητάει πιστοποιητικό πυροπροστασίας από Π.Υ;
 4. Μπράβο Arche, γελάσαμε με το αστείο σου, προσδιόρισες και την ηλικία μου...Διότι μόνο τα παλιά μοτεράκια γρυλίζουν. Τα καινούρια είναι αθόρυβα και αποδοτικά.
 5. Οϊμέ! (αρχαιοελληνικό επιφώνημα). Από τις καρφίτσες και τα σουβεράκια, στις αναφορές του "μύθου" της επιστήμης (ΕΜΠ το λέγανε), στον Προμηθέα Δεσμώτη και τέλος στον Μωυσή και τον Ααρών. Ότι να ναι. Δεν με χαλάνε τα μολύβια και τα φλιτζανάκια, ίσως όταν μου δοθεί η ευκαιρία να αγοράσω κάτι, άλλα πράγματα με χαλάνε... Όπως το ότι ένας επιστήμονας σήμερα στην Ελλάδα αγοράζει ερευνητικά δεδομένα από ξένα πανεπιστήμια και περιοδικά, το ότι στα παλαιότερα (προ κορωναϊού) επιστημονικά - τεχνολογικά συνέδρια, εκτός από έξοδα συμμετοχής έπρεπε ο επιστήμονας αυτός να παρατήσει και τη δουλειά του και την οικογένειά του για να τρέχει εκεί, το ότι μια παλαιότερη μελέτη του ΕΜΠ για τον χρόνο απόσβεσης ενεργειακών μηχανημάτων, παρότι έλεγε πικρές αλήθειες, καταπολεμήθηκε ακόμα και από μηχανικούς (πουλάγανε στην αγορά λαγούς με πετραχήλια), και άλλα πολλά. Επειδή λοιπόν η γνώση του "Πυρφόρου", εκτός αν πρόκειται για επιδοτούμενες έρευνες από την Ε.Ε, δεν παρέχεται δωρεάν στο λαό, από τα αρχαία ακόμη χρόνια των προσωκρατικών φιλοσόφων, θα ήθελα να αγοράζω και λίγη περισσότερη γνώση από τα ελληνικά πανεπιστήμια, όχι μόνο αναμνηστικά.
 6. Το θέμα δεν είναι τι σου λέει ο εκάστοτε τεχνικός αλλά τι ανάγκες ΖΝΧ έχεις. Επίσης το υπάρχον Boiler είναι καινούριο; παλιό; μεγάλο; μικρό; τριπλής; διπλής; κλπ. Εγώ θα προτιμούσα, αν πρόκειται για ένα συμβατικό διαμέρισμα με λίγα άτομα την πρώτη μέθοδο. Απ' ευθείας θέρμανση ΖΝΧ και πέταμα του Boiler. Ο Baxi ''φοριέται" αρκετά, ανήκει στην κατηγορία των καλών λεβητών, ανάλογα πάντα με τα λεφτά του, αλλά σίγουρα υπάρχουν και καλύτεροι. Μερικά από τα εξαρτήματα, όπως το φίλτρο νερού και αυτόματος πλήρωσης είναι απαραίτητα, μερικά άλλα όπως το πρόσθετο δοχείο διαστολής εξαρτώνται από την εγκατάσταση, και άλλα όπως π.χ. οι θερμοστατικές βαλβίδες είναι προαιρετικά, αλλά θα δεις καλά αποτελέσματα από τη λειτουργία τους. Γιατί δεν πας μια βόλτα σε ένα μηχανολόγο της περιοχής σου να τα ρωτήσεις αυτά; Εδώ που τα λέμε, χρειάζεται κάποια μελέτη, δεν είναι "άρπα κόλλα" η δουλειά.
 7. Πολύ σωστό το μέτρο αλλά από μόνο του δεν μπορεί ν' αποδώσει. Πρέπει να συνοδεύεται από σωστή διαφωτιστική καμπάνια και, όπου είναι δυνατό, να υποβοηθούν την καταναλωτική συνήθεια με βιοδιασπώμενα, ή άλλου τύπου αβλαβή προϊόντα αντικατάστασης. Αυτά τα 10 προϊόντα είναι μια καλή αρχή. Πρέπει όμως να επανεξετάσουμε συνολικά το ρόλο και τον κύκλο του πλαστικού στη σύγχρονη ζωή.
 8. Εμείς είμαστε εδώ για να ενημερώνουμε πάντα καλόπιστα. Μια πολύ καλή πηγή ενημέρωσης είναι η ιστοσελίδα του ΑΔΜΗΕ. Αν θα πας στα μηνιαία δελτία και στον Μάιο 2021 θα δεις ότι η συμμετοχή του λιγνίτη στο εθνικό μίγμα είναι 10% και στην πενταμηνία Ιανουάριος - Μάιος είναι 12%. Άρα λοιπόν προς τι το ημερήσιο 15%, που παραθέτει το άρθρο, εν μέσω καύσωνα, άπνοιας και έλλειψη LNG; Αυτές είναι οι "τρίχες". Θα σου στείλω ιστοσελίδες στο pm μόλις ευκαιρήσω για να ενημερωθείς καλύτερα. Την καλησπέρα μου κι από μένα και καλό μήνα.
 9. Χρόνια πολλά Αποστόλη. Με παραξένεψε η αναφορά σου στο Πολυτεχνείο γιατί αυτό εξ' ορισμού έχει άλλο ρόλο. Για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς ενέργειας οφείλουμε να ενημερωνόμαστε μόνοι μας διότι οι εξελίξεις τρέχουν. Όλα τα κράτη της Ε.Ε. είναι "φιλελέ". Δλδ δεν είναι τεχνικά υπεύθυνα τα ίδια για την ανάπτυξη των ενεργειακών συστημάτων των χωρών τους. Ούτε η ΔΕΗ είναι κράτος, είναι κρατική Α.Ε, τουτέστιν αυτοτροφοδοτείται από τα κέρδη της. Αφού λοιπόν την αποταμίευση ενέργειας την αναλαμβάνουν ιδιώτες που τους επιδοτεί η Ε.Ε. εμείς γιατί φιλοσοφούμε; Αν μπορούν, αν δεν μπορούν, αν είναι εύκολο ή δεν είναι... Το μόνο που πρέπει να κάνει το ελληνικό κράτος Α.Ε είναι να θέσει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τον τρόπο που θα αγοράζει το ρεύμα από τους σταθμούς αποταμίευσης. Να ξέρουν κι αυτοί οι άνθρωποι αν τους συμφέρει ή όχι η συγκεκριμένη επένδυση. Τόσο απλό. Η Ε.Ε. θέτει πλέον κυρίαρχους στόχους "ενεργειακής απεξάρτησης" απ' όλα τα εισαγόμενα καύσιμα. Αυτό σημαίνει ότι και το NG ήδη έχει αρχίσει να βλέπει "πόρτα". Το ελληνικό κράτος, αντιλαμβανόμενο εξ' αρχής κάποια πιθανή μελλοντική ενεργειακή κρίση, έχει δύο τρόπους προμήθειας αερίου, τους αγωγούς και το υγροποιημένο. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Σε περίπτωση γενικευμένης ενεργειακής κρίσης αγωγών και LNG τι θα κάνουμε; Θα καίμε χαρτόκουτα, ή θα πάμε όλοι μαζί να κλάνουμε στη Ρεβυθούσα; Η απάντηση κι εδώ είναι απλή. Πρέπει να βρεθούν επενδυτές περιβαλλοντικής αξιοποίησης του λιγνίτη. Όσος τουλάχιστον συμφέρει να αξιοποιηθεί. Να πάρουμε έστω κάποιες προσφορές ρε αδερφέ, κάποιες προκοστολογήσεις αγοράς kWh. Τι το δύσκολο; Για δική σου ενημέρωση λέξεις κλειδιά: "αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ", "αεριοποίηση λιγνίτη", "δέσμευση CO2". Το θέμα έχει πλέον φτάσει στις διπλωματικές των τελειόφοιτων.
 10. Φίλε @Τρελός Επιστήμων 1) Στο φαινόμενο της αύξησης του λιγνίτη έστω και μια μέρα, που παρατηρεί ο αρθρογράφος, παρεμβάλλεται αστάθμητος εμπορικός παράγοντας. Δεν έχουμε LNG τώρα. Το LNG όμως αποτελεί τη βάση λειτουργίας του ενεργειακού συστήματος της χώρας (50%) και δεν το παράγουμε εμείς. Αντί λοιπόν να μας απασχολεί αυτό, μας απασχολεί η στιγμιαία αύξηση του λιγνίτη ο οποίος δεν αποτελεί πλέον τη βάση παραγωγής της ηλεκτρενέργειας στη χώρα (6-13 % ετησίως). 2) Αναπτύσσεται η δυνατότητα αποταμίευσης ενέργειας με ευρωπαϊκές και εγχώριες χρηματοδοτήσεις (μπαταρίες, αντλησιοταμίευση και υβριδικά) από ιδιωτικά επενδυτικά συμφέροντα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Οπότε δεν μπαίνουν στο σύστημα με προτεραιότητα αλλά ως σταθμοί παραγωγής. Οι αιτήσεις που υπάρχουν είναι άνω τον 8000 MW και η ΡΑΕ έχει ήδη αδειοδοτήσει τη μισή ισχύ. 3) Υπάρχουν κι άλλα ήδη ενεργειακής αποταμίευσης που δεν έχουν μπει ακόμη στο παιγνίδι, ούτε καν είναι ευρέως γνωστά. 4) Στα πλαίσια των γενικών εμπορικών κανόνων της οικονομίας της Ε.Ε, η διαθεσιμότητα της ζητούμενης ονομαστικής ισχύος είναι ημερήσια και στηρίζεται στη βάση προσφορών και ΟΤΣ, πράγμα το οποίο οδηγεί σε αύξηση της τιμής του ρεύματος για τον καταναλωτή. 5) Ο λιγνίτης ναι μεν είναι βρώμικος, αλλά είναι δικός μας, κατάδικός μας. και ενώ υπάρχουν μέθοδοι αξιοποίησής του, που τον φέρνουν στο επίπεδο του LNG, η ακόμη στο επίπεδο των ΑΠΕ (!), δεν έχουν καν αποτιμηθεί. Συνεπώς, ακούμε Deutsche Welle. Να δω πότε θ' αλλάξουμε συχνότητα να πιάσουμε λίγο Ελλάδα.
 11. Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο. Αυτή η "μπαλίτσα με τον ΑΔΜΗΕ/ΔΕΗ τι είναι; Το "χρηματιστήριο ενέργειας";
 12. Δηλαδή το γεγονός ότι μια μέρα, ίσως ακόμη και δύο ή τρείς μέρες το μήνα, που δεν ήρθαν οι καραβιές με το LNG και δεν απέδωσαν οι ΑΠΕ, αυξήθηκε η συμμετοχή στο ενεργειακό μίγμα των εισαγωγών και του λιγνίτη, διδάσκεται στους ηλεκτρολόγους του Πολυτεχνείου; Ουδέν σχόλιον. Ή μάθατε κάτι παραπάνω και μας το κρύβεις;
 13. Μην ασχολείστε, δεν αξίζει τον κόπο. Απλώς μετατρέψανε σε είδηση ένα ημερήσιο δελτίο ενέργειας. Τρίχες δηλαδή.
 14. Δυναμίτης! Μας ξεκαθάρισες πολλά πράγματα. Όχι τίποτε άλλο αλλά μερικές τοποθετήσεις όπως αυτή: λόγω του ότι δεν είμαι τόσο "προχώ", με μπερδέψανε πολύ. Οπότε μπράβο στον Αντώνη που τόλμησε, χωρίς ιδιαίτερη ειδησεογραφική ενημέρωση και χωρίς να χάσει χρόνο και χρήμα, μια καθαρά αεροδυναμική προσέγγιση στο ζήτημα. Πιστεύω, αν εξαιρούσαμε τα συνήθη τρολ, ότι θα μπορούσε να γίνει μια καλύτερη και πιο διαφωτιστική συζήτηση επί του θέματος, ακόμη κι αν διαφωνούσε κάποιος με την προσέγγισή του.
 15. Ξέχνα το. Ακόμη και τα πιο έμπειρα τεχνικά γραφεία μελετών και κατασκευών, στο σχεδιασμό συστημάτων VRF χρησιμοποιούν τα έντυπα των εταιρειών. Ενίοτε εφοδιάζονται και με ειδικό λογισμικό από την ίδιες τις εταιρείες. Θα σου πρότεινα ως πρακτικά ασκούμενος φοιτητής που είσαι, να ασκηθείς στην πεπατημένη και μόνο. Τουλάχιστον θα τελειώσεις την πρακτική σου και θα έχεις μάθει να στήνεις ένα τέτοιο σύστημα. Αργότερα, αν θες και αποκτήσεις εμπειρία εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου περισσότερο.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.