Jump to content

Konstantinos IB

Core Members
 • Content Count

  467
 • Joined

 • Days Won

  11

Konstantinos IB last won the day on December 1 2018

Konstantinos IB had the most liked content!

Community Reputation

507 Εξαιρετική

About Konstantinos IB

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Ενδιαφέροντα
  Ιστορία, Αθλητισμός
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Μηχ/γος & Αερ/γος Μηχ/κος

Recent Profile Visitors

1,825 profile views
 1. Αυτές είναι απόψεις που βγαίνουν ύστερα από αυτοψία και δεν μπορεί ούτε να συμφωνήσει, ούτε να διαφωνήσει κάποιος. Στο μόνο που μπορώ να συμφωνήσω είναι με το προηγούμενο post του συναδέλφου και να προσθέσω ότι η μελέτη απωλειών (αν υπάρχει και ενεργειακό πιστοποιητικό θα βοηθούσε) πρέπει να βγει από μηχανικό που θα δει από κοντά το σπίτι (Τοιχοποιία, κατάσταση κουφωμάτων, χαραμάδες, εκτίμηση επιβάρυνσης λόγω θερμογεφυρών, υγρασίες κλπ). Τα "τηλεφωνικά" και τις γνώμες "κουτουρού" απόφυγέ τα γιατί σε αυτή την περίπτωση ο ντήλερ είναι υπεύθυνος μόνο για το μηχάνημα που σου πουλάει και όχι για το αν αυτό θα σε ζεστάνει ή όχι. Επίσης τέτοιου είδους γνωμών δεν παίρνουν υπ' όψη τους τον σχεδιασμό των συνθηκών άνεσης που θα πάρει υπ' όψη το ο μηχανικός που θα σου σχεδιάσει από την αρχή το σύστημα.
 2. Σωστό. Σε πάρα πολλά δημόσια κτίρια που έχω δει με τα μάτια μου (σχολεία, παιδικοί σταθμοί κλπ σε διαφόρους Δήμους και αρμόδια Γραφεία Πυρασφαλείας) που προκύπτει η απαίτηση Μονίμου Υδροδοτικού Πυροσβ. Δικτύου, από το 1989 και μετά υπάρχουν δίδυμες αντλίες (ίδια παροχή και μανομετρικό) με διαφορετικές μηχανές, μία ηλεκτροκίνητη με τροφοδοσία από τον πίνακα και μια ντιζελοκίνητη. Η απαίτηση Η/Ζ έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι παράνομη.
 3. Καλή μέρα και καλή βδομάδα. Πολύ φοβάμαι ότι με τέτοια ενεργειακή κλάση και χωρίς αλλαγές στο κέλυφος, μπορεί να του λύσεις λίγο το πρόβλημα με το φυσικό αέριο, ή με μια σωστά διαστασιολογημένη αντλία θερμότητας. Όταν λέω "σωστά διαστασιολογημένη" εννοώ ότι αν το διαμέρισμα έχει π.χ. απώλειες 15 kW θα βάλεις το μέγεθος της αντλίας που να τις καλύπτει ίσα - ίσα (ας πούμε από 14 έως 18 kW ανάλογα με τον τύπο) και δεν θα υπολείπεται (10 με 12 kW ας πούμε) όπως κάνουν συνήθως οι εγκαταστάτες. Κάτσε όμως να υπολογίσεις σωστά τις απώλειες.
 4. Η θερμομονωτική ικανότητα του κελύφους ποια είναι; Αν θα του έβγαζες τώρα ένα ενεργειακό πιστοποιητικό τι κλάση θα έβγαινε;
 5. Κι εμείς να σε βοηθήσουμε προσπαθούμε αλλά χωρίς να σου πούμε λάθος πράγματα. Πρόσεξε ένα παράδειγμα: Στο επόμενο από αυτό post, που είναι όλο σωστό, ο συνάδελφος σου γράφει: "Συμφωνώ με μονωμένη πολυστρωματική, μέγεθος από τη μελέτη (ισως και Φ26 δεν είμαι όμως μάντης)". Πράγματι, ο πολυστρωματικός σωλήνας τύπου PEX-AL-PEX ή "PEXAL" έχει πάχος από 2mm και άνω που σημαίνει ότι με πολυστρωματικό Φ 18 η εσωτερική διατομή είναι σχεδόν ίδια με του χαλκοσωλήνα φ16 x 1. Άρα η απόφαση του εγκαταστάτη για φ18 είναι μεν σωστή, όπως σου έγραψα κι εγώ προηγουμένως, αλλά υπό προϋποθέσεις...Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέχρι και PEXAL φ 26 x 3, αναλόγως με το σώμα που έχεις, την παροχή που επιθυμείς, τον κυκλοφορητή, κλπ. Αυτά δεν μπορούμε να τα βρούμε εμείς από εδώ, όσο και να θέλουμε...
 6. Αν θες να μετρήσεις κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είναι κομματάκι δύσκολο. Διότι η καμπύλη του συντελεστή απόδοσης του συμπιεστή (διάγραμμα στροφών λειτουργίας - κατανάλωσης ισχύος) δεν είναι γραμμική λόγω μεταβολής των στροφών. Πρέπει να μετρήσεις σε ακραίες συνθήκες λειτουργίας, όπως κατά την έναρξη του χειμερινού κύκλου, ή κατά τη λειτουργία του θερινού κύκλου σε εξωτερική θερμοκρασία 35οC, ή σε συνθήκες ακραίου καύσωνα κλπ.
 7. Χριστός Ανέστη. Χρόνια πολλά σε όλους. Σωστές είναι οι απαντήσεις του συναδέλφου, θέλω όμως να σταθώ σε μια λεπτομέρεια που θέτεις. Η διατομή του χαλκοσωλήνα είναι ανάλογη της παροχής του νερού, της θερμοκρασίας του και της απόδοσης που περιμένουμε να έχει το σώμα. Όσο πιο μεγάλη θερμοκρασία νερού δίνει ο λέβητας, τόσο μικρότερη παροχή χρειάζεται ο κάθε κλάδος θερμαντικών σωμάτων. Συνεπώς η επιλογή του προμηθευτή για χαλκοσωλήνα Φ18 είναι σωστή από τη στιγμή που προτίθεται να σου εγκαταστήσει Αντλία Θερμότητας μεσαίων θερμοκρασιών, διότι ο τύπος αυτός δίνει μικρότερη θερμοκρασία προσαγωγής από τον λέβητα και μεγαλύτερες παροχές. Επομένως εκτός από τη μελέτη θερμικών απωλειών του νέου κελύφους (μετά τις παρεμβάσεις), πρέπει να σου κάνει ο μηχανολόγος και μελέτη απόδοσης των υπαρχόντων σωμάτων με τις νέες θερμοκρασίες λειτουργίας και παροχές. Εκεί θα δεις τελικά αν μπορείς να κρατήσεις τα ίδια σώματα και τι διατομή σωληνώσεων θα χρειαστεί. Υ.Γ. Όταν λέω "μηχανολόγος" εννοώ έναν συνάδελφο ελεύθερο επαγγελματία, ή συνάδελφο που εργάζεται στον εγκαταστάτη, ή τον ίδιο τον εγκαταστάτη αν διαθέτει αυτή την ιδιότητα.
 8. Δοχείο Αδρανείας έχετε βάλει στην εγκατάσταση; Συνήθως, όταν δουλεύει η Α.Θ. με σώματα δεν απαιτείται δοχείο. Όταν όμως το δίκτυο έχει μικρή χωρητικότητα οι κατασκευαστές το απαιτούν, ασχέτως αν έχει invetrer ο συμπιεστής. Κάντε ένα κόπο να ρωτήστε την αντιπροσωπία.
 9. Γιατί όλα αυτά; Υπάρχουν Α.Θ. στην αγορά - όλων των καλών εταιρειών - που μπορούν να δουλέψουν με ενδοδαπέδια (35ο C), ή εναλλακτικά FCU (50ο C), ή ψύξη (7ο C), ή ζεστό νερό χρήσης (60 ο C)
 10. Όταν η κατάταξη του φοιτητή γίνει στο 5ο εξάμηνο του αναγνωρίζονται ως περασμένα τα μαθήματα των τεσσάρων προηγούμενων εξαμήνων. Όμως...με το νέο νόμο του 2017, όταν η σχολή κρίνει ότι ένα μάθημα δεν διδάχθηκε επαρκώς στη σχολή προέλευσης, μπορεί να μην στο αναγνωρίσει και να στο περάσει στο πρόγραμμα σπουδών προς εξέταση. Στα δικαιολογητικά που ζητούνται πλέον για συμμετοχή στις κατατακτήριες είναι και το πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας. Κάτι παρόμοιο ίσχυε και παλαιότερα αλλά όχι εκτεταμένα. Παλαιότερα (από κατατακτήριες πέρασα) δεν υπήρχε διάκριση μεταξύ εργαστηριακού και θεωρητικού μέρους του μαθήματος. Ή στο αναγνώριζε, ή όχι. Αν άλλαξε κάτι, ή ισχύει κάτι διαφορετικό σε άλλες σχολές δεν το ξέρω.
 11. Τώρα που μπαίνουν οι "κατατακτήριοι" στο 3ο έτος έχουν δυσκολέψει τα πράγματα στις εισαγωγικές, αλλά έχει γίνει ευκολότερη η διέλευση. Το α' και το β΄ έτος σου δημιουργούν το υπόβαθρο. Όταν αυτό είναι επαρκές από τα επόμενα έτη περνάς εύκολα*. Όταν όμως παρακάμψεις τα πρώτα έτη - δεν έχει καμία σημασία αν διδάχθηκες (κάποτε) τα μαθήματα αυτά στο ΤΕΙ - είναι δύσκολο να περάσεις από τα υπόλοιπα. Άρα η δυσκολία μεταφέρεται στις κατατακτήριες και δεν μετράει το πόσοι δίνουν, αλλά το τι γράφουν...Συνεπώς είμαι υπέρ στο να δώσεις εξετάσεις. * Με την προϋπόθεση ότι παρακολουθείς γενικά, και από τα μαθήματα που δεν μπορείς να παρακολουθήσεις να ενημερώνεσαι για το περιεχόμενο των παραδόσεων (σημειώσεις κλπ).
 12. Δεν μιλάω για τις απουσίες. Η παρακολούθηση, εκτός εργαστηρίων, δεν είναι υποχρεωτική. Για να μάθεις όμως πέντε πράγματα πρέπει και να παρακολουθήσεις και να ρωτήσεις. Τα βιβλία και οι σημειώσεις των άλλων δεν μπορούν να σε βοηθήσουν σε τίποτε.
 13. Αν πρόκειται να μπεις σ' αυτή τη διαδικασία για να "διαβάζεις απ' το σπίτι" ξέχασέ το. Αμφιβάλλω και αν θα τελειώσεις. Αν δεν παρακολουθείς μαθήματα, το διάβασμα στο σπίτι είναι χαμένος χρόνος.
 14. Ναι, αργεί λίγο αλλά η αντίσταση, το περίβλημά της είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας φυσικής ροής που έχει κάποιο βαθμό απόδοσης. Αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια της ηλεκτρικής αντίστασης δεν περνάει ακαριαία στο νερό αλλά περνάει ένα κλάσμα της, μεγάλο μεν αλλά κλάσμα. Ας υποθέσουμε ότι το νερό του θερμοσίφωνα αδειάζει πρώτα το μισό και στη συνέχεια γίνεται η πλήρωσή του με κρύο. Τότε αν η θερμοκρασία του κρύου νερού είναι 15oC η νέα θερμοκρασία του μετά την ανάμιξη θα είναι 36-37 οC. Το αποτέλεσμα θα είναι το νερό στα πόδια σου να είναι χλιαρό και στο σώμα σου κρύο.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.