Μετάβαση στο περιεχόμενο

georgios_m

Core Members
 • Περιεχόμενα

  1.564
 • Εντάχθηκε

 • Τελευταία επίσκεψη

 • Days Won

  11

georgios_m last won the day on Φεβρουάριος 5

georgios_m had the most liked content!

Φήμη στην κοινότητα

479 Εξαιρετική

3 Ακόλουθοι

Σχετικά georgios_m

 • Κατάταξη:
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  ΑΘΗΝΑ
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

1.829 profile views
 1. Δε μιλώ για πρακτική άσκηση αλλά για κανονική εργασία σε έργα που αναλαμβάνει το πανεπιστήμιο με συνθήκες ιδιωτικού τομέα. Εκεί θα δεις αν στη σχολή υπάρχει κάποια σύνδεση με την αγορά, όχι στο μάθημα. Κι ο αριθμός των αποφοίτων που μπορεί να απορροφήσει το πανεπιστήμιο σε τέτοια έργα είναι ενδεικτικός και των συνολικών θέσεων εργασίας.
 2. Δύο πράγματα μπορούν να γίνουν: είτε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας που προσφέρει το πανεπιστήμιο στους αποφοίτους του μέσω προγραμμάτων, είτε να μη βγαίνουν απόφοιτοι που δε θα μπορούν να απορροφηθούν σε τέτοιες θέσεις. Δηλαδή διαδικασία ένταξης στην αγορά εργασίας υπάρχει, απλά οι θέσεις δε φτάνουν για όλους. Ούτε βέβαια και οι τελικές θέσεις εργασίας φτάνουν, οπότε όλα είναι αναλογικά.
 3. Όχι, άλλο το πτυχίο, άλλο η άδεια. Ειδικά για δημόσιο θα δεις οι προκηρύξεις τα ζητούν και τα δύο. Απευθύνσου στο ΤΕΕ και θα σου πουν τι πρέπει να κάνεις.
 4. Δε χρειάζεται να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Αυτή τη στιγμή από τις εξαγωγές βαμβακιού βγάζουμε 351 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Είμαστε έκτοι στον κόσμο. Αν προσθέσεις σε αυτά και τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις βλέπεις ότι υπάρχει ψωμί στην υπόθεση. Το ιδανικό είναι να υπάρξει επιστημονική καθοδήγηση στη χρήση νερού για να συνδυάζονται όλοι οι στόχοι: έσοδα, περιβάλλον, θέσεις εργασίας κλπ.
 5. Δεν ήταν από ολική κατάρρευση κτιρίου, αλλά χθες είχαμε και θύμα από τα σκουριασμένα φαντάζομαι κάγκελα που υποχώρησαν μόλις η γιαγιά ακούμπησε πάνω τους. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα παλιά ερείπια αλλά αφορά μεγάλο φάσμα κτιρίων και βλαβών. Επ ευκαιρία, υπάρχει για τα κάγκελα των μπαλκονιών κάποια προδιαγραφή ασφαλείας με την οποία θα έπρεπε να συμμορφώνονται, με σχετικούς ελέγχους, πρόστιμα κλπ; Αν όχι, δε θα έπρεπε;
 6. Το δεύτερο εννοούμε. Το υδραυλικό πρόβλημα της Θεσσαλίας όμως μάλλον στις συνδεδεμένες ενισχύσεις οφείλεται που ειδικά για το βαμβάκι δεν έχουν καταργηθεί ακόμα! Στα πρώτα δέκα χρόνια των επιδοτήσεων, μόνο του το βαμβάκι έφερε στη χώρα 2.5 δις σημερινά ευρώ, τα οποία ως το 2000 μπορεί να έφτασαν και τα 10. Για να βγουν αυτά τα λεφτά οι εκτάσεις με βαμβάκι τετραπλασιάστηκαν και για να μεγιστοποιηθούν οι αποδόσεις αρδεύονταν και με μη ανανεώσιμα υπόγεια νερά. Κι όλα αυτά, ακριβώς τη στιγμή που η ελληνική κλωστοϋφαντουργία κατέρρευσε και στον υπόλοιπο κόσμο το βαμβάκι παραγόταν με πολύ μικρότερο κόστος. Τώρα τα λεφτά της συνδεδεμένης ενίσχυσης έχουν μειωθεί περίπου στο μισό αλλά συντηρούν την ίδια λογική. Και από την πλευρά τους οι αποσυνδεδεμένες ενισχύσεις απαιτώντας να έχεις πάλι βαμβάκι και να πιάνεις κάποια στάνταρτς, πάλι σε βάζουν να υπεραρδεύεις. Το σωστό θα ήταν να στις δίνουν για να μη βάζεις βαμβάκι ή τουλάχιστον να μη το υπεραδεύεις. Η υπεράρδευση εκτός που μείωσε τα υπόγεια νερά και ανέβασε πάνω τα άλατα, ρύπανε και όλο τον τόπο με νιτρικά από λιπάσματα που επίσης γίνεται κατάχρηση για τους ίδιους λόγους. Στο μεταξύ, το μόνο που είχε να προτείνει χθες το υπουργείο στους αγρότες είναι μια καλύτερη τιμή στο ηλεκτρικό για να συνεχίσουν να αντλούν από ακόμα πιο βαθιά.
 7. Η βασική αιτία είναι οι πολιτικές της ευρωπαϊκής ένωσης που εμφύσησαν στους αγρότες νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου. Και ενώ πλέον το πρόβλημα έγινε αντιληπτό, η ίδια η ΕΕ διστάζει να αλλάξει τις ξεπερασμένες πολιτικές της από το φόβο του πολιτικού κόστους.
 8. Αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει. Προς το αντίθετο πάμε, σε όλο και μεγαλύτερη απελευθέρωση των εισαγωγών. Αυτό που μας μένει είναι να ξεχωρίσουμε δια της ποιότητας έναντι του φτηνού. Η έμφαση πρέπει να δοθεί σε προϊόντα σύντομης ημερομηνίας λήξης που αναγκαστικά δε μπορούν να εισαχθούν από μακριά και φυσικά στα ενδημικά που θα υπάρχει μονοπώλιο. Εγώ σου λέω μόνο το βαμβάκι να φύγει από τη Θεσσαλία, το πρόβλημα των νερών λύθηκε. Ή να το έχουν ξερικό όπως παλιά. Τα 100 κιλά τα πιάνει και χωρίς νερό. Το ιδανικό βέβαια είναι η σωστή άρδευση, με το μισό νερό να πιάσεις τα ίδια κιλά.
 9. Απλά να μην περιμένουν μόνο από τις εισαγωγές νέου ύδατος να καλύψουν το κενό που δημιουργείται από την εξάντληση μη ανανεώσιμων αποθεμάτων ή να αρδεύσουν και το υπόλοιπο μισό του κάμπου. Προηγείται να κάνουν περισσότερη οικονομία στα νερά που ήδη έχουν εφαρμόζοντας γεωργία ακριβείας. Όσο για εισόδημα, αυτό θα προκύψει από νέα πιο εμπορεύσιμα προϊόντα, που μάλλον θα καλλιεργούνται και σε μικρότερες εκτάσεις. Δηλαδή κάθε αγρότης θα πρέπει με το λίγο νερό που του αναλογεί να παράγει μερικά οπωροκηπευτικά υψηλής αξίας και στην υπόλοιπη έκταση να βάζει μη αρδευόμενα φυτά. Η σπατάλη ύδατος εκτός από λειψυδρία έφερε και τη νιτρορύπανση, οπότε λίγη οικονομία θα τη μειώσει κι αυτή. Είναι όμως ρόλος της πολιτείας να θέσει θέμα κόστους άρδευσης και να στρέψει τον αγρότη σε σύγχρονες λογικές.
 10. Οι πολύτεκνοι και τα ΑΜΕΑ πάνε σε ανεξάρτητες θέσεις, δεν έχουν γενικό προβάδισμα. Τα βραβεία Νόμπελ και η προεδρία στον ΟΗΕ δυστυχώς δε μετράνε καθόλου. Εμπειρία στη ζητούμενη θέση πρέπει να έχεις.
 11. Ακόμα και η εμπειρία που έχεις στον ιδιωτικό τομέα δε μετράει για τον ΑΣΕΠ εάν δεν είχες την άδεια όταν την απέκτησες. Αυτό για μόνιμες θέσεις. Αν αυτή τη στιγμή είσαι άνεργος και τη θες για προγράμματα ΟΑΕΔ, τότε ναι, γράψου.
 12. το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να βρεθεί αυτός που να θελήσει, δηλαδή να πείσεις και έξω από το φόρουμ ότι υπάρχει πρόβλημα προς επίλυση. για τον έξω κόσμο όποιο πρόβλημα υπήρχε λύθηκε με το περσινό ΦΕΚ, τα ΤΕΙ βλέπεις ότι είτε καταργούνται, είτε προσανατολίζονται στο 5ετές σύστημα, άρα πάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση επίλυσης.
 13. Η συγχώνευση ΠΔΑ - ΑΣΠΑΙΤΕ που μάλλον είναι πια σίγουρη, δίνει την ευκαιρία για να περάσει και το ΠΔΑ στο 5ετές σύστημα. Πάντως, μη νομίζετε ότι οι καθηγητές και γενικά ο κόσμος των ΤΕΙ είναι σώνει και καλά υποστηρικτές του 4ετούς συστήματος. Το υποστήριζαν όσο ήταν εγκλωβισμένοι σε αυτό, τώρα που τους δίνεται η ευχέρεια να επιλέξουν, προφανώς και επιλέγουν το 5ετές και γιατί όχι; την πλήρη συγχώνευση με τις υφιστάμενες πολυτεχνικές. Ποιός καθηγητής ή ΕΔΙΠ ενός ΤΕΙ θα έλεγε όχι σε μια απευθείας μετάθεση στο ΕΜΠ? Μόνο κάποιος με ελλιπή προσόντα που θα τον έριχναν χαμηλά ή κάποιος με διευθυντική θέση που θα την έχανε. Στα ΤΕΙ εργάζονται πολλοί τακτικοί αλλά και έκτακτοι καθηγητές, μέλη ΤΕΕ, άρα μάλλον υπάρχει συνενόηση σε ότι γίνεται.
 14. Το χρειάζεται όμως η κοινωνία ένα ακόμα τέτοιο τμήμα; Υπενθυμίζω ότι οι ΠΜ έχουν πλέον μικρότερη ζήτηση από τους ΧΜ. Επίσης, το Πολυτεχνείο Κρήτης από την αρχή είχε ξεκινήσει με σκοπό να φέρει ειδικότητες του μέλλοντος, όλες διαφορετικές από τις κλασικές. Μεταξύ αυτών το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος που από φέτος έχουν δικαιώματα υδραυλικού και μπορεί μελλοντικά να εξελιχθεί σε πλήρες τμήμα ΠΜ, κατά το πρότυπο "Πολιτικών μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος". (Βαίνουμε σε μια εποχή που τα υδραυλικά/περιβαλλοντικά μπορεί να γίνουν η κύρια ειδικότητα του Πολ/Μηχ στη θέση των οικοδομικών).
 15. Οι ενοποιήσεις των ιδρυμάτων θα προχωρήσουν για οικονομικούς λόγους και από έλλειψη προσωπικού. ΑΕΙ και ΤΕΙ βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και γι' αυτό αποδέχονται ή θα αναγκαστούν να αποδεχθούν συγχωνεύσεις, ακόμα και τις πιο παράξενες προκειμένου να μην κλείσουν. Το σχέδιο για τα "εναπομείναντα" ΤΕΙ είναι να γίνουν ΙΕΚ.
×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.