Jump to content

georgios_m

Core Members
 • Content Count

  1,682
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

georgios_m last won the day on February 5

georgios_m had the most liked content!

Community Reputation

496 Πολύ καλή

3 Followers

About georgios_m

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  ΑΘΗΝΑ
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

1,990 profile views
 1. Όχι, δεν υπάρχει λόγος να τρέξεις. Αν ασχολείσαι μόνο με πληροφορική η άδεια του ΤΕΕ χρειάζεται μόνο για το δημόσιο και καμία αξία προς το παρόν δεν έχει στο εξωτερικό. Αν πάντως γραφτείς, η συνδρομή είναι γύρω στα 50 ευρώ το χρόνο.
 2. Η θέση μου είχε να κάνει με τις συγκρίσεις μεταξύ διαφόρων επαγγελμάτων. Ότι οι αμοιβές είναι μεταξύ τους αλληλένδετες δεν υπάρχει καλύτερο και χειρότερο. Το μισθωτό ανάλογο της περίπτωσης που περιγράφεις δεν είναι η πλήρης απασχόληση αλλά η φάση αναζήτησης εργασίας..
 3. Όλα αυτά επειδή κόβεις πάνω από χιλιάρικο και τελικά σου μένουν τσέπη τα 600. Το κείμενο που παραθέτεις αναφερόταν στην υπόθεση του να κόβεις 600, άρα τσέπη 300. Ε, τότε νομίζω ότι θα είχες προσαρμόσει και τις υπηρεσίες σου σε επίπεδο part time και κανένα αφεντικό δε θα σε παρεξηγούσε. Αλλά όταν πρόκειται να μείνει ένας ολόκληρος καθαρός μισθός (σημερινός), προφανώς και το αφεντικό θα απαιτήσει να σου πάρει όλη την ενέργεια, μιας και με τα λεφτά αυτά μπορείς στοιχειωδώς να ζήσεις. Αλλιώς σου λέει γίνε γκαρσόνι. Αν δε κάνω λάθος σχεδόν κανένας δε τα παρατάει για να γίνει.. Μάλλον λοιπόν δεν έχει κάτσει τυχαία σ' αυτά τα ποσά η μπίλια. Εξ άλλου η οικονομία είναι αλληλένδετη: ο μισθός και οι αμοιβές του μηχανικού, έχουν μια στάνταρ σχέση με τους μισθούς και τις αμοιβές των υπολοίπων. Δε προσπαθώ να πείσω ότι η δουλειά μηχανικού με μπλοκάκι είναι μια χαρά και όλα καλά. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι κάνετε μια σύγκριση με κάτι που δεν υπάρχει. Με υποθετικές θέσεις εργασίας που δε σας περιμένουν να τις επιλέξετε ως εναλλακτικές και οι περισσότεροι ποτέ δε τις δοκιμάσατε για να ξέρετε και τα τυχόν δικά τους μειονεκτήματα και αν όντως πληρώνονται καλύτερα ανά μονάδα κούρασης. Τα "χίλιες φορές γκαρσόνι" τα ακούμε πολλά χρόνια, κι αν είναι τόσο ξεκούραστες και καλοπληρωμένες δουλειές θα έπρεπε να είχαν απορροφήσει όλους τους υποαπασχολούμενους μηχανικούς. Δε το έχουν κάνει όμως. Και είναι πολλά τα χρόνια για να πεις ότι ο κόσμος ακόμα διστάζει να θυσιάσει την επιστήμη για να γίνει γκαρσόνι κλπ κλπ. Εκτός αν, η πίεση για την επιβίωση δεν είναι ακόμα τόσο μεγάλη και υπάρχουν τα λεφτά για ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ κλπ που ζητάει το κράτος.. Το τελευταίο φαίνεται κι από το γεγονός πως οτιδήποτε επιβάλλεται από το κράτος ο κόσμος το πληρώνει πρόθυμα. Και ήταν αναμενόμενο, αφού έχουν τα μέσα για να ξέρουν τι αντέχουμε να πληρώσουμε και να το ζητάνε.
 4. Αν κλείσεις τα βιβλία μπορείς να επιλέξεις να πληρώνεις τα ελάχιστα του ΕΦΚΑ για να παραμείνεις ασφαλισμένος, ή να μη πληρώνεις τίποτα και να μείνεις πια ανασφάλιστος. Όντας στην πρώτη περίπτωση, για να φύγει το ΕΤΕΑΕΠ πρέπει να κάνεις αποσύνδεση ιδιότητας. Προφανώς πληρώνεις τα αναδρομικά ώσπου να εξοφλήσεις. Τουλάχιστον έτσι το έχω καταλάβει εγώ. Αν κάποιος το ξέρει καλύτερα ας με διορθώσει..
 5. Μία η άλλη είναι. Κανείς από τους δύο σίγουρα δε θα βγάλει νοίκι και λογικά όχι μόνος του τα υπόλοιπα αλλά μαζί με κάποιον άλλο που φέρνει στο σπίτι άλλα τόσα με την ίδια δουλειά. Επίσης δεν υπάρχει ντελίβερι με 600 τσέπη (άμα βρεις είσαι παιχταράς), αλλά ούτε και ο ελ/επ που κόβει μόνο 650 δουλεύει το ίδιο σκληρά, συνήθως είναι πολύ πιο αραχτός από τον αντίστοιχο ντελίβερι. Το κυριότερο είναι ότι συνήθως δε του χρειάζεται και η υπογραφή, οπότε διαγράφεται κι από το ΕΤΕΑΕΠ. Τα ποσά αυτά είναι προϊόντα βελτιστοποίησης: βλέπουν πως ζει ο κόσμος και βαράνε.
 6. Αυτό προσωπικά δεν το γνωρίζω αλλά σίγουρα θα ξέρει η γραμματεία της σχολής.
 7. Καλά τα λέει ο steelman. Η τρανότερη απόδειξη για το κακό επίπεδο των σχολών είναι η εργασιακή αποτυχία των περισσότερων αποφοίτων και γενικά η οικονομική αποτυχία της χώρας μας. Δε φταίνε μόνο οι φόροι που δεν έχουμε ανάπτυξη. Φταίει και το εκπαιδευτικό μοντέλο που εγκλωβίζει τους αποφοίτους σε δραστηριότητες χαμηλής παραγωγικότητας (ατομικό γραφείο / δημόσιο) με κεντρικό στοιχείο πάντα το φραπεδάκι. Επίσης κάτι που ελέχθη για έλλειψη κονδυλίων έρευνας: κι αυτό ένδειξη ανικανότητας του ανθρώπινου δυναμικού του κάθε ιδρύματος (καθηγητές και φοιτητές) είναι. Διότι τα κονδύλια μοιράζονται μέσω διαγωνισμών στους οποίους επιλέγονται οι καλύτερες προτάσεις. Σημειοτέον ότι οι περισσότερες προτάσεις που υποβάλλονται απορρίπτονται επειδή έγινε λάθος κατά την υποβολή, άρα καταλαβαίνετε περί ποίου επιπέδου μιλάμε. Το ότι η αστυνομία επέλεξε να μεταφέρει τα ναρκωτικά από την καμάρα στο πανεπιστήμιο χωρίς να αντιδράσει η κοινή γνώμη της πόλης, είναι μια ακόμα ένδειξη του πόσο ξοφλημένο θεωρείται το πανεπιστήμιο στην ευρύτερη κοινωνία. ήταν δηλαδή ο χώρος που θα εμφάνιζε τους λιγότερους "NIMBY".
 8. Ντάξει, όχι και ο αριστούχος των αριστούχων. Υπάρχει ακόμα κι εκει ευρεία διαβάθμιση μεταξύ πρώτου και τελευταίου. Αλλά και η έννοια του αριστούχου των αριστούχων είναι σχετική όταν η συγκεκριμένη αριστεία προέρχεται από ένα εξίσου υποβαθμισμένο σχολείο που είναι το ελληνικό. Αυτό φυσικά δεν ελαφραίνει τη θέση των ακόμα πιο μέτριων έως και κακών μαθητών που γενικά έχουν πρόσβαση στα ελλ. πανεπιστήμια.
 9. Το ότι μπορεί να είμαστε εφάμιλλοι ή και ανώτεροι κάποιων ή και όλων των ξένων δε συγχωρεί τις καταστάσεις που καταγγέλλει ο steelman. Δηλαδή αν σε όλο τον κόσμο τα πανεπιστήμια είναι υποβαθμισμένα θα πούμε οκ έτσι είναι το φυσιολογικό, δε πειράζει που είμαστε και μεις έτσι;
 10. άστα αυτά και απάντησέ μας αν γλωσσικά βρίσκεις διαφορά μεταξύ μηχανολόγου και μηχανολόγου μηχανικού. γνώμες μαζεύουμε, δεν κρίνουμε σχολές τώρα.
 11. για την ακρίβεια δεν αναφερόταν καν σε ανθρώπους αλλά σε αντικείμενο: τεϊ μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας κλπ.
 12. Καταχρηστικά λέγεται ηλεκτρολόγος κι αυτός. Ηλεκτροτεχνίτης είναι το ακριβέστερο. Η ερμηνεία του Μανένι, δείχνει με τη σειρά της ότι η εννοιολογική διαφορά είναι τεχνητή. Δηλ. ότι ο ΤΕ δεν είναι μεν μηχανοτεχνίτης όπως ο ΔΕ αλλά ούτε και μηχανικός όπως ο ΠΕ. Στο μεταξύ τώρα λέγονται και οι δύο μηχανολόγοι μηχανικοί με τους ΤΕ να διατείνονται ότι πάντα ήταν και μηχανικοί. Ναι, από την πλευρά μου είναι ακαδημαϊκή η συζήτηση και παρακαλώ να μη με συμπεριλαμβάνουν τυχόν αντιδράσεις εναντίον των λεγόμενων παραδοσιακών κλάδων, του ΤΕΕ κλπ. Δεν εκπροσωπώ κανέναν από αυτούς, λέω απλά τη γνώμη μου, ακαδημαϊκά πάντα. Το τι δικαιώματα θα τους δοθούν θα δείξει κυρίως το πόσο αποτιμώνται οι τυχόν πιο προχωρημένες σπουδές άλλων ειδικοτήτων που θα υπογράφουν τα ίδια.
 13. αυτός που λες είναι ο "μηχανοτεχνίτης". οτιδήποτε έχει την κατάληξη "-λόγος" εμπεριέχει και τη λογική διαδικασία ανάλυσης, σχεδιασμού, βελτιστοποίησης κλπ. αυτό που λες για τη γκρίζα ζώνη είναι επειδή η πρόοδος κατεβάζει τη μηχανική (είτε ως τρόπο σκέψης, είτε και ως γνώση της ύλης και των μηχανών) όλο και πιο χαμηλά στην ιεραρχία. πχ τα εκπαιδευτικά συστήματα πλέον μιλούν για "STEM", όπου το "engineering" είναι κομμάτι της γενικής παιδείας, οποιουδήποτε ανθρώπου, όχι μόνο του μηχανικού. οπότε και αυτός που σήμερα ως μηχανικός νοείται ξεχωριστός επαγγελματίας, για να συνεχίσει να θεωρείται πρέπει να ανέβει ψηλότερα από αυτό που πλέον έχει ενσωματωθεί σε κάθε δουλειά, πχ στα οικονομικά.
 14. πάντως όταν η μηχανική με τη μεταφορική της έννοια διαπερνά πλέον κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, μάλλον είναι πλεονασμός να τη βάζουμε μπροστά από το κάθε τι. κι αυτό αφορά και δραστηριότητες κλασικών ειδικοτήτων μηχανικών. Πχ υπάρχει μηχανολόγος που δεν λειτουργεί με μεθοδολογία μηχανικου; ποιά η διαφορά μηχανολόγου μηχανικού από μηχανολόγου σκέτο;
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.