Jump to content

georgios_m

Core Members
 • Posts

  2,352
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

Everything posted by georgios_m

 1. Και όλα αυτά τα χρόνια δε σας ενόχλησε κανένας; Δεν παραλαμβάνατε τα έντυπα ειδοποιητήρια; Σε τι ποσό ανέρχεται το χρέος σας;
 2. Κανονικά όμβρια πρέπει να θεωρούνται και να συνδέονται στις υδροροές.
 3. Ναι, αυτή την προαιρετική ασφάλιση εννοούσα και αν είναι συμβατή με την ιδιότητα του ανέργου, αφού στην πραγματικότητα δεν εργάζεσαι.
 4. Οι προϋποθέσεις που αναφέρει το site είναι για να πάρεις το επίδομα ανεργίας. Αν απλά θέλεις την ιδιότητα του ανέργου, ισχύουν και τότε οι ίδιες προϋποθέσεις; Μπορεί πχ ελ. επαγγελματίας μηχανικός να κλείσει βιβλία, να συνεχίσει να πληρώνει ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ και να εγγραφεί στον ΟΑΕΔ;
 5. Τα νέα οικόπεδα θα είναι λέει αρκετά μεγάλα ώστε να χωράει ένα δέντρο μέσα. Αυτό σημαίνει επαρκής χώρος ώστε το δέντρο να μην ενοχλεί το κτίριο. Σχετικά με το κόστος συντήρησης υπάρχει η εναλλακτική τα οικόπεδα να είναι μικρότερα και να υπάρχει περισσότερος δημόσιος χώρος, στον οποίο θα φυτεύονται τα δέντρα. Οι πολίτες αντί για ιδιώτη κηπουρό θα πληρώνουν δημοτικά τέλη.
 6. Και με πεύκα να τη φυτεύσεις, μη θεωρείς ότι έκανες πάλι το σωστό. Το σωστό είναι να αφήσεις το οικοσύστημα να κάνει τη δουλειά του ήσυχο. Και η αναγέννηση μετά από μια πυρκαϊά είναι μια φυσιολογική διεργασία, διαμορφωμένη εξελικτικά. Οι σπόροι των νέων δέντρων βρίσκονται ήδη μέσα στη γη και μάλιστα κάποιοι είναι "ρυθμισμένοι" να μη φυτρώσουν το ίδιο έτος για να μη χαθούν όλοι μαζί σε τυχόν νέα πυρκαϊά. Το μόνο μέτρο που χρειάζεται είναι να απαγορευτεί η είσοδος σε γιδοπρόβατα!
 7. Ωραίες σκέψεις, αλλά πρέπει να μας παρουσιάσουν κι ένα υδατικό ισοζύγιο. Τα άγρια δάση ήταν προσαρμοσμένα στο μηδέν νερό, οι παραγωγικές φυτείες θα χρειάζονται και πότισμα. Με τι νερό;
 8. ο λόγος είναι ότι οι ζαρντινιέρες του εμπορίου έχουν περιορισμένες διαστάσεις και δεν μπορείς να δημιουργήσεις μια εκτεταμένη επίπεδη σύνθεση. κάτω από τις ζαρντινιέρες θα έχεις και πάλι μπετόν, ενώ στο φυτεμένο δώμα έχεις έδαφος. μειονέκτημα είναι η μονιμότητα της κατασκευής και τυχόν προβλήματα στεγάνωσης.
 9. Οι ΕΛΚΕ γενικά έχουν χρήμα αλλά δεν είναι καλοπληρωτές, οπότε κανένας δε δίνει προσφορά 5 χιλιάδες για να τις πάρει του χρόνου. Σκεφτείτε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές ενός μηχανικού για ένα χρόνο είναι σχεδόν 5000 ευρώ! Εδώ και επισήμως το έργο αυτό κρατάει ένα χρόνο, που σημαίνει ότι ούτε τιμολόγιο δε θα έχεις κόψει για όλο το ποσό τουλάχιστον. Άσε που εδώ μπορεί να ζητάνε και τον εξοπλισμό, τη συντήρηση και το χειρισμό ακόμα όλο αυτό το διάστημα. Πέντε χιλιάδες λοιπόν κανονικά θα πρέπει να είναι μόλις η προκαταβολή, για τον έφκα σου όσο καιρό θα κρατήσει το έργο (που σιγά μη δεχτούν να στη δώσουν). εγώ σου λέω ότι τους φτιάχνεις και το e-shop ζητώντας μόνο τις 5 χιλιάδες με το που το παραδίδεις. Πάλι μπορεί να μην έχουν σκοπό να σε πληρώσουν αλλά να ζητούν πίστωση απεριόριστη. Οπότε τι θα κάνεις; Δε θα ζητήσεις ένα πενηντάρι; Αξίζει για λιγότερο; Ωστόσο, η δαπάνη των 50 χιλιάδων δεν είναι ένα ενιαίο τιμολόγιο που θα το πάρει κάποιος ανάδοχος. Είναι τα λεφτά που θα πάρει ο αρμόδιος καθηγητής, αφού αφαιρεθεί ένα ποσό της τάξης του 20% από τον ΕΛΚΕ για να πληρωθούν οι υπάλληλοί του. Ο καθηγητής θα τα μοιράσει μετά σε δαπάνες προσωπικού, εξοπλισμού, διαφήμισης και αμοιβές τρίτων. Σ' αυτούς τους τρίτους πιθανόν να είναι και ο ιδιώτης κατασκευαστής του e-shop, με 5 χιλιάρικα ή και λιγότερα. Αυτό το e-shop μπορεί να είναι ένα ελάχιστο παραδοτέο για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα υπόλοιπα χρήματα σε άλλους σκοπούς (αγορά υπολογιστών, πρόσληψη υπαλλήλων, ερευνητών κλπ.) που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τον κανονικό προϋπολογισμό του πανεπιστημίου. Και τζάμπα μπορεί να το έφτιαξε η ομάδα του καθηγητή για να βρούνε λεφτά.
 10. Κατ' αρχάς ένα 20% πάει στον ΕΛΚΕ για να πληρώνει το προσωπικό που δουλεύει στα λογιστήρια. Η υπόλοιπη δαπάνη αφορά τη λειτουργία του e-shop για 15 μήνες, οπότε περιλαμβάνει και την αμοιβή του ανθρώπου που θα το χειρίζεται, μαζί και με τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Αλλά και έτσι να δοθούν σε μια εταιρεία για ένα e-shop εμένα δε μου φαίνεται περίεργο.
 11. Γιατί πρέπει να ζήσει κι αυτός.. μπορεί πάντως να ήταν εταιρεία αποφοίτων
 12. Δε γίνεται όλες οι προμήθειες να πηγαίνουν σε εκδοτικούς οίκους... Πρέπει να ζήσουν και οι εταιρείες με τα αναμνηστικά! Άσε που μπορεί να υπάρχει και νομικό πλαίσιο που να περιορίζει τα είδη που μπορεί να πουλάει ένα πανεπιστήμιο. Αν πάντως περιμένουν με διάχυση του συμβόλου και την οπαδοποίηση να ανταγωνιστούν τους ανταγωνιστές σώθηκαν.. αυτό μόνο εξασφαλίζοντας στους αποφοίτους εφόδια για να βρουν δουλειά. Εκτός αν νομίζουν ότι αυτό το 'χουν δεδομένο, άρα καιρός να γιορταστεί με αναμνηστικά!
 13. Μήπως τα είχαν στις αποθήκες τα αναμνηστικά και λόγω του ότι δε γίνονται πια συνέδρια και εκδηλώσεις για να τα μοιράζουν, τους μείνανε και τα βγάζουν τώρα σε εκποίηση..
 14. α) το πλησιέστερο στον τόπο σου β) όχι γ) ναι δ) κατά 30%
 15. Πριν φτάσουν να πουλάνε αυτά τα παιχνίδια θα 'πρεπε το κατάστημα να έχει γεμίσει με ουσιώδη πράγματα ή τουλάχιστον δείγμα αυτών για τα μάτια του κόσμου: βιβλία, εκπαιδευτικό υλικό, εργαλεία της δουλειάς μας κλπ. Τουλάχιστον ας είχαν τα αναμνηστικά μια σχέση με το φυσικό αντικείμενο του μηχανικού.
 16. Τι εργασίες περίπου περιλαμβάνει το δεκάρικο που δίνεις ως τάξη μεγέθους;
 17. Εννοεί να πάρει το μερίδιό της από το περιεχόμενο του υφιστάμενου βόθρου και να το αδειάσει στον καινούριο! Δεν έχω ακούσει να απαγορεύεται αλλά πιο λογικό και οικονομικό είναι να το πάρει όλο το περιεχόμενο ένα βυτίο (που λογικά αυτό θα κάνει και τη μετάγγιση, διότι αντλία λυμάτων πού αλλού θα βρείτε;) και να το απομακρύνει εντελώς! Για να μην ανοίγετε όμως νέους βόθρους σας προτείνω και μια εναλλακτική στον τρόπο μοιρασιάς των εξόδων της εκκένωσης: να συγκρίνετε τις καταναλώσεις ύδρευσης και αναλόγως πόσα νερά ρίχνει ο καθένας, τότε να μοιράζεται ανάλογα και το κόστος των εκκενώσεων. Και αφού θα πληρώνετε, θα μπορείτε να ρίχνετε όσα νερά θέλετε και ο γείτονάς σας να απαλλαγεί από αυτό το άγχος που του προκαλεί τη γκρίνια.
 18. KANA, πρόβλημα στα 2 χιλιάρικα για 3d μοντέλο του σπιτιού της Μαρίας Πενταγιώτισσας δε βλέπουμε.. το πρόβλημα το βλέπουμε στο ότι η υπόλοιπη μελέτη θα είναι μόλις άλλα δύο! όπως σωστά λέει ο Arche, επειδή η γνώση του μόντελινκ τυγχάνει κάτι σχετικά νεοφανές που θέλει όντως κάποιο κόπο να το μάθεις, ξεχνάμε τον πολύ περισσότερο κόπο να μάθει κανείς την ίδια την αρχιτεκτονική για να βγει ένα σωστό σπίτι. Ποσοστιαίος μπούσουλας στη Μαρία Πενταγιώτισσα δεν υπάρχει. Ψυχολογείς πόση όρεξη έχει (μαζί και με το μηχανικό της) και τους πλασάρεις όσο περισσότερες δυνατότητες μπορείς. Δηλαδή εσύ πρέπει να είσαι αυτός που θα εισηγηθεί την ποιότητα των σχεδίων. Το πόσο "δίκαιο" για σένα είναι το ποσό που θα ζητήσεις εξαρτάται από τα λεφτά που πελάτης και μηχανικός τζιράρουν και στα υπόλοιπα πράγματα που κάνουν, ιδίως κατά την ώρα που εσύ θα σχεδιάζεις (και αυτή που διάβαζες για να μάθεις να σχεδιάζεις).
 19. Συμφωνώ με τον Arche ότι η αξία μεταξύ των δύο μελετών δεν μπορεί να είναι τόσο συγκρίσιμη, γι' αυτό έθεσα το αντίστροφο ερώτημα. Δηλαδή αν έρθει σε σένα ο πελάτης και τους πεις μελέτη χωρίς 3d παρουσίαση 2200 και με 3d 4400, το πιθανότερο είναι η γνώση 3d να σου μείνει αναξιοποίητη.. Υποψιάζομαι ότι αυτή η υψηλή κοστολόγηση μπορεί να αφορά ειδικά την περίπτωση, που σου ζητηθεί από άλλο συνάδελφο μόνο σχέδιο, με το οποίο εκείνος μετά θα εισπράξει υπεραξία επί όλης της μελέτης του. Οπότε ζητάς στην ουσία την αμοιβή που θα ζητούσες αν ο πελάτης είχε έρθει σε σένα σε μια προσπάθεια να πιέσεις τον εργοδότη ουσιαστικά να στην αναθέσει όλη. Η αμοιβή αυτή βέβαια είναι αυτή που εσύ θα χρέωνες και όχι αυτή που πραγματικά κοστίζει η μελέτη διότι εκείνη δεν μπορείς να την ξέρεις! Εκτός αν παίρνεις για δεδομένο ότι οι συνάδελφοι μελετητές γενικώς υποκοστολογούν τη δουλειά τους και είσαι αποφασισμένος να μη χαντακώσεις και τη δική σου δουλειά έτσι, ακόμα κι αν το 3d κοστίσει παραπάνω από την ίδια τη μελέτη! Στην περίπτωση αυτή όμως δεν ξέρω αν θα δεχτούν και κείνοι να στο αναθέσουν, ειδικά αν γνωρίζουν και οι ίδιοι να κάνουν το 3d. Η δική μου πρόταση κοστολόγησης είναι βάσει του συνολικού κόστους της οικοδομής. Ακριβή οικοδομή - ακριβό 3d, με ανάλογη προσαρμογή της τιμής. Αυτό όμως που δε σκεφτήκατε είναι αν ο Άλεξ-Βασίλ ρωτάει ως σχεδιαστής 3d ή ως εργοδότης...
 20. Κι αν τα αρχιτεκτονικά δεν τα παίρνεις έτοιμα, τότε μελέτη χωρίς μοντέλο τη χρεώνεις Χ ευρώ, μελέτη με μοντέλο 2Χ; ή 1.7Χ;
 21. Χρόνια πολλά Απόστολε και από μένα. Στη γενική λογική του σχεδιασμού αναφέρθηκα, όχι κυριολεκτικά πως αναβοσβήνουν ολόκληρα εργοστάσια 10 φορές την ημέρα! Εννοείται πως τεχνικοί λόγοι κρίνουν τη δυνατή ακρίβεια που μπορεί να υπάρχει στην ανταπόκριση των διακυμάνσεων και κάποιες αποφάσεις σίγουρα λαμβάνονται με βάση στατιστικές προβλέψεις. πχ έρχεται καύσωνας, βάλτε τα όλα στο φουλ και αγοράστε κι από τους γείτονες!
 22. Αν και μη ηλεκτρολόγος καταλαβαίνω πως εννοεί κάποιο μάθημα "συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας" όπου βάζεις σε ένα μεγάλο νοητό πίνακα τα διαθέσιμα εργοστάσια και αναβοσβήνεις το διακόπτη του καθενός μέχρι προσφορά και ζήτηση να συμπέσουν.. Στην πράξη ο πίνακας μπορεί να είναι και πραγματικός και να δίνει αυτόματα σήμα στις μονάδες πόσο δυνατά να ρυθμίσουν τις μηχανές! δηλαδή πόσο να ανοίξουν οι κάνουλες στα υδροηλεκτρικά κλπ.. Είχα πάει με το σχολείο επίσκεψη σε φράγμα και είδα το κέντρο ελέγχου που κάλυπτε όλη την περιοχή εξυπηρέτησης, αλλά και στο κεντρικό κέντρο ελέγχου της ΔΕΗ που τα ελέγχει όλα. Παράλληλα παίζει και θέμα τιμών δηλαδή και ποιος συνδυασμός είναι συμφερότερος από απόψεως κόστους.
 23. Μάλιστα. Οπότε είναι εφικτό. Απλά ακόμα και για κάτι τέτοιο, παραδοσιακά σκεπτόμενος, έχω μείνει στο ότι ακόμα και ο μελετητής, ως έχων και απόλυτη ευθύνη, καλό είναι να βλέπει και την τοποθεσία του έργου και να τσεκάρει λίγο τα δεδομένα που του προσκομίζονται.
 24. Η δουλειά που κάνεις θα μπορούσε να γίνει και εξ αποστάσεως; Και δεν εννοώ από θεσμικής απόψεως αλλά από πρακτικής. Δηλαδή είναι το αντικείμενό σου τόσο ανεξάρτητο από την επαφή με το έργο;
 25. Το τελευταίο υπό την προϋπόθεση ότι ο ξένος εργοδότης που θα αναζητήσει συνεργάτη στην Ελλάδα δε θα το κάνει με την προοπτική να εφαρμόσει κι αυτός τα α, β, γ... Υπάρχει και η πρόσθετη δυσκολία ότι η δουλειά μας απαιτεί συνήθως και επαφή με το χώρο του έργου, δεν κάνουμε ακριβώς δουλειά γραφείου, να μας στέλνουν δεδομένα και να τους στέλνουμε αποτελέσματα.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.