Μετάβαση στο περιεχόμενο

Thomas1982

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    23
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Thomas1982

  1. Τις ερωτήσεις που κάνω εδώ, είναι απορίες της στιγμής. Ρωτώ επίσης τον μηχανικό μου όταν συναντιόμαστε. Για τη θερμομόνωση ρώτησα και τον ελεγκτή και δεν μπόρεσε να μου δώσει απάντηση. Δεν έχω όλα τα σχέδια, αλλά στο ξυλότυπο της ταράτσας λέει 15 μέτρα, και στο ξυλότυπο του δώματος επίσης 15 μέτρα συν 2,4 μέτρα για το ύψος του δώματος. Στο διάγραμμα δόμησης λέει 15 μέτρα, αλλά δεν ξεχωρίζεις εύκολα αν συμπεριλαμβάνει την μόνωση ή προσθέτεις το πάχος της στα 15 μέτρα. Εκτός της θερμομόνωσης που έχω κάνει, είχα σκοπό να βάλω και ταρατσόπλακες με πρόσθετη θερμομόνωση για προστασία των ασφαλτόπανων. Έτσι όμως το συνολικό ύψος θα υπερβεί άλλα 5-7 εκατοστά, όσο το πάχος αυτών των ταρατσόπλακων. Από ότι κατάλαβα, απαγορεύεται.
  2. Και μια τελευταία ερώτηση. Η θερμομόνωση μετρά στο ύψος της οικοδομής; έτσι όπως μετρούδαν τα ύψη, μετρούσαν και την μόνωση ταράτσας. Ενώ το σχέδιο λέει 15 μέτρα για το ύψος της πάνω μεριάς της πλάκας της ταράτσας.
  3. Ο επιβλέπων ήταν παρών στις προηγούμενες μετρήσεις, εκτός της σημερινής που δεν μπόρεσε να έρθει. Διαφωνεί με τον ελεγκτή και λέει να κάνει ένσταση. Ρώτησα τον επιβλέπων για τις προθεσμίες και μου λέει δεν μετρούν οι αργίες και τα Σ/Κ, σήμερα πρέπει να βγει το πόρισμα. Για τον λογαρισμός τραπέζης συνεχώς την ρωτούσε ο επιβλέπων και συνεχώς ίδια απάντηση. Θα του το στήλει με η-μέιλ.
  4. Προς ενημέρωση, σήμερα μέτρησε το ύψος και το βρήκε 15,11. Μου λέει να γίνει νέα έκδοση της άδειας. Καλώς ή κακώς, πάνω στο καβγά του λέω, αν έρθετε αύριο θα το βρείτε κάτω από 15 μέτρα. Οπότε παραιτηθείτε να ξεμπερδεύουμε. Δεν βλέπω αίσιο τέλος.
  5. Κατά τους ελέγχους δυο φορές (Παρασκευή και Σάββατο) δήλωνε σε εμάς (εμένα και τον μηχανικό) παραίτηση και την άλλη μέρα άλλαζε γνώμη και ότι θα συνέχιζε. Μπορεί να δηλώσει ασθένεια τις πρώτες μέρες, και έτσι αύριο να ξεκινά τον πραγματικό έλεγχο;
  6. Το συνολικό ύψος του κτιρίου βάση σχεδίου πρέπει να είναι 15 μέτρα, η μετροταινία μου λέει 14.90, ο ελεγκτής με το σούπερ λέιζερ 15.40. Είναι γνωστό ότι η μετροταινίες δεν έχουν την απόλυτη ακρίβεια, αλλά από τα δυο μέσα μετρήσεων, πιο θεωρείτε με την μικρότερη απόκλιση;
  7. Ο έλεγχος έγινε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και αύριο θέλει ξανά να μετρήσει. Μετράει το Σαββατοκύριακο στις προθεσμίες;
  8. Ένας ελεγκτής δόμησης ήρθε για τέταρτη φορά να μετρήσει και τάχα-μου όλο και κάτι βρίσκει. Κατά πως φάνηκε, δεν ξέρει να κρατά το μέτρο. Όταν λοιπόν ένας ελεγκτής δεν κάνει σωστά τη δουλειά, και πιο πολύ αποσκοπεί σε εκβιασμό, τι ένδικα και νόμιμα μέσα έχεις και πως μπορείς να τον καταγγείλεις? Να κάνει μια αρνητική αναφορά να πάει στο διάολο να τελειώνουμε. Θα έχουμε δικαστήρια και πολλά άλλα ευτράπελα, ναι, αλλά θα βρεθεί μια άκρη. Ο εκβιασμός όμως θα τελειώσει.
  9. Διάβασα τα μισά σχόλια, πολύ ενδιαφέρον το θέμα. Αν κατάλαβα καλά, οι ασφαλτικές μεμβράνες θέλουν καλό μάστορα. Τι γνώμη έχετε για το σύστημα durostick cool roof. Μιλάνε για 15 χρόνια εγγύηση. Σκοπεύω να κάνω αυτή την μόνωση. Με την διαφορά ότι για τις ρήσεις θα χρησιμοποιήσω κοινό ελαφρομπετόν οπλισμένο με ίνες πολυπροπυλενίου, υαλόπλεγμα και adiplast. Το θέμα είναι το κόστος. Δεν ξέρω αν παρόμοια ερώτηση ήδη ετέθη, συνεχίζω την ανάγνωση.
  10. Η απίστευτη κακοτεχνία, ή αλλιώς, κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Το παλιό κτίριο όπως είπα δεν έχει αντισεισμικό αρμό, η μελέτη για την προσθήκη έχει. Ρίχνει τα μπετά, και η κολώνα αντί να μετατεθεί προς το δικό μου οικόπεδο και έτσι να έχω ένα (υποτυπώδη) αρμό όπως λέει η μελέτη, γέρνει προς το οικόπεδο του γείτονα. Ξεκινά από το όριο του δικού μου οικοπέδου που ήταν η παλιά ταράτσα και η κορυφή της κολώνας καταλήγει κατά δέκα εκατοστά μέσα στο ακάλυπτο του γειτονικού οικόπεδου. Το ίδιο και στον επόμενο όροφο. Θεόστραβη η κολώνα, αλλά αυτή την φορά γέρνει κατά πέντε εκατοστά προ τη μεριά μου. Σαν να πήγε κάπως να διορθώσει το κακό. Στο τελευταίο όροφο λέω να ρίξω μια ματιά, και πάρα τρίχα γλιτώνω το εγκεφαλικό. Θεόστραβες κολώνες και λίγα λέω. Αν θέλετε το πιστεύετε, αν δεν θέλετε δεν φταίω εγώ. Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη. Και να την δείτε δεν θα πιστεύετε τα μάτια σας. Ένα ζύγι να ρίξει δεν είναι ικανός ο επιστήμονας. Αλλά δεν χρειάζεται ούτε ζύγι ούτε αλφάδι. Με το μάτι κάνει μπαμ πόσο θεόστραβες είναι οι κολώνες. Ευτυχώς οι γείτονες είναι καλοί άνθρωποι, ή ίσως δεν το πήραν ακόμα χαμπάρι. Αλλά, και αυτό αφορά εσάς, κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Δεν περίμενα καμιά βοήθεια, αλλά και αυτή την λίγη που μου δώσατε σας ευχαριστώ θερμά.
  11. Πράγματι, όσο προχωράει η κουβέντα μπερδεύομαι περισσότερο. Ώστε ισχύει το σχόλιο #10 και θα γίνει όπως το #11. Με έναν τυχαίο μηχανικό (επιλεγμένο από το χρυσό οδηγό) που μίλησα στο τηλέφωνο, μου προτείνει να γίνει καταγγελία στο ΤΕΕ, να έρθει επιτροπή και να αποφανθεί. Εγώ όμως δεν θέλω να το φτάσω ως εκεί, διότι μετά η οικοδομή δεν πρόκειται ποτέ να τελειώσει.
  12. Ότι δεν υπάρχει αρμός (αν ισχύει το σχόλιο #2 και όχι το σχόλιο #10) προέκυψε στην πορεία από τα σχόλια εδώ. Η αρχική μου ερώτηση ήταν πώς να γεμίζω το κενό μεταξύ φελιζόλ και τοιχοποιία ώστε να μην προκύψουν δοντάκια. Με σοβά όπως λέει ο μηχανικός, ή με μετατόπιση των τούβλων όπως λέω εγώ. Τελικά θα γίνει μεσοβέζικη λύση όπως την λέει ο Tetris στο #11.
  13. Δεν νομίζω να έδωσα την εντύπωση ότι κάνω του κεφαλιού μου. Αντιθέτως δίνω μεγάλη σημασία στα σχόλια σας. Μια φορά άφησα τον μηχανικό μου χωρίς έλεγχο και αμφισβήτηση και αν σας πω το αποτέλεσμα θα φρίξετε και δικαίως δεν θα με πιστεύετε. Διότι είναι όντως απίστευτο αυτό που συνέβη. Το είδαν δυο μηχανικοί και δεν πίστευαν τα δικά τους τα μάτια τους. Φταίει η καλή μου ψυχή που δεν θέλω να μπλέξω με δικηγόρους και δικαστήρια. Θα μπορούσα άνετα να απαιτήσω να μου τελείωση όλη την οικοδομή με δικά του έξοδα και να του φάω όλη την περιουσία του. Του το είπα κατάμουτρα, όσο ζει να πηγαίνει κάθε Κυριακή στην εκκλησία και να ανάβει λαμπάδες στους αγίους ίσα με το μπόι τους. Διότι αν γίνει σεισμός και γίνει ζημιά, αυτεπάγγελτα η πολεοδομία θα κάνεις τους ελέγχους και θα φανεί η κακοτεχνία του.
  14. Και επίσης μια άλλη τελευταία ερώτηση. Για τα χρώματα StoLotusan color τι γνώμη έχετε. Υπάρχει αρκετή εμπειρία με αυτά υπερ-υδροφοβικά χρώματα. Δουλεύονται εύκολα, αντέχουν στην γήρανση. Είναι όντως αυτό που οι εταιρίες υπόσχονται.
  15. Και μια τελευταία ερώτηση. Συνεργάζονται σιλικονούχοι σοβάδες με τους κοινούς σοβάδες εύκολα, ή προκύπτουν προβλήματα λόγω διαφορετικής απορρόφησης υγρασίας, θερμοκρασιακών διαφορών, συντελεστές διαστολής, διαφορετική πρόσφυση κτλ. Στα δοντάκια λέω να βάλω αδιάβροχους σοβάδες, σε πλάτος 20 εκ πάνω και 20 εκ κάτω. Επειδή είναι ακριβότεροι από τους κοινούς σοβάδες, λέω να αποφύγω αυτό το κόστος όπου μπορώ.
  16. Όχι, σκοπός μου δεν είναι να κάνω πατέντες για την βόλεψη μου. Πάση θυσία θα αποφύγω τον χοντρό σοβά. Λέτε ο αρμός είναι υποχρεωτικός, εγώ δεν έχω σκοπό να τον αποφύγω, αλλά αν το φελιζόλ θεωρηθεί ως θερμομόνωση και όχι ως αρμός, τότε δεν υπάρχει ο αρμός. Εκτός αν ισχύει αυτό που λέει ο Tetris στο #10, ότι επειδή το φελιζόλ «είναι συμπιεστό υλικό και μπορεί να λειτουργήσει ως αποσβεστήρας της ταλάντωσης», τότε όντως υπάρχει ο αρμός και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
  17. @Tetris Τελικά λέω να γίνει περίπου έτσι όπως προτείνετε. Το τούβλο θα πατάει περίπου 3 εκ πάνω στην μόνωση, θα καλύπτει δηλαδή την μισή μόνωση, το υπόλοιπο με λεπτό σοβά και δοντάκι. Το κέντρο βάρους του τοίχου πάχους 9 εκ θα είναι πάνω στην πλάκα. Με την βοήθεια του σεναζιού θα δεθεί με το άλλο τοίχος και (ελπίζω) να μη υπάρξει πρόβλημα. Στα δοντάκια λέω να βάλω σιλικονούχο σοβά. Πάντως όπως και να γίνει, 6 εκ σοβά αποκλείετε να βάλω. @ponireasΣε αυτή την περίπτωση τι κάνω. Πια η δικιά μου ευθύνη, αλλά κυρίως πως μπορώ να προλάβω το κακό. Ισχύει αυτό που διάβασα στην παραπομπή, ότι στα παλιά υφιστάμενα κτήρια δεν είναι υποχρεωτικός ο αρμός, οπότε με μια αναθεώρηση της άδειας να διορθωθεί το ζήτημα. Αυτό δεν θα έπρεπε να το ξέρει ο μηχανικός; Πως είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια λάθη και να δημιουργούνται τόσο σοβαρά προβλήματα.
  18. Αν η θερμομόνωση δεν είναι αντισεισμικός αρμός, τότε δεν υπάρχει αυτός ο αρμός. Στην μελέτη αναφέρετε, στην κατασκευή δεν υπάρχει. Σκοπός μου δεν είναι να κάνω κατάληψη του αρμού, αλλά η αγωνία μου είναι αν πρέπει να αφήσω ο σοβάς να είναι 6.5 εκατοστά πάχους. Ο κτίστης περιμένει απάντηση ως την Δευτέρα πώς να κτίσει τα τούβλα. (Ο κτίστης σταυροκοπιέται ότι έκτισε την μισή Αθήνα και πρώτη φορά συναντάει κάτι τέτοιο. Για αυτόν δεν είναι πρόβλημα, είτε το κτίσει έτσι είτε αλλιώς, το ίδιο του κάνει. Να μου επιτρέψετε να αμφιβάλω την κρίση του μηχανικού. Πολλές φορές αρπαχτήκαμε, την τελευταία φορά τσακωνόμασταν για την κατάληξη του ασανσέρ στο δώμα και έπρεπε να καλέσω έναν τεχνίτη να μας λύση τις διαφορές (τότε καλούπωναν την τελευταία πλάκα και το δώμα). Κατά σύμπτωση, ο τεχνίτης συμφωνούσε με εμένα. Ωσάν ο μηχανικός πρώτη φορά στη ζωή του έκτιζε κατοικία με ασανσέρ. Κουνούσε τις μελέτες του μηχανολόγου ως αποδεικτικά στοιχεία, αλλά ανάθεμα με αν κατάλαβε τι γράφει η μελέτη. Αυτά τα λίγα για τον μηχανικό και ελπίζω να μη χρειαστεί να επανέλθω.). Και τέλος, σε τι διαφέρει αν «γεμίσω» τον αντισ. αρμό με σοβά όπως λέει ο μηχανικός ή με τούβλα όπως λέω εγώ. Και στις δυο περιπτώσεις ακυρώνετε η λειτουργικότητα του αρμού. Στη δικιά μου περίπτωση αποφεύγω μελλοντικά προβλήματα, ενώ με την πρόταση του μηχανικού είμαι σίγουρος ότι θα προκύψουν.
  19. Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια. Στην παραπομπή του Παύλου διαβάζω προς το τέλος της πρώτης σελίδας: γ) Ο σεισμικός αρμός δεν είναι υποχρεωτικός σε περιπτώσεις προσθηκών καθ' ύψος, σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα, όπως αυτά ορίζονται στο Αρθ-23 του Ν-1577/85 " ΓΟΚ. Οπότε εγώ δίκαια μπορώ να θεωρήσω το «φελιζόλ» ως θερμομόνωση και να κτίσω πάνω και πρόσωπο με αυτό. Έτσι λύνεται το πρόβλημα με τα «δοντάκια» και τον χοντρό σοβά, αν και θα έχω το σοβαρό πρόβλημα ότι δεν θα υπάρχει αντισεισμικός αρμός. Με τον ακάλυπτο του οικοπέδου σο πίσω μέρος της οικοδομής μου, αφού εκεί υπάρχει νέα οικοδομή μόλις δυο ετών δεν θα υπάρξει πρόβλημα, κοινώς λίγοι θα το καταλάβουν ότι δεν υπάρχει αρμός. Εκτός αν ο ελεγκτής αρχίσει να μετράει τις διαστάσεις με ακρίβεια εκατοστών. Πιθανό πρόβλημα μπορεί να υπάρξει με το αριστερό κτίριο αν μετά δέκα ή είκοσι χρόνια κατεδαφιστεί και κτιστεί νέο. Τελικά, παρόλη την φιλότιμη προσπάθεια του μηχανικού μου να δημιουργήσει έναν αντισεισμικό αρμό σε υφιστάμενο κτίριο, αυτό δεν ήταν εφικτό. Αν αυτές οι τελευταίες σκέψεις μου είναι σωστές, τότε επιβάλλετε να γίνει αναθεώρηση της μελέτης.
  20. Ευχαριστώ για τις πρώτες απαντήσεις. Η απάντηση του Τέρρυ δείχνει μια νέα οπτική. Ότι κατ΄ ουσία δεν υπάρχει ο αντισεισμικός αρμός αλλά μόνο μια θερμομόνωση η οποία (καλώς ή κακώς) κάνει και χρέη αρμού. Τα φελιζόλ όμως κόστισαν λεφτά να τοποθετηθούν και να τα αφαιρέσεις θα κοστίζουν διπλάσια. Το παλιό κτίριο (πρόκειται για «πανωσήκωμα» όπως είπα) δεν είχε αντισεισμικό αρμό. Ο μηχανικός επιμένει στην τοιχοποιία να πέσει χοντρός σοβάς των 6.5 εκατοστών, αλλά όπως είπατε και εσείς, τότε τι νόημα θα έχει ο αντισεισμικός αρμός. Είτε τον καλύψω με τούβλα, είτε με σοβά, σε τι διαφέρει. Αντιθέτως θα έλεγα, το τούβλο έχει μικρότερο ειδικό βάρος από τον σοβά. (Και τέλος, αν και δεν ήθελα να θίξω αυτό το ευαίσθητο θέμα, μερικές φορές μου δίνει την εντύπωση ο μηχανικός σαν να πρόκειται για το πρώτο του κτίριο που κτίζει εξ ολοκλήρου. Παρόλο που έχει κάποια ηλικία και μου έχουν δώσει καλές συστάσεις, μερικές φορές οι απόψεις του με βγάζουν «έξω από τα ρούχα μου». Και συγνώμη ξανά για αυτές τις εκφράσεις μου) )
  21. Για σας, Είμαι ιδιώτης και κτίζω μια οικοδομή. Πρόκειται για προσθήκη τριών ορόφων σε μια υπάρχουσα μονοκατοικία. Έχουν «ριχτεί» τα μπετά και τώρα κτίζονται τα τούβλα. Υπάρχει ο αντισεισμικός αρμός με τα γειτονικά κτίρια. Συγκεκριμένα Δεξιά είναι μια πολυκατοικία στο ύψος της δικιάς μου οικοδομής, αριστερά είναι μια μονοκατοικία δύο ορόφων, δηλαδή την υπερβαίνω κατά δυο ορόφους, και πίσω είναι το ακάλυπτο του οικοπέδου που έχει μια καινούργια πολυκατοικία. Το πρόβλημα μου είναι το εξής. Για τον αντισεισμικό αρμό έχει τοποθετηθεί φελιζόλ στα δοκάρια και στις κολώνες. Το ερώτημα μου είναι, 1. αν κατά το κτίσιμο εγώ πρέπει να τοποθετήσω το τούβλο πρόσωπο με το φελιζόλ της κολώνας και πάνω στο φελιζόλ της κάτω πλάκας και του δοκαριού, ώστε να υπάρχει ενιαία όψη με την κολώνα και το δοκάρι. 2. Ή πρέπει να μεταθέσω το τούβλο έξω από το φελιζόλ προς τη μεριά ου δικού οικοπέδου που είναι τα όρια του διαμέρισματος μου, δηλαδή το τούβλο να είναι «πρόσωπο» με το μπετόν της κολώνας και του σχετικού δοκαριού ενώ ο αντισεισμικός αρμός να εξέχει. Στην πρώτη περίπτωση όταν αργότερα πέσει ο σοβάς, θα χρειασθεί ο σοβάς να έχει ένα πάχος μόνο 1.5 εκατοστά. Αυτό το πάχος θα είναι ενιαίο σε όλα τα μέρη και στις κολώνες και στα δοκάρια και στην τοιχοποιία. Αυτό το πάχος το θεωρό συνηθισμένο και δεν έχει προβλήματα. Στη δεύτερη περίπτωση θα δημιουργηθούν «δοντάκια» και ενώ στα δοκάρια και στις κολώνες ο σοβάς θα έχει πάχος 1.5 εκατοστά πάνω στο αντισεισμικό αρμό, στα τούβλα όμως το πάχος θα είναι επιπλέον 6 εκατοστά (το πάχος του αντισεισμικού αρμού) συν το 1.5 εκατοστό ίσον 6.5 εκατοστά πάχους συνολικού σοβά σην τοιχοποιία. Τόσο χοντρός σοβάς είναι πρόβλημα. Όσο ενίσχυση και να γίνει με πλαστικά πλέγματα και νευρομετάλ, κάποτε θα πέσει από το ίδιο του το βάρος. Μια μικροσκοπική και τριχοειδή ρηγμάτωση λόγω θερμοκρασιακών διαφορών, ποτίζετε με υγρασία ο σοβάς και αν όχι σε 10 χρόνια, το αργότερο σε 20 χρόνια θα πέσει ο σοβάς. Ο μηχανικός επιμένει στην δεύτερη περίπτωση, αλλά όπως προσπάθησα να εξηγήσω έχει τα προβλήματα του. Οπότε καταλήγω στο καθαυτού ερώτημα. Επιτρέπετε να ακουμπήσω το τούβλο πάνω στον αντισεισμικό αρμό, ή επιβάλετε να αφήσω κενό και να υπάρξουν τα «δοντάκια». Αυτό αφορά μόνο τον πίσω ακάλυπτο χώρο και του αριστερού γειτονικού κτιρίου. Με το δεξιό δεν υπάρχει πρόβλημα, εκεί θα τηρηθούν οι αποστάσεις. Καθότι τα τούβλα θα είναι πρόσωπο με τις εσωτερικές μεριές από τις κολόνες και δοκάρια, ο σοβάς εσωτερικά παντού θα είναι μόνο 1.5 εκατοστά. Ευχαριστώ για την βοήθεια σας και αναμένω τις απαντήσεις και συμβουλές σας. Θωμάς
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.