Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέες απαιτήσεις για εγκαταστάσεις υγρών & αερίων καυσίμων με το ΠΔ 114/2012


nikmmech

Recommended Posts

Σύμφωνα με το ΦΕΚ Α199/17-10-2012, εκτός των άλλων, για εγκατάστασεις υγρών και αερίων καυσίμων, θα απαιτούνται πλέον τα ακόλουθα (Άρθρο 7) από τους έχοντες τις κατά νόμο άδειες:

 

4. Οι εγκαταστάτες εγκαταστάσεων καύσης ή τα πρόσωπα που έχουν το δικαίωμα αυτό υποχρεούνται, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών εκτέλεσης, συντήρησης και επισκευής μιας εγκατάστασης καύσης αερίων καυσίμων, να θέτουν σε λειτουργία ή επαναλειτουργία την εγκατάσταση, μόνον όταν προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και διαπιστώσουν ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις, ασφαλούς και αποδοτικής λειτουργίας αυτής, σύμφωνα με τη μελέτη, οπότε και συντάσσουν υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης, η οποία παραδίδεται στον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης και η οποία συνοδεύεται από μετρήσεις που επαληθεύουν την ποιότητα των καυσαερίων, εφόσον τούτο προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης καλής εκτέλεσης ορίζεται στο παράρτημα Β του παρόντος.

 

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η εγκατάσταση δεν πληροί τους κανόνες ασφαλούς λειτουργίας, στην ως άνω υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης αναγράφονται εξειδικευμένα τα ευρήματα και γνωστοποιούνται στον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης.

 

5. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 4 ελέγχονται για την τήρηση των υποχρεώσεων που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους, καθώς και για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, σύμφωνα με τη διαδικασία αυτεπάγγελτης επιλογής των προς έλεγχο παρόχων του Παραρτήματος Ζ, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 11 του ν. 3982/2011 και υπόκεινται στις κυρώσεις του άρθρου 12 του νόμου αυτού. Η επαγγελματική συμπεριφορά των εν λόγω προσώπων παρακολουθείται κατά τα οριζόμενα στην υ.α. 12570/1106/Φ9.1/2010 «Διαδικασία έγκρισης προσωρινής παροχής υπηρεσιών, τήρηση μητρώου και εποπτεία παροχών»(Β΄ 1830), όπως αυτή εκάστοτε ισχύει.

 

6. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 4 οφείλουν να παρέχουν στους αποδέκτες των υπηρεσιών τους πληροφορίες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 23 του ν. 3844/2010 και ειδικότερα, πριν από την παροχή της υπηρεσίας, να παραδίδουν στον αποδέκτη της υπηρεσίας ειδικό έντυπο πληροφοριών, το ελάχιστο περιεχόμενο του οποίου ορίζεται στο παράρτημα Γ του παρόντος.

 

7. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 4 οφείλουν να διαθέτουν την προβλεπόμενη στο άρθρο 24 του ν.3844/2010 ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης, η οποία μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική, όπως αυτή αναφέρεται στο ειδικό έντυπο πληροφοριών.

 

8. Άρνηση ή ελλιπής παροχή των εν λόγω πληροφοριών επισύρει για τον παραβάτη κυρώσεις, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 35 του ν. 3844/2010 και την υπουργική απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου αυτού.

 

 

Παράρτημα Β

Υπεύθυνη Δήλωση Καλής Εκτέλεσης Εργασιών

 

Η υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης εργασιών εγκατάστασης καύσης καυσίμων συντάσσεται από τον εγκαταστάτη εγκαταστάσεων καύσης ή τον έχοντα προς τούτο το δικαίωμα. Στη δήλωση αυτή αναγράφονται τα εξής:

 

(α) Τα στοιχεία του εγκαταστάτη εγκαταστάσεων καύσης ή του έχοντος προ τούτο το δικαίωμα (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΦΜ), ο αριθμός και η περιγραφή της επαγγελματικής του άδειας ή της βεβαίωσης αναγγελίας, καθώς και η εκδούσα αρχή.

 

(β) Η διεύθυνση και η περιγραφή της εγκατάστασης καύσης, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η αναγραφή των υλικών και εξαρτημάτων που χρησιμοποιήθηκαν και, όπου απαιτείται, οι αντίστοιχες προδιαγραφές.

 

(γ) Τα στοιχεία του μελετητή (όταν απαιτείται μελέτη).

 

(δ) Οι κανονισμοί σύμφωνα με τους οποίους έγινε η εγκατάσταση.

 

(ε) Η τήρηση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 7 του παρόντος διατάγματος.

 

(στ) Ότι διενεργήθηκαν μετρήσεις επαλήθευσης της ποιότητας των καυσαερίων, εφόσον τούτο προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις (αναφέρονται εξειδικευμένα).

 

(ζ) Τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του κτιρίου, του οικοπέδου ή γηπέδου στο οποίο εκτελέστηκαν οι εγκαταστάσεις ή του διαχειριστή αν πρόκειται για κοινόχρηστο κτίριο ή οικόπεδο.

 

(η) Η εγγύηση καλής λειτουργίας και η ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης.

 

(θ) Τα στοιχεία του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών και ειδικότερα ο αριθμός και η ημερομηνία έκδοσής του.

Εάν χρησιμοποιήθηκε συνεργείο πρέπει επίσης να αναφέρονται τα ονόματα των φυσικών προσώπων που εργά−

στηκαν στο έργο ως τεχνίτες ή αρχιτεχνίτες, με τον αριθμό της βεβαίωσης καταχώρησης ή της επαγγελματικής

τους άδειας αντίστοιχα, καθώς και ο αριθμός των ημερομισθίων που πραγματοποίησαν.

 

 

 

 

Παράρτημα Ζ

Διαδικασία αυτεπάγγελτης επιλογής των προς έλεγχο παρόχων

 

1. Οι προς έλεγχο πάροχοι καταχωρούνται με αύξοντα αριθμό σε ειδικό κατάλογο που ετοιμάζει η αδειοδοτούσα αρχή.

 

2. Στο τέλος κάθε μήνα επιλέγεται με τυχαίο τρόπο ο αύξων αριθμός των παρόχων στους οποίους θα διενεργηθεί έλεγχος της ορθότητας των στοιχείων τον επόμενο μήνα, με ελάχιστο αριθμό έναν πάροχο. Η τυχαία επιλογή μπορεί να γίνεται με τη βοήθεια υπολογιστικού φύλου, π.χ. Excel, όπως περιγράφεται στην κατωτέρω παρ. 5.

 

3. Η ως άνω επιλογή διενεργείται από τριμελή επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη και η οποία συντάσσει αντίστοιχο πρακτικό.

 

4. Σε περίπτωση που επιλεγεί για έλεγχο πάροχος που ήδη έχει ελεγχθεί, η επιλογή επαναλαμβάνεται.

 

5. Για παράδειγμα, εάν στον ειδικό κατάλογο έχουν καταχωρηθεί 500 πάροχοι, η επιλογή 5 τυχαίων αριθμών από το 1 έως το 500, γίνεται ως εξής:

 

5.1 Σε ένα κενό φύλλο π.χ. Excel, ορίζεται ως μορφή των κελιών της στήλης Α: αριθμός με μηδέν δεκαδικά ψηφία.

 

5.2 Η τιμή του κελιού Α1 ορίζεται ως: = RAND()*499+1.

 

5.3 Η ως άνω συνάρτηση, με τη βοήθεια του: Επεξεργασία / Συμπλήρωση προς τα κάτω, αντιγράφεται στα κελιά Α2 έως Α5.

 

5.4 Οι τιμές των κελιών Α1 έως Α5 παρέχουν τους ζητούμενους 5 τυχαίους αριθμούς από το 1 έως το 500.

 

 

-------------------------------------------------------------

 

Το παραπάνω ΠΔ θέτει νέες απαιτήσεις και προϋποθέσεις στους εγκαταστάτες εγκαταστάσεων καύσης.

 

Και μόνο η ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης θεσμοθετημένα πλέον, αποτελεί μια απαίτηση η οποία μπορεί να δημιουργεί ένα πρόσθετο μέτρο κάλυψής μας απέναντι σε αστικές ευθύνες, δεν παύει όμως να αποτελεί και ένα επιπλέον έξοδο, που θα επηρεάσει το τελικό κόστος τους.

 

Σε συνδιασμό με τον θεσμοθετημένο τρόπο ελέγχου όλων των παραπάνω, θα πρέπει αρκετοί συνάδελφοι να αναθεωρήσουν την τακτική που ακολουθούν στον χώρο των κατασκευών εγκαταστάσεων καύσης, και σε ότι αφορά την χρέωση των υπηρεσιών τους και σε ότι αφορά τις ευθύνες που αναλαμβάνουν έναντι άλλων.

Edited by nikmmech
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.