Μετάβαση στο περιεχόμενο

mech13

Members
  • Περιεχόμενα

    50
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Kaloskopi - Oreini Fokida
  • Επάγγελμα
    Ιδιώτης-Μη μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

mech13's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. Βάσει των στοιχείων που μου δώσατε και το Cp του αλλαντικού που είναι 3,402 KJ/kgoC η ποσότητα για 1 βαγονάκι με αλλαντικά που θέλω να ψύξω είναι 7000lt σε 15 λεπτά. Για 6 βαγονάκια πρέπει να κάνουν ειδική σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ απ' ότι κατάλαβα από τους υπολογισμούς που με βοηθήσατε. Για να απαντήσω στα ερωτήματα, το αλλαντικό είναι σαν το παριζάκι (κύλινδρος) ενιαίο και δεν κόβεται εγκάρσια είναι ενιαίο. Η σκέψη ήταν να ψύχεται ομοιόμορφα με 4 κολόνες παροχής (2 αριστερά και 2 δεξιά) νερού από 3-4 μπεκ η κάθε κολόνα και 4 μπεκ από την οροφή, σύνολο 16-20 μπεκ το κάθε μεταλλικό βαγονάκι με προϊόν μέσα. Για ψύξη με νερό σε 15 λεπτά, είναι αναγκαία η προσθήκη θερμοστοιχείων στον πυρήνα του προϊόντος, εκτός από το κέλυφος και μετά να γίνουν δοκιμές όπως σωστα προαναφέρατε. Η αρχική μου πρόταση σαν μηχανικός ήταν η τοποθέτηση μιας εξωτερικής ψυκτικής μονάδας όπου το νερό του δικτύου θα εισέρχονταν σε αυτή στους 20βαθμούς και θα έβγαινε στους 8 περίπου για ένα κρύο ντουζ ας πούμε αρχικά με μπεκ από την οροφή. Σε συνδυασμό με το δίκτυο γλυκόλης που έχει το εργοστάσιο, η δεύτερη φάση της ψύξης θα ήταν με περαιτέρω ψύξη με αέρα από ανεμιστήρες οροφής και από τους 50 βαθμούς να πήγαινε στους 20 περίπου σαν τελική θερμοκρασία προϊόντος. Το βασικό θέμα ήταν το κόστος της εξωτερικής ψυκτικής μονάδας και οι μεγάλες καταναλώσεις σε ρεύμα για την 8ωρη περίπου λειτουργία των πολλών μεγάλων ανεμιστήρων οροφής, μιας και το προϊόν έπρεπε να ψυχθεί ομοιόμορφα σε μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να γίνει εξαναγκασμένη ψύξη σε πιο σύντομο χρόνο. Έχοντας και την λύση που συζητήσαμε, καθώς και τη χρήση καταιονιστήρα με ανακύκλωση νερού, μπορούν πλέον να υπολογίσουν το κόστος και να εκτιμήσουν τι τους συμφέρει. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας με βοηθήσατε σημαντικά.
  2. Ευχαριστώ πολύ nikmmech, ήξερα ότι κάπου είχα σίγουρα λάθος. 1. Για το Cp αλλαντικού να μην τολμήσω να ρωτήσω ε?..εξαρτάται κι από άλλα στοιχεία που πρέπει να ζητήσω από τη βιομηχανία? Βρήκα κάτι στοιχεία και μου δίνει άλλο Cp για θερμοκρασία 80 βαθμών και άλλο για 50. Ποιο χρησιμοποιώ? Ερώτηση: Η συνθήκη αυτή που έγραψες πρέπει να ικανοποιείται αμφίδρομα?..δηλαδή το θερμικό φορτίο του αλλαντικού να είναι το ίδιο με αυτό του νερού? Το ΔΤ του νερού μπορεί να είναι θεωρητικό??.. Δηλαδή, προσάγω μέσω ντουζ νερό στους 20 βαθμούς και να υπολογίσω θεωρητικά μία πτώση θερμοκρασίας της τάξης των 5 βαθμών ας πούμε? Ευχαριστώ και πάλι.
  3. Καλημέρα. Σε μια βιομηχανία παρασκευής αλλαντικών έχω ένα πρόβλημα. Το αλλαντικό βράζεται και η θερμοκρασία του είναι 78 βαθμούς κελσίου. Στη συνέχεια τοποθετείται σε ένα θάλαμο 5χ4 =20μ2 και πρέπει να ψυχθεί ομοιόμορφα (με κρύο ντουζ από πάνω και τα πλάγια) με νερό δικτύου 20 βαθμών κελσίου. Ο χρόνος που πρέπει να γίνει αυτό είναι 15 λεπτά και η τελική θερμοκρασία του προϊόντος είναι 50 βαθμοί κελσίου. Μου ζητάνε την απαιτούμενη ποσότητα του νερού που χρειάζεται για να πετύχω ένα ΔΤ=28 βαθμών σε διάστημα 15 λεπτών. Η συνολική ποσότητα προϊόντος που εισέρχεται στο θάλαμο είναι 7250kg, δηλαδή 6 καρότσια (χ) 1250kg το κάθε καρότσι μαζί με το προϊόν. Η απόσταση του δικτύου νερού που μας παρέχει το εργοστάσιο είναι μόλις 5 μέτρα από το θάλαμο που βρίσκεται το προϊόν και η πίεση του νερού είναι περίπου 4bar. Τέλος, χρειάζομαι και τη διατομή του σωλήνα του νερού που θα χρησιμοποιήσω. Ένα πρόχειρο υπολογισμό που έκανα και δε ξέρω αν είναι σωστός είναι ο κάτωθι: Cp=4,182 KJ/ Kg*K = 4,182*0,2389 Kcal/kg* oC = 0,999Kcal/kg* oC Q=m*Cp*ΔΤ = 1250kg *0,999Kcal/kg* oC * 28oC = 34.965Kcal Άρα το θερμικό φορτίο που πρέπει να ψύξω είναι περίπου 35.000 θερμίδες για κάθε καροτσάκι με προϊόν μαζί. Δηλαδή, 6*34.965=209.790Kcal για το σύνολο του προϊόντος. Θέλω να εισάγω και το χρόνο ψύξης του προϊόντος αλλά δε γνωρίζω πως. Μέχρι εδώ έχω φτάσει. Όποιος γνωρίζει ας με βοηθήσει. Ευχαριστώ.
  4. Καλημέρα, αυτόν τον τύπο ήθελα να γράψω στην αρχή του θέματος, ξέχασα τον παρονομαστή (0,785). Τον βρήκα κάπου εδώ μέσα στο φόρουμ, αλλά ,μόλις τον έψαξα ξανά και εδώ και σε ξένη βιβλιογραφία δεν τον ξαναβρήκα. Ευχαριστώ πολύ θα δοκιμάσω να δω τι βγάζει γιατί ο προηγούμενος μου βγάζει να "κουμπώσω" διατομή 3'' σε κολεκτέρ επίσης 3''. Τουλάχιστον κατασκευαστικά δεν είναι ομοιόμορφο 3'' σωλήνα σε 3'' κολεκτέρ. Αυτόν τον τύπο που τον βρήκες συνάδελφε? αν είναι εύκολο με παραπέμπεις στο αντίστοιχο λινκ.ευχαριστώ.
  5. Καλημέρα συνάδελφοι καλή εβδομάδα. Θέλω να υπολογίσω τη διατομή ενός κολεκτέρ ατμού, με 2 εισόδους και 2 εξόδους. Οι διατομές που έχω είναι: Είσοδος στο κολεκτερ από ατμογεννήτριες: Φ1 1/4'' (2) Έξοδος από κολεκτερ προς καταναλώσεις: Φ1 1/2'' (2) Όλες παροχές προς και από το κολεκτέρ θα είναι από χαλυβδοσωλήνα άνευ ραφής SCH40. Τι διατομή πρέπει να έχει το κολεκτέρ που θα κατασκευάσω??? Ένας τύπος που είχα βρει και δε μου βγάζει σωστά αποτελέσματα είναι ο Dcollector2 (cm)= {(x+y+z)+50%}, όπου χ,y,z οι διατομές εισόδου και εξόδου (εσωτερικές διάμετροι χαλυβδοσωλήνα SCH40 σε cm) Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  6. Καλημέρα. Μόλις "ξέμπλεξα" από αντίστοιχη περίπτωση για αναθεώρηση αδείας, μιας και στην αρχική άδεια αναγραφόταν ο πρώην Μηχανικός και από την πλευρά του εργοστασίου δεν υπήρχε η δυνατότητα να καλέσουν τον ίδιο. Στη δική μου περίπτωση -ασχολούμαι με φυσικό αέριο- έπρεπε να καταθέσω μελέτη αερίου και να συμπληρώσω χαρτιά στην ΕΠΑ για αναθεώρηση αδείας. Μόλις λοιπόν πήγαν όλα όπως απαιτεί ο νόμος, έφυγε υπηρεσιακά ο φάκελος προς την Πολεοδομία. Η Πολεοδομία με τη σειρά της δεν έκανε δεκτές τις φόρμες που συμπλήρωσα με το δικό μου όνομα, μιας και στα αρχεία της αρχικής άδειας είχε την υπογραφή του πρώην μηχανικού. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα να υπογράψει ο ίδιος μηχανικός (αυτό απαιτείται για αναθεωρήσεις "Α" και τροποποιήσεις "Τ") ο οποίος φαίνεται στην αρχική άδεια, πρέπει να σε ορίσει ο ιδιοκτήτης, να σε δηλώσει στην Πολεοδομία με χαρτί ανάθεσης από τον ίδιο και αποδοχής από σένα και να πάρεις τις αμοιβές σου βάσει νόμου. Αν θέλει και εγκατάσταση μετά, πρέπει να πάρεις και τις αμοιβές λόγω επίβλεψης και εφαρμογής της μελέτης. Από Πολεοδομία σε Πολεοδομία πάντως μπορεί να υπάρχουν μικρο-αποκλίσεις μπορείς να ρωτήσεις στην Πολεοδομία που ανήκει η αρχική άδεια και ανήκει και το εργοστάσιο φυσικά.
  7. Καλησπέρα συνάδελφοι, Έχω μία περίπτωση μαντεμένιου λέβητα πετρελαίου ΘΕΡΜΙΣ, έτος κατασκευής 1966, αριθμ.στοιχείων:8, θερμαντική επιφάνεια 3,20 μ2. Ο καυστήρας πετρελαίου είναι Ecoflam 46,5-93kW. Ο ιδιοκτήτης θέλει να αντικαταστήσει το λέβητα και το καυστήρα και να βάλει φυσικό αέριο. Πρόκειται για τριώροφο πέτρινο 200 μ2. Πως θα υπολογίσω την ισχύ του λέβητα? Δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία για να με βοηθήσουν στον υπολογισμό. Ο κυκλοφορητής είναι WILO STAR RS 30/6. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  8. Α μια χαρά θα ήταν η επόμενη ερώτηση μου για την έκθεση! Πέρυσι η eco-tech είχε τέτοια συστήματα, εγώ δεν είχα ρωτήσει. Θα στείλω μήνυμα να ενημερώσω μπας και "τρακάρουμε" πουθενά εκεί..να σαι καλά και πάλι με βοήθησες πάρα πολύ!
  9. Καλημέρα Πάνο (συνονόματος) Το 80% είναι fan-coils, αλλά είναι πολύ παλαιά και κάνουν και θόρυβο, γι' αυτό το λόγο πιστεύω δε συμφέρει μιας και τα περισσότερα χρειάζονται αντικατάσταση. Για ηλιακή θέρμανση πισίνας δεν έχω ασχοληθεί και πολύ να σου πω την αλήθεια, μιας και το ανέφερες έκανα και μία έρευνα για αυτή τη λύση. Το θέμα είναι ότι η υπάρχουσα στέγη του κολυμβητηρίου δε θα σηκώσει το βάρος των ηλιακών σύμφωνα με τους μηχανικούς που εργάζονται εκεί κατά τα λεγόμενά τους και δε μπορούσα να επιμείνω για ευνόητους λόγους. Θέλουν μία λύση (ή αντλίες θερμότητας ή φυσικό αέριο) για όλα και όχι για παράδειγμα τα μισά με φ.α και την πισίνα με ηλιακά. Ρώτησα για αντλίες θερμότητας που να καλύπτουν τις συνολικές θερμικές ανάγκες (2.500Mcal/hr) και πολλές εταιρείες μου ανέφεραν ότι χρειάζονται περισσότερες από 1 μονάδα και πάρα πολλά παρελκόμενα με απαίτηση μεγάλου χώρου. Εσύ κατά τη γνώμη σου πιστεύεις ότι υπάρχει αντλία θερμότητας που να καλύπτει τις ανάγκες για 5 κτίρια και αν υπάρχει (εγώ δε βρήκα-μέχρι 50.000kcal/hr από εταιρείες) τι κόστος αρχικής εγκατάστασης (προσεγγιστικά) απαιτείται? Ευχαριστώ και πάλι, καλή σου μέρα
  10. Ήθελα να ρωτήσω κάτι πάνω σε όλα αυτά που έχουν αναφερθεί. Έχω κι εγώ μία περίπτωση εκπαιδευτικών κτιρίων με 7 λέβητες συνολικής ισχύος 2.500.000Kcal/hr με πετρέλαιο. Η κύρια χρήση είναι για θέρμανση των χώρων και η θέρμανση του νερού της πισίνας. Τους πρότεινα αλλαγή σε φυσικό αέριο μιας και το πετρέλαιο θα πάει 1,40+ΦΠΑ και θα εξισωθεί με το πετρέλαιο κίνησης στο τέλος της τρέχουσας χειμερινής περιόδου. Κατόπιν οικονομοτεχνικής μελέτης το κόστος εγκατάστασης δικτύου Φ.Α, δηλαδή αντικατάσταση 7 υπάρχοντων καυστήρων σε αντίστοιχους διβάθμιους μικτής καύσης, εγκατάσταση συστημάτων ανίχνευσης με όλες τις εργασίες (απαιτούμενα συστήματα εξαερισμού στα λεβητοστάσια), δεν ξεπερνάει τις 100.000€. (Σωληνώσεις SCH40 από Φ2'' έως Φ5'' συγκολλητές με TIG και μήκος δικτύου άνω των 500μ). Με ρώτησαν οι υπεύθυνοι αν είναι πιο οικονομικό να εγκατασταθούν αντλίες θερμότητας αντί για θέρμανση με αέριο. Η γνώμη μου είναι ότι (εκτός από τα πλεονεκτήματα της χρήσης με Φ.Α) με τη χρήση Φ.Α για θέρμανση θα υπάρχει εξοικονόμηση 35-40% (από το καλοκαίρι και μετά) μιας και καταργείται ο ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο που είχαν βάλει μέχρι τώρα οι "επιστήμονες" του κράτους και παράλληλα αυξάνεται και η τιμή του πετρελαίου. Να σημειώσω ότι μέχρι πρότινος τα εκπαιδευτήρια πλήρωναν πετρέλαιο για θέρμανση στην τιμή του 0,76€, αλλά τώρα τους βάζουν όλους σε έναν ενιαίο τιμοκατάλογο παρά τη χρήση του κτιρίου. Πρέπει όμως να προβλέψω εκτός από την θέρμανση και τη ψύξη (για όσο χρειαστεί το καλοκαίρι) για να τους δώσω μία εμπεριστατωμένη απάντηση και ολοκληρωμένη. Συμφέρει η τοποθέτηση αντλιών θερμότητας για αυτή τη συνολική ισχύ?
  11. Καλημέρα, να σαι καλά astrah θα δω τι γίνεται εντός και αν χωράει να μπει σερπαντίνα μεγαλύτερης διαμέτρου και θερμικής επιφάνειας και θα ενημερώσω. Το βασικό που χρειάζομαι είναι να δω αν έχουν κοινή επιστροφή τα δύο κυκλώματα (ατμού-νερού) ή αν έχουν ξεχωριστή επιστροφή το καθένα. Να σε ρωτήσω και κάτι ακόμα βάσει αυτών που μου πρότεινες... Το σκεπτικό (για να καταλάβω) για τοποθέτηση 2 τετράδων βανών στα δύο κυκλώματα είναι για να κάνω ανάμιξη των επιστροφών με τα ζεστά νερά προσαγωγής για μείωση της διαφοράς θερμοκρασίας και αύξηση της απόδοσης?
  12. Θανάση πολύ καλή η ιδέα και όπως το αντιλαμβάνομαι είναι σίγουρα λειτουργική και αποδοτική. Στην περίπτωση μου θέλουν να καταργήσουν τον ατμό τελείως τους χειμερινούς μήνες κατά τους οποίους η βιομηχανία δε παράγει παγωτά και ουσιαστικά δουλεύουν τους ατμολέβητες μόνο για θέρμανση χώρων και δεν τους συμφέρει. Σίγουρα θα το έχω υπόψη μου και θα το προτείνω σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η μετατροπή που μου ζήτησαν.
  13. @astrah Σ' ευχαριστώ για την απάντηση. Από την εταιρεία δεν υπάρχει κάποιο manual μιας κι έχει κλείσει και τα έχουν λέει "κλειδωμένα" όλα τα αρχεία. Είναι και παλιό μοντέλο, οπότε είναι διπλά δύσκολο να βρω περισσότερες πληροφορίες. Από τη μελέτη θέρμανσης υπολόγισα απώλειες 235-245Mcal/hr (για γραφεία >1000m2). Τα υπάρχοντα στόμια προσαγωγής και απαγωγής αέρα με καλύπτουν ως προς τις διαστάσεις τους σύμφωνα με αυτά που είδα από κοντά και υπολόγισα. Απλά θέλω να δω αν έχει μία σερπαντίνα (ατμού) ή δύο, αλλά θα πρέπει να το ανοίξω και να δω μέσα. Αν έχει 2 σερπαντίνες (μία για τον ατμό(θέρμανση) και μία για το νερό(ψύξη)), προφανώς η παρέμβαση (προσθήκη) θα γίνει στις σερπαντίνα ατμού. Σε περίπτωση που οι απώλειες του χώρου είναι συνολικά 250.000kcal/hr,η επιλογή λέβητα-καυστήρα πρέπει να είναι 20% παραπάνω, πχ λέβητας 300.000kcal/hr?? Το αναφέρω λόγω παλαιότητας και μειωμένης απόδοσης. Στην τροποποίηση που αναφέρεις πιο πάνω, εννοείς την προσθήκη σερπαντίνας ώστε να αυξηθεί η θερμαινόμενη επιφάνεια και να αντισταθμίσω τον επιπλέον χρόνο που χρειάζεται για θέρμανση λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας? (ατμός 120ο, νερό 80ο) ? Η καινούργια ΚΚΜ νερού-αέρα θα είναι σίγουρα η καλύτερη λύση, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουν στο κόστος αγοράς της. Κι όπως καταλαβαίνεις έχω επιφορτιστεί στη δουλειά μου να βρω μια λύση η οποία να είναι φθηνότερη από την αγορά καινούργιας μονάδας, αλλά και αποδοτικής συγχρόνως. Ο ατμός όπως και να' χει πρέπει να καταργηθεί τους χειμερινούς μήνες, μιας και ο ατμολέβητας πρέπει να λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι για παραγωγή ατμού. Μάλλον θα πρέπει να κάνω "εγχείρηση" να δω τι γίνεται μέσα και να επανέλθω με περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες..
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.