Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επέκταση βιοτεχνίας χαμηλής όχλησης σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων


Recommended Posts

Συνάδελφοι, ο αρμόδιος υπάλληλος της υπηρεσίας δόμησης ισχυρίζεται ότι απαγορεύεται να εκδοθεί άδεια δόμησης σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων αν η χρήση είναι βιοτεχνία, ακόμα και χαμηλής όχλησης. Ο οικισμός έχει όρια με ΦΕΚ από το 1997. Υπάρχει και διανομή του οικισμού, όχι όμως σε όλο το εντός ορίων τμήμα. Η συγκεκριμένη βιοτεχνία βρίσκεται στο τμήμα που δεν υπάρχει διανομή οικοπέδων αλλά εντός ορίων οικισμού. Η άδεια εξεδόθη ως εκτός σχεδίου αλλά εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται εντός ορίων οικισμού.

Συγκεκριμένα θέλω να κάνω επέκταση με χρήση αποθήκης. Εξ' όσων γνωρίζω δεν απαγορεύεται η βιοτεχνία χαμηλής όχλησης, πόσο μάλλον η επέκταση με χρήση αποθήκη βιοτεχνίας, μάλιστα έχω βεβαίωση από την υπηρεσία προ 2ετίας που λένε ότι δεν απαγορεύεται (το υπογράφει άλλος υπάλληλος). Η υπηρεσία απαντάει στο συγκεκριμένο έγγραφο ότι αφορά χρήσεις γης και μόνο.

 Μήπως έχει αλλάξει κάτι στο μεταξύ και δεν το γνωρίζω?

Ευχαριστώ για τυχόν απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Γιώργο 

μέχρι πριν 2 χρόνια ίσχυε το άρθρο 51 Ν 4178/13 και οι σχετικές εγκύκλιες

γ. Σε νομίμως υφιστάμενες χρήσεις κτιρίων ή εγκαταστάσεων οι οποίες διατηρούνται, καθώς και σε χρήσεις οι οποίες λειτουργούν με οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 2831/2000, επιτρέπεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) ετών ο εκσυγχρονισμός και η κτιριακή τους επέκταση, με τους όρους δόμησης που ίσχυαν κατά το χρόνο έγκρισης της παρέκκλισης, μετά από έγκριση του αρμόδιου για τη λειτουργικότητα φορέα, καθώς και εργασίες συντήρησης, επισκευής, ενεργειακής αναβάθμισης και διαρρυθμίσεων των κτιρίων, που αποσκοπούν στη βελτίωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, τη λειτουργική τους αναβάθμιση, την ασφάλεια και την υγιεινή των διαβιούντων και εργαζομένων σε αυτά. Η επέκταση σε όμορο ακίνητο του ίδιου ιδιοκτήτη, επιτρέπεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το όμορο ακίνητο αποκτήθηκε μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος. 

ΕΓΚ Α.Π.:  ο ι κ 4 7 2/03- 02-2014 Παρ. 2γ: Αφορά στις περιπτώσεις νομίμως υφιστάμενων χρήσεων και εγκαταστάσεων, που βρίσκονται σε λειτουργία κατά το χρόνο δημοσίευσης του νόμου, οι οποίες δύνανται να εκσυγχρονιστούν, επεκταθούν κτλ σύμφωνα με τα αναλυτικά αναφερόμενα στη διάταξη, μέχρι τις 8.8.16, με τους προϊσχύοντες όρους δόμησης και συγκεκριμένα τους όρους δόμησης με τους οποίους εκδόθηκε η οικοδομική τους άδεια. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν α) κτίρια - εγκαταστάσεις που μεταγενέστερα της έκδοσης της οικοδομικής άδειας, οι όροι δόμησης ή και οι χρήσεις γης μεταβλήθηκαν (πχ κτίρια που δεν είχαν εξαντλήσει τον ΣΔ και με τις νεώτερες διατάξεις δεν μπορούν να τον εξαντλήσουν, κτίρια που δεν μπορούν να επισκευαστούν επειδή οι ισχύουσες διατάξεις δεν επιτρέπουν τη χρήση κτλ) και β) στις περιπτώσεις που έλαβαν οικοδομική άδεια με την παρέκκλιση του άρθρου 26 του ν. 2831/2000 (πχ κτίρια που δεν μπορούν να εκσυγχρονιστούν λόγω απαγόρευσης της χρήσης από τις νεώτερες διατάξεις, κτίρια που δεν μπορούν να επεκταθούν λόγω τροποποίησης των όρων δόμησης κτλ).

Επίσης, για τις περιπτώσεις απόκτησης όμορου ακινήτου (με μετεγγραφή του συμβολαίου στο υποθηκοφυλακείο μέχρι τις 8.8.13), η επέκταση του κτιρίου/εγκατάστασης, δύναται να γίνει και στο ακίνητο αυτό.

Στις περιπτώσεις εγκατάστασης χρήσεων σε προϋφιστάμενα κτίρια, ως χρόνος θεώρησης των ισχυόντων όρων δόμησης για τον εκσυγχρονισμό, κτιριακή επέκταση, συντήρηση, επισκευή, ενεργειακή αναβάθμιση, νοείται εκείνος της εγκατάστασης της χρήσης και όχι της ανέγερσης του κτιρίου.

Στις παραπάνω περιπτώσεις, εφόσον οι αρμόδιες Υπηρεσίες εκδίδουν βεβαίωση χρήσεων γης, αυτή θα πρέπει να αναγράφει τα εξής: Βεβαιώνεται ότι κατά το χρόνο έκδοσης της υπ’ αριθμ. ….. οικοδομικής άδειας, ίσχυαν οι παρακάτω όροι, περιορισμοί δόμησης και χρήσεις γης σύμφωνα με τα ΦΕΚ ……: ΣΔ=…, Κάλυψη=… κτλ. Το υπόψη ακίνητο, υπάγεται στις διατάξεις της παρ. του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013.

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.