Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαγγελματικά δικαιώματα για ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες


Recommended Posts

Οι ηλεκτρονικοί μηχανικοί μικρή σχέση έχουν με τις σχολές ηλεκτρολόγων-μηχανολόγων και φυσικά δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.

 

Υπάρχει και σχετικό ΦΕΚ και ο ιστότοπος της σχολής :

http://www.ece.tuc.gr/Controller?actionClass=loadFirstPage&action=loadFirstPage

 

Βέβαια ακούγεται ότι τώρα με την έκρηξη στον τομέα της ενέργειας θέλουν να αναμορφώσουν το πρόγραμμα σπουδών και να αλλάξουν τον τίτλο του τμήματος προκειμένου να πάρουν ένα κομμάτι της πίτας.

 

Για την ιστορία τα ενεργειακά μαθήματα θα υπάγονται στον τομέα Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών (ό,τι να ναι δηλαδή !!!).

 

Αυτό δείχνει και τον πρόχειρο και καιροσκοπικό τρόπο με τον οποίο οι καθηγητές και οι ακαδημαϊκοί υπεύθυνοι αντιμετωπίζουν το χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης...

Link to comment
Share on other sites

everythin δεν μπορώ να σου δώσω και κανά σίγουρο παράδειγμα με ηλ.μηχ. μιας και είμαι πολ. μηχ.

 

Πάντως, όπως το καταλαβαίνω εγώ, έχουν προσπαθήσει να μαζέψουν παραπλήσια αντικείμενα σε μια κατηγορία...έτσι έχουν βάλει μαζί τα ηλεκτρολογικά, τα μηχανολογικά και τα ηλεκτρονικά...θα μπορούσαν υποθέτω να τα έχουν και χωριστά, αλλά αν το έκαναν αυτό σε όλα θα έπρεπε να φτιάξουν καμιά εκατοστή κατηγορίες...

 

Για να απαντήσω πάντως με σαφήνεια το ερώτημά σου: Ναι, αν πάρεις την κατηγορία 9, θα μπορείς να παίρνεις και Η... και Μ... και Η...μελέτες.

 

Και επειδή, προσωπικά κοιτάω πρώτα την ασφάλεια και μετά τα επαγγελματικά διακαιώματα, θα συμφωνήσω με τον Topap σε κάτι που ισχύσει για όλους μας: Τώρα, εάν εσύ είσαι τόσο ανεύθυνος (για να μην πω άλλη κακία λεξούλα) και υπογράφεις μελέτες σε αντικείμενο που δεν ξέρεις (όχι αναγκαστικά επειδή δεν το έχεις διδαχθεί, επειδή δεν το κατέχεις) τότε είσαι άξιος της μοίρας σου.

 

Ξαναλέω, το τελευταίο δεν απευθύνεται σε εσένα προσωπικά...είναι για ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ.

 

ΥΓ. Εντός ολίγου, καλά να 'μαστε, αναμένονται αλλαγές στο καθεστώς ανάθεσης μελετών δημοσίων έργων...πάλι...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πρώτα από όλα, ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

 

1) Άρα αυτό που έχω αποκομίσει εγώ είναι ότι οι μηχανικοί δεν χρειάζονται για να δουλέψουν μεταπτυχιακό παρά μόνο αν θέλουν ακαδημαϊκή καριέρα. Σωστά? Άρα από τα 23 μου θα μπορώ, τουλάχιστον στην Ελλάδα, να δουλέψω κανονικά?

 

2) Διάβασα κάπου στο ΤΕΕ περί κατώτατου μισθού για τους μηχανικούς. Ισχύει και αν ναι πόσο είναι?

 

3) Ποιες χώρες στον κόσμο προσφέρουν τις καλύτερες προοπτικές καταξίωσης για τους ηλεκτρονικούς μηχανικούς?

 

Συγχωρέστε με για τις πολλές απορίες μου αλλά είμαι νέος στο επάγγελμα και έχω ερωτήματα.

Link to comment
Share on other sites

1. Μεταπτυχιακό και ακαδημαϊκή καριέρα δεν ταυτίζονται...Διδακτορικό και ακαδημαϊκή καριέρα ομοίως...Στα 23 σου, έχοντας τελειώσει τη σχολή, εγγραφή στο ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ κτλ...ναι μπορείς να δουλέψεις σαν ηλ.μηχ. Τώρα, για αντιεκίμενό σου, ξαναλέω, εγώ πολ.μηχ. είμαι...δεν ξέρω και πολλά.

 

2. Να κατεβάσεις από το ΤΕΕ όλες τις σχετικές πληροφορίες, να τα εκτυπώσεις, να τα βάλεις σε ένα φάκελο και να τα διαβάσεις υπογραμμίζοντας τα σημαντικότερα που σε αφορούν...Θα βρεις πολλές πληροφορίες...ομοίως θα βρεις και πολλά στο παρόν φόρουμ...Εν ολίγοις, οι κατώτατοι μισθοί, αφορούν μηχανικούς που δουλεύουν ως υπάλληλοι...καθορίζονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας...

 

3. Δεν έχω ιδέα...

Link to comment
Share on other sites

Άρα αυτό που έχω αποκομίσει εγώ είναι ότι οι μηχανικοί δεν χρειάζονται για να δουλέψουν μεταπτυχιακό παρά μόνο αν θέλουν ακαδημαϊκή καριέρα.

 

BINGO!

 

 

 

Καλά, πέρα από ακαδημαϊκή καριέρα, μπορείς να κάνεις ένα μεταπτυχιακό απλά επειδή θέλεις να εμβαθύνεις τις γνώσεις σου σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Δεν αποτελεί όμως αναγκαία συνθήκη για να δουλέψεις, είτε στην Ελλάδα, είτε αλλού στον κόσμο. Για να μην σου πω την προσωπική μου εμπειρία, όπου με το που τελείωσα το MSc στην Αγγλία και ξεκίνησα δουλειά στα 26, όλοι θωρούσαν ότι αφού είχα μεταπτυχιακό, σίγουρο είμαι φωστήρας. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, μπορεί αλλά με 0 πραγματική εμπειρία...

 

Το μεταπτυχιακό το κάνεις όποτε είσαι έτοιμος και ξέρεις ακριβώς γιατί το κάνεις. Έτσι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος.

 

Και μην πας μακριά, υπάρχει εδώ στο forum γκάλοπ που δείχνει ότι 50% (αν θυμάμαι καλά) από αυτούς που πήραν μέρος ΔΕΝ έχουν μεταπτυχιακό τίτλο και από ότι γράφουν, μια χαρά στέκονται επαγγελματικά, είτε με δικό τους γραφείο, είτε σε ιδιωτική επιχείρηση.

 

Για το κατώτατο μισθό, υπάρχει στο site του ΤΕΕ (επαγγελματικά θέματα) πίνακας που σου δίνει το ελάχιστο μισθό μισθωτού σε ιδιωτική επιχείρηση (δηλαδή όχι με ΑΠΥ αλλά με πρόσληψη). Αλλά μην νομίζεις ότι είναι δεσμευτικό, μπορεί να πάει και πιο κάτω (μπορεί να έχεις μεταπτυχιακό αλλά εάν είναι άσχετο με τη θέση δεν υποχρεούνται να στο δώσουν...) ή και πιο πάνω (με το τέχνασμα του bonus παραγωγικότητας από τον εργοδότη) , ελεύθερη αγορά έχουμε.

 

Οι δυο μου συγκάτοικοι που σπούδασαν Μηχ. ΗΥ και Πληροφορικής στην Πάτρα έφυγαν και οι δύο στο Amsterdam. Αγγλία είναι επίσης δημοφιλής χώρα για το αντικείμενο σου. Σίγουρα και αλλού, αλλά εδώ μπορεί να σε ενημερώσει κάποιος πιο σχετικός με το χώρο σου.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

 

Κάτι ακόμα που δεν έχω καταλάβει είναι αυτό με την εγγραφη στο ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ. Έχω διαβάσει σε αυτό το forum πόσο σατανικό είναι αλλά αφού είναι προϊόν του διαβόλου γιατί πάνε όλοι και εγγράφονται σε αυτό?

Link to comment
Share on other sites

Κάτι ακόμα που δεν έχω καταλάβει είναι αυτό με την εγγραφη στο ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ. Έχω διαβάσει σε αυτό το forum πόσο σατανικό είναι αλλά αφού είναι προϊόν του διαβόλου γιατί πάνε όλοι και εγγράφονται σε αυτό?

 

 

Η απαντηση στο ερώτημα αυτο είναι: "42"

 

 

(Για όσους έχουν δει το: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy)

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

 

Κάτι ακόμα που δεν έχω καταλάβει είναι αυτό με την εγγραφη στο ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ. Έχω διαβάσει σε αυτό το forum πόσο σατανικό είναι αλλά αφού είναι προϊόν του διαβόλου γιατί πάνε όλοι και εγγράφονται σε αυτό?

 

Γιατί για να πάρεις την Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος πρέπει να γραφτείς στο ΤΕΕ, μετά από τις εξετάσεις...Μόλις εισαι μέλος του ΤΕΕ, είσαι ταυτόχρονα ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ...Αυτά πάνε πακέτο...

Εγώ στην θέση σου, μιας και είσαι Μηχ Η/Υ & Πληροφορικής, δε θα γραφόμουν αμέσως...Θα δούλευα αρχικά, για να δω τι παίζει, σαν μισθωτός του ΙΚΑ και θα γραφόμουν στο ΤΕΕ - αν ήθελα τελικά - αφού έχω κατασταλάξει με τι θέλω να ασχοληθώ...

Link to comment
Share on other sites

Εγώ όταν βγω από την σχολή μου θα εγγραφώ στο ΤΕΕ σσν ηλεκτρονικός μηχανικός. Σύμφωνα όμως με αυτό το μήνυμα θα μπορώ να υπογράφω ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές μελέτες? Πως? Αφού στην σχολή μου δεν έχουμε τέτοια μαθήματα.

 

everythin, ελπίζω να έχεις διαβάσει ολόκληρο τον οδηγό του ΤΕΕ...αυτά που αναφέρονται στο μήνυμα είναι για μελέτες δημοσίων έργων...

 

 

@everythin,

 

Για να έχεις και αυτό υπόψιν, το ΤΕΕ μπορεί να σου δίνει τις κατηγορίες που λες οτι δεν τις έχεις διδαχθεί (Η&Μ), αλλά αυτό είναι μόνο για μελετητικό πτυχίο.

 

Για το κατασκευαστικό (ΜΕΚ) οι Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί έχουν δικαίωμα μόνο σε «Έργα Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού».

Link to comment
Share on other sites

Ποια η διαφορά σε αυτό?

 

Στον οδηγό του ΤΕΕ λέει "Μελέτη: Πάσα επιστημονική και τεχνική εργασία και ερευνα αποβλέπουσα εις την κατασκευήν ή μη τεχνικού έργου ή εις τον σχεδιασμόν και την απεικόνησιν προγραμμάτων και μεθόδων αναπτύξεως του ευρυτέρου χώρου δια της κατασκευής ή μη τεχνικών έργων."

 

Άρα ποια η διαφορά αφού κάνει λόγο και για "σχεδιασμό" και για "κατασκευή"? Εϊχα την εντύπωση ότι ετσι όπως το λέει είναι το ίδιο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.