Μετάβαση στο περιεχόμενο

αγορά και εγκατάσταση ηλιακού


holden

Recommended Posts

Σκοπεύω να αγοράσω άμεσα νέο ηλιακό, γιατί ο παλιός τα έχει φτύσει και ανάβουμε συνεχώς την αντίσταση. Οι γνώσεις μου ως τώρα ήταν μηδενικές, αλλά μετά από αρκετό διάβασμα κατέληξα ότι ο νέος ηλιακός θέλω να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: glass, 160 λίτρων, με επιλεκτικό συλλέκτη (αφού υποτίθεται ότι οι συλλέκτες κενού δεν αξίζουν τα επιπλέον χρήματα για περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια όλο τον χρόνο). Οι ερωτήσεις είναι οι εξής:

α) Τι επιφάνεια πρέπει να έχει ο συλλέκτης; Μιλάμε για 3 άτομα, στην Αθήνα, με την ιδιαιτερότητα ότι λόγω μωρού χρειαζόμαστε συχνά (5-6 φορές την ημέρα) ζεστό νερό (όχι μεγάλη ποσότητα όμως κάθε φορά). Το διαμέρισμα είναι στον δεύτερο όροφο τετραώροφης πολυκατοικίας, ενώ ο ηλιακός θα μπει στο δώμα της ταράτσας, άρα μιλάμε για απόσταση σχεδόν τεσσάρων ορόφων. Αυτό το λέω γιατί το εργαλείο επιλογής κατάλληλου μοντέλου της Calpak λαμβάνει υπόψη και την απόσταση του ηλιακού από το διαμέρισμα.

β) Έχει σημασία από πού θα τον αγοράσω; Π.χ., όσον αφορά τους Calpak, οι τιμές στο skroutz.gr είναι χαμηλότερες από αυτές που λέει το σάιτ της εταιρείας, τα συγκεκριμένα καταστήματα όμως δεν περιλαμβάνονται στους αντιπροσώπους της Calpak (σύμφωνα πάντα με το σάιτ της εταιρείας). Έχει κάποια σημασία αυτό;

γ) Σχετικά με την εγκατάσταση, πρέπει να προσέξω κάτι; Να απευθυνθώ σε κάποιον «απλό» υδραυλικό ή θα ήταν καλό να την αναλάβει κάποιος πιο εξειδικευμένος; Απ' ό,τι διαβάζω, η εγκατάσταση ηλιακού δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση και μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή του. Πού κυμαίνεται περίπου το κόστος για απομάκρυνση του παλιού ηλιακού και τοποθέτηση του καινούργιου (σε δώμα ταράτσας τετραώροφης πολυκατοικίας, αν έχει κάποια σημασία);

δ) Η πολυουρεθάνη θεωρείται ανώτερη μόνωση από τον πετροβάμβακα, όλοι όμως οι επώνυμοι ηλιακοί (Calpak, Φυρογένης, Μαλτέζος, Nobel, Ηλιοακμή κλπ.) που έχω κοιτάξει έχουν πολυουρεθάνη μόνο στο μπόιλερ, ενώ στον συλλέκτη έχουν πετροβάμβακα. Υπάρχει κάποιος ηλιακός που να έχει πολυουρεθάνη και στον συλλέκτη;

Ελπίζω να βρω απαντήσεις, και σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

Link to comment
Share on other sites

Έχοντας συμμετάσχει πολλές πολλές φορές σε συζητήσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και σε διάφορα φόρουμ θα σου δώσω γρήγορες προσωπικές απαντήσεις.

 

  • Αν οι απαιτήσεις για ζεστό νερό χρήσεως είναι υψηλές τοτε για 160 λίτρα βάζεις συλλεκτική επιφάνεια κοντά στα  3 τμ.
  • Οποιοσδήποτε καλός υδραυλικός μπορεί να συνδέσει έναν ηλιακό θερμοσίφωνα.
  • Δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι εγκαταστάτες αυτά είναι μπούρδες.
  • Μην βάζετε παραφλού στα ηλιακά αλλά πολυπροπυλενογλυκόλη.
  • Η  πολυπροπυλενογλυκόλη χρειάζεται καλό ανακάτεμα με το νερό πριν μπει στο κύκλωμα.
  • Αν αγοράσεις ηλιακό με μεγάλη συλλεκτική επιφάνεια όπως σου προτείνω υπάρχει περίπτωση το καλοκαίρι να χρειαστεί ένα μέρος του κάλυψη.
  • Οταν φεύγουμε διακοπές θα πρέπει να τον καλύπτουμε όλον.
  • Στο εμπόριο υπάρχουν έτοιμα καλύμματα για ηλιακούς συλλέκτες.
  • Αν έχεις πλαστικούς σωλήνες στο διαμέρισμα και ιδίως με το μωρό για μένα είναι απαραίτητο να βάλεις και μία τρίοδη θερμοστατική βάνα μίξεως στον ηλιακό για να προφυλάξεις  την οικογένεια αλλά και την εγκατάσταση από υπέρθερμο νερό.
  • Σχετικά με την μόνωση των συλλεκτών δεν έχω ιδέα.... :smile:
Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

160λτ για τριμελή οικογένεια και με ανάγκη τώρα που είναι το μωρό να ανάβει 5-6 φορές την ημέρα είναι υπερβολή...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.