Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγορά Ηλεκτρισμού: Καταργούνται οι Εκπτώσεις στην Βιομηχανία, Έρχονται τα ΑΔΙ


Engineer

Recommended Posts

Δεν προβλέπεται να υπάρξει αναβολή από τις Βρυξέλλες για το πακέτο ρυθμίσεων που θα αφορούν στα νέα ΑΔΙ. Ως τα τέλη Ιανουαρίου η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν θα έχει κοινοποιήσει την απόφαση της, που περιγράφεται και στο κείμενο της νέας, τυπικής, διαβούλευσης που έχει δώσει στη δημοσιότητα η ΡΑΕ και η οποία πήρε παράταση μίας εβδομάδας, ως την ερχόμενη Δευτέρα, μετά από αίτημα της ΔΕΗ. Ανεξάρτητα, δηλαδή, από τις πολιτικές εξελίξεις και την εκλογική διαδικασία, που εισήλθε στην τελική ευθεία, τα νέα ΑΔΙ θα είναι γεγονός σε πολύ λίγο διάστημα, ενώ το αμέσως επόμενο βήμα που αναμένεται είναι η κατάργηση των έκτακτων εκπτώσεων προς τη βιομηχανία.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia. gr, η τρόικα, με την υπογραφή του Carlo Viviani, είχε υποδείξει στο ΥΠΕΚΑ λίγο πριν από την έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, στις 22/12/2014, να μην ανανεωθούν οι εκπτώσεις προς την υψηλή τάση για ένα έτος ακόμη και η ΔΕΗ να ανακοινώσει σε αυτή τη συνέλευση τη διαδικασία επανεξέτασης των τιμολογίων προς τη βιομηχανία, με βάση τα νέα ΑΔΙ, τη διακοψιμότητα και την αντιστάθμιση, πράγμα που ήδη έχει γίνει. Από το ίδιο email, που έχει στα χέρια του το energia. gr προκύπτουν και τα εξής. Πρώτον, η τρόικα θεωρεί δεδομένο ότι το ζήτημα με τα νέα ΑΔΙ είναι οριστικό και δεύτερον, υποδεικνύει να υπάρξουν νέα τιμολόγια προς τη βιομηχανία, τα οποία θα είναι κοστοβαρή. «Αυτά τα κοστοβαρή τιμολόγια», επισημαίνει, «θα πρέπει να αντικαταστήσουν την ισχύουσα πολιτική των εκπτώσεων προς την υψηλή τάση». Τη σχετική απόφαση για τη μη συνέχιση των εκπτώσεων υποδεικνύει να λάβει γενική συνέλευση της ΔΕΗ. Και γι αυτό το θέμα έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες.

 

Όπως έχει ήδη μεταδώσει το energia. gr, η ΔΕΗ έχει αναθέσει σε εξωτερικό σύμβουλο μελέτη, προκειμένου να συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις προαναφερόμενες ρυθμιστικές παρεμβάσεις στα τιμολόγια της υψηλής τάσης (νέα ΑΔΙ, διακοψιμότητα, αντιστάθμιση), ώστε στη συνέχεια να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση, μέσα στο πρώτο τρίμηνο, για να ανακοινώσει τις προθέσεις της, ως προς το ζήτημα των εκπτώσεων, που βαίνουν, όπως όλα δείχνουν, προς κατάργηση.

 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ΕΒΙΚΕΝ έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, με την οποία ζητά να προσέλθει η Δημόσια Επιχείρηση, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, σε διαπραγματεύσεις με κάθε έναν μεγάλο πελάτη της υψηλής και της μέσης τάσης «κατά τις οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη το ιδιαίτερο ατομικό προφίλ κατανάλωσης κάθε πελάτη». Η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει ότι τα μέλη της υποδέχθηκαν, καταρχήν, θετικά την απόφαση της γενικής συνέλευσης στις 22/12/2014 και καταλήγει με την ανάγκη «η μόνη απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί από τους μετόχους σας θα ήταν η έγκριση των στοιχείων κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στη βάση αδιάβλητης, αντικειμενικής και τεκμηριωμένης μελέτης, η οποία και θα αποτελέσει τη βάση για την αναγκαία διαπραγμάτευση που πρέπει να ακολουθήσετε για τους πελάτες σας».

 

Ανάλογη παρέμβαση έκανε και ο ΣΕΒ.

 

Πηγή: http://www.energia.g...sp?art_id=89754

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.