Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικόπεδο χωρίς πράσινη γραμμή απέναντι


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα: μου ανατέθηκε η έκδοση οικοδομικής άδειας σε οικόπεδο που βρίσκεται σε ακραίο Ο.Τ. σχεδίου πόλης και η οδός στην οποία εχει πρόσωπο αποτελέι και το όριο του ρυμοτομικού. Στη πλευρά που βρίσκεται το πρόσωπο του οικοπέδου υπάρχει πράσινη γραμμή ενώ στην απέναντι όχι.Απο τη πολεοδομία με ενημέρωσαν ότι δεν ισχύει πλέον η διάταξη για οιωνεί πλάτος δρόμου 10μ και το οικόπεδο θεωρείται τυφλό. Η διαδικασία που προτείνουν είναι η υποβολή φακέλου για έκδοση απόφασης Νομάρχη ώστε να δομηθεί ώς αποκλεισμένο (τυφλό). Σημειωτέον ότι το οικόπεδο προέρχεται από διανομή αποκατάστασης προσφύγων της δεκαετίας του '60. Μήπως γνωρίζετε τυχόν εναλλακτικές μιάς και η απόφαση Νομάρχη εκτός από χρονοβόρα είναι πιθανόν να οδηγήσει και σε μείωση Σ.Δ.

 

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Εάν έχει σχεδιαστεί ΡΓ μόνον απέναντι από το τελευταίο ΟΤ του σχεδίου, τότε η περιοχή αυτή θεωρείται ως εκτός σχεδίου και δομείται μόνο με τις αντίστοιχες διατάξεις. Επομένως, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυφλό αλλά αφού λες ότι σου είπαν για έκδοση σχετικής απόφασης Νομάρχη, μήπως πρόκειται για διαφορετική περίπτωση από αυτή που περιγράφεις;

 

Η διάταξη για την (ιδεατή) οδό πλάτους 10 μ. αφορούσε τα σχέδια πόλης που τελείωναν σε ΟΤ και όχι σε οδό με συγκεκριμένο πλάτος και, επομένως, δεν είχε εφαρμογή στην περίπτωση αυτή.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για την ανταποκρισή σας.

 

erling, όντως το άρθρο 29 παρ. 2 αφορά σε ακραία οικόπεδα και αναφέρει ότι οικοδομούνται βάση πλάτους οδού, αυτό προϋποθέτει ύπαρξη ρυμοτομικών γραμμών εκατέρωθεν της οδού ενώ εγώ έχω Ρ.Γ. μόνο στο προσωπό μου και όχι απεναντί του.Κάτά ερμηνεία του 29 και συγκεκριμένα της παρ.2 σε συνδιασμό με τη παρ.1α (περί απουσίας προσώπου σε εγκεκριμένη ή προυφιστάμενη του σχεδίου οδό) με οδηγούν στην απόφαση Νομάρχη για δόμηση τυφλού οικοπέδου.

 

ΜΑΚΑΡ, ίσως δεν ήμουν αρκετά σαφής. Το οικόπεδο βρίσκεται εντός σχεδίου στο ακραίο Ο.Τ. και έχει Ρ.Γ. στο προσωπό του. Η οδός που περνά από το πρόσωπο σε μεγάλο τμήμα της προ και μετά του οικοπέδου ορίζεται από εκατέρωθεν Ρ.Γ. ενώ σε μήκος μερικών Ο.Τ. έχει Ρ.Γ. μόνο στην εντός σχεδίου πλευρά (εκεί βρίσκομαι και εγώ).Το σχέδιο πόλης τελειώνει σε μεγάλο μήκος στην αναγνωρισμένη με εκατέρωθεν Ρ.Γ. οδό ενώ στη περιοχή μου τελειώνει στο Ο.Τ. που βρίσκεται το οικόπεδο με Ρ.Γ. μόνο από τη πλευρά μου και όχι απέναντι.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή η περιγραφή σου είναι πολύπλοκη, νομίζω ότι ένα σχήμα θα βοηθούσε την κατάσταση.

Ανεξάρτητα από αυτό, η παρ. 1 του άρθρου 29 του ΓΟΚ/85 αφορά στα οικόπεδα που βρίσκονται στα ακραία ΟΤ και στο σχέδιο δεν προβλέπεται οδός που να περικλείει τα ΟΤ και το σχέδιο. Ομοίως, το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 αφορά στα οικόπεδα των ακραίων ΟΤ, στην περίπτωση που έχει σχεδιαστεί η τελευταία οδός αλλά το πλάτος της προσδιορίζεται με ΡΓ (και όχι ΟΓ), απέναντι από το τελευταίο ΟΤ. Αντίθετα, τα υπόλοιπα εδάφια της ίδιας παρ. αφορούν στον τρόπο δόμησης των ΓΗΠΕΔΩΝ (γιατί θεωρούνται ως εκτός σχεδίου) που βρίσκονται απέναντι από τα ακραία ΟΤ του σχεδίου και έχει σχεδιαστεί η ΟΓ. Στην περίπτωση που τμήμα του ΓΗΠΕΔΟΥ αυτού α) έχει πρόσωπο στην ΟΓ και β) καλύπτει τα όρια αρτιότητας της απέναντι (εντός σχεδίου) περιοχής, το τμήμα αυτό θεωρείται ως εντός σχεδίου.

 

Είναι γεγονός ότι, οι πολύπαθες διατάξεις αυτού του άρθρου δεν έχουν την καλλίτερη νομοτεχνική επεξεργασία, αλλά χρειάζεται μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ στην εφαρμογή τους.

Link to comment
Share on other sites

αγαπητέ/ή ΜΑΚΑΡ δυστυχώς οι διατάξεις του 29 είναι εξίσου πολύπαθες με σωρεία άλλων του "αγαπημένου" μας ΓΟΚ.

 

Ζητώ συγνώμη για λάθος που έκανα διότι η παράγραφος στην οποία με κατατάσει η πολ/μια είναι η 1β (και όχι η 1α που εκ παραδρομής ανέφερα) όπως αυτή ισχύει μετά τον Ν.2381/2000. Η σημερινή απάντηση που έλαβα από τη πολ/μια είναι η εξής: "...είσαι τελευταίο τετράγωνο και ο δρόμος μπροστά από το Ο.Τ. που ανήκεις(και έχω πρόσωπο) δεν ορίζεται από εκατέρωθεν Ρ.Γ. μάλλον λόγω παράληψης του μελετητή της ρυμοτόμησης της περιοχής!!!! ή για άλλο λόγο που δεν γνωρίζουμε!!! , το ξέρουμε ότι είναι άδικο αλλά θεωρήσαι τυφλός!!!...." οπότε μάλλον δε γλυτώνω το Νομάρχη.

Ευχαριστώ όλους και θα ενημερώσω για τυχόν εξελίξεις όταν και άν αυτές υπάρξουν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.