Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγροτεμάχιο με ιδιωτική οδό;


Recommended Posts

Αγροτεμάχιο (με τίτλους του 61') εκτός σχεδίου, εκτός ΖΟΕ μετρήθηκε 3700 τμ (χωρίς το εμβαδό του δρόμου που θα αναφερθεί παρακάτω)

 

Κατά την μέτρηση, ο ιδιοκτήτης παρατήρησε ότι παρανόμως είχε διανοιχτεί δρόμος καθ' όλη την πλευρά του οικοπέδου του (προφανώς γιατί εξυπηρετεί οικίες όπισθεν του οικοπέδου οι οποίες επιπλέον δεν έχουν άλλο τρόπο πρόσβασης).

 

Το συμβόλαιό του πράγματι γράφει ότι συνορεύει με ρέμα και όχι με δρόμο ως πρός την προβληματική πλευρά.

 

Μετά από ενασχόληση με την οικεία νομοθεσία, τείνω στο συμπέρασμα ότι η οδός είναι ιδιωτική και όχι κοινόχρηστη (όπως ορίζεται η κοινόχρηστη οδός, ούτε έχει απαλλοτριωθεί εκ του δήμοσίου κ.λπ.)

 

1. Πώς θα δείξω την οδό αυτή, ώς ιδιωτική ? ή μήπως δεν πρέπει καθόλου να την αναφέρω στο τοπογραφικό και απλά να εφαρμόσω το συμβόλαιο ?

 

2. Επίσης η οδός αυτή συνδέεται με άλλη οδό η οποία και δεν διεκδικείται από τον ιδιοκτήτη και η οποία πρέπει να δειχτεί με κάποιο τρόπο στο τοπογραφικό. Πώς δείχνω την ένωση των οδών ? Επίσης τι γράφω επί του τοπογραφικού μη χαρακτηρισμένη οδός ή ιδιωτική όδός?

 

3. Σε περίπτωση είς την οποία η οδός αυτή αναφέρεται σε συμβόλαιο και σε τοπογραφικό πριν το 77' πως μπορώ να το γνωρίζω έτσι ώστε να σιγουρευτώ ότι δεν αφορά κάτι κοινόχρηστο.

 

4. Τι θα πεί ο πωλητής στον αγοραστή ? ότι στο γήπεδο περιλαμβάνεται και ένας προβληματικός δρόμος και ότι η περιουσία του μπορεί να περιέχει και τον δρόμο? (νομίζω ο άνθρωπος τουλάχιστο θα τρομάξει)

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων συνάδελεφοι.

Link to comment
Share on other sites

εγώ σε ανάλογες περιπτώσεις βλέπω σε πρώτη φάση αν ο δρόμος φαίνεται στο διαγραμμα 1/5000 της ΓΥΣ ή σε ορθοφωτοχάρτη ή αν διαθέτω Α/Φ παλαιές ώστε να έχω μια εικόνα του από πότε υπάρχει ο δρόμος. Αν δεν υπάρχει πολλά χρόνια , δεν αναγράφεται σε συμβόλαια (και ομόρων ιδιοκτητών) έστω και σαν δουλεία εισόδου , ο τοπικός ΟΤΑ δεν τον αναγνωρίζει , τότε απλώς τον αποτυπώνω στο τοπογραφικό διάγραμμα (τον συμπεριλαμβάνω στην ιδιοκτησία) και δεν τον χαρακτηρίζω παρά σαν χωματόδρομο ή μονοπάτι

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα των παρανόμως διανοιγμένων αγροτικών δρόμων έχει συζητηθεί αρκετές φορές στο forum. Στην ουσία πρόκειται για δρόμους που δημιουργήθηκαν με ή χωρίς την σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών και έχουν, με την πάροδο των χρόνων, αποκτήσει "κοινόχρηστο" χαρακτήρα. Σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία οι δρόμοι αυτοί αποτελούν τμήμα των ιδιοκτησιών, αφού ποτέ δεν υπήρξαν.

 

Στην πράξη:

 

1. Η οδός οπωσδήποτε και πρέπει να δειχθεί στο τοπογραφικό διάγραμμα.

2. Η ένωση των οδών θα γίνει σύμφωνα με την αποτύπωση. Ένας χαρακτηρισμός θα μποορούσε να είναι δίοδος.

3. Με έρευνα και μελέτη παλαιών στοιχείων (αεροφωτογραφιών, άλλων συμβολαίων, παλαιών διαγραμμάτων) και επίσκεψη στην τεχνική υπηρεσία του οικείου Δήμου για τυχόν αρχείο δρόμων (συνήθως δεν τηρείται τέτοιο) πολεοδομική υπηρεσία και στην πολεοδομική υπηρεσία της περιοχής.

4. Αν η οδός τελικά δεν είναι κοινόχρηστη και πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί στο εμβαδό της ιδιοκτησίας, είναι θέμα πωλητή - αγοραστή (ο οποίος πρέπει να το γνωρίζει) αν θα κλέισει ή θα παραμείνει ως έχει.

 

Γεώργιος Μιχαήλ - γράφαμε ταυτόχρονα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.