Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξωτερικές καλωδιώσεις: υποχρεωτική μεταλλική σωλήνα;


alexliz

Recommended Posts

Νοικιάζω ένα σπίτι κοντά στο Ναύπλιο. Κατασκευή 2009. Γύρω από το σπίτι, στα παρτέρια, εντός του χώματος φύτευσης και σε βάθος λίγων εκατοστών (π.χ. 5-10εκ.) κυκλοφορούν καλώδια που τροφοδοτούν AC 220V τη γκαραζόπορτα και τις 'χελώνες' (εξωτερικά φωτιστικά για το γκαράζ) τα οποία όμως δεν είναι προστατευμένα εντός σιδερένιου σωλήνα˙ είναι απλώς ΝΥΜ.

 

Είμαι παλαβός που έχω αγανακτήσει; Προχθές κατά λάθος ο πεθερός μου που κανόνιζε λίγο τον κήπο με την αξίνα (και δεν φανταζόταν ότι μπορεί να υπάρχει καλώδιο) τρύπησε το ΝΥΜ. Τα είδε όλα, και είναι και Άγγλος.

 

Άσε που οι συνδέσεις των καλωδίων στα φωτιστικά που είναι μπηγμένα στο χώμα (ξέρετε, αυτά που και καλά φωτίζουν προς τα πάνω το κτήριο, α-λα Κοινοβούλιο, τρομάρα μας...) γίνονται με απλό κόψιμο του ΝΥΜ, και σύνδεση με μονωτική ταινία του κάθε καλωδίου εμφανώς. Δηλ. μεθαύριο που θα τα'χει κάψει ο ήλιος και θα έχουν διαλυθεί, τι θα γίνει; Απλώς θα διαρρέει το ρεύμα στο μουσκεμένο χώμα;

 

Έχω και παιδιά. Μπας και πρέπει να πατήσω πόδι με ιδιοκτήτη/ηλεκτρολόγο; Ή έχω τρομάξει απ'το τίποτα;

 

Παρεμπιπτόντως, έχω βγάλει τα μάτια μου να βρω κανένα PDF με τον πλήρη Κανονισμό Εσωτερικών Εγκαταστάσεων, αλλά πουθενά. Μόνο ένα βρήκα, 3-4 σελίδες, πρότυπο ΕΛΟΤ HD384, το οποίο όμως δεν ανέφερε τίποτα περί αυτού που ρωτώ.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Εάν έβαλαν στο χώμα καλώδιο 220V και μάλιστα ΝΥΜ (αυτό της λευκής μπαλαντέζας - με

απλά λόγια), είναι από παλαβοί ως εγκληματίες. Συγνώμη για τις βαριές εκφράσεις αλλά

κάποια πράγματα πρέπει, να αρχίσουν, να λέγονται με το όνομά τους.

 

Θέλει οπωσδήποτε ΝΥΥ (J1VV.... με την νέα τυποποίηση - αυτό με την μαύρη μόνωση).

Το ΝΥΜ έχει μόνωση ακατάλληλη για υγρασία μιά και μπορεί να κάνει διαρροές.

Πρέπει να οδεύει μέσα από πλαστική σωλήνα βαρέως τύπου (υψηλής μηχανικής αντοχής -υπάρχουν κατάλληλες για έργα οδοποιίας) την οποία μπορείς να εγκιβωτίσεις σε

σκυρόδεμα, εφόσον είναι κήπος και μπορεί να σκαφτεί με τσαπί ή φρέζα. Εάν περνά και βαρύ όχημα από επάνω, μπορείς να βάλεις και σιδηροσωλήνα αλλά γαλβανισμένη.

 

Το καλώδιο εισέρχεται στα φωτιστικά (στεγανού τύπου - φυσικά) μέσα από

στυπιοθλύπτες... με την μαύρη του μόνωση - φυσικά.

 

Τα πάντα να είναι καλά γειωμένα και να υπάρχει relay διαρροής.

 

Και να σκεφτείς ότι στην Αγγλία έχουν ασφάλεια και οι πρίζες...

Link to comment
Share on other sites

@gliv Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση. Καλά, είναι όντως απίστευτη η αμέλεια που έχω δει τριγύρω μου. Και να φανταστείς ότι όταν τα πρωτοεντόπισε ο πατέρας μου (πολιτικός μηχανικός και ηλεκτρολόγος...) και εγώ πήρα από το χέρι τον ηλεκτρολόγο της οικοδομής πέρσυ το καλοκαίρι και του τα έδειχνα, εκείνος που απαντούσε 'έτσι τα κάνουμε εμείς εδώ'. Α, τότε εντάξει...

 

Άστα να πάνε, η κατάσταση είναι φρίκη. Ίσως ανεβάσω και φωτογραφίες αύριο.

 

Όσον αφορά κάτι γραπτό που να μπορώ να το δείξω με ευκολία (και... τρίψω στη μούρη!) σε όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει ότι πω μεθαύριο, μήπως έχεις να συστήσεις κάτι έγκυρο, άμεσο (και φτηνό);

 

Και πάλι ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

'έτσι τα κάνουμε εμείς εδώ'

 

Λοιπόν ότι κανονισμό και να του δείξεις, μ'αυτόν δε πρόκειται να βγάλεις άκρη. Αυτό ήξερε , αυτό έκανε. Θα σε βγάλει και παράξενο στο τέλος.

 

'Ετσι συνηθίζουμε εμεις εδω', μπορεί να το ακούσεις από βοηθό μάστορα μέχρι πτυχιούχο νομικής στέλεχος της τριτοκοσμικης μας δημοσιας διοικησης.

 

Αν υπήρχε κάποια προιστάμενη αρχή που θα τον έλεγχε, θα έπρεπε χωρίς τύψεις να τον "δώσεις".

Αλλιώς παράτα το, στην περίπτωση σου βρες καποιον εργολάβο ΤΕ, ΠΕ να σου στείλει ηλεκτρολόγο από το συνεργείο

 

--edit--

και επειδή όπως λές το σπίτι το νοικιάζεις δεν αξίζει ούτε αυτό.. άλλαξε σπίτι κι'ασε τον ιδιοκτήτη να λύσει τα προβλήματα, δεν είναι και δουλεια σου στο κάτω κάτω

Link to comment
Share on other sites

@nomad Ευχαριστώ για το σχόλιο. Είναι όπως τα λες.

 

Όμως, για μένα δεν είναι εύκολη υπόθεση να αλλάξω σπίτι αυτή τη στιγμή. Προτιμώ να καταφέρω να πείσω τον ιδιοκτήτη (ο οποίος είναι απλώς παροδηγημένος, αλλά καλό παιδί) να ασκήσει πίεση στον ηλεκτρολόγο ή να φέρει άλλο που θα του κάνει το μερεμέτι και θα ασφαλίσει τις εξωτερικές καλωδιώσεις.

 

Γι'αυτό ψάχνω κάπου τον Κανονισμό. Για να δώσω εφαλτήριο στον ιδιοκτήτη, και για να του εξαλείψω τις όποιες υποψίες ότι πρόκειται απλώς περί παραξενιάς μου όσον αφορά το ζήτημα.

 

Έχει κανείς να μου στείλει κατιτί; Ή να με κατευθύνει στη σωστή κατεύθυνση;

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ, JasonK.

 

Το θέμα είναι ότι το έχω ήδη κάνει, χωρίς να έχω εντοπίσει τίποτα σχετικό. Μπορεί να μην έχω βρει το κατάλληλο έγγραφο. Αυτό που βρήκα είναι το:

 

Αριθ.Φ.7.5/1816/88*(ΦΕΚ*Β*470/5.3.2004) "Αντικατάσταση του Ισχύοντος Κανονισμού Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων*(Κ.Ε.Η.Ε)*με*το*Πρότυπο*ΕΛΟΤ*ΗD*384 και άλλες σχετικές διατάξεις."

 

το οποίο και επισυνάπτω. Όμως δεν βρίσκω τίποτα σχετικό με το ζήτημά μου σε αυτό. Υπάρχουν άλλα έγγραφα που το επεκτείνουν ή επεξηγούν;

ΦΕΚ Β470 5.3.2004.zip

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, μόνο καλώδια τύπου ΜΥΥ, όπως είπε ο συνάδελφος gliv μπορούν να ενταφιαστούν και εφόσον καταπονούνται μηχανικά πρέπει να βρίσκονται μέσα σε σωλήνες. Aπαραίτητα χρησιμοποιούνται στιπιοθλίπτες. Στο σημείο εξόδου από την γη μπαίνει πλαστικός σωλήνας. Επίσης συνιστάται ο υποβιβασμός της τάσης στα 24/48V για τροφοδότηση τέτοιου είδους κυκλωμάτων.

 

Όλα αυτά και πολλά άλλα υπάρχουν σε βιβλία που ερμηνεύουν τον HD384.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ και πάλι.

 

Όλα αυτά και πολλά άλλα υπάρχουν σε βιβλία που ερμηνεύουν τον HD384.

 

Ναι, αλλά αυτά τα βιβλία έχουν ισχύ νόμου; ή είναι απλώς σύσταση/άποψη κάποιου;

 

Το 'τρίβεις στη μούρη' ή απλώς θα λες την άποψή σου;

Link to comment
Share on other sites

Έκανα λάθος: δεν υπάρχει ούτε καν ΝΥΜ!

 

Η μία παροχή AC 220V για φωτιστικά υπαίθρου (χελώνες) είναι χύμα καλώδια εντός πλαστικού σπιράλ. Αυτό είναι που τρύπησε και ο πεθερός μου (βλ. αρχική ανάρτηση).

 

Η άλλη παροχή, που δίνει σε γκαραζόπορτα (η οποία, παρεμπιπτόντως, δεν έχει φωτοκύτταρο και αν μπεις στην πορεία της δεν σταματά αλλά σε ακρωτηριάζει/συνθλίβει...) και από εκεί σε φωτιστικά μπηγμένα στο χώμα φύτευσης, είναι ΝΥΜ. Δεν υπάρχει στυπιοθλίπτης πουθενά.

 

Ανέβασα φωτογραφίες στο flickr.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.