Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοπικό συμβούλιο μνημείων


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το τελευταίο πρόβλημα που συνάντησα.

 

Οι γονείς μου διαθέτουν οικόπεδο σε χωριό (εντός οικισμού), το οποίο είναι άρτιο κ οικοδομήσιμο, ενώ σε αυτό υπάρχει ήδη ισόγειο κατοικία (οχι αυθαίρετο), η οποία απο τη μία πλευρά έχει μπαλκόνι (λόγω κλίσης).

 

Θέλησαν να χτίσουν και πάνω όροφο (επέκταση καθ ύψος) και το μπαλκόνι που υπάρχει στο ισόγειο, απο κάτω να χτιστεί ώστε να προκύψει αποθήκη (προσθήκη κατ επέκταση).

Όλα με την πολεοδομία εντάξει, μόνο που για την άδεια χρειαζόταν και άδεια απο την αρμόδια αρχαιολογία, καθότι βρίσκεται πλησίον ( 60 μ ελάχιστη απόσταση) αρχαιολογικού χώρου (βυζαντινή εκκλησία 5ου μ.χ. αιώνα). Σημειωτέον οτι η εκκλησία είναι χτισμένη (πρόχειρα) ώστε να προστατεύεται απο τις καιρικές συνθήκες.

 

Στο θέμα τώρα. Κατατέθηκε απο 3/2007 αίτηση στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία η οποία παρέπεμψε το θέμα στο αρμόδιο τοπικό συμβούλιο για κρίση, υπόθεση η οποία μετά πολλών καθυστερήσεων (και μιας αναβολής)

πάρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η απάντηση όπως μάθαμε (προφορικά με τηλέφωνο, αναμένεται και έγγραφη απάντηση) είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ.

 

Η ερώτηση: Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα; Εννοώ σε ποιο όργανο μπορούμε να κάνουμε και τι (αίτηση θεραπείας;);

Το πιο περίεργο είναι για πιο λόγο να απορρίψουν την προσθήκη ορόφου;

Εκσκαφές είναι πολύ περιορισμένης κλίμακας, καθότι κάτω από το μπαλκόνι υπάρχει ήδη τσιμέντο, το οποίο με τη σειρά του είναι πάνω σε βράχο (μιλάμε για 20 τμ). Η προσθήκη ορόφου δεν επηρεάζει σε εκσκαφές (αν και παλαιότερα είπαν ότι θα κριθεί και το...ύψος!).

Σημείωση: Η ανωτέρω αποτελεί πρώτη κατοικία...

 

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη....

Link to comment
Share on other sites

Δεν εξετάζονται μόνο οι εκσκαφές. Σε τόσο μικρή απόσταση από αρχαίο μνημείο εξετάζεται η εικόνα της περιοχής, η καλαισθησία και το ύψος των γειτνιαζόντων οικημάτων. Πιθανόν με την προσθήκη καθ΄ύψος που προτείνετε να αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του τόπου (κατά την κρίση του Τ.Σ.Μ. πάντα)

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Συμφωνώ με τα λεγόμενα σου περί καλαισθησίας. Και είναι καλό βήμα προς την διάσωση μνημείων, αλλά όταν πρέπει, εκεί που πρέπει.

Και πολύ απλά σε αυτή την υπόθεση, Παραείναι υπερβολικό να απορρίψουν λόγω καλαισθησίας. Δεν βρίσκεται δίπλα (60μ μακριά) και δεν είναι η μόνη κατοικία σε τέτοια απόσταση. Δεν μιλάμε για πολυκατοικία, αλλά ισόγειο με πρώτο όροφο.

Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί ένα οφθαλμολογικό "έκτρωμα" (βαριά λέξη αλλά, δυστυχώς, έτσι είναι), το οποίο με λυπεί αφάνταστα καθότι αποτελεί μέρος της ιστορίας του χωριού μου.

 

Σε αυτή πάντως την περίπτωση (που απορρίφθηκε), ποιο είναι τα αρμόδιο όργανο και κατάθεση ένστασης ή αίτησης θεραπείας;

Δυστυχώς, έχοντας 1 χρόνο+ στην αναμονή, ενώ γνωρίζαμε ότι μεταγενέστερες αιτήσεις έχουν ήδη εγκριθεί (προ μηνών!), και παρά το λόγια πολλών γύρω μας ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μετράει πολύ το α) βύσμα β) λάδωμα (ή ανάποδα), δεν κάναμε καμία κίνηση. Άλλωστε κι εγώ ο ίδιος δεν πίστευα κάτι τέτοιο. ΣΕ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.