Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνδετήρες και κολωνοσίδερα υποστυλωμάτων εντός θεμελίωσης


 

Recommended Posts

Μα πως γίνεται μια δοκός που σηκώνει μια πλάκα και σκοπός της είναι να ρηγματωθεί και να καταναλώσει ενέργεια σε ένα σεισμό να θέλει προσοχή μεγαλύτερη από μια δοκό που σηκώνει τόσα φορτία και έχει τεράστιες εντάσεις και φυσικά δεν ελέγχεται ή επιδιορθώνεται εύκολα?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 195
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Διευκρίνηση. Σε κρυφά υποστυλώματα σε τοιχεία υπογείου οι συνδετήρες μπορούν να τοποθετηθούν πιο αραιά από ότι βγάζει η μελέτη?

 

Νομίζω πως αν ο λόγος που προκύπτουν δεν είναι διατμήσεις από εδάφη κλπ αλλά λόγω "μοντελικής" διάτμησης στην διαμήκη έννοια του τοιχείου μπορείς να τους αραιώσεις αλλά ίσως όχι < 20 εκ

Link to comment
Share on other sites

Μα πως γίνεται μια δοκός που σηκώνει μια πλάκα και σκοπός της είναι να ρηγματωθεί και να καταναλώσει ενέργεια σε ένα σεισμό να θέλει προσοχή μεγαλύτερη από μια δοκό που σηκώνει τόσα φορτία και έχει τεράστιες εντάσεις και φυσικά δεν ελέγχεται ή επιδιορθώνεται εύκολα?

 

Όπως το είπες θα χρειαστεί να καταναλώσει ενέργεια , γι'αυτό πρέπει να είναι κατάλληλα διαμορφωμένος ο κόμβος ώστε να αντέχει στην ανακυκλιζόμενη φόρτιση.

Ο Χάρης και εγώ σε καμία περίπτωση δεν λέμε οτι δεν δίνουμε σημασία στην όπλιση των πεδιλοδοκών.

Link to comment
Share on other sites

ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ

Το μήκος αγκύρωσης ξεκινά όπως σωστά λες μόνο για όσες ράβδους είναι εντός του πλάτους της πεδιλοδοκού; Δηλαδή αν έχεις στύλο 40/40 και πεδιλοδοκό 25/70 οι ράβδοι του στύλου που είναι εκτός του πλάτους της πεδιλοδοκού έχουν μικρότερο μήκος αγκύρωσης;

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά δεν ξέρω θεωρητικά. Πρακτικά πιστεύω ότι είναι ίσο με το ύψος του πέλματος της πεδιλοδοκού. Εσύ τι πιστεύεις Χάρη?

Link to comment
Share on other sites

ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ

Απάντησα παραπάνω (ΕΔΩ). Θεωρώ δηλαδή κοινό μήκος αγκύρωσης για όλες τις ράβδους του στύλου και όχι για τις μισές το ύψος της πεδιλοδοκού και για μια-δυο το ύψος του πέλματος.

 

Στο θέμα των προτεραιοτήτων και της σπουδαιότητας των δοκών ανωδομής/πεδιλοδοκών, νομίζω ότι μόνος σου έδωσες την απάντηση όταν μίλησες για διαμόρφωση τέτοια που θα βοηθήσει στην κατανάλωση ενέργειας.

 

Βλέποντας τις φωτογραφίες που παράθεσες νομίζω ότι οι συνδετήρες των δοκών είναι πλεονασμός γιατί έχεις τις εγκάρσιες δοκούς και δεν προκύπτουν ζητήματα συνάφειας, αγκύρωσης κλπ. Άποψή μου και μόνο. Εκείνο που πραγματικά θεωρώ πολύ σημαντικό είναι η προέκταση της πεδιλοδοκού που κάνεις πέρα από τον ακραίο στύλο.

 

Επιπλέον δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα με τη θλίψη και το λυγισμό των ράβδων των πεδιλοδοκών, στοιχείων κυρίως καμπτόμενων. Το πρόβλημα των αγκυρώσεων των δοκών νομίζω ότι είναι περισσότερο θέμα εφελκυσμού των ράβδων.

 

χρηστος

Απάντησα παραπάνω (ΕΔΩ). Δεν έχω βρει κάποια διάταξη που να απαγορεύει το πλάτος της πεδιλοδοκού να είναι μικρότερο του πλάτους του στύλου. Ειδικά σε πεδιλοδοκούς/τοιχώματα υπογείου στα οποία είναι ενσωματωμένα τα υποστυλώματα δεν νομίζω να υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Όχι σίγουρα δεν υπάρχει τέτοια διάταξη. Είναι όμως καλό όπως είπες και ίσως, συμπληρώνω την άποψη μου, πιο σωστό. Από εκεί και έπειτα στην ανωδομή, για να μην επιμείνω για την θεμελίωση εφόσον ήδη την αναλύσαμε πάρα πολύ και διαφωνούμε, πιστεύω ότι πρέπει να μπαίνουν παντού συνδετήρες και είναι λογική η αιτιολόγηση μου περί λυγισμού και συνάφειας.

Πάντως το κοινό μήκος αγκύρωσης μήπως πρέπει να απομονωθεί σαν νέο θέμα!?!

:)

Link to comment
Share on other sites

Κανονιστικά συμφωνώ ότι δεν υπάρχει κατι Χάρη. Ένας κανονισμός όμως δεν περιέχει περιέχει όλα όσα χρειάζεται ένας πολιτικος μηχανικός.

Για να το κλείσω το θέμα:Στα βιβλία που έχω από ΑΠΘ και ΕΜΠ αναφέρεται ότι το πλάτος των πεδιλοδοκών πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο από το πλάτος των υποστηλωμάτων προκειμένου να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους (μείωση διαφορικών καθιζήσεων παραλαβή μεγάλων τεμνουσών δυνάμεων).Το ίδιο συνιστά και ο Ιγνατάκης '' Διαμόρφωση και λεπτομέρειες όπλισης δομικών στοιχείων από σκυρόδεμα''

Όσο αναφορά το μήκος αγκύρωσης μετριέται απο εκεί που δεν χρειαζόμαστε άλλο το σίδερο δηλαδή απο εκεί που ξεκινά ο κορμός της πεδιλοδοκού.

Link to comment
Share on other sites

Στον κανονισμό δεν υπάρχει κάτι. Γιατί; Γιατί υπάρχουν ανάλογοι γεωμετρικοί περιορισμοί για τις δοκούς ανωδομής; Αν το θεωρούσαν τόσο σημαντικό δεν μπορούσαν να το βάλουν; Ακόμα και αν δεν το πρόβλεψαν στην αρχική έκδοση του 2000, δεν μπορούσαν να το βάλουν στην διορθωτική έκδοση του 2003 που έγινε και η πολύ σημαντική προσθήκη για τα κοντά υποστυλώματα; Να υπενθυμίσω ότι ούτε στον κανονισμό του 1990 του ΝΕΚΩΣ υπήρχε ούτε σ' αυτόν του 1954.

 

Ο Ιγνατάκης το προτείνει στο εγχειρίδιό του χωρίς να το αιτιολογεί (αν θυμάμαι καλά). Το μεγαλύτερο πλάτος έναντι των στύλων των πεδιλοδοκών έχει και κατασκευαστικά οφέλη για να περνάνε τα σίδερα πιο εύκολα στον κόμβο. Χωρίς να διαφωνώ εν γένει με την άποψη αυτή δεν νομίζω ότι μια πεδιλοδοκός πχ 25/70 με πλάτος/πάχος πέλματος 100/40 δεν είναι αρκετή για να μειώσει τις διαφορικές καθιζήσεις και για να παραλάβει μεγάλες τέμνουσες δυνάμεις. Όπως επίσης και αν έχω στύλο 40/40 και σ' αυτόν συντρέχουν πεδιλοδοκοί 25/70 αφήνοντας μια γωνίτσα (15/15) του στύλου εκτός, αυτές δεν είναι επαρκείς;

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι αυτοί οι προβληματισμοί μου για το πλάτος των πεδιλοδοκών έχουν βάσει για μονώροφα/διώροφα με/χωρίς υπόγειο κτήρια όπου οι πεδιλοδοκοί αν εφαρμοστούν οι γεωμετρικοί περιορισμοί του πλάτους προκύπτουν δυσανάλογα ισχυρές εν αντιθέσει με υψηλά κτήρια όπου δεν υπάρχουν τέτοιοι προβληματισμοί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.