Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όπλιση στύλων σε προσθήκη


 

Recommended Posts

Σε περίπτωση προσθήκης δύο ορόφων σε υφιστάμενο κτίριο (υπόγειο+πυλωτή+α') υπέβαλλα την στατική μελέτη η οποία περιλάμβανε και έλεγχο υπάρχοντος και τώρα είμαι στην πονεμένη φάση της κατασκευής.Όπως καταλαβαίνετε υπάρχει διαφορά στην όπλιση των υπερκείμενων στύλων σε σχέση με τους κάτω.Για παράδειγμα ακραίο υποστύλωμα 35Χ35 προέκυψε με οπλισμό 4Φ20+8Φ16 (αρκετά τσιμπημένο μιας και κάνω ικανοτικό) ενώ το υπάρχον είναι οπλισμένο με 4Φ18+4Φ14 (στην μελέτη ανέγραφε 8Φ16). Καμιά ιδέα για το πως αντιμετωπίζω το πρόβλημα?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν απαιτείται ενίσχυση.Όπως είπα έγινε έλεγχος του υφισταμένου σύμφωνα με το παράρτημα Ε του ΕΑΚ και προέκυψε επάρκεια.Πως λύνεται το πρόβλημα της μη αγκύρωσης των νέων οπλισμών?

 

Παρατήρηση: Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, ilias

Link to comment
Share on other sites

Εγώ σκάβω λίγο την κολώνα μέχρι να φανούν τα σίδερα των δοκών. Μετά τρυπάω με τρυπάνι περίπου 40 εκ. τουλάχιστον 4 τρύπες και με ρητίνη αγκυρώνω. Επίσης φροντίζω στο κρίσιμο μήκος του υπό προσθήκη υποστηλώματος (στη βάση μόνο) να έχω ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ περίσφιγξη, π.χ. Φ12/6. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αυτό με τη περίσφιγξη.

 

Κατά τα άλλα εννοείται πως αν υπάρχει οικονομική δυνατότητα ας γίνει ενίσχυση.Βάσει νόμου δεν είναι υποχρεωτικό (προφανώς στην περίπτωσή σου), βάσει συνείδησης....

 

Από την άλλη έχουμε και νοσοκομεία - ξενοδοχεία - σχολεία που υπολογίστηκαν με παλιούς κανονισμούς, άντε με ελάχιστα μεγαλύτερους συντελεστές ασφαλείας... Το δικό μας θα πέσει? Ποτέ όμως δεν ξέρεις...

Link to comment
Share on other sites

Εγώ σκάβω λίγο την κολώνα μέχρι να φανούν τα σίδερα των δοκών. Μετά τρυπάω με τρυπάνι περίπου 40 εκ. τουλάχιστον 4 τρύπες και με ρητίνη αγκυρώνω.

 

Αυτή τη μέθοδο εφαρμόζεις για τα επιπλέον σίδερα που υπάρχουν στον άνω όροφο. (?)

Link to comment
Share on other sites

Ναι για να αγκυρώσω τα επιπλέον σίδερα.

Στο κάτω κάτω την προσθήκη πρέπει να την κατασκευάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε δεδομένου ότι στο μέλλον το παλιό πιθανόν να ενισχυθεί. Δε θα πρέπει τα νέα σίδερα του υπ/τος να έχουν επαρκή μάτιση? Έστω 40-50 εκ. οι μικρές ως συνήθως αναμονές + 40εκ η νέα αγκύρωση + 5-10 εκ το σκάψιμο για τα σίδερα της δοκού => μάτιση πειπου 80-90εκ.

Σκάβω να βρω τα σίδερα της δοκού για να βλέπω που θα τρυπήσω (μη φάω κάνα σίδερο από δοκάρι).

Τι δε σου αρέσει?

Link to comment
Share on other sites

Με το να τρυπήσω μόνο φυσικά και όχι, μίλησα όμως και για ρητίνες.

Θες να πεις ότι αν τρυπήσω 40 εκ και βάλω ρητίνη το σίδερο που θα προεξέχει αν το τραβήξεις θα βγει? Εγώ θα έλεγα πως θα είχαμε θραύση σκυροδέματος. Δεδομένης και της υπάρχουσας αναμονής εκτιμώ ότι ναι έχουμε ΜΑΤΙΣΗ δηλαδή επαρκές μήκος για μεταφορά δυνάμεων.

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις 4 σιδερα κατω και 8 πανω, τα επιπλέον 4 θα τα βαλεις κολλητα με τα υπάρχοντα?

 

Δηλαδή αν ειναι τετραγωνικό υποστύλωμα, θα βάλεις 1 επιπλέον σίδερο στην κάθε γωνία ή θα τα βάλεις στο μέσο των πλευρών (αν έχει γίνει έτσι η όπλιση)?

 

Πολώ σωστο αυτό με τους συνδετήρες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.