Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Τα μελανά σημεία της συνιδιοκτησίας


Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Συγχαρητήρια για το forum, πολλές και χρήσιμες οι πληροφορίες του.

 

Στις "Συμβουλές προς επίδοξους αγοραστές ακινήτων", λέει συγκεκριμένα για τις συνιδιοκτησίες ότι "...έχουν πολλά μελανά σημεία και γενικότερα συνιστάται να αποφεύγονται".

 

Στην περίπτωση συνιδιοκτησίας οικοπέδου για την οποία υπάρχει σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας, τι κρυφοί κίνδυνοι μπορεί να υπάρχουν;

Μπορείτε να αναφερθείτε πιο ειδικά σε παραδείγματα "μελανών σημείων";

 

 

Ευχαριστώ,

Γιώργος.

Link to comment
Share on other sites

Γιώργο, απαντώ όσο μπορώ καλύτερα:

 

Γενικότερα -και για εμένα εξετάζοντας το θέμα επιφανειακά- ιδιαίτερο πρόβλημα δεν υπάρχει. Ο καθένας είναι ιδιοκτήτης του τμήματός του και όλα καλά ως εκεί.

 

Αλλά το οικόπεδο είναι ένα. Μιλάμε δηλαδή για ένα μόνιμο συνεταιρισμό σου αρέσει, δεν σου αρέσει! Θα μου πεις "έτσι δεν είναι και στις πολυκατοικίες"; Ναι, έτσι είναι μόνο που εκεί πλέον το καταστατικό είναι υποχρεωτικό και δίνεται έτσι μια κάποια λύση στο κομφούζιο της πολυγνωμίας και της ασυμφωνίας.

 

Γυρίζοντας πίσω στην κάθετη, είσαι συν-κύριος ενός οικοπέδου -του συνολικού- το οποίο δεν μπορείς να το εκμεταλλευτείς όπως εσύ κρίνεις ορθά, δίχως την συγκατάθεση του συνιδιοκτήτη.

 

Μόνο και μόνο από το παραπάνω (διότι η αγορά ακίνητης περιουσίας είναι επένδυση και όχι λύτρωση) βλέπεις οτι η επένδυση αυτή είναι προβληματική από τα γεννοφάσκια της.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να σου δώσει ο συμβολαιογράφος, ο δικηγόρος και ο συνάδελφος μηχανικός τους οποίους θα πρέπει να συμβουλεύεσαι πριν από κάθε αγορά.

Link to comment
Share on other sites

Στις παραπάνω σωστές συμβουλές προσθέτω και ένα ενδεχόμενο που απορρέει από το γεγονός ότι, πολεοδομικά, το οικόπεδο θεωρείται ενιαίο. Στην κάθετη πρέπει να προβλέπεται η δομήσιμη επιφάνεια που αντιστοιχεί σε κάθε τμήμα, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε δυσάρεστο ενδεχόμενο.

Link to comment
Share on other sites

Και να συμπληρώσω στα πολύ σωστά προαναφερθέντα, πως αυτός είναι ένας λόγος που δεν πρέπει να απορρέει από πουθενά στο συμβόλαιο σύστασης πως ο κάθε συνιδιοκτήτης δεν οφείλει να ζητήσει την έγκριση του άλλου για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Link to comment
Share on other sites

Kαι βλέπεις Γιώργο πως ο κάθε συνάδελφος θα βγεί και θα προσθέσει και κάτι άλλο...

 

Και η λίστα με τους λόγους αποφυγής συνιδιοκτησίας θα γίνεται όλο και πιό μεγάλη...

 

Αν είσαι ήδη ιδιοκτήτης τέτοιας περιουσίας -όπως είμαι κι εγώ- δεν θέλει πανικό, απλά λεπτομερή γνώση της κατάστασης και επίσπευση των αναγκαίων ενεργειών - εάν κι εφόσον απαιτούνται! ΔΕΝ θα τις αποφύγεις!

 

Πως θα αποκτήσεις εικόνα της καθαρότητας της ιδιοκτησίας σου; Μετά από μελέτη της από συνάδελφο μηχανικό της απολύτου εμπιστοσύνης σου και ενός καλού συμβολαιογράφου!

 

ΥΓ. Ευχαριστώ τους συναδέλφους για το validation των απόψεων μου.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

 

ρωτάω τα παραπάνω γιατί είμαι σε φάση έρευνας αγοράς οικοπέδου στα Ανατολικά προάστια και συναντάω συνέχεια περιπτώσεις συνιδιοκτησίας (όπου δεν χωρίζουν τα οικόπεδα για να μην χάσουν την αρτιότητά τους).

 

θέλω να κάνω ένα πρώτο ξεδιάλεγμα των ιδιοκτησιών που βλέπω πριν δώσω σχέδια στον μηχανικό και συμβόλαια στους δικηγόρο-συμβολαιογράφο για έλεγχο, και έτσι ψάχνω για πιθανές οφθαλμοφανείς παγίδες.

 

επομένως επισημάνσεις όπως τις παραπάνω που κάνατε, είναι σημαντικές και ευπρόσδεκτες.

 

ευχαριστώ και πάλι.

γιώργος

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορουν να τα χωρισουν!! Οχι δεν τα χωριζουν γιατι δεν θελουν.. Παντως το γεγονος οτι θελει προσοχη δεν σημαινει οτι δεν σημαινει οτι μια αγορα ειναι απαγορευτικη.. Μην φτασουμε στο αλλο οριο.. Ασφαλως αν βρεις ανεξαρτητο ειναι καλυτερο, αλλα.. Ειδικα στα ανατολικα προαστια (της Αττικης υποθετω) ειναι ο κανονας..

Link to comment
Share on other sites

Και να συμπληρώσω στα πολύ σωστά προαναφερθέντα, πως αυτός είναι ένας λόγος που δεν πρέπει να απορρέει από πουθενά στο συμβόλαιο σύστασης πως ο κάθε συνιδιοκτήτης δεν οφείλει να ζητήσει την έγκριση του άλλου για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

 

 

αυτό σημαίνει πως αν θέλει ο ένας να βγάλει οικοδομική άδεια, αυτή βγαίνει στο όνομα όλων των συνιδιοκτητών, και θέλει υπογραφές και έγκριση από όλους τους συνιδιοκτήτες;

Link to comment
Share on other sites

Ναι έτσι όπως το έγραψα δεν βγαίνει αυτό που ήθελα να πω.

Μάλλον δεν είναι και αναγκαίο, από την στιγμή που στο συμβόλαιο κάθετης αναγράφονται ξεκάθαρα πόσα μέτρα δόμησης/κάλυψης μπορεί να κάνει χρήση η κάθε συνιδιοκτησία.

Αλλά πως θα λάβει γνώση ο ένας συνιδιοκτήτης πως ο έτερος συνιδιοκτήτης οικοδομεί και τοποθετεί την οικοδομή πάνω στο κοινό όριο ή τέλος πάντως έτσι ώστε όταν θα πάει να οικοδομήσει ο ίδιος δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα ή δεν θα πάει σε λύσεις που καθορίζονται από την προγενέστερη οικοδομική άδεια?

Η άδεια θα εκδοθεί στο όνομα του αιτούντος που θα είναι ο κάθε φορά συνιδιοκτήτης.

Αλλά θα πρέπει οι άλλοι συνιδιοκτήτες να συμφωνήσουν.

Η πολεοδομία δεν οφείλει να ελέγξει όταν υπάρχει κάθετη και δεν υπερβαίνει τα αναλογούντα μέτρα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.