Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μόρφωση φορέα και στέγη


 

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι, έχω ένα θέμα, και θα ήθελα την βοήθειά σας . . .

 

Πελάτης μου θέλει μια κατοικία από φέρουσα τοιχοποιία όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα. Η διάταξη των χώρων είναι αυτή που θέλησε και είναι δύσκολο να αλλάξει . . .

 

Πρόκειται για ισόγεια κατοικία, ύψους 3.00μ, και ο φορέας θα είναι από άοπλη τοιχοποιία, πάχους 30 cm, έχοντας βέβαια οριζόντια διαζώματα. Ο πελάτης μου ζητάει αντί για πλάκα δώματος, να γίνει στέγη και από κάτω επικάλυψη με γυψοσανίδα.

 

Θα ήθελα να ρωτήσω :

 

1) Το πάχος της τοιχοποιία θεωρείτε ότι επαρκεί ή μήπως θα πρέπει να γίνει αύξηση των διαστάσεων; Γνωρίζω ότι αυτό προϋποθέτει στατική μελέτη, αλλά θα ήθελα μια πρώτη γνώμη, ενδεικτικά . . .

 

2) Στην περίπτωση που το πάχος είναι 30cm αυτό πως θα προκύψει, σε ότι αφορά την διάταξη των λιθοσωμάτων; Πρέπει να ληφθεί υπόψη και η μόνωση. Ο πελάτης μου θέλει να γίνει με τσιμεντόλιθο (έξω) - μόνωση – τούβλο( μέσα). Τι γνώμη έχετε;

 

3) Στην περίπτωση που δεν γίνει πλάκα στην οροφή, η στέγη θα πρέπει να πατά στο σενάζ που θα τρέχει περιμετρικά την κάτοψη, σωστά; Θα πατά και στους εσωτερικούς τοίχους (πάχους 10cm); Αν πατά, στα σημεία που δεν υπάρχει εσωτερικός τοίχος (πχ. σαλόνι – τραπεζαρία) θα υπάρχει πρόβλημα του μεγάλου μήκους της κάτοψης (πχ. 9 μ);

 

Συγνώμη που ρωτάω πολλά, άλλα δεν έχω ασχοληθεί ξανά με φέρουσα τοιχοποιία και ακούω πάρα πολλές απόψεις, και διαφορετικές . . .

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Μη σου το παίξω και ειδικός, αλλά τα ζευκτά πρέπει να πατάνε μόνο στους 2 απέναντι τοίχους μήκους 15 μέτρων. Το άνοιγμα των 9 μ. δεν είναι μεγάλο για ζευκτό.

ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να κάνεις μελέτη για το πάχος της τοιχοποίας, αλλά διαζωματική πάχους 30 εκ. για ισόγειο εντάξη μου ακούγεται.

Τέλος δεν καταλαβαίνω πως θέλεις να κάνεις την εξωτερική τοιχοποιία. Τι πάχος θα έχει ο τσιμεντόλιθος;Το τούβλο σε ποια διάσταση θα το βάλεις; Να δεις κατασκευαστικές λεπτομέρειες φέροντων τοίχων από τούβλο για να δεις πως χτίζονται, δεν θα σου πει ο πελέτης εσύ θα του πεις.

Με ποιο πρόγραμμα ( αν επιτρέπεται) θα λύσεις την φέρουσα;

Link to comment
Share on other sites

1) + 2) Αν ήταν συμπαγής διαζωματική θα ήσουν οριακά. Εξαρτάται και από τη ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας που είσαι. Με μόνωση στο μέσον δε βγαίνει. Όσο προκύψει από την ανάλυση και μετά βάλε μια επιπλέον στρώση εξωτερική ή εσωτερική ώστε να καλύψεις τη μόνωση. Και όχι τσιμεντόλιθο, τουλάχιστον τον κλασικό που όλοι γνωρίζουμε. Για τούβλα, αυτά με τις κατακόρυφες οπές είναι που επιτρέπονται για φέρουσες τοιχοποιίες.

3) Το σενάζ θα πιάνει όλο το πάχος της τοιχοποιίας. Τα 9m γίνονται, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βάλεις ελκυστήρα στο ζευκτό (αφού δε θα είναι εμφανής η στέγη). Υπολογιστικά δε θα πατήσει στους ενδιάμεσους τοίχους. Μόνο στα άκρα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.