Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλληλεπίδραση εδάφους - ανωδομής σε βραχώδες έδαφος


 
alexaras

Recommended Posts

Σε περίπτωση που έχουμε κτίριο σε βραχώδες έδαφος γιατί λέμε ότι έιναι καλύτερα απο οποιαδήποτε άλλη περίπτωση εδάφους ???δεν έχουμε διαφορικές καθιζήσεις έιναι το βασικότερο και το καταλαβαίνω.Σε περίπτωση σεισμού όμως δεν θα έχουμε μεγαλύτερες μετακινήσεις??

Link to comment
Share on other sites

Φροντίζεις η θεμελιώδης ιδιοπερίοδος του κτηρίου να μην συμπίπτει με την ιδιοπερίοδο του εδάφους στο οποίο θεμελειώνεις οπότε αποφεύγονται οι μέγιστες μετακινήσεις που αναφέρεις λόγω συντονισμού...

Link to comment
Share on other sites

Στα βραχώδη εδάφη έχει παρατηρηθεί μικρότερη εδαφική ενίσχυση του σεισμού σε σχέση με τα συνεκτικά. Πολλές φορές, εδαφικοί σχηματισμοί από συνεκτικά εδάφη δρουν σαν ταλαντωτές από μόνοι τους. Οπότε το κτήριό σου πάνω σε αυτό το έδαφος, είναι σαν ταλαντωτής πάνω σε ταλαντωτή...

 

Η άποψη ότι πάνω σε βράχο πρέπει να έχεις έυκαμπτη κατασκευή, έχει βάση, γιατί το pick τπυ σεισμού στα βραχώδη εδάφη εμφανίζεται σε μικρές ιδιοπεριόδους, της τάξης των 0,10-0,20sec.

Link to comment
Share on other sites

Φασματική ενίσχυση είναι ο λόγος της μέγιστης επιτάγχυσνης που δέχεται ένας ταλαντωτής σε σχέση με την επιτάγχυνση του εδάφους. Έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές ότι αυτός ο λόγος είναι μεγαλύτερος σε χαλαρά εδάφη παρά σε βράχους. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπου δεν είμαι ο ειδικός για να στους πω, αλλά δεν αποτελεί και κανόνα. Ένας λόγος είναι αυτός που ανέφερα πριν.

 

Μην το συγχέεις με το βο=2,5 του ΕΑΚ.

 

Αν δεις, ο ΕC8, όσο πας σε πιο χαλαρό έδαφος, αυξάνει το αντίστοιχο βο.

Link to comment
Share on other sites

Θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω με απλά λόγια...Το έδαφοσ ή σχηματισμός πάνω στο οποίο είναι χτισμένη μία κατασκευή φαντάσου το ως ένα στρώμα ζελέ. Αν έχεις ένα πιάτο ζελέ κουνάς το πιάτο οριζόντια έχεις κάποιες μετακινήσεις. Όσο πιο συμπαγές είναι το υπέδαφος τόσο μικρότερες οριζόντιες μετακινήσεις έχεις...άρα μικρότερες διατμητικές δυνάμεις που μεταφέρονται στο κτίριο.

 

Βάσει Ευρωκόδικα EC8 ανάλογα με τον τύπο του εδάφους έχεις και κάποια σταθερά S. Συνεκτικά εδάφη έχουν υψηλό S...βραχώδεδς υπέδαφος έχει S=1...Αυτή η σταθερά χρησιμοποιείται για να υπολογίσεις to το φάσμα απόκρισης Se που είναι ανάλογο του S. Η μέγιστη διάτμηση στην βάση του κτιρίου καθώς και οι μέγιστες οριζόντιες μετατοπίσεις είναι ανάλογες του φάσματος απόκρισης.

 

Άρα συνοψίζοντας...χαλαρά εδάφη -> μεγάλο S -> μεγάλο φάσμα απόκρισης -> μεγάλες οριζόντιες μετατοπίσεις. Η θεμελίωση σε βραχώδες υπέδαφος είναι η καλύτερη και από άποψη σεισμικής προστασία...Αυτό ισχύει κατα κανόνα (μετά πάμε σε βραχομηχανική κλπ...μπορεί δηλαδή να έχεις διακλάσεις, ενδιαστρώσεις, πτυχώσεις και άλλα πολλά που αλλάζουν την συμπεριφορά του πετρώματος).

Link to comment
Share on other sites

Η άποψη ότι πάνω σε βράχο πρέπει να έχεις έυκαμπτη κατασκευή, έχει βάση, γιατί το pick τπυ σεισμού στα βραχώδη εδάφη εμφανίζεται σε μικρές ιδιοπεριόδους, της τάξης των 0,10-0,20sec.

 

Θα συμφωνήσω.

 

Γενικά:

Χαλαρά εδάφη = άκαμπτος φορέας

Βραχώδη εδάφη = εύκαμπτος φορέας

Link to comment
Share on other sites

Θυμάμαι κάτι που παπαγαλίζαμε σαν φοιτητές όταν καναμε την πρώτη επαφή με το ΚΩΣ ΙΙΙ (αντισεισμικό) στο πανεπιστήμιο."μαλακά εδάφη μονοόροφα κτήρια, βραχώδη εδάφη πολυόροφα κτήρια".

Σε περίπτωση κοτσάνας ελπίζω οι συναδελφοι μελετητές να είναι επειικείς μαζί μου:D

Δυστυχώς ασχολούμαι αποκλειστικά με κατασκευή και έχω ξεχάσει ακόμη και βασικά πράγματα..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.