Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρτιότητα οικοπέδου εκτός οικισμού μετά από οριοθέτηση γραμμής αιγιαλού


Recommended Posts

Οικόπεδο βρίσκεται εκτός οικισμού με εμβαδό 4250μ2, είναι τυφλό και προϋπάρχει του 1972. το οικόπεδο είναι περίπου 150μ από τη "θάλασσα". Το 1990 γίνεται οριοθέτηση του αιγιαλού όπου φαίνεται η οριογραμμή του αιγιαλού το 1967 (δεν κόβει τετραγωνικά από το οικόπεδο) καθώς και η νέα οριογραμμή του αιγιαλού η οποία όμως κόβει 750μ2. Από ότι διάβασα στο φορουμ το κομμάτι που κόβεται (τα 750μ2) είναι σαν να απολλοτριώνεται. Οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου δεν έχουν ιδέα εάν έχει γίνει τέτοια διαδικασία (ο παππούς ήταν κρυψίνος). Στο κτηματολόγιο το οποίο πια είναι σε οριστική φάση στη περιοχή, το οικοπεδο φαίνεται χωρίς το εν λόγω κομμάτι και έχει τελικό εμβαδόν 4250-750=3500μ2. Το ερώτημά μου είναι εάν το οικόπεδο είναι τελικά άρτιο και οικοδομήσιμο.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν εφόσον σήμερα απέχει 150 από την θάλασσα δεν μπορείς να έχεις κομμένα μέτρα απο εν ενεργεια αιγιαλό. Άρα μάλλον σε κόβει ο παλαιός αιγιαλός. Μήπως όμως έχει καθοριστεί ζώνη παραλίας και σε κόβει αυτή?

Link to comment
Share on other sites

Μετά την οριοθέτηση της γραμμής αιγιαλού - παραλίας ότι βρίσκεται από την γραμμή αιγιαλού και προς την θάλασσα δεν θεωρείται πλέον τμήμα την ιδιοκτησίας αλλά δημόσια έκταση ενώ τουλάχιστον για τους αιγιαλούς που εγκρίθηκαν πριν τον 2971/2001 στην ζώνη παραλίας (μεταξύ γραμμών αιγ. και παραλ) το δημόσιο διατηρούσε το διακαίωμα να απαλ/ώσει την έκταση (άρα περιλαμβάνεται στην ιδιοκτησία )ενώ μετά το 2971/2001 για την ζώνη αυτή ισχύουν οι διατάξεις για απαλ/ωση λόγω ρυμοτομίας. Εγώ πάντως δεν έχω συναντήσει περίπτωση να έχει απαλ/θεί ζώνη παραλίας μέχρι σήμερα.

Link to comment
Share on other sites

@gethod

κατ' αρχάς καλό θα είναι να αναγράψεις την ειδικότητά στο προφίλ σου, όπως ζητούν οι συντονιστές.

Όπως σε έχουν ενημερώσει οι συνάδελφοι, οριοθέτηση αιγιαλού σημαίνει την οριοθέτηση της γραμμής α) του αιγιαλού η οποία καθορίζει την ιδιοκτησία του Δημοσίου και β) της παραλίας που καθορίζει το εύρος της ζώνης στην οποία επιβάλλεται απαλλοτρίωση (θεωρητικά). Η δεύτερη γραμμή τίθεται, συνήθως, παράλληλα προς τη γραμμή αιγιαλού. Κατά την οριοθέτηση χαράσσονται και οι δύο γραμμές. Εάν διαπιστωθούν αλλοιώσεις ή προσχώσεις κλπ, μετά την αρχική οριοθέτηση, επανακαθορίζονται οι γραμμές και η αρχική γραμμή αιγιαλού ονομάζεται "παλαιός αιγιαλός".

 

Αφού είχε γίνει αρχική οριοθέτηση το 1967 και επανακαθορισμός των γραμμών το 1990, πρέπει να ξεκαθαρίσεις τη σχέση του οικοπέδου με τις ισχύουσες, πλέον, γραμμές. Με τις διατάξεις του 2971/2001 ορίστηκε ότι για τη ζώνη παραλίας ισχύουν οι διατάξεις της επιβολής απαλλοτρίωσης λόγω ρυμοτομίας, που σημαίνει ότι εάν δεν απαλλοτριωθεί η ζώνη αυτή στον εύλογο χρόνο που έχει νομολογηθεί ως οκταετία, αίρεται η απαλλοτρίωση, με τη σχετική διαδικασία.

 

Ως προς το ουσιαστικό ερώτημα της αρτιότητας και οικοδομησιμότητας του οικοπέδου νομίζω ότι, θα πρέπει, αφού ξεκαθαρίσεις τη σχέση του οικοπέδου με τις γραμμές, να συνεργαστείς με ένα ΑΤΜ της περιοχής σου, που να έχει σχετική εμπειρία, ώστε να πάρεις σωστές απαντήσεις με βάση τα δεδομένα του συγκεκριμένου οικοπέδου.

Link to comment
Share on other sites

καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας.

η βοήθεια που δίνει ο ένας μηχανικός στον άλλο είναι όαση στο χάος των νόμων...

Θέλω να είμαι ακριβής σε ότι λέω γιατί έτσι θα αποφύγω να σας ταλαιπωρήσω. Το τοπογραφικό διάγραμμα του υπουργείου οικονομικών ορίζει δύο γραμμές. Μία με μπλε χρώμα με ονομασία ''ακτογραμμή έτους 1969'' (και είναι η πλησιέστερη προς τη θάλασσα) και άλλη μία με κόκκινο χρώμα για την οποία στο υπόμνημα λέει ''εγκεκριμένη οριογραμμή αιγιαλού σύμφωνα με το από 1969 τοπογραφικό διάγραμμα ενός μηχανικού τάδε μετά από εφαρμογή στην παρούσα κατάσταση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τα υπάρχοντα σταθερά''. Το τοπογραφικό του υπουργείου φέρει ημερομηνία 11ος του 1990. Οι δύο γραμμές απέχουν περίπου 50μ μεταξύ τους. Το οικόπεδο απέχει από τη θάλασσα τελικά περίπου 70μ και όχι 150 που είπα στην αρχή (έκατσα και το μέτρησα με κλιμακόμετρο). Η εγκεκριμένη οριογραμμή αιγιαλού είναι αυτή που κόβει τα 750μ2 από το οικόπεδο. Άρα οι δύο αυτές γραμμές προφανώς καθορίζουν την ζώνη της παραλίας.

Στοιχεία για το πότε και πως έγινε η αποκοπή του τμήματος των 750μ2 όπως φαίνεται στο κτηματολόγιο δεν έχω.

Όπως όμως και να έχει το αποτέλεσμα ως προς την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα δεν θα είναι το ίδιο είτε έγινε απαλλοτρίωση είτε όχι;

Α)Το Π.Δ. του 85 για τα εκτός σχεδίου λέει ότι άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα που ελαττώνονται μετά από απαλλοτρίωση, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον μετά την ελάττωση αυτή έχουν τα όρια αρτιότητας και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις των γηπέδων των προηγούμενων περιπτώσεων α και β. τις οποίες το οικόπεδο δεν πληρεί.

Β) εάν δεν λάβω υπόψη μου την ενδεχομενη απαλλοτρίωση, το εμβαδόν του οικοπέδου και μόνο του σύμφωνα με το κτηματολόγιο είναι 3500<4000 και δεν έχει πρόσωπο σε διεθνή επαρχιακή δημοτική ή κοινοτική οδό άρα πάλι μη άρτιο και οικοδομήσιμο

 

Άρα τελικά το οικόπεδο είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο.

Ελπίζω να μη μου διαφεύγει κάποια παράμετρος.

Link to comment
Share on other sites

Το πρώτο συμπέρασμα από τη νεώτερη (και πιο σωστή) περιγραφή σου είναι ότι δεν πρόκειται για επανακαθορισμό του 1990 αλλά για επανασχεδίαση της γραμμής αιγιαλού του 1969 (κόκκινη) με "νεώτερα" στοιχεία. Λείπει η οριοθέτηση της γραμμής παραλίας.

 

Δεύτερο συμπέρασμα. Το τμήμα του οικοπέδου των 750 τμ περιλαμβάνεται στη ζώνη αιγιαλού, δηλαδή στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Η ζώνη αυτή δεν είναι η παραλία, όπως, εσφαλμένα, αναγράφεις. Επομένως, δεν επιβλήθηκε απαλλοτρίωση στο τμήμα των 750 τμ αλλά αυτό περιλαμβάνεται στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.

 

Τρίτο συμπέρασμα. Το οικόπεδο έχει εμβαδόν 3500 τμ και μ' αυτό και μόνο το δεδομένο θα εξετάσεις αν εμπίπτει στις ισχύουσες παρεκκλίσεις αρτιότητας. Η οικοδομησιμότητα εξασφαλίζεται από το γεγονός ότι έχει πρόσωπο στη ζώνη αιγιαλού που θεωρείται κοινόχρηστος χώρος, ως ιδιοκτησία του Δημοσίου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ο χώρος ανάμεσα στην πλε και την κόκκινη γραμμή δεν είναι η ζώνη παραλίας Η ζώνη παραλίας ορίζεται από την κόκκινη γραμμή (αιγιαλού) και την κίτρινη (γραμμή παραλίας παράλληλη συνήθως στην κόκκινη) αν υπάρχει Οσο για την αρτιότητα νομίζω αν υπάρχει η ζώνη παραλίας που θεωρείται ζώνη για παραλίακό δρόμο ίσως μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει πρόσωπο σε δημόσια οδό (ίσως με πραχώρηση) Δεν είμαι σίγουρος αλλά εξέτασέ το

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σημαντικά όλα αυτά που μου είπατε και κυρίως πάρα πολύ διαφωτιστικά.

αφού το οικόπεδο άλλαξε μορφή με τον επανασχεδιασμό του αιγιαλού θα θεωρήσω ως χρόνο δημιουργίας του οικοπέδου προφανώς τον 11ο του 1990 ;

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το υπόμνημα του τδ, που περιγράφεις στο μήνυμα #5, δεν πρόκειται για επίσημη επανασχεδίαση, που κυρώθηκε με αντίστοιχη απόφαση Νομάρχη και δημοσίευση σε ΦΕΚ, αλλά για απλή επανασχεδίαση με βάση νεώτερα στοιχεία.

 

Επομένως, ο καθορισμός της γραμμής αιγιαλού (παραμένει το ερώτημα γιατί δεν καθορίστηκε και παραλίας) έγινε, με απόφαση Νομάρχη το 1969. Αναφέρεις ότι το αγροτεμάχιο (και όχι οικόπεδο) δημιουργήθηκε το 1972 και, επομένως, είναι ερευνητέος ο τρόπος δημιουργίας του.

Link to comment
Share on other sites

η ταμπέλα του σχεδίου έχει αριθμό πρωτοκόλλου και αριθμό διαταγής υπουργείου οικονομικών. προφανώς οι τύποι του κτηματολογίου το δέχτηκαν για να κοπεί το εν λόγω τμήμα. επίσης στη νομοτέλεια βρήκα ότι η δημοσίευση στο φεκ του τοπογραφικού διαγραμματος και η συνημμένη σε αυτό έκθεση όπως προβλεπόταν από το νόμο του 1940 Καταργήθη από 1 Μαίου 1976 δια του εδαφ. ιγ, της παρ. 1, του άρθρ. 11 Ν. 301/76.

Σας έχω ζαλίσει...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.