Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτοματισμός σε άντληση


gnusselt

Recommended Posts

Η τοποθέτηση συμβατικού συστήματος ηλεκροκινητήρα/αντλίας in-line χωρίς ενδιάμεσο δοχείο, αντενδείκνυται , διότι θα ανοιγοκλείνει συνέχεια (π.χ. πιεστικό χωρίς μεμβράνη).

 

Πριν κάνεις οτιδήποτε, επιβεβαίωσε ποιές είναι οι συνθήκες (πότε, για πόσο χρόνο, τι αέρια υπάρχουν διαλυμένα στο νερό) που δημιουργούν το πρόβλημα, διότι μπορεί να ΜΗΝ υπάρχει πρόβλημα (εφόσον δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη το δίκτυο)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Να κάνω και εγώ μια ερώτηση?

Θελεις να κάνεις κάποια μελέτη ή να το κατασκευάσεις?

Αν ζητάνε 6 bar πίεσης πιθανόν να χρειαστεί αντλία έτσι κιαλιώς.

Γιατί αν θέλεις να το κατασκευάσεις αποκλείεται να σου δώσει να καταλάβεις κάποιος πως γίνεται μέσω του φόρουμ.

 

Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω πως να κάνω την αντλία να δουλέψει και να διατηρεί σταθερή την πίεση κατάντι της ροής.

;

Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να το κάνεις αυτό είναι με αντλία που θα μεταβάλει τις στροφές της ανάλογα με την πίεση. Θέλει προσοχή στην επιλογή της αντλίας και για να έχεις μεγαλύτερο εύρος μπορείς να βάλεις δύο η και τρείς αντλίες παράλληλα.

Link to comment
Share on other sites

H θεωρητική (χωρίς απώλειες) πίεση στο δίκτυο λόγω βαρύτητας είναι από 2,4 έως 2,9 Bar. Κατά συνέπεια η αντλία πρέπει να εργάζεται αμέσως μόλις ανοίξει κάποια παροχή (υπάρξει ζήτηση), αφού θέλεις 6 Bar και το κατάντι δίκτυο δεν παίζει κανένα ρόλο. Το μόνο θέμα είναι στις πόσες στροφές αντλίας (ισχύς) θα έχεις την απαιτούμενη πίεση.

 

Τώρα εξηγείται η μεγάλη διάμετρος αγωγού (για όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες).

 

Αν όντως το μόνο πρόβλημα είναι ο αυτοματισμός, τότε επέλεξες λάθος κατηγορία. Ρώτα τους ηλεκτρολόγους.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι θεωρώ ότι το πρόβλημα έχει συζητηθεί πολύ περισσότερο από ότι του αρμόζει!

Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί, θα ήθελα να συνοψίσω τα εξής.

 

I. Αδιάλειπτη φυσική ροή δεν μπορούμε να έχουμε με την συγκεκριμένη χωροταξία του δικτύου. Απαιτείται οπωσδήποτε η παρεμβολή αντλίας.

II. Με την τοποθέτηση συμβατικής αντλίας και ενδιάμεσης ανοιχτής δεξαμενής στο ανώτερο υψομετρικό σημείο, που η χωρητικότητά της και το start – stop της αντλίας θα ελέγχονται από φλοτεροδιακόπτη ή ηλεκτρόδια στάθμης, εξασφαλίζει αδιάλειπτη ροή αλλά δεν ενδείκνυται στην περίπτωσή μας δεδομένου ότι θέλουμε πίεση 6 par στις λήψεις μας.

III. Η τοποθέτηση μονάχα συμβατικής αντλίας που να ελέγχεται με πρεσοστάτες δεν ενδείκνυται γιατί θα έχουμε αλλεπάλληλα start – stop.

IV. Τοποθέτηση πιεστικού συγκροτήματος (συμβατική αντλία, κλειστό δοχείο με μεμβράνη, ανεπίστροφη, βαλβίδα) και εξαεριστικό στο ανώτερο υψομετρικό σημείο, εξασφαλίζει αδιάλειπτη ροή με τις απαιτήσεις που εμείς θέλουμε, με μειονέκτημα την ενδεχόμενη έλλειψη του απαιτούμενου χώρου τοποθέτησης (το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση II ) και τον κίνδυνο καταστροφής της μεμβράνης του δοχείου λόγω της ποιότητας του νερού.

V. Τοποθέτηση αντλίας με αναλογικό έλεγχο των στροφών (inverter), για την διατήρηση σταθερής πίεσης σε σχέση με την κατανάλωση (παροχή) και εξαεριστικό στο ανώτερο υψομετρικό σημείο. Εξασφαλίζει αδιάλειπτη ροή με τις απαιτήσεις που εμείς θέλουμε, με μόνο μειονέκτημα το κόστος.

 

Στις περιπτώσεις (II &IV) η χωρητικότητα των δοχείων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το 1/3 της ωριαίας ζήτησης (Q/h).

 

Θεωρώ ότι η διατομή του δικτύου είναι υπερβολικά μεγάλη, εφόσον και το δίκτυο θα λειτουργεί υπό πίεση. Δεδομένου ότι δεν έχει κατασκευαστεί καλό θα ήταν ελεγχθεί.

Link to comment
Share on other sites

I. Διαφωνώ. Σύμφωνα με την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων έχουμε ροή.

 

Γράφεις στην αρχή

Όταν από ένα σημείο λήψης πάρουμε νερό η πίεση στο δίκτυο θα πέσει.

Αν θες τουλάχιστον 6 bar στο δίκτυο, χρειαζεσαι αισθητήριο πίεσης στο υψηλότερο σημείο του δικτύου (και πριν απ' αυτο, στην "ανηφόρα") να διαβάζει την πίεση σε συνεργασία με μια αντλία inverter.

Link to comment
Share on other sites

I. Διαφωνώ. Σύμφωνα με την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων έχουμε ροή.

 

Δεν αντιλέγω συνάδελφε! Ροή θα έχουμε, αδιάλειπτη ροή δεν θα έχουμε, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σχηματιστεί θύλακας αέριας φάσης στο σιφώνι, στο ανώτερο σημείο του δικτύου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.