Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεταλλικό στέγαστρο εδραζόμενο σε κτίριο από σκυρόδεμα


 

Recommended Posts

γεια σας φιλοι ,εχω ενα στεγαστρο() 40χ160 το οποιο χωριζεται με 3 σεισμικους αρμους,το στεγαστρο στηριζεται σε κοντους μεταλλικους δοκους(0.3m οι ακριανοι και 2.1μ στον κορφια) και εκεινοι με τη σειρα τους στην ταρατσα του κτιριου(super market).Το ερωτημα μου ειναι αν θα πρεπει να προσομοιωσω τους στιλους σαν πακτωμενους προς και τις δυο κατευθυνσεις ή μονο ως προς τη μια(κατευθυνση του ζυγωματος),και ενα δευτερο,οι μετωπικοι στιλοι προσομοιωνονται αρθρωτοι?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε αντίστοιχη μελέτη (αλλά χωρίς στύλο στη μέση του πλαισίου) είχα προσομοιώσει την μία έδραση με άρθρωση και την άλλη με κύλιση. Φυσικά αυτό ευνοεί την διαστασιολόγηση των στύλων από το σκυρόδεμα αλλά αυξανεί λίγο τα κιλά του μεταλλικού σκελετού. Πάντως εγώ στην δική σου περίπτωση προτείνω να χρησιμοποιήσεις πάκτωση και στις δύο διευθύνσεις αλλά πρόσεχε στην διαστασιολόγηση των κοντών μεταλλικών στύλων. Γιατί δεν δοκιμάζεις χωρίς μεσαία κολώνα και με δικτύωμα ως ζύγωμα?

Link to comment
Share on other sites

Όπως είπε και ο Δρόσος , αν το προσομοιώσεις ως άρθρωση θα ευνοήσεις τη διαστασιολόγηση των μπετονένιων υποστυλωμάτων αλλά και της θεμελίωσης γιατί δεν μεταφέρεις ροπές.

Για μένα το σωστό είναι όπως θα το προσομοιώσεις , έτσι να το κατασκευάσεις , δηλαδή να κάνεις και την ανάλογη σύνδεση.

Δηλαδή θα είναι λάθος αν το προσομοιώσεις ως άρθρωση στο στατικό μοντέλο και κατασκευαστικά φτιάξεις τη σύνδεση ως πάκτωση ( ή και το ανάποδο).

Δρόσε , να ποστάρεις πιο συχνά στα μεταλλικά .

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω για την βοηθεια,οι στιλοι μεταλικοι ειναι,χρησιμοποιω και στιλο στη μεση (καθως και αλλους 6 μετωπικους στυλους, ανα 6,75μ περιπου)γιατι μου φανηκε πολυ μεγαλο το ανοιγμα των 40μ και εχει μικρη κλιση το ζυγωμα, 9 ο/o ,οποτε λεω να το προσομοιωσω σαν πακτωσεις και στις δυο κατευθυνσεις(με την αναλογη συνδεση φυσικα) αφου δεν κερδιζω κατι σε κιλα στο μεταλικο(το υπολιπο κτιριο απο σκυροδεμα υπαρχει ηδη),τα ζυγωματα ενωνονται μεταξυ τους εκτος απο τις τεγιδες και τα αντιανεμια στεγης(τα οποια ειναι στο 1ο και στο τελευταιο φαντωμα το 5ο)με εγκαρσιο χιαστι συνδεσμο μεσου του κεντρικου στιλου,αφου δεν εχω χιαστι πλευρικα λογου οτι ο στιλος στην ακρη ειναι μονο 0.3μ

θα ηθελα να ρωτησω και κατι ακομα 1) 8α πρεπει να προσθεσω ακομα 1 αντιανεμιο στεγης στο μεσο απο το 1ο και το 5ο φαντωμα δηλαδη στο 3ο η αρκουν και αυτα?

και 2)στους συνδιασμους φορτισης θα πρεπει να υπαρχει και ο σεισμος? η δε χρειαζεται μιας και οι σεισμικες δυναμεις παραλαμβανονται απο το κτιριο που ειναι απο σκυροδεμα?

 

οι στιλοι ειναι κοιλοδοκοι 100χ100χ5 ,το ζυγωμα IPE 200(και απεχουν το ενα απο το αλλο 7,3μ) ,o εγκαρσιος χιαστι συνδεσμος κοιλοδοκος 60χ60χ4 , τα αντιανεμια στεγης 40χ40χ3,και για τεγιδες(ανα 1.65μ) σκεφτομαι μεταξυ IPE120 και IPE140 ή να χρησιμοποιησω λεπτοτοιχες Z παχους 3mm υψους 210mm μηπως και μου βγει ακομα πιο ελαφρυ..

 

καθε συμβουλη ειναι καλοδεχουμενη...και sorry για το μεγαλο post..

Link to comment
Share on other sites

Το κτίριο το σχεδιάζεις τώρα, ή υπάρχει το ισόγειο και εσύ θα προσθέσεις τον όροφο; Αν είναι προσθήκη, προτείνω να το κατασκευάσεις - υπολογίσεις ως άρθωση. Θεωρώ την υλοποίηση πάκτωσης πολύ δύσκολη.

 

Τώρα αν το σχεδιάζεις από την αρχή κάνε ότι καταλαβαίνεις.

Link to comment
Share on other sites

το ισογειο υπαρχει ηδη,εγω το στεγαστρο κανω μονο,οι μικρες μεταλλικες κολωνες που στηριζεται το στεγαστρο 8α εδρασουν στην ταρατσα στις θεσεις που βρισκονται τα υποστυλοματα του υφισταμενου κτιριου..

Link to comment
Share on other sites

Αν το ισόγειο είναι ήδη κατασκευασμένο, τότε σου προτείνω να το μελετήσεις το πλαίσιο αμφιαρθρωτό για να μην υπάρχει πιθανότητα αστοχίας των υπάρχοντων στύλων από σκυρόδεμα λόγω της ροπής στην κορυφή τους. Δεν αναφέρεις όμως τις διαστάσεις αυτών. Είσαι σίγουρος αν θα μπορούν να εδραστούν οι μεταλλικοί στύλοι σε αυτά τα μπετονένια υποστυλώματα? Μην ξεχνάς ότι οι διαστάσεις της πλάκας έδρασης λογικά θα είναι 14 cm περίπου πιο έξω από την περίμετρο του στύλου και στις τέσσερις πλευρές της. Με την αγκύρωση τι παίζει? Χημικά βίσματα?

Ιταλέ Συμβουλή SOS: Κάνε ξανά έλεγχο των φορτίων και των συνδυασμών φόρτισης. Χιόνι πόσα κιλά πηρες ανά τετραγωνικό? Τι ανεμοπίεση έλαβες ? Το ύψος h στον κορφιά για τους υπολογισμούς λαμβάνεται από το φυσικό έδαφος.

Οι διατομές μου φαίνονται μικρές, τόσο για τους στύλους αλλά και για τα ζυγώματα και τα αντιανέμια. Θα περίμενα στύλους περίπου SHS200X8 και ζύγωμα IPE 360.

Ο σεισμός εννοείται.

Γεια σου SPY1551.

Link to comment
Share on other sites

οι διαστασεις των υποστιλοματων του κτιριου ειναι 50χ50,για τον ανεμο ναι απο το εδαφος παντα,τωρα θα πραγματοποιησω την αναλυση, και θα σας πω που αστοχει με τις διατομες που προανεφερα...(ελπιζω να μην αστοχει..:D)..θα προσπαθησω να ανεβασω και κανενα σχεδιακι 2d,γιατι προσπαθησα να ανεβασω το 3d και ηταν μεγαλο,ξεπερνουσε το οριο και δε με αφηνε..

Link to comment
Share on other sites

Για να δουμε...

 

Μην ξεχνας ..το scia εχει και τη δυνατοτητα παραγωγης 3D pdf....(βλεπεις το μοντελο, το γυρνας , το στρεφεις μεσα στο pdf)....

Link to comment
Share on other sites

Ναι οι διατομές δεν βγαίνουν με τίποτα, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα τον κάναβο.

Πρόταση έδρασης: Περιμετρικό τοιχείο με ύψος 1-1,20 και αγκύρια κανονικά. Οι στύλοι εδράζονται σε ύψος του δώματος + 1,20 m.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.