Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικονομία 2,5 εκατ. ευρώ. Εκπόνηση μελέτης επέκτασης του μετρό από την Αττικό Μετρό


ckiriako

Recommended Posts

Από το επιστημονικό δυναμικό της κρατικής εταιρείας «Αττικό Μετρό» και μέσα σε πέντε μήνες θα εκπονηθεί η μελέτη για την επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς την πλευρά της Καλαμαριάς.

 

Η νέα διοίκηση της εταιρείας, στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης και στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων αλλά και αξιοποίησης του προσωπικού, αποφάσισε να ακυρώσει την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, ο οποίος θα είχε προϋπολογισμό της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός είχε ανακοινωθεί στις 9 Μαΐου 2009 από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, αλλά οι φάκελοι των ενδιαφερόμενων μελετητικών γραφείων επρόκειτο να κατατεθούν σήμερα. Θα ακολουθούσε η αξιολόγησή τους και η επιλογή αναδόχου, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι -κατά τη συνήθη πρακτική των τελευταίων ετών στο μετρό- θα ακολουθούσε υποβολή ενστάσεων και προσφυγών στα δικαστήρια. Με τις πιο αισιόδοξες προοπτικές, η μελέτη θα ήταν έτοιμη σε 16 μήνες.

Η ανατολική επέκταση του υπό κατασκευή μετρό αφορά νέα γραμμή μήκους 5 χλμ. με πέντε σταθμούς. Στην περιοχή της Μίκρας προβλέπεται η κατασκευή σταθμού μετεπιβίβασης, όπου εκτός από υποδομές για τις αφετηρίες των λεωφορειακών γραμμών θα διαθέτει μεγάλο πάρκινγκ με 1.000 θέσεις για Ι.Χ. Με τη νέα αντιμετώπιση του θέματος, δεν αποκλείεται να εξασφαλιστούν πόροι ώστε το μετρό να φθάσει γρηγορότερα ώς το αεροδρόμιο. Στην προκαταρκτική φάση, κυρίως με γεωλογικές έρευνες, προχωρούν οι διαδικασίες για την επέκταση της γραμμής προς τις δυτικές συνοικίες. Πρόκειται για γραμμή περίπου 5 χλμ. με πέντε νέους σταθμούς, που θα φέρει το μετρό ώς τη Σταυρούπολη.

Η αξιοποίηση του δυναμικού και η ορθολογική διαχείριση των οικονομικών είναι ο κύριος στόχος της νέας διοίκησης, που έχει αρχίσει το «ξεσκόνισμα» των λογαριασμών. Εχει ήδη εντοπιστεί η διάθεση 700.000 ευρώ μέσα στο 2009, οπότε το μετρό δεν είχε αξιόλογη εξέλιξη των έργων, μόνον για καταχωρίσεις σε εφημερίδες και περιοδικά. Τη μερίδα του λέοντος είχαν πάρει έντυπα χαμηλής κυκλοφορίας.

 

 

 

Ελευθεροτυπία

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 44
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Απαράδεκτη και λαϊκίστικη ενέργεια.

 

Εαν αυτός είναι ο τρόπος που αποφάσισε ο κ.Ρέππας να αναμορφώσει το πλαίσιο παραγωγής μελετών δημοσιών έργων, ας μας το δηλώσει ευθέως.

Να σταματήσουμε να ανανεώνουμε τα μελετητικά πτυχία στην ΓΕΜ και να πληρώνουμε.

Οι κρατικές υπηρεσίες έχουν το ρόλο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και του ελέγχου των εκπονούμενων μελετών, εαν αυτό αλλάξει και οι υπηρεσίες εκπονούν οι ίδιες τις μελέτες, τότε θα έχουμε δύο μοναδικά φαινόμενα:

1) Ο ελεγχόμενος θα είναι και ο ελεγκτής

2) Ο μελετητικός τομέας θα δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι ακριβώς όπως τα λες achille.

 

Η ανάθεση των μελετών γίνεται όταν η αρμόδια υπηρεσία εξ επαχθούς αιτίας δεν μπορεί να τις εκπονήσει η ίδια. Μην τα θέλουμε και όλα δικά μας.

 

Τόσους μηχανικούς που πληρώνουμε να μην παράγουν έργο;

Link to comment
Share on other sites

Οι δημόσιες υπηρεσίες ΔΕΝ είναι μελετητικά γραφεία. Οι μελέτες εκπονούνται από ιδιώτες μελετητές που κατέχουν τα ανάλογα προσόντα και την εμπειρία κατόπιν διαγωνισμού.

 

Οι υπάλληλοι που στελεχώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες έχουν την αρμοδιότητα της προκήρυξης του διαγωνισμού, του ελέγχου της μελέτης και της επίβλεψης της κατασκευής.

 

Το αν έχουν προσληφθεί υπεράριθμοι υπάλληλοι για το αντικείμενο της υπηρεσίας δεν είναι λόγος για να αναλαμβάνει η υπηρεσία αντικείμενα εκτός του σκοπού της προβαίνοντας έτσι σε αθέμιτο ανταγωνισμό εναντίων των μελετητών. Εάν η υπηρεσία θέλει να κάνει οικονομία μπορεί να μετατάξει τους πλεονάζοντες υπαλλήλους ή στην περίπτωση της Αττικό Μετρό να προβεί σε απολύσεις.

Link to comment
Share on other sites

Η υπηρεσία έχει το δικαίωμα να εκπονεί μελέτες. Τόσα έργα δημοπρατούνται με μελέτες που έχουν συνταχθεί από τις υπηρεσίες (σε Δήμους και Νομαρχίες που έχουν την κατάλληλη υποδομή σε προσωπικό). Λες τόσοι μελετητές στην Καστοριά να είναι βλάκες και να μην έκαναν καταγγελίες αν αυτό ήταν παράνομο; Εδώ η υπηρεσία έχει ακόμα και το δικαίωμα της αυτεπιστασίας σε έργα διαφορετικά για κάθε βλάβη πχ της ΕΥΔΑΠ θα έπρεπε είτε να γίνει απευθείας ανάθεση είτε να προκηρυχθεί διαγωνισμός. Ξέρω δήμους που το αγροτικό δίκτυο το συντηρούν μόνοι τους γιατί διαθέτουν τα κατάλληλα μηχανήματα. Ή ας πάρουμε την διεύθυνση δασών που "ενοικιάζει" μηχανήματα για να συντηρήσει δασικούς δρόμους. Αυτή είναι η πραγματικότητα είτε μας αρέσει είτε όχι.

Link to comment
Share on other sites

Η υπηρεσία έχει το δικαίωμα να εκπονεί μελέτες. Τόσα έργα δημοπρατούνται με μελέτες που έχουν συνταχθεί από τις υπηρεσίες (σε Δήμους και Νομαρχίες που έχουν την κατάλληλη υποδομή σε προσωπικό).

Το ότι εκπονούνται δεν σημαίνει ότι είναι και νόμιμο... Άλλωστε δεν εκπονούνται... "εκπονούνται".

 

Λες τόσοι μελετητές στην Καστοριά να είναι βλάκες και να μην έκαναν καταγγελίες αν αυτό ήταν παράνομο;

Δεν κάνουν καταγγελίες για έναν απλούστατο λόγο: Όταν μια υπηρεσία "εκπονεί" μελέτη, στην πραγματικότητα την αναθέτει κάτω απο την τραπέζι σε κάποιον που μπορεί όντως να την εκποπήσει. Οπότε γιατί να διαμαρτυρηθεί;

 

Εδώ η υπηρεσία έχει ακόμα και το δικαίωμα της αυτεπιστασίας σε έργα διαφορετικά για κάθε βλάβη πχ της ΕΥΔΑΠ θα έπρεπε είτε να γίνει απευθείας ανάθεση είτε να προκηρυχθεί διαγωνισμός. Ξέρω δήμους που το αγροτικό δίκτυο το συντηρούν μόνοι τους γιατί διαθέτουν τα κατάλληλα μηχανήματα. Ή ας πάρουμε την διεύθυνση δασών που "ενοικιάζει" μηχανήματα για να συντηρήσει δασικούς δρόμους. Αυτή είναι η πραγματικότητα είτε μας αρέσει είτε όχι.

 

Εδώ τα έχεις μπλέξει. Μιλάμε για μελέτες. Επίβλεψη και επιστασία εννοείται ότι κάνουν οι δημόσιες υπηρεσίες.

Link to comment
Share on other sites

achille επειδή έχω αρκετούς γνωστούς σε τεχνικές υπηρεσίες δεν μπορείς να φανταστείς τον αριθμό των μελετών που γίνονται χωρίς συμμετοχή, πάνω ή κάτω από το τραπέζι, ανεξάρτητου μελετητή. Ειδικά αρχιτεκτονικές και η/μ μελέτες. Δηλαδή αγόρασαν μετρητοίς προγράμματα όπως το ADAPT για να τα έχουν να τα βλέπουν;

Link to comment
Share on other sites

οσες φορες εχω λαβει εγω γνωση μελετης που εκπονηθηκε απο δημοσια υπηρεσια, αυτο εγινε με τον τροπο που λεει ο achille, δηλαδη την δινουμε σε καποιον να την κανει και μετα λεμε οτι την καναμε εμεις.

Link to comment
Share on other sites

το να λες κάτι χωρίς επιχειρήματα είναι το μόνο εύκολο

 

δώστε τη νομοθεσία που απαγορεύει την εκπόνηση μελετών από δημόσιες υπηρεσίες

 

σαν μελετητή θα με συνέφερε και εμένα για κάθε τι να γίνεται ανάθεση σε ιδιώτη αλλά αυτά που λέτε είναι ανυπόστατα

 

οι τεχνικές υπηρεσίες δηλαδή του δημόσιου τομέα είναι για να κάνουν προκηρύξεις και επιβλέψεις;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.