Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έναρξη επαγγελματικής ενασχόλησης με ΜΠΕ


Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Είμαι νέα χημικός μηχανικός κι έχω κάνει κι ένα μεταπτυχιακό το οποίο στην Ελλάδα δε θα μου χρησιμεύσει...μάλλον ποτέ!Ψάχνω για δουλειά συνολικά πολύ καιρό. Πρόσφατα έκανα ένα σεμινάριο πάνω στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και σκέφτομαι μήπως και το κυνηγήσω. Αλλά δεν ξέρω από που να αρχίσω!Διαβάζω λίγο τη νομοθεσία, λίγο τα βιβλία περιβάλλοντος από το πτυχίο μου...Να διαβάσω ό,τι βιβλιογραφία προτείνεται σχετικά;Να πάω από τεχνικό γραφείο σε τεχνικό γραφείο μήπως χρειάζεται κανείς συνεργασία;Πολλές ερωτήσεις.Το ξέρω ότι ακούγεται χαοτικό αλλά πραγματικά αν κάποιος έχει καμιά συμβουλή θα το εκτιμούσα.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σαν χημικός μηχανικός σύγουρα μπορείς να εκπονήσεις κάποιες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων κυρίως στην βιομηχανία. Το ζήτημα είναι αν δεν αποκτήσεις πτυχίο μελετητή κατηγορίας 27 δεν μπορείς να υπογράψεις ΜΠΕ πάνω από Β3 κατηγορία.

 

Βασικό ρόλο παίζει η νομοθεσία στα περιβαλλοντικά. Δες στα downloads αλλά και όπου αλλού νομίζεις (π.χ. ελινυαε) και συγκέντρωσε όλη την απαραίτητη νομοθεσία η οποία είναι δαιδαλώδης.

 

Κατόπιν, προσπάθησε με γνωστούς κλπ να βρεις δουλειά από μικρές βιομηχανίες - βιοτεχνίες κλπ Μπορείς να κάνεις και ανανεώσεις (κάθε 5 χρόνια η ΑΕΠΟ χρειάζεται ανανέωση)

 

Αν δεν μπορείς να βρεις μόνη σου δουλειά, απευθύνσου σε γραφεία που αναλαμβάνουν περιβαλλοντικές μελέτες. Πιθανόν να χρειάζονται άτομα για "υπεργολαβίες" για τρέξιμο ή για οτιδήποτε.

 

Καλό κουράγιο (που λέει κι ο Όλι Ρεν) και ότι χρειαστείς θα είμαστε δίπλα σου...

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχάς ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση.

Μάλλον θα ξεκινήσω βλέποντας τι χρειάζεται για το πτυχίο 27.Όντως η νομοθεσία είναι δαιδαλώδης, αλλά τί να κάνουμε.Προτιμώ να έχω κάτι να διαβάζω απ'το να μην κάνω τίποτα.Θα επικοινωνήσω και με τεχνικές εταιρίες μήπως όντως θέλουν κάποιον για το τρέξιμο.Και...βλέπουμε.Ελπίζω να'μα στον σωστό δρόμο

Ευχαριστώ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

Για το πτυχίο κατ. 27 απαιτούνται 4 χρόνια από λήψη πτυχίου και αναλυτική κατάσταση μαθημάτων και οποιοδήποτε μεταπτυχιακό - σεμινάριο κλπ πάνω στα Περιβαλλοντικά. Λογικά σαν Χημικός μηχανικός δεν θα έχεις πρόβλημα να το πάρεις. Στους πολιτικούς έχουν ζορίσει τα πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

Εάν θες την άποψή μου το καλύτερο που έχεις να κάνεις αρχικά είναι να βρεις δουλειά σε κάποιο τεχνικό γραφείο. Το ξέρω ότι η περίοδος είναι πολύ δύσκολη, αλλά υπάρχουν πράγματα που κανένα πανεπιστήμιο, μεταπτυχιακό ή σεμινάριο δε στα μαθαίνει.

 

Το να βγεις και να ασχοληθείς αποκλειστικά με τις ΜΠΕ μετά τις σπουδές σου είναι επαγγελματικά καταστροφικό, δεδομένου ότι έχεις να ανταγωνιστείς τους εξής κλάδους:

 

1) τους μηχανικούς και μη μηχανικούς που έχουν μελετητικό κατηγορίας 27 (και πίστεψέ με είναι ΠΑΡΑ πολλοί)

2) τους Δήμους και κάποιες Δημόσιες Υπηρεσίες που πλέον πολύ συχνά κάνουν τις ΜΠΕ μόνοι τους και δεν δίνουνε δουλειές "έξω"

3) τα πανεπιστήμια και τους καθηγητάδες που κάνουνε επίσης ΜΠΕ (τι διάολο μας δώσανε τα πτυχία απορώ αφού μπορούν και τα κάνουν και μόνοι τους χαχα)

4) τους δημοσίους υπαλλήλους που κάνουνε "δουλειές"

5) τα τεχνικά γραφεία που η ΜΠΕ για αυτά είναι παράπλευρη εργασία ενώ για σένα είναι η κύρια βιοποριστική σου απασχόληση

6) Οσονούπω και τις τράπεζες δες http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=15163

 

Μην ξεχνάς ότι η ΜΠΕ πάει πάντα πακέτο πχ με άδειες λειτουργίες, οικοδομικές άδειες κτλ τα οποία δεν μπορείς εκ των πραγμάτων να καλύψεις, άρα ο πελάτης θα πάει σε κάποιον που θα του κάνει όλη τη δουλειά αντί να έρθει σε σένα για ΜΠΕ και σε κάποιον άλλον για άδειες.

 

Τέλος, πιστεύω ότι το να κάνεις υπεργολαβίες για τεχνικά γραφεία, αν και δεν είναι κακή ιδέα για αρχή, σκοντάφτει στο γεγονός ότι σίγουρα δε θα πληρώνεσαι όσα πρέπει να πληρώνεσαι και θα είσαι πάντα σε μία ιδιότυπη κατάσταση "ομηρίας".

 

Προσπάθησε να βρεις δουλειά, η περίοδος είναι δύσκολη αλλά μην το βάζεις κάτω.

 

ΥΓ όπου δεις προκύρηξη ΑΣΕΠ όρμα

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσεις με τις ΜΠΕ να βγάλεις ούτε φράγκο, διότι στη πραγματικότητα γίνονται δωρεάν, αφού, όπως λέει και ο συνάδελφος παραπάνω, πάνε "πακέτο" με άλλες μελέτες.

 

Επειδή βέβαια το κόστος τους έχει διαμορφωθεί στην αγορά πολύ μικρότερο από οποιασδήποτε άλλης μελέτης, είτε θα τη κάνει δώρο ο μηχανικός που παίρνει το πακέτο στον πελάτη του (για να πάρει τη δουλειά), είτε θα του πει, αντί π.χ. 3000 τα αρχιτεκτονικά και 1500 το τοπογραφικό, 3300 τα αρχιτεκτονικά και 1600 το τοπ., οπότε να τα πχ 400 ευρά της ΜΠΕ, χωρίς να φαίνονται στο πελάτη :)

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λες συνάδελφε kamlah δεν νομίζω ότι ισχύει! Καταρχήν οι δουλειές που απαιτούν ΜΠΕ δεν είναι των 3000€. Συνήθως είναι των παραπάνω €.

 

Κατά δεύτερον, οι απαιτήσεις πλέον των ΜΠΕ είναι πολλές και υψηλές, επομένως δεν μπορείς ένας - όλα τα σφάζω - πολιτικός μηχανικός ή αρχιτέκτονας να εκπονεί "πακέτο" και τις ΜΠΕ.

 

Γνωρίζω από πρώτο χέρι πολλά γραφεία που ασχολούνται κυρίως με βιομηχανικά κτήρια που όλοι έχουν τον περιβαλλοντολόγο τους.

Επίσης, γνωρίζω από γνωστούς Μηχανικούς Περιβάλλοντος, ότι η δουλειά είναι αυξανόμενη (μα ανανεώσεις, μα συνεργασίες με τεχνικά γραφεία κλπ). Το θέμα είναι να χωθείς...

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι η κουβέντα που άνοιξε έχει πολύ ενδιαφέρον ειδικά για τους νέους συναδέρφους (αν και είναι λίγο εκτός τόπικ). Καλό θα ήταν να αναφέρουν οι συνάδερφοι που ασχολούνται με ΜΠΕ την εμπειρία τους, το τι συμβαίνει τώρα στην αγορά, ίσως και την «συχνότητα» των δουλειών που αναλαμβάνουν σε σχέση με το παρελθόν…

 

Εγώ θα συμφωνήσω με τον συνάδερφο που λέει μιλάει για υπεργολαβίες, μιας και γνωρίζω αρκετούς μηχανικούς που απασχολούνται με αυτή την μορφή-καθεστώς (όπως και εγώ κάποιες φορές έκανα ΜΠΕ - για εκμετάλλευση μεταλλείων- για λογαριασμο μεγάλης εταιρίας συμβούλων).

Link to comment
Share on other sites

Μα ειδικά αφού είναι των παραπάνω €, είναι ακόμη πιο εύκολο να ενσωματωθεί το κόστος μιας ΜΠΕ στο υπόλοιπο πακέτο. Το 3.300€ αντί του 3.000€ είναι μια διαφορά 10%, το 6.300 αντί του 6.000 είναι της τάξης του 5%...

 

Αν ο μηχανικός που παίρνει το πακέτο, έχει χρόνο (δλδ όχι πολλές δουλειές) θα το κάνει ο ίδιος, αν όχι, (δλδ έχει πολλές δουλειές), θα το δώσει σε κάποιον περιβαλλοντολόγο με ελάχιστη αμοιβή "για να σε βοηθήσω, άμα δε θες το υπογράφω και εγώ, θα γίνεις γνωστός" και άλλα τέτοια που στη πιάτσα είναι γνωστά.

 

Τεχνικά γραφεία θα τον έχουν το περιβαλλοντολόγο ως υπάλληλο με 600€ / μήνα. Συνεργασίες με τεχνικά γραφεία στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει ότι στα 10.000 που θα βγάλει το γραφείο, παίρνει το 500άρικο ο "εξωτερικός συνεργάτης" μηχ.περιβάλλοντος για τη ΜΠΕ (άσε το τρέξιμο όλου του φακέλου στις υπηρεσίες, καμμιά φωτοτυπία, "ε, θα πας που θα πας, κάνε και το άλλο") κτλ κτλ .

 

Τα ξέρω, τα έχω δει και τα έχω βιώσει και τα λέω, δε τα βγάζω από το μυαλό μου.

Αυτό που λέω είναι ότι το κομμάτι "ΜΠΕ" και περιβαλλοντικά εν γένει δε στέκεται μόνο του στην αγορά, εκτός βέβαια αν είσαι πολύ τυχερός, αν έχεις μεγάλες διασυνδέσεις, αν αν αν....

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Χμμμ καλό το τοπικ αλλά ο φίλος μας A.Kast ζήτησε από οποιονδήποτε αν έχει υπόψιν του σχετική βιβλιογραφία, αν και δεν νομίζω αυτά πάνε με την εμπειρία, αλλά τουλάχιστον αν μπορεί κάποιος να ανεβάσει κάποιο ενδεικτικό πρότυπο. Ευχαριστώ προκαταβολικά γιατί ενδιαφέρομαι και εγώ περί τούτου

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.