Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόσταση Δ από όμορα


Recommended Posts

Θέλω να βγάλω άδεια για μια αποθήκη (εντός σχεδίου πόλης) η οποία θα εφάπτεται στο όριο ΑΒ του οικοπεδου του σχήματος που επισυνάπτω. Η πολεοδομία της περιοχής με έχει μπερδέψει με την απόσταση Δ από τα όμορα. Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει?

 

Ευχαριστώ

post-3492-131887241342_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να αφήσεις απόσταση 3+0,10Η από τα πλάγια όρια του οικοπέδου. Το Η βέβαια μπορεί να υπολογισθεί είτε ως το τελικό ύψος της αποθήκης (σε αυτό δεν βάζω και το χέρι μου στην φωτιά) είτε ως το μέγιστο ύψος της οικοδομής μέχρι την εξάντληση του ΣΔ είτε ως το μέγιστο ύψος περιοχής. Συνήθως όμως και για να ξεμπερδεύουν εύκολα οι πολεοδομίες θεωρούν το Η ως το μέγιστο ύψος περιοχής.

 

Επειδή τώρα είδα ότι η ΑΒ είναι 10 μέτρα έχεις μάλλον σοβαρό πρόβλημα. Δεν σου μένει και πολύς χώρος να κάνεις την αποθήκη. Ποιό είναι το μέγιστο ύψος περιοχής στην περίπτωσή σου;

Link to comment
Share on other sites

Αυτό εννοούσα ότι δεν σου μένει και πολύς χώρος. Υπάρχουν 2 περιπτώσεις:

α) βγάζεις άδεια αποθήκης ύψους πχ 3 μέτρων χωρίς μελλοντική πρόβλεψη ορόφων (ρητώς και κατηγορηματικώς) και προσπαθείς να πείσεις τον ελεγκτή να δεχθεί ως Δ το 3+0,10Χ3=3,30 μ οπότε σου μένουν 3,40 μέτρα για την αποθήκη

β) κολλάς και στα πλαϊνά όρια ή τέλος πάντων τοποθετείς την αποθήκη στην γωνία του οικοπέδου.

Link to comment
Share on other sites

παρακαλώ να αναγράψεις στο προφιλ σου την ιδιότητά σου

 

εφόσον στο όριο ΑΒ το όμορο κτίριο είναι μετά το 85

θεωρητικά μπορείς να κολλήσεις στο πίσω όριο

 

εάν ομως στο τοπογραφικό ανέγερσης του όμορου

παρουσιάζεται κτίριο προ του 85 στο δικό σου οικόπεδο

οπότε ο όμορος αναγκάστηκε να αφήσει την απόσταση Δ ως υποχρεωτικό ακάλυπτο

τότε ορθά η πολεοδμία έχει ένσταση ως προς την τοποθέτηση του κτιρίου

-----

τώρα τα 10 μέτρα δεν τα θεωρώ ως προβλημα

Link to comment
Share on other sites

Η δική μου άποψη είναι ότι μπορώ να κολλήσω και στο ΑΒ και στα πλαινά όρια...Ο ελεγκτής της Πολεοδομίας επικαλούμενος την εγκ 55/2000 επιμένει ότι πρέπει να αφήσω Δ και από τα πλαινά ακόμη και και στην περίπτωση που κολλήσω στο ΑΒ...Εκει διαφωνούμε...

Link to comment
Share on other sites

Από την 55/2000 έχουμε τα εξής:

 

ΑΡΘΡΟ 7 (Τροποποίηση του άρθρου 9).

παρ. 3- Στις περιπτώσεις που ίσχυε :

- το πανταχόθεν ελεύθερο ή το ασυνεχές σύστημα δόμησης και

- το συνεχές και το μικτό σύστημα και μόνο για το τμήμα του ορίου των οικοπέδων, για τα οποία ζητείται σήμερα άδεια και που αντιστοιχεί σε μία από τις θέσεις όπου επιβαλλόταν από τις προϊσχύουσες του Γ.Ο.Κ. '85 διατάξεις ( δηλ. με το Γ.Ο.Κ. 73 ) να αφεθεί ο υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος και εφ1 όσον :

 

α. στο όμορο οικόπεδο υπάρχει διατηρητέο κτίριο ή κτίριο, που έχει ανεγερθεί πριν από το Γ.Ο.Κ./85 με χρήση κατοικίας, προσωρινής διαμονής (ξενοδοχείο), υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης και έχει απόσταση από το κοινό όριο ίση ή μεγαλύτερη του 1,0 μ., τότε η θέση του υπό ανέγερση κτιρίου οφείλει να είναι:

• σε απόσταση τουλάχιστον Δ (της παρ. 1) από τα όρια.

Εάν από την υποχρέωση αυτή δεν εξασφαλίζεται στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου κτίριο με διάσταση 9.0 μ., το κτίριο τοποθετείται σε απόσταση ίση η μεγαλύτερη από την απόσταση του γειτονικού κτιρίου, εφ' όσον αυτή είναι μικρότερη από Δ, προκειμένου να εξασφαλισθεί διάσταση κτιρίου 9,0 μ. (σχ. 6)

• εάν και πάλι δεν εξασφαλίζεται σε κάθε δέση του οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου κτίριο με διάσταση 9,0 μ. η απόσταση από το όριο μειώνεται τόσο όσο απαιτείται για την εξασφάλιση των 9,0 μ. και εάν η απόσταση από το όριο καθίσταται μικρότερη του 1,0 μ., τότε το κτίριο κατασκευάζεται:

- ή σε επαφή με το όριο,

- ή σε απόσταση 1,0 μ. από αυτό κατά την προβολή του υπάρχοντος στο όμορο οικότιεδο κτιρίου, σε βάρος της διάστασης των 9,0μ.

β. εάν υπάρχει υποχρέωση τήρησης απόστασης και από τα δύο πλαϊνά όρια, τότε η θέση του υπό ανέγερση κτιρίου οφείλει να είναι σε απόσταση τουλάχιστον Δ (της παρ. 1) και από τα δύο όρια.

• Εάν από την υποχρέωση αυτή δεν εξασφαλίζεται κτίριο με διάσταση 9,0 μ., το κτίριο κατασκευάζεται με διάσταση το πολύ 9,0 μ., έτσι ώστε να ισαπέχει από τα όρια αυτά, κατά την προβολή του υπάρχοντος στο όμορο οικόπεδο κτιρίου. (σχ. 7 ).

Εάν η συνολικά εναπομένουσα απόσταση (μετά την τοποθέτηση του κτιρίου με διάσταση 9,0 μ.

- είναι μικρότερη των 2,0 μ., τότε επιτρέπεται η επαφή του κτιρίου με ένα από τα δύο όρια (χωρίς υπέρβαση της διάστασης των 9,0 μ.) και

- είναι μικρότερη του 1.0 μ, τότε επιτρέπεται η επαφή και με τα δύο όρια \ στο τμήμα που η απόσταση είναι μικρότερη του 1,0 μ.) ή σε απόσταση 1,0 μ. τουλάχιστον σε βάρος της διάστασης των 9,0 μ.

Ο ακάλυπτος χώρος, που προκύπτει από την εφαρμογή των πιο πάνω είναι υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος.

Για την δόμηση στο όμορο οικόπεδο, που προκάλεσε τους πιο πάνω περιορισμούς έχουν εφαρμογή οι ίδιες διατάξεις, εάν η απόσταση που έχει αφεθεί είναι μικρότερη από Δ. Εξυπακούεται ότι στην περίπτωση αυτή, όταν η απόσταση είναι μεγαλύτερη ή ίση με Δ εφαρμόζεται η παρ.1 του άρθρου 9.

Γενικά οι διατάξεις για την εξασφάλιση των 9,0 μ. εφαρμόζονται σε κάθε διεύθυνση κάθετα προς τα όρια ή το πρόσωπο του οικοπέδου και για κάθε τμήμα του κτιρίου, έστο: και αν σε κάποιο άλλο τμήμα ή προς άλλη διεύθυνση του οικοδομήσιμου τμήματος εξασφαλίζεται η διάσταση αυτή.

 

 

Όπως το καταλαβαίνω εγώ και επειδή έχεις 2 κτήρια προ ΓΟΚ 85 στα διπλανά τότε θα πρέπει να κάνεις αποθήκη

α) είτε 9 μέτρων και κολλάς στην γωνία

β) είτε 8 μέτρων αφήνοντας ένα μέτρο από κάθε όριο

Link to comment
Share on other sites

ΛΑΘΟΣ

εφόσον τα κτίρια Α και Β κολλούν πάνω στα όρια δεν υπάρχει καμμία υποχρέωση να αφήσει Δ ούτε από το άνα ούτε από το άλλο όριο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.