Μετάβαση στο περιεχόμενο

Raster σε διανομή αγροκτήματος για υλοποίηση ορίων


Recommended Posts

καλησπερίζω. για να υλοποιήσω τις κορυφές αγροτεμαχίου σκάναρα μέρος της διανομής του αγροκτήματος της περιοχής. με κανένα, μα κανένα όμως, τρόπο δεν μπορώ να το "φέρω" καθώς έχω απόκλιση της τάξεως των 150 τ.μ. με μέγεθος αγροτεμαχίου στα 4187 τ.μ.

Δοκίμασα να κάνω raster είτε στο σύνολο του σκαναρισμένου μου χάρτη με 12 σημεία είτε στο μέρος του καννάβου που με ενδιαφέρει με 4 αλλά τίποτα.

Με κλιμακόμετρο χάνω γύρω στα 55 τ.μ.

any ideas anyone??

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτημένη αποτύπωση και στοιχεία από την τοπογραφική υπηρεσία της περιοχής σου... δυστυχώς κατα την γνώμη μου αυτή είναι η μόνη ασφαλής λύση.

Το να προσπαθήσεις να εξάγεις στοιχεία εφαρμογής από χάρτη διανομής κλίμακας, στην καλύτερη ας πόυμε 1:2000, δεν είναι κατά την άποψή μου το καλύτερο.

αν δεν υπάρχουν στοιχεία στην υπηρεσία παρακαλώ μην λάβεις καν υπ οψιν το σχόλιό μου

Νίκος Καβάλα

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για το ενδιαφέρον κατ'αρχήν. Η κλίμακα του αγροκτήματος είναι 1:5000 με αποτέλεσμα το ανεκτό σφάλμα χρήσης κλιμακόμετρου στην περίπτωσή μου να είναι 65 τ.μ. Όντως αυτό θα πράξω μετά από συμβουλές συναδέλφων και τοπογραφικής, αποτύπωση της παρούσης κατάστασης για μια πρώτη ιδέα, συνδυασμό στοιχείων πεδίου - γραφείου και χάραξη στο τέλος.

Link to comment
Share on other sites

Εκεί όπου υπάρχουν διανομές θα έπρεπε να υπάρχουν και ορόσημα αλλά δυστυχώς (ακόμα και αν τα έχει η τοπογραφική υπηρεσία) δεν τα βρίσκεις υλοποιημένα στο έδαφος...

Η περίπτωση είναι δύσκολη και επίπονη αλλά φρόντισε να το κάνεις με τέτοιο τρόπο ώστε "κανένας να μην μπορεί να το χαράξει καλύτερα μετά από σένα"

Link to comment
Share on other sites

ναι έχεις δίκιο αλλά είναι συχνό φαινόμενο (στην περιοχή μου τουλάχιστον) να μην υπάρχουν ορόσημα στους χάρτες των αγροκτημάτων συνοικισμών. αν υπήρχαν θά' ταν όλα πιο εύκολα..ζητάω πολλά, έτσι?? thanks anyway

Link to comment
Share on other sites

Καλή τύχη συνάδελφε,

 

Παρεπιπτόντως, μήπως πρέπει να ανοίξουμε ένα θέμα για το "χάλι" των τοπογραφικών υπηρεσιών γενικότερα?

(σ.σ. με τον όρο χάλι εννοώ την έλλειψη στοιχείων, "χαμενα-κατεστραμένα")

Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασε να κάνεις γεωαναφορά του σκαναρισμένου σου χάρτη (χρησιμοποιώντας για παράδειγμα το ArcMap), δίνοντας συντεταγμένες στα σημεία του καννάβου (που οι τιμές είναι γνωστές) και μετά σχεδιάσε με κλειστές polylines τα όμμορα ώστε να κλείνει το εμβαδόν και των γειτονικών. Πάντως σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως σε χάρτες διανομών του 1929 έως το 1950 περίπου υπάρχουν προβλήματα στη σχεδιάση. Οπότε συμφωνώ με τον Γιάννη, να κάνεις το καλύτερο που μπορείς.

Link to comment
Share on other sites

μάλλον δεν έγινα κατανοητός, sorry. η διαδικασία που πραγματοποίησα ήταν η εξής :

συλλογή στοιχείων απο τοπογραφική (χάρτης και κτηματολογικός πίνακας μόνον καθώς δεν υπάρχουν ορόσημα στη διανομή που μ' απασχολεί)

σκανάρισμα του χάρτη μου και γεωναφορά αρχικά των τεσσάρων σημείων του καννάβου μου και μετά από αποτυχία, των 12 σημείων του καννάβου του συνολικού χάρτη που σκάναρα αλλά πάλι τζίφος..

Link to comment
Share on other sites

Αυτό είναι συνηθισμένο πρόβλημα σε διανομές που δεν έχουν ορόσημα.

Αν υπάρχουν περιφράξεις ή τοιχεία στην περιοχή να τα λάβεις υπόψιν.

Όπως είπαν και οι άλλοι φρόντισε τα εμβαδά του δικού σου αλλά και των ομόρων να κλείνουν.

αφού ψηφιοποιήσεις τον χάρτη παίξε με τα εμβαδά ώστε να βγαίνουν περίπου.

Σε τέτοιες περιπτώσεις 10 διαφορετικούς τοπογράφους να φέρεις 10 διαφορετικά τοπογραφικά θα κάνουν. Δεν υπάρχει μονοσήμαντη λύση, απλά κοιτάς να μην αλλάζεις και πολύ την υπάρχουσα κατάσταση.

Επίσης δεν χρειάζεται να κάνεις αναφορά όλου του χάρτη αλλά της περιοχής σου με 4 γωνίες κανάβου. Αν κάνεις όλο τον χάρτη δε θα έχεις καλά αποτελέσματα γιατί συνήθως η τοπογραφική μοίραζε τα χωράφια σε τμήματα (πλάκες).

Δες έστω για ορόσημα σε άλλα χωράφια μέσα στην πλάκα σου.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώντας με τα προαναφερόμενα έχω να παρατηρήσω οτι:

Όλα καταλήγουν στη διαχρονική μέθοδο της επίθεσης...

Όχι πως είναι τόσο κακό στις περισσότερες των περιπτώσεων απλά όλοι θα θέλαμε την κλασσική εργασία :"Βάλε μου τα όρια" να ήταν εφικτό να την τελειώναμε με μια και μοναδική επίσκεψη στο πεδίο.

Όπως και να'χει κάτι τέτοια θέματα είναι που μας διαφοροποιούν από τους απανταχού τσαρλατάνους...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.