Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στραγγαλιστικό πηνίο (Ballast)


Recommended Posts

Θα ήθελα να πληροφορηθώ ποια είναι η βασική αρχή λειτουργίας των Ballast.

Γνωρίζω τι επιτυγχάνουμε, αλλά δεν έχω κατανοήσει πλήρως πως επιτυγχάνεται η σταθεροποίηση της έντασης του ρεύματος λειτουργίας στις λάμπες φθορισμού?

 

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Το ballast μαζί με το starter χρησιμοποιείτε για την έναυση της λάμπας.

 

Την στιγμή που η επαφή του starter ανοίγει, το ballast δίνει την υπέρταση που χρειάζεται για να ξεκινήσει να περνάει το ρεύμα μέσα από την λυχνία και όχι από το starter

 

Φυσικά επειδή το πηνίο (ballast) είναι συνδεμένο σε σειρά, εξομαλύνει την κυματομορφή του ρεύματος κατά το ίδιο τρόπο που ένας πυκνωτής συνδεμένος παράλληλα εξομαλύνει την κυματομορφή της τάσης

Link to comment
Share on other sites

Το στραγγαλιστικό πηνίο (ballast) είναι σε σειρά με το λαμπτήρα. Επίσης σς σειρά με τα ηλεκτρόδια είναι και ο εκκινητής (starter). Ο εκκινητής αποτελείται από διμεταλλικό έλασμα (D) (δύο ηλεκτρόδια τα οποία βρίσκονται σε μικρή απόσταση ματαξύ τους). Χρησιμεύει για την έναυση του λαμπτήρα. Η έναυση του λαμπτήρα δεν μπορεί να γίνει με την απλή σύνδεση του με την τάση τροφοσοσίας (230V), επειδή τα ηλεκτρόδια του λαμπτήρα είναι ψυχρά και δεν μπορούν να εκπέμψουν ηλεκτρόνια. Κατά την εφαρμογή της τάσης του δικτύου, ο λαμπτήρας δεν διαρρέεται από ρεύμα, αλλά η τάση στα άκρα των ηλεκτροδίων του εκκινητή είναι επαρκής για την έναρξη εκκένωσης αίγλης. Η εκκένωση αίγλης θερμαίνει το διμεταλλικό έλασμα του εκκινητή και το παραμορφώνει, κλείνοντας το υπάρχον διάκενο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σταματά το φαινόμενο της εκκένωσης αίγλης και το κύκλωμα εκκινητής-ηλεκτρόδια λαμπτήρα να διαρρέεται από ισχυρό ρευμα. Η κυκλοφορία ισχυρού ρεύματος θερμαίνει τα ηλεκτρόδια, προκαλώντας εξαγωγή ηλεκτρονίων από αυτά. Παράλληλα, λόγω της διακοπής της εκκένωσης αίγλης το διμεταλλικό έλασμα του εκκινητή ψύχεται και επανέρχεται στην αρχική του θέση διακόπτοντας το κύκλωμα. Η διακοπή αυτή προκαλεί, με τη βοήθεια του στραγγαλιστικού πηνίου, στα άκρα του λαμπτήρα επαγωγική τάση τιμής πολύ μεγαλύτερης της τάσης του δικτύου. Η υψηλή αυτή τάση προκαλεί την έναρξη της εκκένωσης μέσω των ατμών του υδραργύρου μέσα στο λαμπτήρα, λόγω της θέρμανσης των νημάτων του λαμπτήρα. Επειδή η τάση λειτουργίας του εκκινητή είναι μεγαλύτερη από την τάση λειτουργίας του λαμπτήρα, ο εκκινητής παραμένει εκτός κυκλώματος, για όσο χρονικό διάστημα λειτουργεί ο λαμπτήρας.

Για την ορθή λειτουργία κάθε λαμπτήρα φθορισμού συμμετέχουν ενεργά τόσο το στραγγαλιστικό πηνίο όσο και ο εκκινητής. Για την εξασφάλιση της ορθής απόδοσης και της μεγάλης διάρκειας ζωής του λαμπτήρα, πρέπει να τηρούνται οι αντίστοιχες προδιαγραφές, που διέπουν τους λαμπτήρες φθορισμού, τα στραγγαλιστικά πηνία και τους εκκινητές.

 

 

 

Παραθέτω και ενα σχημα που πιστευω οτι θα σε βοηθησει να καταλαβεις αυτο που θελεις. Και το σχημα αλλα και αυτα που γραφω ειναι αποσπασμα απο την πτυχιακη εργασια που ειχα κανει στη σχολη.

New File_1.pdf

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.