Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δυσκαμψίες αποτίμησης και ανασχεδιαμού κατά ΚΑΝΕΠΕ


 

Recommended Posts

Καλημέρα σας,

Σε πρόσφατη ανάμιξή μου με τον ΚΑΝΕΠΕ έχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες τις οποίες εκθέτω. Εκ των προτέρων συγχωρέστε με εάν αυτές απαντώνται στο κείμενο του κανονισμού, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη εύκολα.

 

1. Σχετικά με την αποτίμηση, οι δυσκαμψίες στοιχείων λαμβάνονται από το κεφάλαιο 4.1.4.4. Εάν δεν υπάρχουν ακριβέστερα στοιχεία, μπορεί να εφαρμοστεί ο πίνακας Σ4.1. Τα ακριβέστερα δεδομένα ποια είναι; Μήπως οι παλαιοί οπλισμοί; Έτσι εφόσον είναι γνωστοί οι οπλισμοί των υφιστάμενων στοιχείων, μήπως πρέπει η δυσκαμψία του κάθε στοιχείου να προσδιοριστεί από το διάγραμμα ροπών-καμπυλοτήτων επί το συντ/στή προσομοιώματος κλπ; Επίσης το κείμενο παραπέμπει στα κεφάλαια 7 και 8 για την εύρεση της δυσκαμψίας των στοιχείων. Στο κεφάλαιο 7.1.2.2 (γ) αναφέρεται ότι η τιμή της οιονεί καμπτικής ελαστικής δυσκαμψίας θα είναι Fy/δy. Ωραία ως εδώ. Έχουμε προσδιορίσει τις δυκαμψίες για την αποτίμηση. Παρακάτω στο κεφάλαιο 7.2 ξαναγίνεται λόγος για τη δυσκαμψία υφισταμένων ή και νέων στοιχείων και ειδικά στο κεφάλαι 7.2.3. Εκεί δίνεται ένας τύπος Κ=Μy Ls / 3θy, του οποίου οι μονάδες δεν είναι καν σε όρους δυσκαμψίας kNm/rad ή kN/m! Επίσης αυτός δε συμφωνεί με τα προηγούμενα!

2. Κατά τον ανασχεδιασμό, αφού έχουν πχ αποφασιστεί θέσεις ενίσχυσης με μανδύες, πως θα βρεθεί η νέα δυσκαμψία της σύνθετης διατομής; Αυτό που καταλαβαίνω είναι το εξής:

- Εύρεση ροπής διαρροής νέας σύνθετης διατομής My και αντίστοιχης στροφής θy.

- Ισοδύναμη δυσκαμψία Κ=Μy/θy.

Εδώ που υπεισέρχονται οι συντ/στές μονολιθικότητας? Εάν πχ έχω kk=0.8, μήπως πρέπει αυτή της Κ να την πολ/σω με 0.8? Αντίστοιχα στους ελέγχους αντοχής σε όρους δυνάμεων πρέπει την αντοχή της σύνθετης διατομής να την πολ/σω με kr=0.9 πχ; Βέβαια το 8.2.4 λέει οτι είτε θα χρησιμοποιηθούν απλουστευτικά συντ/στές μονολιθικότητας, είτε θα γίνει η ως άνω διαδικασία με τον υπολογισμό των Μy, θy κλπ. Άρα μήπως πρέπει να θεωρήσω απλουστευτικά ότι η δυσκαμψία θα είναι ίση με kk*δυσκαμψία ολόκληρης της ενισχυμένης διατομής και να τελειώνω; Προφανώς η διαφορά της ποιότητας σκυροδέματος του μανδύα και συνεπώς η (μικρή) αλλαγή στο μέτρο ελαστικότητας της διατομής θα αμεληθεί.

 

Αν έχετε κάποια απάντηση σε κάποια από τα άνω ερωτήματα παρακαλώ μοιραστείτε την.

Ξέρω σας κούρασα, σας ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά.

Link to comment
Share on other sites

1.Στην ουσία ο τύπος K = MyLs/3θ είναι ΕΙeff = My*Ls/3θ και επομένος έχει μονάδες ΜΝm^2 δεν είναι συντελεστής αλλά η ενεργός δυσκαμψία του μέλους και εφόσον έχεις όλα τα στοιχεία της διατομής του στοιχείου (διατομή, αντοχές, θέση και διάμετρο οπλισμών) είναι η πλέον ενδεδειγμένη δυσκαμψία που μπορείς να πάρεις για την μη γραμμική στατική ανάλυση. Προσοχή γωνία στροφής χορδής στην διαρροή εξαρτάται από την καμπυλότητα και από την αλληλεπίδραση ροπής - αξονικής του μέλους άρα αλλάζει σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Εν τούτοις επειδή αυτό υπολογίζεται ακριβώς μόνο με κατάλληλη προγραμματιστική διαδικασία προτείνεται να υπολογίζεται αυτή η τιμή για κάθε φορά σεισμικής φόρτισης. Για ελαστική ανάλυση χρησιμοποιείς τις δυσκαμψίες που προτείνονται στο κεφάλαιο 4.

2. Κανονικά θα έπρεπε να κάνεις ανάλυση της διατομής με ανάλογο πρόγραμμα πχ (xtract) που λαμβάνει υπόψη του διαφορετικά υλικλα ,και να βγάλεις διαγράμματα ροπών καμπυλοτήτων για κάθε διατομή και από εκεί να υπολογίσεις την δυσκαμψία, υπάρχουν και κλειστοί αναλυτικοί τύποι αλλά δεν τους έχω πρόχειρους αυτή την στιγμή. Οπότε χρησιμοποιείς απλουστευτικά συντελεστές μονολιθικότητας.

Για περισσότερα δές και το ΕΝ1998 1-3 που αναφέρεται σε περίπου ίδια διαδικασία.

 

Θα επανέλθω με περισσότερα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.