Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκανε "κοιλιά" η μόνωση σε ασοβάτιστο ταβάνι!


corsakias

Recommended Posts

Σε αποθηκη κατασκευης ~1986 το ταβανι εχει μόνωση απο φελιζολ το οποίο δεν είχε σοβατιστει!

 

Εδω και αρκετο καιρο-χρόνια παρατηρω ότι σε καποια σημεια αρχισε και φούσκωνε προς τα κατω. Υπεθεσα ότι ξεκολουσε και δεν εδωσα σημασια! Σημερα πρόσεξα ακόμη ένα σημείο και εβγαλα ενα κοματι φελιζολ για να δω τι "παιζει"! Διαπιστωσα ότι οτ φελιζολ ήταν κολλημενο κανονικα! Το τσιμεντο που φάνηκε φαίνεται στιβαρο σε καλή κατασταση μιας και το βάρεσα με ένα σφυρι να δω αν ειναι σαθρό ή ξεκολλημενο.

 

Να προσθεσω ότι εδω και μια ~7ετια περιπου απο πανω είναι στεγασμένο και δεν τίθεται θέμα στασιμων νερων και βροχης. Τα προηγούμενα χρόνια όμως ήταν εκτεθειμενο στις καιρικες συνθήκες...

 

Αναρωτιεμαι τι είναι αυτό και φοβάμαι μήν είναι αποτελεσμα των προηγούμενων "υγρών" χρόνων και εμφανιστηκε τωρα με αποκόλληση όλοκληρου κοματιου τσιμεντοπλακας που στη προκειμένη περίπτωση συγκρατείται απο το φελιζολ!

 

dsc03165y.th.jpg

dsc03164l.th.jpg

dsc03163jl.th.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Νομιζω πως ειναι απλο φελιζολ, δεν ξερω αν λεγετε αυτ οδιογκωμενη πολυστερινη και δεν νομιζω πριν 25 χρόνια να χρησημοποιούσαν τετοια υλικα τουλαχιστον στο χωριο.

Πιθανη αιτια του προβληματος βλέπετε?

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ corsakias, το φελιζόλ είναι η διογκωμένη πολυστερίνη. Τη διογκωμένη πολυστερίνη την λέγαμε παλιότερα και φελιζόλ, εξ΄αιτίας της ονομασίας της εταιρίας που την παρήγαγε (εταιρεία φελιζόλ)!

Τώρα, σχετικά με το ¨πρόβλημα¨ που αντιμετωπίζεις.

1. Στην οικοδομή απαγορεύεται η χρήση διογκομένης πολυστερίνης πυκνότητας κάτω των 25Kg/m3.

2. Παλιά χρησιμοποιούσαμε σε αυτές τις περιπτώσεις ένα άλλο υλικό το Heraclith (εάν το γράφω σωστά), το οποίο ήταν ξυλόμαλλο με τσιμέντο, χρησιμοποιόντας ΠΑΝΤΟΤΕ ειδικά στηρίγματα, για να μην έχουμε αποκόλληση απο το beton.

3. Στην περίπτωσή σου, δεν έχουν αφ΄ ενός χρησιμοποιηθεί στηρίγματα και αφ΄ετέρου δεν υπάρχει πρόσφυση της πολυστερίνης στο beton.

4. Εάν δεν έχεις απαιτήσεις θερμομόνωσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικά πλαστικά βίσματα και θα ¨πιάσεις¨την πολυστερίνη. Εάν όμως πρόκειται να σοβατίσεις την επιφάνεια, τότε πρέπει να τοποθετήσεις ¨κοτετσόσυρμα¨ όπως έμπαινε παλιά ή κάποιο άλλο ¨σύγχρονο¨υλικό για να εξασφαλήσεις την πρόσφυση του σοβά.

Αυτά τα ολίγα!!!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για τις απαντησεις και τις χρήσιμες πληροφοριες.

 

Δεν θέλω να σοβαντιζω το ταβανι απλα παρατηρησα τα εξογκώματα. Αλλα να επαναλάβω πώς δεν τίθεται εδω θεμα αποκόλλησης της πολυστερινης αλλά γενικότερο "φούσκωμα" του ταβανιου.

Η κύρια απορία μου ειναι αν η υγρασία πρότερων χρονων που πιθανον να διαπέρασε το σκυρόδεμα της πλάκας μπορεί να οδηγησει πλέον σε αποσάθρωση του μπετου η οποία όμως δεν είναι ορατη λόγω της μονωσης.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ corsakias έχει συζητηθεί εκτενώς, σε άλλο θέμα, αυτό το τεράστιο πρόβλημα της ¨κάλυψης¨ των δομικών στοιχείων από τα θερμομονωτικά υλικά και έχουν προταθεί και λύσεις !

Link to comment
Share on other sites

Εγώ βλέπω ότι τα "μπαλάκια" του είναι μεγαλούτσικα...

Μήπως είναι των 15 κιλών/μ3; (δηλαδή κάνει μόνο για γέμισμα πχ σε πλάκες για δημιουργία οπών)

Επίσης το γυμνό φελιζόλ συρρικνώνεται με την πάροδο των ετών

Αν το τρίψεις από κάτω με το δάχτυλο αφήνει κάποια "σκόνη;

Αν σκεφτούμε και τι ποδοπατητό έχει περάσει από μπετατζήδες και σιδεράδες ...

 

Γενικά καμία μόνωση δεν την αφήνουμε απροστάτευτη στους 5 ανέμους...

 

Με πρόκανε ο Δημήτρης (Heraklith Δημήτρη και μετά είχαμε και το Heratekta (σάντουιτς 5χιλ Heraklith πάνω κάτω και στη μέση "φελιζολ")

και corsakias ξήλωσε σε 2-3 σημεία το "φελιζόλ" για να δεις τι παίζει από κάτω αποθήκη είναι στο κάτω κάτω

Link to comment
Share on other sites

Το ξερω ότι εχει συζητηθει το θεμα των μονωσεων κλπ απλα εδω το εθεσα ώς συγκεριμενο πρόβλημα! Το οτι η μόνωση εχει μείνει απροστατευτη έχει να κάνει επειδη όπως προείπα είναι αποθηκη και δεν υπηρεχε-τοτε-απαιτηση για σοβατισμα. Είχαμε το στεγασμενο και μονωμενο χώρο που ζητούσαμε και τέλος. Αλλωστε δεν "δουλεψε" σοβαντζης.

 

Θα ξυλωσω κανα δυο κομματια και θα δω τι γίνετε απο κάτω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.